Gyvenimas be glitimo nereiškia, kad reikia atsisakyti saldžių gyvenimo malonumų. Priešingai - sveiki desertai be gliuteno atveria duris į naujus skonių pasaulius, kuriuose dominuoja natūralūs ingredientai, kūrybiškumas ir maistinė vertė.
Šie desertai ne tik tinka tiems, kurie laikosi dietos be gliuteno dėl sveikatos priežasčių, bet ir visiems, kurie nori išbandyti kažką naujo.
Avižos Su Riešutų Sviestu (Sveikas Desertas)
Avižos su riešutų sviestu - tai tikra pusryčių klasika, kurią gamintis jau, tikriausiai, bandė daugelis. Avižos su riešutų sviestu - tai puikus variantas pusryčiams, kuriam negalėsite atsispirti. Pusiau saldaus šokolado drožlės ir kreminis žemės riešutų sviestas šiam receptui suteikia autentišką šokolado ir žemės riešutų sviesto skonį.
Viskas, ko jums reikia yra avižos, proteinas ir migdolų pienas ir dar keletas smulkių ingredientų skonio pagerinimui užtikrinti, kad pagamintumėte sveiką maistą, paversiantį jūsų gerą rytą puikiu.
Recepto Sportuojantiems Maistinė Vertė
- Kalorijos: 574 kcal
- Angliavandeniai: 50 g
- Baltymai: 40 g
- Riebalai: 24 g
- Pagaminimo trukmė: apie 10 min.
- Porcijų kiekis: 1 porcija
Sveiko Recepto Ingredientai
- ½ stiklinės avižų
- 1 šaukštas proteino miltelių
- ⅔ stiklinės nesaldinto vanilės skonio migdolų pieno
- 1 šaukštas pusiau saldaus šokolado drožlių
- 2 šaukštai natūralaus žemės riešutų sviesto
Sveikuoliško Deserto Paruošimas
- Sumaišykite visus ingredientus stiklainyje ar kitokiame inde.
- Sandariai uždarykite ir palaikykite šaldytuve per naktį arba mažiausiai 4 valandas.
- Pridėkite norimus priedus ir mėgaukitės patiekalu, tiek šaltu, tiek karštu.
Avižos su riešutų sviestu - tai tinkamas pusryčių variantas tiek savaitgalį, tiek įprastą darbo dieną.
Kakaviniai Rutuliukai (Sveikas Desertas)
Kakaviniai rutuliukai skirti visiems žmonėms, kurie ieško tobulo skonio užkandžių savo aktyviam ir intensyviam gyvenimo būdui, taip pat ir tiems, kurie nori pasimėgauti saldumynu, tačiau nenori pakenkti savo figūrai. Tuomet šie kakavos ir cinamono baltyminiai užkandžiai skirti būtent jums, tereikės juos pasigaminti.
Sveikuoliško Deserto Maistinė Vertė
- Kalorijos: 298 kcal;
- Angliavandeniai: 29 g;
- Baltymai: 16 g;
- Riebalai: 13 g;
- Pagaminimo trukmė: apie 30 min.;
- Porcijų kiekis: 6 porcijos.
Sveikuoliško Recepto Ingredientai
- 2 šaukštai proteino miltelių;
- 1 stiklinė avižų;
- 1 žiupsnelis cinamono;
- ¼ stiklinės nesaldintų kakavos miltelių;
- ½ stiklinės žemės riešutų sviesto;
- ¼ stiklinės medaus;
- 1 šaukštas vanilės ekstrakto.
Deserto Paruošimas
- Į didelį dubenį supilkite proteino miltelius, avižas, cinamoną ir kakavos miltelius bei lengvai išmaišykite.
- Į mišinį supilkite žemės riešutų sviestą, medų ir vanilės ekstraktą, gerai išmaišykite rankomis.
- Iš mišinio suformuokite kamuoliukus ir sudėkite juos ant lėkštės ar padėklo.
- Prieš patiekdami, kamuoliukus 20-30 minučių palaikykite šaldytuve.
Sveikuoliškas Tinginys
Sveikuoliškas tinginys - tai sveikesnė ir ne ką mažiau skanesnė įprasto tinginio alternatyva. Tikrai atsiras žmonių, kuriems ši baltyminė deserto versija bus netgi skanesnė už originalą!
Sveikuoliško Tinginio Porcijos Maistinė Vertė
- Kalorijos: 110 kcal;
- Angliavandeniai: 5 g;
- Baltymai: 4 g;
- Riebalai: 8 g;
- Pagaminimo trukmė: apie 15 min. (+2 val. laikyti šaldytuve);
- Porcijų kiekis: 10 porcijų.
Ingredientai Sveikuoliškam Tinginiui
- 200 g becukrių sausainių;
- 2 šaukštai riešutų sviesto;
- 3 šaukštai nerafinuoto kokosų aliejaus;
- 3 šaukštai graikiško jogurto;
- 30 g proteino miltelių (receptui geriausiai tiktų šokolado skonio);
- ½ šaukšto kakavos;
- 1 šaukštas kokoso drožlių;
- Saldiklis.
Sveiko Tinginio Paruošimas
- Dubenyje ištirpiname kokosų aliejų.
- Į kokoso aliejaus masę sudedame sulaužytus ar sutrintus sausainius ir viską išmaišome.
- Į gautą masę sudedame likusius ingredientus, t. y. riešutų sviestą, graikišką jogurtą, proteino miltelius, kakavą, kokoso drožles bei saldiklį ir viską gerai sumaišome.
- Konsistencija turi būti nei per skysta, nei per tiršta. Geriausia, kad gauto masės klampumas būtų panašiai toks, kaip ir tikrojo tinginio.
- Gautą masę perkeliame į plastikinį maišelį ir suformuojame tinginio formą.
- Įdedame maišelį su tinginio mase į šaldytuvą ir palaikome ten apie 2 val., kad sustingtų. Geriausia būtų palikti gaminį šaldytuve per naktį, kad jis pilnai sustingtų.
Sveiko Recepto Ingredientų Alternatyvos
- Vietoje graikiško jogurto galima naudoti įprastą jogurtą arba varškę.
- Konsistencijai reguliuoti, galite keisti visų ingredientų proporcijas.
- Saldikliai ar skonio lašeliai nėra būtini. Vietoje jų galite pridėti riešutų ar džiovintų vaisių.
- Vietoje becukrių sausainių galite naudoti įprastus sausainius.
Sveikuoliškas tinginys jau paruoštas ir laukia tavęs. Jeigu šis receptas patiko, pasidalink juo su draugais ir tegul šį sveikuoliško tinginio manija sklinda kuo plačiau!
Bananiniai Sausainiai
Bananiniai sausainiai - tai idėja jūsų sveikesniam saldumynų stalui. Šie sausainiai yra be glitimo, be laktozės, be pridėtinio cukraus ir be kiaušinių, o jų skonis itin gardus! Kviečiame išbandyti patiems ir įsitikinti, kad sveika gyvensena gali mus aprūpinti ne tik sveiku, maistingu, bet ir labai skaniu desertu!
Porcijos Maistinė Vertė ir Kiti Skaičiukai
- Kalorijos: 250 kcal;
- Angliavandeniai: 9 g;
- Baltymai: 7 g;
- Riebalai: 20 g;
- Pagaminimo trukmė: apie 15 min. (+10 min. kepti orkaitėje);
- Porcijų kiekis: 12 porcijų.
Ingredientai Bananiniams Sausainiams
- 2 labai prinokę bananai (su juodais taškeliais);
- pusė stiklinės riešutų sviesto;
- 1 stiklinė migdolų miltų;
- 1 šaukštelis kepimo miltelių;
- 1 šaukštelis cinamono;
- 1 žiupsnelis druskos;
- sauja smulkintų graikinių riešutų;
- sauja kokoso drožlių;
- sauja gabalėliais smulkinto juodojo šokolado.
Paruošimas
- Bananus susmulkiname su šakute ar blenderiu ir sumaišome su riešutų sviestu, kol gausis vientisa masė.
- Dideliame dubenyje dedame migdolų miltus, kepimo miltelius, cinamoną, druską ir viską bendrai išmaišome su bananų ir riešutų sviesto mase.
- Suberiame likusius produktus, t. y. kokoso drožles ir smulkintojo juodojo šokolado gabalėlius.
- Ant kepimo popieriumi ištiestos skardos dedame po šaukštą masės. Viduryje spaudžiame po banano griežinėlį ar riešutą.
- Apie 20 min. kepame 180 o C temperatūroje.
Ingredientų Alternatyvos
- Papildomai dar galite įdėti džiovintų vaisių (pavyzdžiui, razinų), truputį vanilės.
- Vietoje migdolų miltų galite rinktis bet kokius kitus miltus, tačiau geriausiam skoniui pasiekti, rekomenduojame rinktis būtent riešutų miltus.
- Recepte naudojami graikiniai riešutai, tačiau jūs galite eksperimentuoti su kitais savo mėgstamais riešutais, pvz. anakardžais, migdolais.
- Kokosų drožlės kaip ir cinamonas ar juodas šokoladas, nėra būtinas ingredientas, bet tai prideda papildomų skonio natų.
Bananiniai sausainiai jau paruošti. Juos mėgautis galite su bet kokiu gėrimu, pvz. kava ar arbata. Šių sausainių atsiskleidžiantis skonis ir gardumas tikrai nepaliks abejingų. O svarbiausia yra tai, kad šiais neįprastais sausainiais mėgautis galite be jokio sąžinės graužimo ar abejonių.
Chia Pudingas
Chia pudingas - tai skystas desertas iš chia (čija) sėklų, kuris primena jogurtą. Šis skanus gėrimas idealiai tinka pusryčiams arba tuomet, kai norisi nenuodėmingai saldaus deserto. Chia sėklos turi daug skaidulų, omega-3 riebalų rūgščių, baltymų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Jas vartojant apsisaugosite nuo širdies ligų ir diabeto, pagerinsite virškinimą. Tad šis patiekalas ne tik skanus, bet ir sveikas!
Porcijos Chia Pudingas Maistinė Vertė
- Kalorijos: 435 kcal;
- Angliavandeniai: 28 g;
- Baltymai: 7 g;
- Riebalai: 35 g;
- Pagaminimo trukmė: apie 5 min. (+2 val. laikyti šaldytuve);
- Porcijų kiekis: 2 porcijos.
Ingredientai Chia Pudingui
- 3 šaukštai chia sėklų;
- 1 šaukštas kokoso drožlių;
- 200 ml augalinio pieno;
- 100 g mėgstamų vaisiai.
Chia Pudingas Paruošimas
- Užpilkite chia sėklas augaliniu arba įprastu pienu ir palikite 2 val. arba visai nakčiai, kad jos išbrinktų.
- Kai chia sėklas užpilate - palaukite 10 min. ir tuomet jas pramaišykite. Po išmaišymo jau galite ramiai palikti stovėti užpiltas chia sėklas šaldytuve.
- Kai sėklos pastovės ir išbrinks, tuomet ant viršaus dedame mėgstamų vaisių, uogų, kokoso drožlių ar kitų mėgstamų pagardų. Mes gamindami naudojome bananus ir šaldytas uogas.
Ingredientų Alternatyvos
- Jeigu trūksta saldomo, tuomet papildomam saldumui galite dėti medaus, saldiklio arba tiesiog rinktis saldesnius vaisius, pvz. bananą, vynuoges.
- Šokolado mylėtojai prieš arba po chia sėklų brinkinimo gali įdėti kakavos, nes tai suteiks šokoladinio skonio.
- Chia pudingui paruošti, galima naudoti bet kokį augalinį pieną, pvz. migdolų, kokosų. Augalinio pieno pasirinkimas priklauso nuo to, kuris iš jų jums yra skaniausias ir mėgstamiausias.
5 Lengvi ir Skanūs Receptai
Papietavę dažnai jaučiate, kad Jums reikia deserto? Arba, vakarais, grįžus po darbo, norisi kažko saldaus prieš miegą? Ne bėda! Štai 5 labai lengvi ir skanūs receptai, kurie Jus pamalonins tokiais momentais.
Graikiškas Jogurtas Su Riešutais bei Juoduoju Šokoladu
Norisi kažko saldaus, traškaus, kreminio ir su daug šokolado? Šis desertas bus puikus pasirinkimas greitam ir lengvam užkandžiui.
Patiekalui reikės:
- Graikiško jogurto
- Tarkuoto juodojo šokolado
- Riešutų
Gaminimo eiga:
- Į puodelį pilkite graikiško jogurto.
- Įtarkuokite juodojo šokolado (pasilikite truputį pabarstyti viršų).
- Galiausiai sudėkite smulkintus riešutus.
Skanaus!
Bananų ir Ledų Desertas
Turime ledų mėgėjų? Pamėginkite šiuos sveikuoliškus ledus!
Patiekalui reikės:
- Bananų
- Kokosų pieno
- Kakavos
- Graikiško jogurto
- Šviežių uogų
- Medaus
Gaminimo eiga:
- Ledus teks pasiruošti iš anksto. Blenderiu sutrinkite 2 bananus su kokosų pienu bei šiek tiek kakavos ir dėkite į šaldymo kamerą.
- Kai ledai sušalę, galime pradėti ruošti desertą.
- Imame bananą ir perpjauname per pusę.
- Ant bananų dedame ledų ir graikiško jogurto.
- Pilame šiek tiek medaus, kad suteiktų saldumo.
- Galiausiai patiekiame su mėgstamomis uogomis.
Skanaus!
Trupininis Vaisių Desertas
Norisi šilto deserto šaltais rudens ar žiemos vakarais? Išbandykite šį patiekalą.
Desertui reikės:
- Obuolių
- Įvairių uogų
- Cinamono
- Smulkintų riešutų
- Granolos
Gaminimo eiga:
- Susmulkiname obuolius bei uogas.
- Dedame į kepimo indą ir įpilame truputį vandens.
- Dedame cinamoną ir viską išmaišome.
- Kepame orkaitėje, kol vaisiai ir uogos suminkštės. Išimame trumpam.
- Sudedame riešutus, granolą ir pakepame dar truputį, kol viskas apskrus.
Skanaus!
Šaldytas Jogurto ir Uogų Desertas
Dar vienas desertas, kuris nudžiugins ledų mėgėjus.
Patiekalui reikės:
- Granolos
- Medaus
- Įvairių uogų
- Graikiško jogurto
Gaminimo eiga:
- Sumaišome granolą su medumi ir sudedame į puodelius.
- Dedame į šaldytuvą ir paliekame vienai valandai atvėsti.
- Vėliau dedame jogurtą ir ant viršaus norimas uogas.
- Dedame į šaldymo kamerą ir kai tik užsinorėsime deserto, išimame ir valgome.
Skanaus!
Nekepti Šokoladiniai Energetiniai Skanėstai
Skanu, sveika ir dar papildomai suteikia energijos. Ar dar gali kas būti geriau?
Skanėstams reikės:
- ¾ puodelio migdolų
- 2 puodelių datulių
- 1 puodelio kokosų drožlių
- ¼ puodelio kakavos
- 1-2 valg. š. ištirpinto kokosų aliejaus
Gaminimo eiga:
- Virtuviniu kombainu susmulkiname riešutus.
- Dedame datules, kokosą bei kakavą ir dar pasmulkiname, kad ingredientai susimaišytų.
- Patikriname ar susidariusi tešla yra pakankamai lipni ir pagal tai įdedame reikiamą kiekį ištirpinto kokosų aliejaus.
- Iš tešlos suformuojame vieno kąsnio dydžio rutuliukus.
Desertai Be Kepimo
Desertai be kepimo yra tobuli tiems, kurie vertina greitą paruošimą ir išlaiko kuo daugiau ingredientų natūralumo. Šie desertai dažnai būna lengvi, gaivūs ir išsiskiria unikaliomis tekstūromis. Kadangi gaminimo procesas nereikalauja aukštos temperatūros, visos maistinės medžiagos išlieka nepakitusios. Jie puikiai tinka vasaros dienoms arba toms akimirkoms, kai norisi pasilepinti sveiku skanėstu, neįdedant daug pastangų.
Desertai be kepimo taip pat suteikia kūrybinę laisvę - galima eksperimentuoti su skirtingais ingredientais, sluoksniavimu ar dekoracijomis. Be to, daugelis tokių desertų gali būti paruošti iš anksto, todėl jie yra puikus sprendimas užimtiems žmonėms.
Desertai Iš Augalinio Pieno
Augalinis pienas, toks kaip migdolų, avižų, kokoso ar sojos, yra ne tik puiki alternatyva tiems, kurie netoleruoja laktozės, bet ir vertingas ingredientas sveikiems desertams. Jis suteikia kremiškumo ir subtilaus skonio, nepakeisdami bendros recepto struktūros.
Desertai iš augalinio pieno dažnai pasižymi lengvumu ir tinka tiems, kurie siekia sumažinti riebalų ar kalorijų kiekį racione. Tokie desertai yra maistingi ir gali būti praturtinti papildomais priedais, kaip uogos, riešutai ar prieskoniai. Be to, augalinis pienas leidžia eksperimentuoti su naujais skoniais - nuo subtilaus migdolų saldumo iki egzotiško kokoso aromato.
Desertai Be Cukraus
Saldumynų pasaulis keičiasi - įprastas cukrus pamažu užleidžia vietą sveikesnėms, natūralios kilmės alternatyvoms. Skanėstai, kuriuose nėra pridėtinio cukraus, gali būti ne tik sveiki, bet ir gardesni už tradicinius desertus. Jie praturtina organizmą naudingomis medžiagomis, suteikia energijos ir leidžia mėgautis natūraliu skoniu be kaltės jausmo. Vaisiai ir uogos yra vienas paprasčiausių ir maistingiausių būdų kurti desertus be cukraus. Jų natūralus saldumas, gaivinanti tekstūra ir ryškios spalvos daro šiuos skanėstus nepakartojamais.
Tokie desertai dažniausiai ruošiami greitai - užtenka vos kelių minučių, kad sukurtumėte kažką ypatingo. Uogų drebučiai - tai lengvas, subtilus desertas, kuris neapsunkina, bet suteikia gaivumo pojūtį. Šis desertas suteikia vitaminų C ir K, kurie svarbūs odos elastingumui ir kaulų sveikatai. Niekas neprilygsta jaukumui, kurį suteikia kepančių obuolių aromatas. Cinamonas ne tik suteikia ypatingo skonio, bet ir padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje. Šokoladiniai desertai dažnai laikomi saldumo etalonu, tačiau tikroji kakavos galia slypi jos natūralume. Tai supermaistas, kupinas magnio, geležies ir antioksidantų. Šokolado mėgėjai gali atsisakyti pridėtinio cukraus ir atrasti kakavos intensyvumą bei gilumą. Šis kremas nustebins net išrankiausius desertų mėgėjus. Avokadai suteikia sveikųjų riebalų, kurie padeda palaikyti širdies sveikatą. Kai reikia greito užkandžio, šie rutuliukai tampa nepakeičiami.
Desertai Iš Riešutų Ir Sėklų
Desertai, kurių pagrindą sudaro riešutai ir sėklos, yra tikra maistinių medžiagų bomba. Jie aprūpina organizmą sveikaisiais riebalais, baltymais ir mineralais, kurie palaiko širdies sveikatą, gerina smegenų veiklą ir suteikia energijos. Tokie desertai ypač naudingi tiems, kurie laikosi keto ar paleo dietų, nes yra natūraliai mažai angliavandenių turintys, bet labai sotūs. Be to, riešutai ir sėklos suteikia tekstūros ir praturtina desertų skonį, todėl jie tampa ne tik sveiki, bet ir labai gardūs. Šie desertai dažnai nereikalauja kepimo, todėl yra greitai ir paprastai paruošiami.
Desertai Iš Daržovių
Sveiki desertai, kurių pagrindą sudaro daržovės, dažnai būna malonus netikėtumas. Morkos, cukinijos, burokėliai ar net avinžirniai gali būti puikus pagrindas sveikiems ir glitimo neturintiems saldumynams. Šios daržovės ne tik suteikia unikalų skonį, bet ir praturtina desertus skaidulomis, vitaminais ir mineralais. Toks pasirinkimas ypač patrauklus tiems, kurie nori „paslėpti“ papildomas daržoves savo racione. Desertai iš daržovių dažnai būna drėgni, aromatingi ir turtingi skonio. Jie puikiai tinka vaikams, nes dažnai nė nepajuntama, kad skanumynuose slepiasi daržovės.