pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip marinuoti rūgštynes žiemai

Rūgštynės - tai ne tik pavasario daržo svečias, bet ir puikus vitaminų šaltinis, kurį galime išsaugoti visam žiemai. Rūgštynės yra turtingas vitaminų A, C ir kalio šaltinis. Be to, jos padeda stiprinti imuninę sistemą ir turi antioksidacinių savybių. Dabar - pats rūgštynių metas, tad ne vienam kirba mintis: kaip paruošti rūgštynes žiemai?

Rūgštynių paruošimas konservavimui

Prieš konservuojant, rugštynes reikia kruopščiai nuplauti ir nusausinti. Rekomenduojama naudoti tik jaunus, sveikus lapus, nes jie yra maistingesni ir mažiau skysti. Rūgštynės atsargiai rūšiuojamos ir nuplaunamos. Rūgštynės atsargiai išrūšiuojame, pašaliname pažeistus lapus. Tada nuplaukite po šaltu vandeniu.

Marinuotos rūgštynės

Marinavimas yra vienas iš populiariausių ir paprasčiausių būdų išsaugoti rugštynes. Tam jums reikės acto, vandens, cukraus, druskos ir norimų prieskonių, pvz., lauro lapų, pipirų žirnelių. Visus ingredientus užvirkite, įdėkite paruoštas rugštynes į sterilizuotus stiklainius ir užpilkite karštu marinatu.

Receptas su druska

INGREDIENTAI:

  • 200 gramų rūgštynių
  • 500 mililitrų vandens
  • 1.5 valgomojo šaukšto druskos

PARUOŠIMO BŪDAS:

  1. Užvirinkite vandenį, pasūdykite.
  2. Sudėkite pjaustytas rūgštynes be kotų.
  3. Pavirus 2 min. supilstykite į švarius stiklainius, uždarykite, pastatykite ant dangtelio, kol atauš.
  4. Laikykite šaldytuve arba šaltame sklepe.

Konservuotos rūgštynės pagal Ireną

Kaunietė Irena pasakojo jau daug metų konservuojanti rūgštynes: nuplautas supjausto, deda į puodą, užpila šiek tiek vandens ir paverda, kol rūgštynės pakeičia spalvą. „Galima įdėti šiek tiek druskos, tačiau ir be jos rūgštynės laikosi kuo puikiausiai. Tuomet jas sudedu į stiklainėlius, uždarau ir nešu į rūsį“, - pasakojo Irena. Taip paruoštos rūgštynės, pasak jos, tinka sriuboms.

Sūdytos rūgštynės pagal Ireną

Norint išsaugoti šviežesnį rūgštynių skonį Irena siūlo kitokį metodą, nekaitinant rūgštynių - sūdytas rūgštynes. Jas reikia supjaustyti, berti druskos, pagniaužyti rankomis, kol atsiranda skysčio, dėti į stiklainėlius ir gerai suspausti. Nuo rūgštynių ir druskos atsiranda pakankamai skysčio. Pridėjus stiklainėlį pilną ant viršaus užpilti skysčio, apibarstyti druska ir uždaryti. Taip paruoštas rūgštynes reikėtų laikyti rūsyje.

Šaldytos rūgštynės

Kitas būdas išsaugoti rugštynes žiemai - šaldymas. Šis metodas išlaiko daugiausiai maistinių medžiagų. Rūgštynes reikėtų smulkinti, sudėti į maišelius ir užšaldyti. Lengviausias būdas išsaugoti rūgštynes žiemai - jas užšaldyti. Smulkiai supjaustykite, sudėkite į maišelius ir į šaldiklį.

Šaldytos rūgštynės pagal Jolantą

Vilnietė Jolanta teigė dar prieš keletą metų atradusi rūgštynių šaldymą - šis metodas jai taip patiko, kad daugiau rūgštynių nebekonservuoja. „Žinoma, daug kas priklauso ir nuo vietos šaldiklyje. Tačiau jos turint tikrai rekomenduoju užsišaldyti rūgštynių - jų skonis ir kvapas kaip šviežių. Be to, rūgštynių ruošimas šaldymui neatima daug laiko“, - sakė vilnietė. Sausą dieną surinktas rūgštynes ji nuplauna ir gerai nusausina. Šio žingsnio Jolanta rekomenduoja nepraleisti - jeigu šaldysite šlapias, lapeliai subliūkš, pavirs koše. Po to moteris pasiruošia šaldymo maišelius, maistinės plėvelės ar folijos lapus, į juos deda arba suvynioja tiek rūgštynių, kiek reikėtų sriubai išvirti. Sandariai užspaudžia ir deda į šaldiklį.

Džiovintos rūgštynės

Rugštynes taip pat galima džiovinti. Džiovintos rugštynes galima laikyti ilgą laiką ir naudoti kaip prieskonį ar arbatą.

Rūgštynių panaudojimas

Tačiau rūgštynes mėgstame ne tik dėl jų teikiamos naudos - iš jų galima paruošti puikių patiekalų, ir pirmiausia - sriubą, kurią lietuviai mėgo nuo seno. Be to, rūgštynės puikiai tinka ir šaltai sriubai gaminti, dėti į kokteilius.