Bulvių salotos - puikus patiekalas, tinkantis tiek kasdieniam stalui, tiek šventėms. Jos gali būti patiekiamos kaip garnyras arba kaip pagrindinis patiekalas. Vienas iš įdomių bulvių salotų variantų - su lęšiais ir medaus-garstyčių padažu, kurį siūlo tinklaraštininkė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė.
Bulvių salotos su lęšiais ir medaus-garstyčių padažu
Šios salotos ne tik skanios bei maistingos, bet ir sočios - baltymų, o tuo pačiu ir sotumo, joms suteikia lęšiai. Skonio paslaptis šiuo atveju slypi medaus-garstyčių padaže, kuris įsigeria į lęšius ir puikiai apjungia visus ingredientus į skanią visumą. Jei norisi, papildomai salotas galima pagardinti fetos ar ožkos sūriu.
Ingredientai:
- Virtos bulvės
- Marinuoti agurkėliai
- Svogūnas
- Šoninė
Padažas:
- Actas
- Aliejus
- Vanduo
- Druska
- Cukrus
- Grūsti pipirai
Gaminimo eiga:
- Virtas bulves ir marinuotus agurkėlius supjaustykite kubeliais, susmulkinkite svogūną, šoninę paskrudinkite ant nedidelės ugnies.
- Actą, aliejų, vandenį, druską, cukrų ir grūstus pipirus sumaišykite ir gautu padažu apliekite salotas.
Beatos Nicholson įkvėptos salotos
Beata Nicholson taip pat siūlo įdomių salotų receptų, kurie sulaukė didelio populiarumo tarp pirkėjų.
„Atnaujintos parduotuvės proga norėjome padaryti staigmeną mūsų pirkėjams. Atidarymo šventei „Meistro kokybės“ technologai suvienijo jėgas kartu su mūsų partnere Beata Nicholson ir priėmė nelengvą iššūkį - sukurti naujas dvejas salotas. Taip parduotuvės atidarymo dieną šviežio maisto asortimentą papildė avinžirnių salotos su sezamų padažu ir žaliosios salotos su krapesto padažu. Išskirtinę galimybę pirmieji jų paragauti turėjo klaipėdiečiai ir miesto svečiai, o pastebėję, kokio populiarumo jos sulaukė, nusprendėme, kad šios turi atsidurti ir nuolatiniame didžiausių tinklo parduotuvių asortimente“, - kalba Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė.
Prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, pagal B. Nicholson receptus sukurtos žaliosios salotos su krapesto padažu buvo pačios perkamiausios šioje produktų kategorijoje - jų parduota 30 proc. daugiau nei visų laikų populiariausios „Lietuviškos mišrainės“ ir dvigubai daugiau nei „Cezario“ salotų, o sočiosios avinžirnių salotos su sezamų padažu atidarymo savaitgalį buvo trečios perkamiausios.
Žaliosios salotos su krapesto padažu
Pati B. Nicholson, kalbėdama apie specialiai atnaujintos parduotuvės atidarymui sukurtas salotas, pasakoja turėjusi daugybę idėjų, tačiau pirmiausiai galvojo apie tai, ką pati mielai pirktų. „Norėjau, kad salotos būtų ir maistingos, ir nebrangios. Tad mano didysis superherojus yra kopūstas - toks saldus, toks skanus, toks mums naudingas. Jam į palydą pasirinkau brokolį - tikrą žvaigždę skonio ir grožio prasme, taip pat saliero gumbą, kuris yra, turbūt, pati aromatingiausia šakninė daržovė. O viską sujungia krapesto - tai krapų, riešutų ir sūrio padažas, kurį esu įsimylėjusi jau ne vienerius metus. Tai tarsi garsiojo pesto padažo giminaitis - tik su krapais, o ne bazilikais. Kai testavome salotas, šios iš karto tapo visų favoritėmis!“ - žaliąsias salotas su krapesto padažu pristato B. Nicholson.
Avinžirnių salotos su sezamų padažu
Antrasis B. Nicholson ir „Meistro kokybės“ technologų kūrinys - avinžirnių salotos su sezamų padažu - tobulai tinka ir pietums, ir lengvai vakarienei, mat yra gausios baltymų ir džiuginančios spalvomis: čia susipina fetos sūrio, ankštinių daržovių, keptų marinuotų paprikų ir išskirtinio sezamų padažo skoniai.
„Mes, lietuviai, tikrai per mažai valgome ankštinių daržovių, o jos griežia pirmu smuiku sveikiausiose dietose, juos kasdien valgo pasaulio ilgaamžiai. Kuo dažniau įprasime valgyti šias daržoves - tuo geriau jausimės. Svarbu tik išmokti šį augalinį maistą skaniai ruošti ir dar skaniau suvalgyti. Norėjau, kad mano avinžirnių salotos būtų skanios, ryškios ir sukurtos Viduržiemio jūros dietai būdingu mitybos stiliumi“, - pasakoja B. Nicholson.
Be to, I. Trakimaitė-Šeškuvienė priduria, kad klaipėdiečių jau pripažintų B. Nicholson salotų nuo šiol galima įsigyti paruošto valgyti maisto vitrinose visose Lietuvos trijų „X“ „Maxima“ parduotuvėse - rugsėjo 19 dieną jos buvo įtrauktos į nuolatinį asortimentą.
„Kiekvienam receptų kūrėjui tai - komplimentas ir džiaugsmas, kai jo receptas gyvena ir džiugina žmones. Ir pati tikrai pirksiu šias salotas „Maximoje“, nes ypač smagu, kai už tave nulupa salierą ir sutarkuoja gražiais šiaudeliais - juk kartais reikia laiko ir kitiems dalykams. Ypatingai džiaugiuosi, kad šių salotų kaina - prieinama, todėl tikiuosi, kad jos patiks pirkėjams ir kituose miestuose“, - sako B. Nicholson.
Nidos Degutienės bulvių salotos
Maisto žinovė, internetų žvaigždė Nida Degutienė taip pat siūlo savo bulvių salotų variantą. Bulvės nulupamos, tada supjaustomos. Kukurūzai nusunkiami (šaldyti apverdami sūdytame vandenyje). Svogūnai supjaustomi plunksnelėmis, užpilami actu ir paliekami marinuotis apie 15-20 min. (jei neišeina tiek laukti, galima svogūnus sudėti į mažą puodą, užpilti actu ir pakaitinti apie 2-3 min., paskui palikti atvėsti). Sumaišomi visi padažo ingredientai.
Tradicinės bulvių salotos
Ingredientai:
- Bulvės - 1 kilogramas
- Rauginti ar marinuoti agurkai - 4 vienetai
- Raudonasis svogūnas - 1 vienetas
- Majonezas - 4 valgomieji šaukštai
- Garstyčios - 1 valgomasis šaukštas
- Citrinų sultys - 1 valgomasis šaukštas
- Druska, Pipirai - 1 žiupsnelis
Gaminimo eiga:
- Bulves išvirkite su lupenomis. Nepervirkite. Atvėsinkite, nulupkite odelę, supjaustykite kubeliais ar riekelėmis.
- Agurkus taip pat supjaustykite kubeliais ar riekelėmis, svogūną - smulkiais kubeliais.
- Viską sumaišykite.
- Užtaisykite padažu paruoštu iš sumaišyto majonezo (majonezą galima lygiom dalim sumaišyti su grietine), garstyčių, šlakelio citrinų sulčių, druskos ir pipirų.
- Tiekiant papuoškite smulkintais svogūnų arba česnakų laiškais.
Labai sočios ir tikrai skanios salotos.