Kaip bulves keptuvėje iškepti tikrai skaniai?
Keptuvėje keptos bulvės yra paprastas valgis, kurį teko ruošti kiekvienam. Tačiau ne visi moka iškepti tikrai skanias, traškias, auksaspalves bulvytes, kurias, pagardinus prieskoniais, galima paversti tikrai stebinančiu patiekalu! Dalinamės patarimais, padėsiančiais iškepti tikrai gardžias bulves bei siūlome išbandyti netikėtus prieskonių derinius!
Bulvės. Kepimui keptuvėje rinkitės tik tvirtas bulves, turinčias tolygią, nesusiraukšlėjusią odelę, kepant pavytusias bulves jos lūžinės, nebus traškios. Skaniausios, žinoma, šviežios bulvės, kurių nereikia skusti, tačiau tiks ir gerai išsilaikiusios pernykštės.
Riebalai. Traškumą bulvėms suteikia skrudinimas riebaluose. Labiausiai tinka
rafinuotas, neryškaus skonio aliejus, pavyzdžiui, saulėgrąžų ar rapsų.
Ypatingą poskonį bulvėms suteiks kepimas su trupučiu taukų (ypač tiktų ryškesnio skonio paukštienos taukai) ar sviesto - pusę stiklinės aliejaus įkaitinkite su 2 šaukštais taukų ar sviesto.
Shutterstock nuotr.
Keptuvė. Norint keptuvėje iškepti skanias bulves, žinoma, reikės tinkamos keptuvės. Svarbu, kad keptuvės dugnas būtų pakankamai storas, idealiai tiks sunki, ketaus ar akmens mase dengta keptuvė. Keptuvė turi būti pakankamai didelė, plati, kad bulves būtų patogu vartyti, kad jos nekeptų „keliais aukštais“ ir nesuliptų.
Pjaustymas. Prieš kepimą bulves reikia supjaustyti kuo panašesnio dydžio gabaliukais tam, kad jų kepimo laikas būtų vienodas. Bulves galite pjaustyti aštriu peiliu riekelėmis ar šiaudeliais. Šį darbą labai palengvina nebrangi pjaustyklė, kurią rasite daugumoje turgaviečių, didesniuose prekybos centruose.
Mirkymas ir sausinimas. Bulvės iškeps traškesnės ir kepimo metu mažiau lūžinės, jeigu išplausite krakmolo perteklių. Supjaustytas bulves užmerkite šaltame vandenyje, palaukite 15-20 min., tuomet bulves dar kartą perplaukite po tekančiu vandeniu ir sudėkite ant popierinių rankšluostėlių. Gerai nusausinkite bulves.
Prieskoniai. Bulves galima gardinti dviem būdais. Pirmasis būdas yra mums įprastas - apibarstyti smulkintais prieskoniais kepimo metu arba po kepimo. Antrasis būdas ypač būdingas Indijos virtuvei - prieskoniai (dažniausiai vos pasmulkinti arba visai nesmulkinti) pakepinami įkaitintame aliejuje iki kol pasklinda jų aromatas ir tik tuomet į keptuvę sudedamos pjaustytos bulvės.
Kiek troškinti kotletus?
Kai kotletų faršas jau paruoštas kepimui, belieka keli paprasti žingsneliai – suformuoti juos, jei reikia užpaniruoti ir apkepti kotletus keptuvėje. Tačiau daugeliui šeimininkių atrodo, kad to neužtenka, ir kotletus reikia troškinti padaže, kol kotletukai taps sultingi.
Atrodo, kad kotletų troškinimas yra lengviausia užduotis, tad kas gali suklysti? Į keptus kotletus pilamas skystis ir jie troškinami padaže. Tačiau dažnai kotletai trūkinėja arba trupa, gali net prilipti prie puodo ar keptuvės dugno. Tad tikrai ne visi moka teisingai troškinti kotletus.

Troškinti kotletai su grybų ir grietinės padažu
Padažui tinka džiovinti grybai, marinuoti ar švieži. Skanus padažas gaunamas iš šviežių miško grybų ar pievagrybių.
Ingredientai:
- Grybai – 400 g;
- Grietinė – 130 g;
- Vienas vidutinio dydžio svogūnas;
- Sviestas – 130 g;
- Miltai – šaukštas;
- Druskos – pagal skonį;
- Žalumynai – papuošimui.
Paruošimas:
- Grybus nuplaukite ir išvalykite, nusausinkite minkštu skudurėliu.
- Gilioje keptuvėje ištirpinkite pusę sviesto.
- Grybus pakepinkite, įberkite druskos, tada sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus.
- Atskirame dubenyje sumaišykite miltus ir antrąją sviesto dalį, supilkite į keptuvę. Išmaišykite.
- Į padažą sudėkite keptus kotletus ir troškinkite (ant silpnos ugnies) 10 minučių po uždarytu dangčiu.
- Tada įpilkite grietinės, sumaišykite ir vėl uždarykite dangtį.
- Po minutės troškinti kotletai grietinės ir grybų padaže nukeliami nuo viryklės.
- Pabarstome pjaustytais žalumynais.

Menkės filė kotletai keptuvėje
Visos šeimininkės turi savo paslapčių, kaip pagaminti gardžius ir subtilius žuvies kotletus. Į maltą mėsą įdedu svogūnų ir grietinės, todėl kotletai būna labai sultingi. Šį kartą nusprendžiau keptuvėje pagaminti menkės filė kotletus. Kotletai yra labai skanūs, juos galite patiekti su bet kokiu garnyru ar šviežiomis daržovėmis. Paruoškite kotletus pagal šį receptą ir įsitikinkite, kokie jie švelnūs ir sultingi!
Sudedamosios dalys