pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Sveikas bananų pyragas be pridėtinio cukraus

Kuomet už lango siaučia gūsingi, šalti vėjai ir lietūs, geriausias būdas sušildyti tiek namus, tiek skrandį - kepti pyragus. Iš orkaitės sklindanti šiluma ir saldus pyrago kvapas tikrai suteiks jaukumo jausmą ir žadins apetitą. O kad galėtume kepti dažnai ir nesukti galvos dėl pakenkimo sveikatai, ieškome sveikų alternatyvų įprastiems miltiniams, cukriniams kepiniams. Ir taip ant mūsų stalo atsirado šis sveikas bananų pyragas be jokio pridėtinio cukraus! Gaminimas išties labai lengvas ir greitas, o saldumas daugiausiai priklausys nuo bananų prinokimo. Kuo labiau sunokę bananai, tuo jie saldesni, minkštesni ir labiau tinkami pyragams kepti.

Jei po pietų užsimanote ko nors saldaus, nebūtina traukti iš spintelių miltų ir cukraus. Sveikatai palankiam brauniui sunaudosite ir pernokusius bananus, kurių saldumas atstos pridėtinį cukrų.

Ingredientai

Šiam bananų pyragui nereikės nei miltų, cukraus ar sviesto. Atrodo neįtikimai? Pamėginkite sumaišyti tešlą iš šių produktų:

  • 3 sunokusių bananų
  • 5 kiaušinių
  • 2 v.š. medaus
  • 1,5 a.š. kepimo miltelių
  • žiupsnio druskos

Papuošimui:

  • Pieniškas šokoladas be pridėtinio cukraus (su stevia)

Gaminimo eiga

  1. Sutriname bananus trintuvu ir išplakame juos su kiaušiniais.
  2. Įmaišome riešutų sviestą ir medų.
  3. Beriame kepimo miltelius ir druską.
  4. Kepame apie 40 min, priklausomai nuo jūsų orkaitės, todėl reikėtų stebėti kada pyragas gražiai paruduos.

Pyrago skonis išraiškingas ir be jokių papuošimų ir priedų, bet visgi nusprendėme jį padailinti ir atvėsusį pyragą aptepėme lydytu becukriu pieniniu šokoladu, kuris saldintas stevia, taip pat anakardžių ir migdolų riešutais.

Turite pernokusių bananų? Nebėda! Čiupkite juos ir išsikepkite purų bei drėgną bananų pyragą. Tešla lengvai užsimaišo, karamelę padarysite per keletą minučių, tad belieka viską sudėti į kepimo indą ir laukti rezultato. O jis bus nuostabus. Bananų pyragas bus ne tik nepaprastai skanus bet ir atrodys labai gražiai.

Karamelinis bananų pyragas:

  • 2 bananų
  • 180g miltų
  • 120ml pieno
  • 100g cukraus
  • 1.5 arb. š. kepimo miltelių
  • 0.5 arb. š. druskos
  • 0.5 arb. š. cinamono
  • 120g sviesto (kambario temperatūros)
  • 2 kiaušinių
  • 1 arb. š. vaniles ekstrakto

Karamelės sluoksniui:

  • 4 bananų
  • 50g sviesto
  • 100g rudojo cukraus
  • 0.25 arb. š. druskos

Gaminimas

Pirmiausia, gaminsime tešlą. Išsukite sviestą su cukrumi iki purios masės. Dėkite po vieną kiaušinį kaskart masę gerai išsukdami. Bananus sutrinkite šakute ir įmaišykite į sviesto ir cukraus masę. Atskirame dubenyje sumaišykite birius produktus. Į sviesto masę dedame pusę turimų miltų mišinio ir pilame pusę pieno. Viską išplakame vidutiniu greičiu. Tuomet beriame ir pilame likusią dalį, įpilame vanilės ekstrakto, jei naudojame, ir dar kartą viską išplakame iki vientisos masės.

Toliau ruošiame karamelės sluoksnį. Į puodą dedame sviestą, cukrų ir vanilę. Kaitiname ant ugnies, kol masė užvirs.

Bananai - universalus užkandis, kurį galime įdėti vaikams į mokyklą ir patiems įsimesti į darbą, ypač jei nespėjome papusryčiauti ar skubame į treniruotę sporto klube.

Gydytoja dietologė dr. E. teigia, kad sveikatai palankiausi bananai yra kiek žalsvos spalvos, ant savo žievės dar neturintys rudų dėmelių: jie turi daug gerųjų skaidulų, o jų glikeminis indeksas nėra aukštas, be to, juose yra vienos medžiagos - surfaktano, kuri svarbi žarnyno gleivinių vientisumui.

Bananai turi 5 nokimo etapų spalvas - nuo žalios iki geltonos su rudais ar juodais taškeliais. Žalsvi ar lengvai gelsvi bananai tiks užkandžiavimui, o geltoni su taškeliais labiausiai pravers gaminant įvairius kepinius bei desertus. Renkantis bananus parduotuvėje svarbu atkreipti dėmesį, kad bananų odelė nebūtų įtrūkusi. Pernokusį bananą iš karto išduoda juodi taškeliai. Tad, kuo daugiau žalios spalvos - tuo ilgiau bananai išsilaikys nepernokę. O įsigijus pigiau didesnį kiekį bananų ir norint juos nokinti namie, atkreipkite dėmesį, kad odelė nebūtų papilkėjusi, nes toks bananas greičiausiai dar labiau nebesunoks.

Ji teigia, kad nesuvalgytus bananus geriausia užšaldyti. Taip jie beveik nepraras savo skonio ar išvaizdos savybių, bet išlaikys naudingas medžiagas bei vitaminus.