Lapkričio 8-oji - diena, kai Europa mini Sveikos mitybos dieną. Ši diena skirta atkreipti dėmesį į mitybos svarbą mūsų sveikatai, bei skatinti žmones rinktis subalansuotą mitybą. Subalansuota mityba yra raktas į ilgaamžiškumą ir sveiką gyvenimą, ji suteikia jėgų, padeda efektyviau susitvarkyti su kasdieniais iššūkiais ir stiprina imuninę sistemą. Kai organizmas kasdien gauna pakankamai maistinių medžiagų, jis lengviau kovoja su ligomis, stresu, o energijos lygis išlieka stabilus visą dieną.
Specialistai nuolat akcentuoja - rinktis įvairius ir sveikesnius produktus svarbu ne tik tada, kai norime numesti papildomus kilogramus, bet ir tam, kad išliktume energingi bei sveiki, todėl subalansuotas maistas turėtų būti ne laikinas įprotis, o kasdienis palydovas. Sveikata prasideda nuo mūsų kasdienių pasirinkimų - ir pirmiausia nuo to, kas atsiduria mūsų lėkštėje. Kiekvienas mažas žingsnis, kiekvienas sveikas pasirinkimas atneša ilgalaikę naudą.
Sveikos Mitybos Svarba
Sveika mityba suteikia mums energijos, padeda augti ir vystytis, stiprina imuninę sistemą ir apsaugo nuo įvairių ligų, tokių kaip širdies ir kraujagyslių ligos, diabetas, nutukimas. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis mūsų sveikata didžiąja dalimi priklauso nuo gyvensenos ir mitybos. Įrodyta, kad netinkama mityba lemia nutukimą, kraujotakos sistemos ligas, cukrinį diabetą, onkologines, virškinamojo trakto ligas. Tinkami mitybos įpročiai lemia gerą savijautą, optimalų kūno svorį ir padeda išvengti tam tikrų sveikatos problemų.
Sveika mityba yra tokia, kai organizmas gauna visų jam reikalingų medžiagų ir energijos idealiam svoriui ir funkcionalumui palaikyti. Pagrindiniai netinkamos mitybos padariniai – antsvoris, nutukimas arba prieÅ¡ingai – organizmo nualinimas, anoreksija. Sveika mityba sumažina riziką susirgti lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis – nes sveikatą labiausiai, 50 proc., lemia gyvenimo būdas, kuriame net 80 proc. užima mityba. Palyginkime, paveldimumas sveikatą lemia 20 proc., o medicininė pagalba – 10 proc.
Sveikos Mitybos Principai
Norint iš tiesų pajusti visą subalansuotos mitybos naudą, svarbu ne tik pasirinkti sveikus produktus, bet ir mokytis, kaip tinkamai juos derinti.
- Saikingumas.
- Įvairumas.
- Subalansuotumas.
Sveikos mitybos rekomendacijas ypač gerai atspindi maisto pasirinkimo piramidė. Piramidės pagrindą sudaro maisto produktai, kurių rekomenduojama valgyti daugiausiai, – duona, grūdai, vaisiai, daržovės, bulvės. VirÅ¡ jų pateikiami – pienas, sūris, jogurtas, aliejai, mėsa, paukÅ¡tiena, žuvis, ankÅ¡tiniai, kiauÅ¡iniai, rieÅ¡utai – jų rekomenduojama vartoti kasdien, bet saikingai.
Taip pat būtina laikytis mitybos režimo. Racionalus yra toks režimas, kai per pusryčius ir pietus žmogus gauna daugiau nei du trečdalius paros raciono kalorijų, o vakarienei – mažiau nei trečdalį. Vakarieniauti reikia maždaug prieÅ¡ dvi valandas iki nakties miego. Nereguliarus ar retas valgymas kartą ar du kartus per parą kenkia sveikatai. Valgyti nesūrų maistą. Bendras druskos kiekis maiste neturi būti didesnis kaip 5 g.
Mitybos Mitai Ir Tikrovė
Tačiau dažnai sveikatai palankius maitinimosi įpročius lydi įvairiausi mitai - nuo teiginių apie per brangią sveiką mitybą ar būtinybę atsisakyti tam tikrų medžiagų turinčių produktų iki riboto jų pasirinkimo. „Sveikatos specialistai vieningai sutaria, jog mityba yra vienas kertinių geros savijautos ir ilgaamžiškumo ramsčių. Mitybos mitai dažnai kyla iš klaidingų interpretacijų, populiarių tendencijų ar nepatikimų šaltinių, todėl svarbu itin kritiškai vertinti informaciją. Žinoti, maisto produktų savybes ir kaip tinkamai juos atsirinkti parduotuvėje, yra būtina, kad galėtume pasirinkti produktus, kurie būtų sveikesni ir naudingesni mūsų organizmui“, - sako K.
Norint maitintis sveikiau, nebūtina išleisti didelės sumos - svarbiausia į savo meniu įtraukti kuo daugiau skirtingų, tačiau maistingų produktų. Pavyzdžiui, pupelės, lęšiai, avinžirniai - puikūs baltymų šaltiniai, o pilno grūdo produktai suteikia ilgalaikės energijos ir sotumo jausmą. „Maitintis sveikiau galima į savo valgiaraštį įtraukus baltymais gausių produktų, tokių kaip ankštiniai, pilno grūdo gaminiai ar pan.
Angliavandeniai yra esminis energijos šaltinis, tačiau, norint, kad jie būtų naudingi, o ne žalingi, svarbu pasirinkti tinkamus produktus.
Kaip Pasirinkti Sveikesnius Produktus?
Nors norint žinoti, ką valgome, svarbu susipažinti su produkto sudėtimi, tam nebūtina atidžiai skaityti kiekvieno gaminio etiketės. Įvertinti maisto produkto maistingumą itin paprastai leidžia prancūzų mokslininkų sistema „Nutri-score“.
„Nutri-Score“ sistema veikia pagal mokslininkų sukurtą algoritmą, kuris konkretaus maisto produktų ar gėrimų balą apskaičiuoja skiriant arba atimant taškus už produkte esančių sočiųjų riebalų rūgščių, cukrų, druskos, maistinių skaidulų, baltymų, vaisių, daržovių, ankštinių augalų, riešutų, alyvuogių bei rapsų ir riešutų aliejų kiekį bei proporciją. „Nutri-Score“ skalę sudaro penkios spalvos nuo tamsiai žalios iki raudonos, kiekviena spalvų atitinkamai pažymėta raidėmis nuo A iki E“, - akcentuoja K.
Pavyzdžiui, A ir B raidėmis pažymėti produktai yra aukštos maistinės vertės sveikatai palankesni produktai, todėl juos galima vartoti dažniau. C ir D raidės reiškia, kad gaminys turi daugiau kalorijų, pridėtinio cukraus, druskos, sveikatai nepalankių riebalų, todėl turėtų būti vartojamas saikingai. Tuo metu produktus su E raide reikėtų rinktis kuo rečiau. Ši sistema suteikia galimybę palyginti tai pačiai produktų grupei priklausančius produktus ir išsirinkti didžiausios maistinės vertės produktą.
Sveika Mityba Vaikams: Pavyzdys Iš Darželio
2023 m. lapkričio 8 d. lopšelyje-darželyje ,,Voveraitė“ tradiciškai minėjome Europos sveikos mitybos dieną, nes sveika mityba - vienas svarbiausių sveikos gyvensenos veiksnių. Ši diena tęsėsi smagiu ir darbingu sveiko maisto rytmečiu. Visose grupėse vyko veiklos, kurių metu kiekvienos grupės ugdytiniai pasigamino sveiko maisto patiekalą. Vieni gamino salotas iš vaisių ar daržovių, kiti spaudė sultis. Visų nuotaika buvo puiki.
- „Smalsučiai” grupės vaikai spaudė sultis iš apelsinų, greifruktų, citrinų, mandarinų.
- „Skrudėliukai” grupės vaikai kalbėjosi, diskutavo apie vaisius, jų naudą sveikatai ir darė ežiukus iš vaisių. Patys lupo, pjaustė kivius, obuolius, kriaušes kubeliais ir vėrė ant dantų krapštukų.
- „Svirpliukai” grupės vaikai pasigamino vaisių tyrelę iš bananų ir mandarinų.
- „Kodėlčiukai” grupės vaikai gamino vaisių ir daržovių kokteilį. Ugdytiniai prisiminė, kaip paruošti daržoves ir vaisius, prieš jų naudojimą, aptarė viso proceso eigą.
- „Gudručiai” grupės vaikai žaidė žaidimus: „Sveikas maistas” ir „Maitinkis sveikai ir atsakingai”. Jiems teko sugrupuoti korteles pagal pasiūlymą į sveikatai palankius produktus ir nesveiką maistą bei išskirti sveikatai naudingus ir žalingus arba beverčius maisto produktus. Po to spaudė apelsinų ir mandarinų sultis. Išrinko skaniausias.
- „Pelėdžiukai” grupės vaikai, paslapčių maišelyje ieškojo vaisių, kuriuose pasislėpe vitaminai.
- „Voveriukai” grupės ugdytiniai sveikoms vaisių salotoms pasirinko bananus, obuolius, mandarinus ir jogurtą.