Troškinta mėsa - puikus patiekalas, tinkantis tiek kasdieniam stalui, tiek šventėms. Šis patiekalas pasižymi sotumu, maistingumu ir puikiu skoniu. Troškinti galima įvairių rūšių mėsą: kiaulieną, jautieną, vištieną ar net ožio mėsą. Svarbu pasirinkti tinkamą mėsos rūšį ir ją tinkamai paruošti.
Kiaulienos troškinys
Kiauliena - universali mėsos rūšis, populiari ne tik Lietuvoje, bet ir daugumoje pasaulio šalių, puikiai tinkanti kepimui grilyje. Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kiauliena yra puikus baltymų, geležies, cinko, kalio, A, D ir B grupės vitaminų šaltinis, tačiau jos nauda žmogaus organizmui priklauso ir nuo mėsos paruošimo būdo. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad kiauliena išlieka vienas populiariausių pirkėjų pasirinkimų mėsos skyriuje.
Vasarą dažnai ieškoma marinuotų kiaulienos kepsnelių, šašlykų ir šonkaulių kepimui gamtoje. Be to, skirtingos mėsos dalys pasižymi skirtingu riebumu - liesiausia išpjova, kumpis ir nugarinė. Renkantis kiaulieną parduotuvėje, reikėtų atkreipti dėmesį, kad ji būtų šviesiai rausvos spalvos, o mėsos paviršius - sausas. Pasak komercijos operacijų vadovės, „Rimi“ parduotuvėse tiekėjai itin kruopščiai atrenkami, tad produkcijos asortimentas čia atkeliauja tik iš aukščiausius standartus atitinkančių ūkių, o pirkėjai gali jaustis ramūs, jog išsirinkta mėsa bus šviežia ir skani: „Mūsų asortimento pasididžiavimas ir išskirtinumas - vietoje marinuoti šašlykai, pažymėti „Mano dienai“ ženklu. Šiuose gaminiuose nėra skonio stipriklių, E621, mėsa nėra injektuojama.
O. Suchočeva pataria produktų įsigyti pigiau, sekant skelbiamas akcijas bei atkreipiant dėmesį į privačios etiketės produktus: „Verta patikrinti asmeninius pasiūlymus „Rimi“ lojalumo kortelių terminale arba mobilioje aplikacijoje.
Vienas iš kiaulienos troškinio receptų:
- Kiaulienos sprandinę supjaustykite ir sudėkite į kepimo rankovę.
- Kitus ingredientus gerai sumaišykite ir supilkite ant mėsos.
Jautienos troškinys
Jautiena taip pat puikiai tinka troškiniams. Štai vienas iš jautienos troškinio receptų:
- Jautieną supjaustome 5-6 cm dydžio gabalais. Sudedame juos į puodą. Jei norite, tai prieš tai galite dar ir apkepinti iš visų pusių.
- Gerai įkaitiname keptuvę, įpilame aliejaus ir pakepiname svogūną, iki jo viena pusė beveik pajuoduoja. Dedame juos į puodą, kuriame troškinsime. Tuomet pakepiname morkas, jas sudedame į puodą. Tada ateina eilė salierui ir česnakui. Jei trūksta, aišku, įpilame šiek tiek aliejaus.
- Į puodą su mėsa ir apkeptomis daržovėmis sudedame ir visus likusius prieskonius - džiovintus baravykus, rozmariną, čiobrelius, įberiame šiek tiek druskos. Ir viską užpilame alumi. Jei alus neapsemia mėsos, įpilame dar papildomai daržovių ar jautienos sultinio. Čia gal net toks teorinis pasakymas, nes vis tiek vėliau vis įpilsim šiek tiek vandens.
- Puodą uždengiame dangčiu, troškiname ant mažos ugnies kokias 3 valandas. Mėsa turi būti visiškai minkšta ir kristi nuo kaulo. Kaip ir bet koks jautienos troškinys, taip ir šis yra geresnis kitą dieną.
- Likus kažkur pusvalandžiui iki troškinimo pabaigos (jei valgome tą pačią dieną), imamės košės. Išverdame pastarnokus su bulvėmis. Pasiliekame stiklinę vandens, kuriame virė daržovės. Likusį vandenį nukošiame. Viską sugrūdame, įdedame sviesto, grietinės ar graikiško jogurto. Jei matome, kad norisi skystesnė košės, įpilame to skysčio, kuriame virė daržovės.
Vištienos troškinys
Vištiena - lengvesnė mėsa, tinkanti tiems, kurie nori mažiau kaloringo patiekalo. Šildantis mėsos troškinys orkaitėje iš vištienos arba triušienos - toks man niekada neatsibosta. Skonis puikus, darbo visai nedaug, nes beveik viską už mus atlieka orkaitė.
Vienas iš vištienos troškinio receptų:
- Vištų krūtinėles supjaustykite nedideliais gabalėliais. Morkas nuskuskite ir supjaustykite riekelėmis. Cukinijas supjaustykite pusžiedžiais. Papriką perpjaukite išilgai pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite storais šiaudeliais.
- Troškintuvą uždenkite ir ant silpnos ugnies virkite 30 minučių. Atidenkite, padidinkite ugnį ir troškinkite dar apie 15 minučių, kol skystis sutirštės.
Ožio mėsos troškinys
Ožio mėsos troškinys - egzotiškesnis patiekalas, tačiau vertas išbandymo. Štai vienas iš receptų:
- Įkaitinkite alyvuogių aliejų, pakepinkite svogūnus, kol jie pasidarys tamsaus aukso spalvos. Įdėkite ožio mėsą ir kepkite kelias minutes.
- Sumaišykite imbierą ir česnaką, įdėkite jogurto, smulkintus prieskonius, nesmulkintus prieskonius (atidėkite 8 kardamono ankštis ryžiams), lauro lapus, slyvas, druską ir pipirus. Sudėkite visas aitriąsias paprikas ir įpilkite 250 ml vandens.
- Uždenkite keptuvę ir leiskite lėtai virti 45 min. Tuo metu išvirkite bulves. Virkite ryžius su kardamonu.
- Įdėkite pusę virtų ryžių į indą. Įpilkite krokų pieną ir maišykite, kol visi ryžiai pageltonuos. Sumaišykite smulkintus pomidorus, kalendrą, mėtas ir smulkintą žalią aitriąją papriką.
- Trečdalį mišinio įdėkite į indą su mėsa. Virkite dar 5-10 min.
- Pusę paprastų ryžių padėkite ant lėkštės. Uždėkite mėsą. Ant viršaus uždėkite ryžius su krokų pienu ir apibarstykite pomidorų mišiniu. Ant viršaus uždėkite bulves, ploną sluoksnį paprastų ryžių ir ryžių su krokų pienu. Padenkite svogūnų žiedais. Ant viršaus uždėkite likusius pomidorus, pabarstykite razinomis ir riešutais. Patiekite nedelsdami.
Daržovių troškinys su mėsa
Troškinta mėsa puikiai dera su įvairiomis daržovėmis. Štai vienas iš daržovių troškinio su mėsa receptų:
- Mėsą nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite nedideliais kubeliais, sumeskite į gilesnį dubenėlį, apibarstykite atskirame indelyje sumaišytais prieskoniais (druska, pipirais, imbieru ir paprika) ir bent pusvalandį marinuokite.
- Visas daržoves nuplaukite, nusausinkite, porą nuvalykite, iš perpjautos paprikos išimkite sėklytes, baklažaną įtrinkite druska ir pusvalandžiui palikite - dings žievelės kartumas. Druską nuplaukite.
- Daržoves supjaustykite nedideliais gabalėliais: svogūną perpjaukite per pusę ir supjaustykite skiltelėmis, porai dažniausiai pjaustomi nestorais griežinėliais, paprika ir baklažanas - kubeliais.
- Marinuotą mėsą nuolat maišydama iš visų pusių apkepkite gerai įkaitintuose riebaluose būtinai ant didelės kaitros - dideliame karštyje greitai užsidaro mėsos poros ir neišbėga sultys.
- Keptus mėsos gabalėlius ištraukite iš keptuvės, išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalų perteklius, o keptuvėje likusiuose riebaluose iškepkite daržoves.
- Mėsą ir daržoves po lygiai išdėliokite į 2 lėkštes ir apliekite pačių pasigamintu padažu, kurį greitai paruošite atskirame puodelyje.
Patarimai
- Norint, kad mėsa būtų minkštesnė, ją galima pamarinuoti prieš troškinant.
- Troškinant mėsą su daržovėmis, svarbu pasirinkti tinkamas daržoves, kurios derėtų tarpusavyje.
- Troškinant mėsą, svarbu stebėti skysčio kiekį ir, jei reikia, įpilti daugiau sultinio ar vandens.
- Norint, kad troškinys būtų tirštesnis, galima įdėti šiek tiek miltų ar krakmolo.
- Troškintą mėsą galima patiekti su įvairiais garnyrais: bulvėmis, ryžiais, koše ar tiesiog su duona.
