Ruginė duona yra ne tik skani, bet ir maistinga. Ši tradicinė lietuviška duona džiugina mūsų skonio receptorius ir yra puikus pasirinkimas tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui. Pasigaminkite ruginę duoną namuose ir mėgaukitės jos unikalia skoniu bei aromatu!
Ruginės Duonos Gamybos Procesas
Ruginių duonos gamybos procesas yra paprastas, tačiau reikalauja šiek tiek kantrybės.
- Paruoškite mieles: Jei naudojate šviežias mieles, ištirpinkite jas šiltame vandenyje su šiek tiek cukraus.
- Sumaišykite ingredientus: Dideliame dubenyje sumaišykite ruginius miltus, druską ir likusį cukrų.
- Kepkite duoną: Po pakilimo, formuokite duoną ir dėkite ją į kepimo formą. Leiskite pakilti dar 30 minučių.
Patarimai ir Idėjos
Norint, kad ruginė duona būtų dar skanesnė, galite pridėti įvairių priedų, tokių kaip sėklos (pvz., saulėgrąžų, linų) arba džiovinti vaisiai. Taip pat, jei norite, galite eksperimentuoti su kvietiniais miltais, kad gautumėte skirtingą tekstūrą ir skonį.
Dažniausiai Užduodami Klausimai
Ką daryti, jei duona nepakyla?
Priežastys gali būti kelios: galbūt mielės buvo pasenusios, arba tešla nebuvo pakankamai šilta pakilimui.
Ar galiu naudoti šį receptą veganiškai duonai?
Taip, šis receptas yra visiškai veganiškas, nes jame nėra gyvūninės kilmės produktų.
Kaip geriausiai laikyti ruginę duoną?
Ruginė duona geriausiai laikoma šaldytuve, kur ji išliks šviežia iki 1 savaitės.
Natūralus Raugas: Receptas ir Priežiūra
Tikras raugas yra gaminamas tik iš miltų ir vandens. Natūraliai brandintas duonos raugas ir jo pagrindu kepama duonelė yra tikra ir naudinga sveikatai: joje labai mažai riebalų, daug ląstelienos ir kitų naudingų medžiagų. Tokia duona yra soti, minkšta ir kvapni, gardinama kmynais ar kalendra.
Raugo Gamybos Procesas
- 1 stiklinę viso grūdo dalių ruginių miltų sumaišyti su 1 stikline vandens (kambario temperatūros).
- Maišyti šaukštu iki grietinės tirštumo masės, tirštumą galima reguliuoti papildomai įpilant vandens.
- Gautą masę uždengti skepeta arba plona maistine plėvele (padaryti keletą nedidelių skylučių) ir padėti šiltai (apie 25 °C temperatūroje) rūgti 72 valandoms (3 paroms).
- Šiltai stovinčią raugo masę kiekvieną dieną lengvai pamaišyti.
Raugo Priežiūra
- Raugo galima pasilikti kitam kartui. Tam reikia pasemti porą šaukštų (50 g) išrūgusios masės (po 12 val. maišinio rūgimo (1 diena)), supilti į indelį, įpilti 50 g šilto vandens ir 50 g visų grūdų ruginių miltų, labai gerai sumaišyti iki vientisos masės, uždengti plėvele (padaryti keletą nedidelių skylučių) ir pastatyti šiltai.
- Rauginti apie 3-5 valandas, kol raugo apimtis padvigubės ir, jei indas permatomas, matysis tolygios, išrūgusios tešlos akutės - toks būna iškeptos duonos minkštimo akytumas.
- Tokį raugą reikia pastatyti šaltai, geriausia, ne žemesnėje nei 10 °C temperatūroje (bet tinka ir šaldytuve, ten kur ne pati šalčiausia jo vieta).
- Indas, kuriame laikysite raugą, gali būti pats paprasčiausias stiklainis, tik jo dangtelyje būtina padaryti skylutes, nes raugas turi „kvėpuoti“, kitaip jis bus nebetinkamas naudoti.
Duonos skonis labai priklauso nuo raugo kokybės. Netinkamai laikomame rauge nesigamina bakterijos, reikalingos duonai rauginti ir jis sugenda.
Jeigu duoną kepate kiekvieną dieną:
Tai nugriebtą kiekį (50 g) raugo sumaišius su 2 stiklinėm visų grūdų ruginių miltų ir 1 stikline šilto (apie 25 °C) vandens iki vienalytės masės, pastatyti šiltai (galima įvynioti į kilpinį rankšluostį) 12 valandų.
Norint kepti duoną, po keleto dienų:
Reikia išimti iš šaldytuvo 50 g raugo, įpilti 50 g šilto vandens ir 50 g visų grūdų ruginių miltų, viską gerai išmaišyti ir pastatyti šiltai apie 8-12 val. Likusį kiekį seno raugo, kurį laikėte šaldytuve, galite išmesti, nes po 8-12 val.
Jeigu kepate duoną rečiau, nei kartą per savaitę:
Raugą reikia „pamaitinti“: paimti iš šaldytuvo indą su raugu, įpilti į jį 50 g šilto vandens ir 50 g visų grūdų ruginių miltų, sumaišyti ir palaikyti šiltai, kol apimtis padvigubės (3-5 val.) ir pastatyti atgal į šaldytuvą. Didelio raugo kiekio laikyti nereikia, apie 1 stiklinę.
Pavyzdžiui, norint kepti duoną šeštadienį:
Penktadienį iš ryto išimkite raugą iš šaldytuvo, paimkite dalį (50 g), „pamaitinkite“ ir palikite šiltai.
Jeigu abejojate dėl raugo kokybės:
Visuomet geriausia pasitikrinti. Pamaitinkite abejotino raugo masę, jeigu ji pakils dvigubai, per 6-8 val., vadinasi raugas - geras, galite jį naudoti duonai. Tik maitinkite ne visą turimą kiekį, o apie 70 g, nes po pamaitinimo turėsite jau 210 g, o tiek ir užtenka duonai užmaišyti. Jei pamaitinsite visą kiekį, tai turėsite per didelį raugo kiekį, o likusį teks išmesti.
Ruginės Duonos Cechas: Projektavimas ir Našumas
Buvo suprojektuotas ruginės duonos cechas, jo našumas - 3460 kg/parą, plotas 546,14 m2. Šio cecho metinė gamybos apimtis 846720 kg. Gaminių saugai ir kokybei užtikrinti, naudojamas metalo detektorius, taikant RVASVT saugumo programą, kad duonos pakavime išvengti SVT-1F.