Mūsų senolių rūsiuose visada buvo įvairių rūšių lydytų taukų: kiaulių, žąsų, barsukų, zuikių. Ligoms gydyti juos naudodavo ir grynus, ir sumaišytus su medumi, bičių pikiu, geltonuoju vašku, svogūnais, terpentinu bei vaistažolėmis. Iš taukų paruošti tepalai greitai įsigeria į odą, jos nedirgina, nes taukuose nėra jokių cheminių medžiagų.
Tik verta atminti, kad pasigaminti vaistai su taukais greitai genda, todėl juos reikia laikyti šaldytuve, be to, neverta iškart gaminti didelio jų kiekio.Iš taukų pasigaminti vaistai greitai genda, todėl juos reikia laikyti šaldytuve ir nemaišyti iškart didelio jų kiekio.
Gyvūninių Taukų Rūšys
Skiriami paukščių (vištų, žąsų, ančių), žuvų, jūrinių žinduolių, kai kurių gyvulių (kiaulių, arklių, triušių), žvėrių taukai. Būna lydyti ir nelydyti. Kambario temperatūroje (15-20 °C) lydyti taukai yra tepios (kiaulių taukai), apyskystės (paukščių taukai) arba skystos (žuvų taukai) konsistencijos, baltos (kiaulių taukai) arba blyškiai gelsvos spalvos (paukščių taukai). Skystuosiuose taukuose yra daugiau nesočiųjų riebalų rūgščių. Lydosi 20-54 °C, stingsta keliais laipsniais žemesnėje temperatūroje. Trumpai laikomi žemesnėje negu 4 °C, ilgai (kelis mėnesius) žemesnėje negu -8 °C temperatūroje. Nuo oro deguonies, šviesos taukai oksiduojasi - apkarsta, mažėja nesočiųjų riebalų rūgščių, skyla vitaminas A ir E, kaupiasi toksinai.
Žąsų Taukai
Pasak liaudies medicinos žinovų, iš visų rūšių taukų žąsų taukai yra patys lengviausi ir švelniausi.
- Jais trinkite skaudamas kūno vietas, įtrūkusią kojų ir rankų odą, pleiskanojančias ir sutrūkinėjusias lūpas.
- Net ir per pačius stipriausius šalčius nenušalsite, jei prieš eidami į lauką atviras kūno vietas patepsite plonu žąsų taukų sluoksniu. Jais galima tepti ir nušalusias vietas.
- Keptuvėje ant mažos ugnies išlydykite žąsų taukų (galima ir kiaulių). Į puodą berkite šaukštą susmulkintų raudonų aitriųjų paprikų, užpilkite 4 šaukštais karštų lydytų taukų, uždenkite ir ant mažiausios ugnies pakaitinkite 15 min. Puodą apriškite rankšluosčiu ir palikite per naktį. Tepalu prieš miegą įtrinkite krūtinę, strėnas, pėdas, atsigulkite į lovą ir šiltai užsiklokite. Šis vaistas padeda numalšinti ilgalaikį kosulį, išgydyti bronchitą ir viršutinių kvėpavimo takų katarą. Be to, mažina raumenų uždegiminius skausmus.
Žąsis, be abejonės, iškeps puikiai, šeimyna ir svečiai bus be galo patenkinti, šventės bus nuostabios. Jų bijoti nereikia. Šie taukai pilni neprisotintų riebalų, todėl juos vartoti kur kas sveikiau, nei sviestą ar kiaulienos taukus. Tiesiog vartokite juos kaip sviestą, tik laikyti patarčiau šaldytuve, nes kambario temperatūroje jie sunkiai stingsta. Labai skanu tepti juos ant duonos ir taip valgyti su trupučiu šviežiai maltų pipirų. Šiuose taukuose ką nors kepti - vienas malonumas. Skirtingai nuo aliejaus, jie ima rūkti aukštesnėje temperatūroje, todėl produktai juose apskrunda kur kas greičiau ir gražiau.
Kalakutienos (arba Vištienos) Taukai ir Spirgučiai
Kalakutienos spirgučiai ir taukai yra skaniausias dalykas ką galima išgauti iš naminių kalakutų arba vištų. Auksiniai kalakutų taukai neprastesni nei ančių ir žąsų taukai, net drįsčiau juos užkelti ant pirmos vietos pjedestalo, nes kvapnumu ir skoniu nurungia plaukiojančius paukščių taukus. Spirgučiai - tikras delikatesas, kuriuos gaila dėti į padažus, skaniausia tepti ant skrudintos duonos ir valgyti su raugintomis arba marinuotomis daržovėmis.
Reikės:
- Kalakuto odos su taukais.
Gaminimo eiga:
- Kai gaunu kalakuto skerdieną, ją išporcijuoju - atskiriu šlauneles, kumpelius, file (nuo jos nulupu odą spirgučiams), sparnelius, kaklą. Nuo likusio karkaso nupjaustau didesnius mėsos šmotelius malinui, nuimu odas, riebalus. Karkasą pasmulkinu porcijomis - sriubų sultinių virimui.
- Odas su riebalais sumalu mėsmale, sudedu į puodą, užkaičių ant minimalios kaitros ir kaitinu retkarčiais pamaišant.
- Kai kai jau pradeda išsiskirti taukai, įdedu į puodą sietelį, paspaudžiu jį, kad prasisunktų riebalai ir nusemiu samteliu juos į stiklainėlį.
- Toliau kaitinu retkarčiais pamaišant. Taip darau tol kol riebalų pradeda išsiskirt vis mažiau ir mažiau.
- Taukai jau pagaminti, liko spirgučiai. Padidinkite kaitrą iki vidutinės ir dažniau pamaišydami kaitinkite kol spirgučiai pradės keisti spalvą. Turėkite omeny, kad kuo labiau jie skrus, tuo labiau lips prie puodo dugno ir kuo labiau bus suskrudę, tuo atšalę bus kietesni - tiesiog pjaustomi su peiliu. Beeet turės daugiau skonio. Tad apskrudimo lygį rinkitės pagal savo skonį ir norus. Galite pamaišyti, vieną stiklainį pasidaryti beveik neskrudintų, kitą labiau skrudintų.
- Taip pat turėkite omeny, kad jei norėsite spirgučius laikyti šaldytuve ilgesnį laiką, spirgučių paviršių turi dengti taukų sluoksnelis.
Kulinariniai Patarimai Naudojant Žąsų Taukus
- Keptos bulvės: Apvirkite jas, kai bus maždaug du trečdalius išvirusios, apkepkite taukuose kartu su žiupsniu čiobrelių bei traiškyta skiltele česnako ir pateikite su troškintais kopūstais.
- Bulvių košė: Į bulvių košę vietoj sviesto įmaišykite šaukštą žąsų taukų.
- Kiaušinienė/Omletas: Išsikepkite šiuose taukuose paprasčiausią kiaušinienę, omletą - garantuoju, skonio skirtumą tikrai pajusite.
- Rizotas: Porą vištienos krūtinėlių supjaustykite nedideliais kubeliais ir žąsies taukuose iki rusvumo paskrudinkite ant gana didelės ugnies. Mėsą išimkite ir ten sudėkite gerą saują pievagrybių, pjaustytų griežinėliais, įmeskite dar šaukštą taukų ir skrudinkite, kol grybai taps rusvi ir ims kvepėti, tada juos išimkite. Nedidelę saujelę džiovintų baravykų atmirkykite užpylę nedideliu kiekiu verdančio vandens. Kol mirksta, toje pačioje keptuvėje išlydykite dar gabalėlį žąsies taukų ir juose pakepinkite pusę smulkiai pjaustyto svogūno, kol suminkštės. Tada suberkite smulkiai kapotą česnako skiltelę ir apie šimtą gramų Arborio ryžių. Viską pakepkite porą minučių, kad ryžiai pasidengtų riebalų sluoksniu. Suberkite sukapotus baravykus kartu su vandeniu, kuriame jie mirko (atsargiai, nepripilkite smėlio kruopelių, kurių galėjo likti mirkant grybus). Tuo metu greta nedideliame indelyje užvirinkite vištienos sultinio. Jo reikės nedaug, gal pusantros dviejų stiklinių, priklausomai nuo to, kokio tirštumo rizotą mėgstate. Po truputį samčiu pilkite verdantį sultinį į ryžius ir vis pamaišydami stebėkite. Kai tik susigers, pilkite dar samtelį. Ryžiai išvirs maždaug per 20 minučių, pabaigoje pasūdykite.
Vištų Kepenėlių Paštetas su Žąsų Taukais
Ingredientai:
- 300 g šviežių vištų kepenėlių
- Brendis
- Žąsų taukai
- 2-3 šalotai
- Česnakas
- 100 g sviesto
- 200 g žąsų taukų
- Porą šaukštų grietinėlės
- Druska, pipirai
- Triufelis (nebūtina)
Gaminimo eiga:
- Paimkite apie 300 g šviežių vištų kepenėlių, nupjaustykite nuo jų visas gyslas, riebalus ir visa kita, sudėkite į dubenį, užpilkite brendžiu, kad šiek tiek apsemtų, ir palikite valandai ar porai.
- Tada keptuvėje įkaitinkite žąsų taukų ir juose greitai apkepinkite nusausintas kepenėles. Jų paviršius paruduos, bet vidus turi išlikti vis dar šiek tiek rožinis.
- Smulkiai supjaustykite porą trejetą šalotų ir pakepinkite juos taukuose, kol taps skaidrūs, bet dar nepradės ruduoti.
- Į smulkintuvą sumeskite kepenėles su šalotais bei česnakais ir kuo smulkiau viską sumalkite.
- Išlydykite apie šimtą gramų sviesto ir apie du šimtus gramų žąsų taukų. Įjunkite smulkintuvą ir po truputį pilkite riebalus. Išsimaišė - pilkite dar ir dar, kol supilsite viską, ir pašteto konsistencija taps švelni kreminė.
- Įmaišykite porą šaukštų grietinėlės, pasūdykite ir papipirinkite kiek daugiau nei įprastai. Jeigu netyčia turite užsilikusį triufelį, konservuotą konjake, supjaustykite jį ir sumeskite kartu šliūkštelėdami šiek tiek skysčio, kuriame jis mirko. Jeigu triufeliai šiais metais neužderėjo, puikiai tiks atmirkyti džiovinti baravykai. Dar vietoj triufelių galima įpilti šiek tiek triufelių skonio aliejaus, taip pat išeina neblogai ir pakankamai nebrangiai.
- Viską dar kartą gerai permalkite, per smulku tikrai nebus. Tada sudėkite viską į nedidelius keraminius indelius ir atšaldykite, kol sustings.
- Jeigu norite šiek tiek įmantriau, galite daryti šitaip: kai atšals, pašteto paviršių pabarstykite plonu sluoksniu cukraus ir padeginkite karamelizatoriumi, kaip krembriulė, kol cukrus ištirps (tik kad nesudegtų). Pateikite kartu su plonyčiu griežinėliu skrudinto batono ir šaukšteliu kriaušių uogienės su bruknėmis. Čia tiks saldesnis vynas, tarkime, Tokaj, ar baltasis Bordeaux.