Kalėdinis kumpis su padažu
Tradicinis suomiškas kalėdinis kumpis nukels į tikrą skonio rojų. Tai lengvai pagaminamas šventinis patiekalas, pasotinsiantis gausų būrį svečių. Prieš kepdami mėsą kamado kepsninėje, palaikykite ją sūryme 24 valandas. Medaus ir garstyčių padažas – tradicinis patiekalo elementas, suteikiantis jam išbaigtumo. Tai nuostabaus skonio derinys. Šį kumpį galite patiekti su aštriais troškintais obuoliais, keptais žiediniais kopūstais ir/arba kepintomis morkomis.
KATEGORIJA: MĖSOS PATIEKALAI
GAMINIMO BŪDAS: RŪKINIMAS, GAMINIMAS NETIESIOGINĖJE KAITROJE
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO: 30 MIN.
GAMINIMO TRUKMĖ: 240 MIN.
IŠ VISO: 270 MIN.
IŠEIS: 8 PORCIJOS
INGREDIENTAI
KUMPIS
1 kiaulienos mentė, su kaulu ir oda, daugmaž 4 kg svorio
15 kadagio uogų
SŪRYMAS
1 galvutė šviežio česnako
320 g rausvosios druskos (Colorozo)
1 čiobrelio šakelė
1 rozmarino šakelė
1 gabalėlis muskato riešuto kevalo
10 žalios kardamonų ankštys
10 kadagio uogų
1 v. š. pankolių sėklų
20 juodųjų pipirų grūdelių
PADAŽAS
100 ml alyvuogių aliejaus
100 ml saulėgrąžų aliejaus
30 ml šviesaus alaus
30 ml ryžių acto
50 g grūdėtų garstyčių
Reikalingi priedai:
Medžio kaladėlės (obels ir pekaninės karijos)
Vienkartinė skysčių surinkimo talpa
Dvigubas nuotolinis termometras
Ketaus prikaistuvis su šepetėliu
1. Užvirinkite 2,5 litro vandens. Tuo tarpu česnako galvutę skersai perpjaukite per pusę.
2. Išjunkite kaitrą ir į karštą vandenį sudėkite visus sūrymui skirtus ingredientus. Palaikykite apie 15 min.
3. Įpilkite į sūrymą 2 litrus šalto vandens ir palikite, kol visiškai atvės.
4. Įdėkite kiaulienos mentę į talpų indą ir užpilkite sūrymu taip, kad mėsa būtų apsemta. Įdėkite indą į šaldytuvą ir marinuokite mėsą apie 24 valandas.
1. Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir įkaitinkite iki 150 °C. Tuo tarpu išimkite mėsą iš sūrymo ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Odelę kryžmai įpjaukite.
3. Gausiai aptepkite kiaulieną medumi ir į mėsą įsmeikite nuotolinį termometrą – stenkitės, kad jis nesiliestų prie kaulo. Nustatykite 75 °C temperatūrą. Uždarykite Big Green Egg dangtį ir įkaitinkite kepsninę iki 160 °C. Kepkite kiaulieną, kol temperatūra mėsos viduje pasieks nustatytąją. Reguliariai aptepkite mėsą medumi.
PATARIMAS
Jei gaminant žemoje temperatūroje reikia trumpam iš kepsninės išimti patiekalą ir priedus tam, kad, pavyzdžiui, ant anglių išdėliotumėte medieną rūkinimui, geriausia naudoti convEGGtor krepšelį. Naudodami krepšelį galėsite vienu judesiu išimti iš Big Green Egg visus priedus, o po to visus juos lengvai vėl įdėti.

Kalėdinis kumpis (Christmas Ham)
1. Marinuojam ( druska, cukrus, pipirai visą išmasažuojam. Ir daug daug injekcijų ( Angus oink Pastrami cure prieskoniai su vandeniu) apvyniojam maistine plėvele ir laikome šaldytuve)
2. Po 3 dienų viską kartojam ir vėl į plėvelę ir į šaldytuvą. Ir taip 5 dienas.
3. 5 dieną gerai nuplauname po tekančiu vandeniu, nusausiname su popieriniu rankšluosčiu ir parą pakabiname pilnai apdžiūti.
4. Rūkom su obels drožlėm kažkur 3 val. 110 °C Įvyniojam į daug sluoksnių folijos ir paliekam per naktį pailsėti savo sultyse.
5. Išvyniojam iš folijos toliau rūkom 6 val. 110°C
6. Gražiai nuimam odelę. Ir per visą plotą įpjauname rombus. Prismaigstome ten gvazdikėlių.
7. Darome glazūrą (50g sviesto, pusė stiklinės medaus, 50g rudo cukraus, 150ml ananasų sulčių, 2 šaukštai dijon garstyčių, 1 šaukštas kukurūzų krakmolo ir 3 šaukštai šalto vandens. Viską iš eilės išmaišome ant įkaitintos keptuves iki vientisos tirštos karamelinės masės.)
8. Tepiam visą mėsos gabalą su glazūrą ir kepam 150-180°C 2 val. iki vidinės mėsos temperatūros 64-65°C, tada mėsa gaunasi labai sultinga ir minkšta. Kepimo metu glazūruojam 3 kartus. Glazūra gaunasi labai skani, ją galimą užpilti ir jau ant pilnai iškeptos mėsos ir valgyt kaip padažą.
Skaitytojos siųstas receptas, konkursui “Šventinis patiekalas”
Recepto autorė: Irena Kviat
