pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Virtuvių klasika: čirvinių bulvių blynų receptas

Ar prisimenate tą ypatingą kvapą, kuris pasklisdavo namuose, kai močiutė ar mama kepdavo čirvinius blynus? Tai vienas tų patiekalų, kuris sugrąžina į jaukius sekmadienio rytus, vaikystės virtuvę ir akimirkas, kai dar nespėjus atvėsti, blynai dingdavo nuo stalo. Traškūs išorėje, minkšti viduje - tokie yra tobulieji čirviniai blynai.

Čirviniai blynai - tai lietuviška vaflių rūšis, kepama specialioje čirvinių blynų keptuvėje (dažniausiai - su gėlytės raštu). Jie gali būti saldūs arba neutralaus skonio, puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek desertui ar vaišėms.

Paruošti čirviniams blynams ypatingų produktų nereikės. Jų tešlą sudaro praktiškai tie patys ingredientai, kaip ir paprastų - miltai, pienas, kiaušiniai ir cukrus. Vis dėlto nors čirviniams blynams kepti reikia tam tikros keptuvės, šiais laikais jų galima rasti ir elektrinių, tad mėgstamus blynus galima pasiruošti be vargo. Skaniausi čirviniai blynai būna gražiai apskrudę iš išorės, bet purūs bei minkšti viduje.

Maisto ekspertė atskleidžia vieną tobulų čirvinių blynų paslaptį. Anot jos, dalį pieno verta pakeisti mėgstamu gazuotu vandeniu, o taip pat atskirai išplakti kiaušinių trynius ir baltymus. Beje, tiek juos, tiek gazuotą vandenį į tešlą reikia supilti prieš pat kepimą

Tobuli čirviniai blynai: patarimai ir gudrybės

Štai keletas patarimų, kurie padės iškepti tobulus čirvinius blynus:

  • Sviestas - būtinas. Jis ne tik suteikia skonį, bet ir padeda susidaryti traškiai plutelei.
  • Tešlos tirštumas. Per skysta - blynai bus blyškūs ir minkšti. Tinkama konsistencija - kai tešla teka lėtai.
  • Keptuvės temperatūra. Per šalta - blynai išsigers riebalų, per karšta - sudegs. Įkaitinkite vidutiniškai ir išbandykite su pirmuoju blynu.
  • Neuždenkite karštų blynų.

Keli patarimai, kaip paįvairinti skonį:

  • Jei norite mažiau saldžių - sumažinkite cukraus kiekį ir blynus naudokite kaip pagrindą užkandžiams su sūriais ar kumpiu.
  • Galite įmaišyti šaukštą bulvių krakmolo - blynai taps dar traškesni.
  • Norite šventiškesnio skonio?

„Anksčiau per Užgavėnes lietuviai valgydavo riebią mėsą, tačiau laikui bėgant tradicijos pasikeitė ir dabar bene populiariausiu šios šventės patiekalu išlieka įvairūs blynai. Užgavėnių blynai dažniausiai buvo kepami miltiniais, o prie jų derinami skirtingi padažai - ypač riebesni mėsos, lašinukų, grietinės. O štai smaližiai mėgaujasi obuoliais ar obuolių uogiene pagardintais blynais“, - pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Blynai mėgstami savaitgalio pusryčiams su šeima, kai kiekvienas gali pasirinkti mėgstamą pagardą. Be to, žmonės nuolat ieško vis įdomesnių receptų, o per Užgavėnes dar ir rungtyniauja, kieno blynai bus skaniausi.

V.Juodkazienė teigia, kad tarp tradicinių Užgavėnių valgių, be blynų, galima rasti šiupinį, spurgas, šaltieną. Tačiau modernėjant laikams blynai užkariavo Užgavėnių simbolio vietą. O populiariausių blynų sąrašo viršuje yra ne tik paprasti miltiniai ar bulviniai blynai, čia atsiduria ir čirviniai.

Tradicinis čirvinių blynų receptas

Sočiausią metų dieną maisto ekspertė siūlo išbandyti tradicinį čirvinių blynų receptą, kuris patiks visai šeimai.

Ingredientai:

  • 300 g kvietinių miltų;
  • 3 kiaušiniai;
  • apie 100 g sviesto;
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • žiupsnelis vanilinio cukraus;
  • žiupsnelis druskos;
  • 3 valg. šaukšt. cukraus;
  • 2/3 stiklinės pieno;
  • 1/3 stiklinės gazuoto mineralinio vandens.

Gaminimas:

  1. Pirmiausia, į švarų dubenį suberkite ir sumaišykite miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos.
  2. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir juos sudėkite į skirtingus indus.
  3. Trynius išsukite su cukrumi, kol masė pasidarys vientisa. Tuomet ant nedidelės ugnies ištirpdykite sviestą ir leiskite jam kiek pravėsti. Į kiaušinio trynių ir cukraus masę supilkite ištirpusį sviestą, pieną bei gazuotą mineralinį vandenį ir viską supilkite į miltus, užmaišykite tešlą.
  4. Galiausiai iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus ir įmaišykite juos į tešlą, viską gerai išmaišykite.
  5. Blynus kepkite gerai įkaitintoje čirvinių blynų keptuvėje kol jie gražiai apskrus. Iškeptus blynus skanauti galite su mėgstama uogiene, šviežiomis uogomis arba apibarstyti juos cukraus pudra.

Skanaus!