Išbandykite ir jūs! Tai puikus patiekalas svečiams pavaišinti, todėl labai tiktų artėjančioms šventėms. Atrodo šventiškai, o iškepsite lengvai. Pabandykite ir jūs.
Grūdėtos varškės tešlos pyragas su lašiša ir špinatais
Reikalingi produktai (24 cm skersmens formai)
Tešlai:
- 200 g grūdėtos varškės
- 100 g sviesto
- 0,5 a. š. kepimo miltelių
- žiupsnelio druskos
- 240 g miltų (jei matysite, kad trūksta, dėkite dar)
Įdarui:
- 700 g lašišų faršo
- 1 svogūno
- petražolių, krapų
- druskos, pipirų
- 200 g šaldytų špinatų
Užpilui:
- 2 kiaušinių
- 200 g neriebios grietinės
Pyragui apibarstyti:
- 100 g sūrio (kokį mėgstate)
Gaminimo eiga
Tešla:
Grūdėtą varškę pertrinkite per sietelį (labai greitai ir lengvai persitrina), dėkite supjaustytą sviestą, berkite druską, miltus su kepimo milteliais ir suminkykite tešlą. Įvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 30 min.
Įdaras:
Išimkite iš šaldiklio špinatus, kad atšiltų. Svogūną supjaustykite ir pakepinkite su aliejumi (0,5 v. š.), kol gražiai pageltonuos. Į kitą švarią keptuvę be jokių riebalų dėkite lašišos faršą ir vos vos patroškinkite, kol pradės šviesėti. Sudėkite į sietelį, kad nuvarvėtų nereikalingas skystis (tiksliau, riebalai) ir jis atvėstų.
- Į gilų dubenėlį sudėkite visus padažui skirtus produktus, išskyrus žalumynus, ir išsukite iki vientisos masės. Dėkite į šaldytuvą.
- Išimkite iš šaldytuvo kameros šaldytą tešlą, sudėkite lakštus ant miltais pabarstytos lentos vienu sluoksniu, kad kiek atšiltų, kol ruošite įdarą.
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir sudėkite špinatus. Pakepkite, kol špinatai sukris - 2-3 min. Pabarstykite druska, pipirais.
- Paruoškite lašišos filė - jei ji labai stora, perpjaukite išilgai pusiau, jums reikalingas maždaug 1 cm storio gabalas. Pabarstykite lašišą pipirais ir druska.
- Iš pusės tešlos suformuokite žuvies pavidalo pyrago pagrindą - galite tam naudoti popieriaus trafaretą. Kaip jau minėjome, galite pyragą kepti ir apvalų ar stačiakampį. Iš tešlos nuopjovų suformuokite ir maždaug 1 cm pločio kraštelį.
- Ant tešlos pagrindo paskirstykite špinatus, ant jų guldykite lašišą, patepkite ją garstyčiomis, o ant viršaus dar tepkite pusę pasiruošto padažą.
- Suplakite kiaušinį su pienu ir šiuo plakiniu patepkite pyrago pagrindo kraštelius, ant viršaus dėkite viršutinę pyrago dalį ir aptepkite kiaušinio-pieno mišiniu. Jei norite meniško pyrago, iš tešlos likučių suformuokite žuvies žvynus - kiaušinio-pieno plakiniu priklijuokite juos prie pyrago viršaus. Pyrago šonus kruopščiai apspaudykite šakute.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C ir kepkite pyragą apie 25 min. - kol viršus taps auksinės spalvos.
Skonis: 10/10. Jei tik mėgstate lašišą ir nesaldžius pyragus. Paprasčiausi produktai kartais nustebina neįtikėtinai puikiu rezultatu. Lygiai taip pat ir su šiuo nesaldžiu pyragu (buvau kurį laiką pamiršusi, kaip labai aš mėgstu nesaldžius pyragus!) - man jis taip patiko, kad per kelias savaites iškepiau net kelis kartus. Puikiai tinka ir sotesnei vakarienei, vos ištrauktas iš orkaitės; ir kaip užkandis, net kai visiškai atvėsta; o taip pat skanus ir pašildytas. Beje, druskos recepte nėra labai sąmoningai vien todėl, kad sūrumo pilnai pakanka nuo lašišos.
Sluoksniuotos tešlos pyragas su lašiša arba lašišos Velingtonas
Jūsų dėmesiui - be galo skanus sluoksniuotos tešlos pyragas su lašiša arba lašišos Velingtonas. Tiksliau, netgi ne vienas, o visi trys, nes nusprendžiau gaminti atskirus pyragus. Kartais lašišos Velingtonas vadinamas kepsniu, kartais pyragu, aš sakyčiau, kad tai kažkas per vidurį. Po plonu sluoksniuotos tešlos sluoksniu slepiasi lašišos, kreminio sūrio ir žalumynų įdaras. Atrodo šventiškai, o iškepsite lengvai. Tikiu, kad pavyks kiekvienam.
Lašišą pamarinuoti pakanka tol, kol paruošite kitus ingredientus, todėl ilgai netruksite. Vis tik jei laiko turite daugiau - žinoma, verta palaikyti ilgiau. Marinatui rinkausi su citrinos sultimis sumaišytą „Kikkoman“ Teriyaki padažą. Puikus ir padažo skonis, ir sudėtis! Iš nurodyto kiekio iškepiau 3 nedidelius sluoksniuotos tešlos pyragus. Jiems sunaudojau 4 lašišos kepsnius - vieną iš jų išdalinau po lygiai kiekvienam pyragui. Jei norėtumėte kepti vieną didelį pyragą, sluoksniuotos tešlos lakšto galima nepjaustyti ir lašišos filė kepsnius ant tešlos dėti vieną šalia kito. Įpjovos pyrago viršuje ne tik gražiai atrodo, bet ir leidžia kepiniui „kvėpuoti”. Nors tešla įdaras apsuktas standžiai, šonai neįtrūksta, įdaras neišbėga.
Sluoksniuotos tešlos pyragas su lašiša gali būti patiektas kaip pagrindinis patiekalas su šalia jo tinkančiu garnyru. Labai tinka salotos, apvirtos ar apkeptos daržovės, pvz. smidrai, šparaginės pupelės, žirneliai, brokoliai ir kt.
Reikalingi produktai:
- 1,5 v.š. Teriyaki padažo
- 1,5 v.š. citrinos sulčių
- Lašišos filė
- Druska
- Juodieji pipirai
- Alyvuogių aliejus
- Česnako skiltelės
- Špinatai
- Tepamas sūris
- Krapai
- Sluoksniuota tešla
- Kiaušinis
- Vanduo
Gaminimo eiga:
- Sumaišykite Teriyaki padažą su citrinos sultimis.
- Lašišos filė pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir aptepkite marinatu.
- Tuo tarpu švelniai įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi pusę minutės apkepkite įspaustas česnako skilteles. Sudėkite špinatus.
- Į tepamą sūrį sudėkite keptus špinatus ir susmulkintus krapus.
- Ant kiekvienos dalies uždėkite lašišos filė kepsnius.
- Kiaušinį paplakite su šlakeliu vandens ir aptepkite plakiniu sluoksniuotą tešlą aplink įdarą.
- Užlenkite ilguosius galus taip, kad neliktų oro tarpų. Tuomet į vidų užlenkite trumpuosius galus. Švelniai paspauskite šakute.
- Pyragus apverskite ir dėkite ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos.
Lašišos ir varškės pyragas
Reikės:
- 2 pakelių varškės
- 1 indelio grūdėtosios varškės
- 2 kiaušinių
- 200 g špinatų
- 200 g fermentinio sūrio
- 2 lakštų bemielės sluoksniuotos tešlos
- 200 g rūkytos lašišos
- druskos, pipirų
Kaip gaminti:
- Špinatus pakepinkite svieste.
- Grūdėtą varškę sumaišykite su paprasta varške, berkite druskos ir pipirų.
- Į masę sudėkite smulkiai supjaustytą lašišą ir špinatus, užpilkite plaktais kiaušiniais, dėkite sutarkuotą sūrį. Viską gerai išmaišykite.
- Į sviestiniu popieriumi išklotą skardą dėkite vieną tešlos lakštą, ant viršaus dėkite įdarą, o ant įdaro - kitą tešlos lakštą.
- Viršų gerai subadykite, kad išgaruotų nuo varškės susidaręs skystis.
- Kepkite apie 1 val. 180 laipsnių temperatūroje.