pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kada prinoksta persimonai: veislės, savybės ir auginimo ypatumai

Persimonas - tai augalas ir jo vaisius, turintys net keletą pavadinimų. Graikai persimonus vadina „dieviškais vaisiais”. Persimonai prinoksta vėlyvą rudenį, kai kiti vaismedžiai ilsisi.

Persimono aprašymas

Persimonams būdingas plonas, lenktas kamienas ir platėjantis, tankus vainikas. Tinkamai prižiūrimas suaugęs augalas gali užaugti iki dešimties metrų. Persimonas yra tropinis lapuočių medis, kurio vaisiai saldūs kaip medus. Dėka kruopštaus selekcininkų darbo šį egzotišką, šilumą mėgstantį augalą dabar galima auginti regionuose, kuriuose žiemos yra šaltos.

Vaisiai

Persimono vaisius - stambi vaško sluoksniu padengta geltona, raudona ar oranžinė apvali ar ovali uoga. Jos spalva priklauso nuo veislės, kurių šiuo metu pasaulyje priskaičiuojama per 500. Vaisiai yra įvairaus dydžio - nuo 60 iki 500 g. Jų dydis irgi priklauso nuo veislės. Sultingame vaisiaus minkštime esti nuo 8 iki 10 sėklų (pastaruoju metu išvesta besėklių persimonų). Vaisiaus minkštimas labai švelnus, geltonas, oranžinis ar net rusvas, šokolado spalvos.

Persimonų vaisiai saldūs, labai malonaus skonio. Dėl šių savybių jie ir pas mus vis labiau populiarėja. Persimonų vaisiai yra sultingos uogos su mėsingu, drebučius primenančiu minkštimu. Plona, blizganti ir šiek tiek aksominė odelė, priklausomai nuo veislės, gali būti ugninės oranžinės, rusvai raudonos arba šokoladinės spalvos. Ant kai kurių egzempliorių odelės yra kontrastingų tamsių dėmių. Kiekviename vaisiuje yra iki 10 sėklų. Vieno vaisiaus svoris siekia 100 g. Augalas pradeda duoti vaisius praėjus 3 metams po pasodinimo.

Persimono veislės

Yra dvi pagrindinės persimonų veislės: „Fuyu“ ir „Hachiya“. Forma ir išvaizda. Persimonų forma, priklausomai nuo veislės, gali skirtis. „Hachiya“ persimonai yra gilės formos, o „Fuyu“ persimonai yra plokštesni ir primena pomidorus.

Nors iš viso priskaičiuojama apie 100 persimonų rūšių, parduotuvėse paprastai galima išvysti dviejų iš jų vaisius. Hachiya rūšies persimonai yra pailgesni, gelsvai oranžiniai, jie skanūs tik galutinai sunokę, nes jei valgysit per anksti, burnoje jusite nemalonų aitrumą, traukiantį sausumą. Šios rūšies persimonai dažniau naudojami tyrėms, čatniams, pudingams gaminti. Fuyu rūšies persimonai yra tarsi kiek suploti iš viršaus, tad savo forma primena pomidorus, paprastai būna ne geltoni, bet tamsiai oranžiniai. Juos galima valgyti net ir ne visai sunokusius, aitrumo nejausite.

O kai prinoksta, jų minkštimas vis dar gerai išlaiko formą, tad šios rūšies persimonus galima pjaustyti į salotas, dėti į kepinius ir pan. „Pavyzdžiui, persimonai „Fuyu“ yra kietesni, standesni nei „Hachiya“ - „Fuyu“ galima valgyti ir kietesnį nebijant, kad vaisiaus skonis bus kartus. Tuo metu gerą „Hachiya“ persimoną išsirinkti yra sunkiau - prisirpę jie yra sunkūs, minkšti, tačiau jei paragausite neprinokusio, galite nemaloniai nustebti. Šios veislės persimonuose, kai jie būna neprinokę, yra daug taninų, kurie turi sutraukiamąją savybę, dar paprasčiau vadinamą kartumu. Tad jei mėgstate minkštus vaisius - rinkitės „Hachiya“, tik leiskite šiai veislei panokti kambario temperatūroje kelias dienas. Jei mėgstate standesnius vaisius - jums „Fuyu“ tikrai patiks“, - pasakoja Evaldas Žadvydas, UAB „Augma“ pirkimų skyriaus vadovas.

Persimonų nauda

Persimonuose yra daug vitamino A ir C, o taip pat antioksidantų magnio, jodo bei kitų mikroelementų. Šiame vaisiuje skaidulų dvigubai daugiau nei obuoliuose. Persimonai naudojami gydyti kosuliui, padeda nuo viduriavimo, žagsėjimo. Šis vaisius naudingas ir tada, kai sergama hemorojumi ar kamuoja pagirios. Kinų medicinos užrašuose minima, kad persimonai gali būti naudingi gydant kraujo krešulius, naudingas skrandžiui, stabdo kraujavimą, lengvina kosulį, naikina bakterijas. Diabetikai turėtų prisiminti, jog persimonuose yra daug cukraus. Anemija sergantiems pacientams reikėtų žinoti, kad aukštas taninų kiekis gali slopinti geležies pasisavinimą.

Persimonai naudingi avitaminozės, geležies stokos anemijos ir skorbuto profilaktikai. Persimonuose yra daug jodo, kuris mažina skydliaukės ligų riziką. Kad patenkintumėte organizmo jodo poreikį, tereikia suvalgyti 2 vaisius per dieną. Persimonų vaisiuose yra daug vitaminų, mineralų ir antioksidantų, kurie labai naudingi žmogaus sveikatai. Skanūs ir saldūs persimonų vaisiai yra vitaminų ir naudingų medžiagų lobynas.

Taip pat šios uogos turi daug antioksidantų: beta karotino (tai - vitaminas A, viename vaisiuje yra apie pusė rekomenduojamso dienos normos!), kuris ir suteikia persimonams ryškią oranžinę spalvą, vitamino C, bioflavonoidų, mikroelementų magnio ir kalio. Manoma, kad persimonai stiprina imuninę sistemą, teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių būklę, juos galima valgyti norint numesti ar nepriaugti svorio - nors ir saldūs, juose yra daug vandens ir skaidulų, todėl iš persimonų cukrus įsisavinamas pamažu, jie suteikia sotumo jausmo.

Persimonai naudingi kraujagyslėms, gerina virškinimo sistemą ir papildo organizmą jodu. Persimonuose yra daug naudingų vitaminų ir mikroelementų, tokių kaip geležis, magnis, kalis ir kalcis. Šie vaisiai stiprina kraujagyslių sieneles ir gerina regėjimą. Šiuos vaisius rekomenduojama valgyti nusilpusiems ligoniams ir visiems žmonėms žiemos metu, kai padažnėja peršalimo sukeltos ligos.

Kada valgyti persimonus

Persimonus reikėtų valgyti po valgio, nes jais pasilepinę tuščiu skrandžiu, organizme gali susidaryti akmenys. Nevertėtų valgyti daugiau nei 3 iš karto. Nors yra įvairių persimonų rūšių, geriausi ir sultingiausi uždera nuo rugsėjo iki lapkričio mėnesio. Persimonas prinoksta vėlyvą rudenį.

Kaip nustatyti persimonų sunokimo laipsnį:

  1. Norint nustatyti persimonų sunokimo laipsnį, iš pradžių reikia vaisius apčiupinėti ir lengvai spustelėti. Persimonai, kuriuos jau galima valgyti, turi būti minkšti.
  2. Atkreipkite dėmesį į persimonų dydį ir spalvą. Šie vaisiai paprastai būna 3-9 cm skersmens, gelsvai oranžiniai su raudonu atspalviu.
  3. Jei vis vien nesuprantate, ar persimonai sunokę, paragaukite vieną vaisių.

Kaip paskatinti persimonų nokimą:

  1. Įdėkite persimonus į tamsų neperšviečiamą maišelį su obuoliu ir bananu. Obuoliai ir bananai išskiria etileną, kuris pagreitina nokimo procesą. Vaisius laikykite kambario temperatūroje.
  2. Užsukite maišelį - persimonai sunoks per tris-keturias dienas. Prinokusius persimonus laikykite šaldytuve atskirai nuo kitų vaisių. Maistui juos suvartokite per tris dienas.

Yra dar du įdomūs būdai, kaip sunokinti persimonus:

  1. Žinomas faktas, kad persimonams prinokti padeda šaltis - ne veltui šių vaisių derlius renkamas pirmomis žiemos dienomis. Sudėkite persimonus 24 valandoms į šaldiklį. Atšildžius vaisius gaižus skonis išnyks, minkštimas bus minkštas ir mėsingas.
  2. Galima, atvirkščiai, 12-15 valandų palaikyti persimonus šiltame vandenyje - apie 40 laipsnių Celsijaus. Tai taip pat padeda sunokinti persimonus - jie tampa saldūs ir sultingi.

Ne visai prinokę persimonai yra kiek aitroki, sutraukiantys gleivinę, nes turi nemažai rauginių medžiagų, kurias, beje, galima lengvai panaikinti vaisius 10-12 val.

Atsargumo priemonės

Atsargiai: jei persimonas nepakankamai prinokęs, jo minkštimas būna aštraus, kartaus skonio. Tokių vaisių nerekomenduojama valgyti žalių: gali kilti virškinamojo trakto veiklos sutrikimų. Persimonai sunoksta ilgai laikomi ir kruopščiai užšaldomi: jų skonis tampa saldžiarūgštis, šiek tiek blankus, o minkštimas - panašios į marmeladą ar pudingą konsistencijos.

Jei nusipirkote prinokusių persimonų, kurių iškart nesuvalgote, galite jų minkštimą sutrinti elektriniu trintuvu iki piurė konsistencijos ir užšaldyti. Nors dažniausiai norime iškart nusipirkti prinokusį vaisių, iš tiesų persimonus galima baigti nokinti ir namuose, tad pirmiausia rinkitės tokius, kurių odelė neturi mechaninių pažeidimų - nubrozdinimų, įbrėžimų, ieškokite taisyklingos formos, simetriškų vaisių. Paėmę vaisių į delną, turite gerai justi jo svorį, jei persimonas pagal savo dydį atrodo per lengvas, lyg išdžiūvęs, dėkite tokį atgal. Beje, nesijaudinkite, jei ant vaisiaus odelės pamatysite paviršinių netaisyklingai išsidėsčiusių juodų dėmelių (jos dažnesnės ant pailgesnių, Hachiya rūšies persimonų).

Neprinokę Hachiya rūšies persimonai pareikalaus kantrybės, ramiai padėti kambario temperatūroje jie sunoks per kelias dienas. Jei norite persimonų nokimo procesą pagreitinti, padėkite šalia kelis gerai sunokusius bananus, kurie išskiria nokimą skatinantį etileną.

Persimonų auginimas

Šiam augalui normaliai augti geriausia vieta atokiau nuo pastatų ir kitų augalų. Dirva turi būti gerai nusausinta, kad po šaknimis nestovėtų vanduo. Sodinukus sode rekomenduojama sodinti rudenį arba pavasarį. Persimonus galima sodinti pavasarį ir rudenį. Šis augalas mėgsta saulę.

Į sodinimo duobės dugną reikia dėti drenažo medžiagos - akmenukų, keramzito, skaldytų plytų. Tokiu pat būdu į duobutę dedama humuso ir komposto. Šių trąšų kiekis priklauso nuo dirvožemio sudėties: kuo jis skurdesnis, tuo daugiau organinių medžiagų reikia dėti. Mūsų platumose persimonus auginti įmanoma.

Persimonai mėgsta +10-38 °C temperatūrą ir atlaiko šalčius iki -9,5 °C. Pirmaisiais metais šaknies kaklelį reikia uždengti, kad jis būtų apsaugotas nuo šalčio. Augalą reikės puoselėti kelerius metus, kol jis duos pirmąjį derlių. Persimonus reikia gausiai laistyti, ypač sausros metu. Dirva aplink augalą neturi išdžiūti.

Ilgai trunkančių sausrų metu persimonus rekomenduojama laistyti (apie 5 kibirus vandens po kiekvieno medžio šaknimis). reikia mažiausiai 50-70 litrų vandens. Nuėmus persimono derlių, medį reikėtų pamaitinti. Šiuo laikotarpiu augalui reikia fosforo ir kalio. Trąšos yra būtinos norint padidinti medžio atsparumą žiemai ir atsparumą.

Pavasarį būtina tręšti kompleksinėmis mineralinėmis ir organinėmis trąšomis. Pavasarį matyti, kurios šakos nušalusios. Jas galima pašalinti kartu su gyvomis, bet nereikalingomis šakomis. Vasarą, vaisių augimo metu, svarbu reguliariai laistyti. ir pašalinkite visas piktžoles. Nepamirškite patikrinti, ar augalai nėra užkrėsti infekcijomis ir kenkėjais.

Persimonai veda vaisius tik ant jaunų ūglių. Didelis derlius susilpnina augalus ir jie blogai peržiemoja. atsparumas žiemai ir padidėtų atsparumas. Persimonai pradeda vesti vaisius trečiaisiais metais, o iš sėklų išauginti - aštuntaisiais-dešimtaisiais metais. pavasarį, o pirmieji vaisiai prinoksta rugsėjo mėnesį.

Kur įsigyti persimonų sodinukų?

Tarptautinė kontroliuojančioji bendrovė GradinaMax gauna augalų, įskaitant persimonus, auginius iš elitinių Europos medelynų ir parduoda tik sertifikuotus aukštos kokybės produktus. Persimonų sodinukai tiekiami specialiuose konteineriuose, kurie patikimai apsaugo šaknų sistemą ir gerokai pailgina jų sodinimo nuolatinėje vietoje laikotarpį.

  • garantuojame 100 proc.

Persimonų naudojimas kulinarijoje

Daugiausia persimonų suvalgoma šviežių, tačiau juos galima sėkmingai perdirbti. Iš jų gaminamos uogienės, džemai, drebučiai, sirupai. Juos galima džiovinti (džiovinti primena figas). Daug vaisių konservuojama užšaldant, nes taip jie ilgai išsilaiko.

Mūsų šalyje persimonai paprastai valgomi niekaip neapdoroti, tačiau Azijoje juos įprasta ir džiovinti, ir virti arba kepti. Persimonais galima gardinti salotas, troškinius, iš jų virti uogienes, naudoti juos kaip bandelių ir pyragų įdarą - žodžiu, tinka visi apdorojimo metodai, kaip ir kitoms uogoms ir vaisiams.

Jungtinėse Valstijose, tose valstijose, kur persimonai auginami, iš jų populiaru kepti pudingą (sakoma, kad skoniu jis primena moliūgų pyragą, paprastai būna patiekiamas su plakta grietinėle), o Mičelo mieste, Indianos valstijoje, net organizuojamas kasmetinis persimonų festivalis, kuriame rengiamos skaniausio persimonų pudingo varžybos.

Ką galima pagaminti iš persimonų:

  • Salotos;
  • Šerbetas arba ledai;
  • Vaisių kokteilis;
  • Persimonų duona.

Idėjos kaip panaudoti persimonus:

  1. Esate ragavę melionų su permatomomis vytinto kumpio juostelėmis?
  2. Norite paskaninti keptus varškėčius, tačiau aguonos ar apelsinų žievelės pabodo?
  3. Turite kelis beveik pernokusius persimonus? Sutrinkite iki tyrės, o tada uždėkite kelis jos šaukštus ant pusryčiams pasiruošto chia pudingo ar grūdėtosios varškės.
  4. Norite „kažko šalto, saldaus ir gaivaus“? Perpjaukite kelis gerai sunokusius nenuluptus persimonus perpus ir dėkite valandai kitai į šaldymo kamerą.
  5. Mėgstate mažyčius sumuštinukus su šviežiu prancūzišku batonu ir brie sūriu?
  6. Laikotės taisyklės, kad kiekvieną mėsos patiekalą lydėtų žalėsių lėkštė? Į dubenį su salotų, špinatų lapeliais įberkite skiltelėmis supjaustytų persimonų.