Rūgštynės - tai ne tik pavasario daržo svečias, bet ir puikus vitaminų šaltinis, kurį galime išsaugoti visam žiemai. Rūgštynės yra turtingas vitaminų A, C ir kalio šaltinis. Be to, jos padeda stiprinti imuninę sistemą ir turi antioksidacinių savybių. Dabar - pats rūgštynių metas, tad ne vienam kirba mintis: kaip paruošti rūgštynes žiemai?
Rūgštynių paruošimas konservavimui
Prieš konservuojant, rugštynes reikia kruopščiai nuplauti ir nusausinti. Rekomenduojama naudoti tik jaunus, sveikus lapus, nes jie yra maistingesni ir mažiau skysti. Rūgštynės atsargiai rūšiuojamos ir nuplaunamos. Rūgštynės atsargiai išrūšiuojame, pašaliname pažeistus lapus. Tada nuplaukite po šaltu vandeniu.
Marinuotos rūgštynės
Marinavimas yra vienas iš populiariausių ir paprasčiausių būdų išsaugoti rugštynes. Tam jums reikės acto, vandens, cukraus, druskos ir norimų prieskonių, pvz., lauro lapų, pipirų žirnelių. Visus ingredientus užvirkite, įdėkite paruoštas rugštynes į sterilizuotus stiklainius ir užpilkite karštu marinatu.
Receptas su druska
INGREDIENTAI:
- 200 gramų rūgštynių
- 500 mililitrų vandens
- 1.5 valgomojo šaukšto druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
- Užvirinkite vandenį, pasūdykite.
- Sudėkite pjaustytas rūgštynes be kotų.
- Pavirus 2 min. supilstykite į švarius stiklainius, uždarykite, pastatykite ant dangtelio, kol atauš.
- Laikykite šaldytuve arba šaltame sklepe.
Konservuotos rūgštynės pagal Ireną
Kaunietė Irena pasakojo jau daug metų konservuojanti rūgštynes: nuplautas supjausto, deda į puodą, užpila šiek tiek vandens ir paverda, kol rūgštynės pakeičia spalvą. „Galima įdėti šiek tiek druskos, tačiau ir be jos rūgštynės laikosi kuo puikiausiai. Tuomet jas sudedu į stiklainėlius, uždarau ir nešu į rūsį“, - pasakojo Irena. Taip paruoštos rūgštynės, pasak jos, tinka sriuboms.
Sūdytos rūgštynės pagal Ireną
Norint išsaugoti šviežesnį rūgštynių skonį Irena siūlo kitokį metodą, nekaitinant rūgštynių - sūdytas rūgštynes. Jas reikia supjaustyti, berti druskos, pagniaužyti rankomis, kol atsiranda skysčio, dėti į stiklainėlius ir gerai suspausti. Nuo rūgštynių ir druskos atsiranda pakankamai skysčio. Pridėjus stiklainėlį pilną ant viršaus užpilti skysčio, apibarstyti druska ir uždaryti. Taip paruoštas rūgštynes reikėtų laikyti rūsyje.
Šaldytos rūgštynės
Kitas būdas išsaugoti rugštynes žiemai - šaldymas. Šis metodas išlaiko daugiausiai maistinių medžiagų. Rūgštynes reikėtų smulkinti, sudėti į maišelius ir užšaldyti. Lengviausias būdas išsaugoti rūgštynes žiemai - jas užšaldyti. Smulkiai supjaustykite, sudėkite į maišelius ir į šaldiklį.
Šaldytos rūgštynės pagal Jolantą
Vilnietė Jolanta teigė dar prieš keletą metų atradusi rūgštynių šaldymą - šis metodas jai taip patiko, kad daugiau rūgštynių nebekonservuoja. „Žinoma, daug kas priklauso ir nuo vietos šaldiklyje. Tačiau jos turint tikrai rekomenduoju užsišaldyti rūgštynių - jų skonis ir kvapas kaip šviežių. Be to, rūgštynių ruošimas šaldymui neatima daug laiko“, - sakė vilnietė. Sausą dieną surinktas rūgštynes ji nuplauna ir gerai nusausina. Šio žingsnio Jolanta rekomenduoja nepraleisti - jeigu šaldysite šlapias, lapeliai subliūkš, pavirs koše. Po to moteris pasiruošia šaldymo maišelius, maistinės plėvelės ar folijos lapus, į juos deda arba suvynioja tiek rūgštynių, kiek reikėtų sriubai išvirti. Sandariai užspaudžia ir deda į šaldiklį.
Džiovintos rūgštynės
Rugštynes taip pat galima džiovinti. Džiovintos rugštynes galima laikyti ilgą laiką ir naudoti kaip prieskonį ar arbatą.
Rūgštynių panaudojimas
Tačiau rūgštynes mėgstame ne tik dėl jų teikiamos naudos - iš jų galima paruošti puikių patiekalų, ir pirmiausia - sriubą, kurią lietuviai mėgo nuo seno. Be to, rūgštynės puikiai tinka ir šaltai sriubai gaminti, dėti į kokteilius.