pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Maitintis Sergant Skrandžio Opa: Patarimai ir Rekomendacijos

Opaligė - dažna liga, ypač tarp darbingo amžiaus žmonių. Maždaug kas septintas asmuo serga opalige, o kas trečias kenčia nuo lėtinio gastrito. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip maitintis sergant skrandžio opa, kad pagerintumėte savo savijautą ir paspartintumėte gijimą.

Opaligės Priežastys ir Simptomai

Opas dažniausiai sukelia du pagrindiniai veiksniai: Helicobacter pylori (H. pylori) infekcija ir nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU). H. pylori bakterijos dažniausiai gyvena skrandžio gleivinėje ir gali sukelti uždegimą bei opas. Kiti veiksniai, lemiantys opų atsiradimą, yra pernelyg didelis alkoholio vartojimas, rūkymas, stresas ir paveldimumas.

Dažniausiai pasitaikantys skrandžio opos simptomai yra deginantis arba graužiantis skausmas vidurinėje arba viršutinėje skrandžio dalyje (epigastriume), ypač tarp valgymų arba naktį. Gali pasireikšti ir kitų simptomų, pvz., pykinimas, vėmimas, atsirūgimas rūgščiu turiniu ir pan. Neretai sergančiuosius dvylikapirštės žarnos opalige vargina ir vidurių užkietėjimas.

Sergant dvylikapirštės žarnos opalige, skirtingai nei skrandžio, pavalgius skausmas nurimsta, tačiau naktį arba badaujant opa įkyriai primena apie save („alkio skausmas“).

Mitybos Rekomendacijos Sergant Skrandžio Opa

Sergant dvylikapirštės žarnos arba skrandžio opalige, mityba yra labai svarbi. Štai keletas rekomendacijų, kaip turėtų atrodyti skrandį tausojanti dieta:

  • Valgykite mažesnėmis porcijomis, bet dažniau (5-6 kartus per dieną).
  • Rinkitės lengvai virškinamą maistą. Minkšti, švelnūs maisto produktai paprastai yra geriau toleruojami.
  • Venkite aštraus, gausiai gardinto prieskoniais, riebaus maisto ar riebaluose gamintų patiekalų.
  • Ribokite riebaus maisto vartojimą, nes jis gali padidinti skrandžio rūgšties gamybą.
  • Būkite atsargūs su pieno produktais. Kai kuriems žmonėms neriebus pienas ir jogurtas gali suteikti palengvėjimą, nes padengia skrandžio gleivinę.
  • Venkite maisto produktų ir gėrimų, kurie sukelia simptomus. Dažni dirgikliai yra alkoholis, kofeinas (kavoje, arbatoje ir kai kuriuose gazuotuose gėrimuose).
  • Įtraukite į mitybą daug ląstelienos turinčius maisto produktus.
  • Gerkite pakankamai vandens.
  • Apsvarstykite maisto produktų su probiotikais vartojimą.

Svarbu: Griežtai ribojamų maisto produktų nėra. Svarbiausia - įvairiapusė ir gerai subalansuota mityba. Tačiau pats žodis dieta - nevisiškai tikslus. Nors tinkama mityba sergant gastritu būtina lygiai taip pat kaip ir gydytojų išrašyti medikamentai - kai kurie išbando natūralius skrandžio sekrecijos mažinimo būdus.

Rekomenduojami Patiekalai

Jei turite problemų dėl skrandžio, neprivalote valgyti prėsko maisto - galite mėgautis patiekalų skoniu, aprūpinti oranizmą maistingomis medžiagomis. Kad neapkrautumėte virškinamojo trakto, leistumėte jam ramiai dirbti, produktus privalėsite valgyti virtus, paruoštus garuose arba kepti, tačiau nevalgyti luobelės.

Labai pagirtina būtų, jei kuo dažniau valgytumėte sriubų iš daržovių sultinio su makaronais, ryžiais, įvairiomis daržovėmis. Tokias sriubas galite pagardinti grietinėle arba kiaušiniu. Vietoj įprastos duonos valgykite padžiovintą duoną ar džiūvėsius. Iš mėsos skrandžiui priimtiniausia neriebi višta arba triušis - dietiškiausios mėsos rūšys. Taip pat kartais galite valgyti jautienos bei kalakutienos (žinoma, liesos). Kelis kartus per savaitę gaminkite kotletukus iš neriebios žuvies su lengvu grietinėlės padažu.

Nekelti skausmingų bangų virškinamajame trakte padės įvairūs pieno produktai: pienas, grietinėlė, grietinė, kefyras, nerūgšti varškė, rūgpienis. Jeigu pieno produktai pabodo, visuomet galima pasigaminti kažko iš varškės - pieno produkto naudingosios savybės niekur nedingsta. Pieno galite pilti į omletą - bus puresnis, minkštesnis, švelnesnis. Košes irgi galite virti, vandenį perpus skiesdamos pienu.

Apribojimai

Kad nenuvargintumėte skrandžio, turėsite atsisakyti ruginės duonos, sluoksniuotos tešlos, riebios mėsos bei visokių konservų, rūgščių sūrių, aštrių padažų ir marinatų. Taip pat reikėtų susilaikyti nuo baltagūžių kopūstų, grybų, rūgštynių, gazuotų gėrimų, juodos kavos.

Iš valgiaraščio išbraukite visus itin karštus ir labai šaltus patiekalus: karšti gali nuplikyti, išdeginti, o šaltiems organizmas atiduos savo energiją, kad sušildytų. Taip pat turėsite apriboti druskos vartojimą - ji ne tik sulaiko vandenį organizme, bet ir dirgina skrandžio gleivinę.

Pavyzdinis Dienos Valgiaraštis

Štai taip turėtų atrodyti skrandį tausojanti DIETA:

  • Pusryčiai: kietai virtas kiaušinis, piene virta ryžių košė, arbata su pienu.
  • Priešpiečiai: keptas obuolys su cukrumi.
  • Pietūs: daržovių sriuba, garuose paruoštos mėsos frikadelės su bulvių koše, vaisių sultys.
  • Pavakariai: erškėtuogių nuoviras, džiūvėsėliai.
  • Vakarienė: raudona žuvis su grietinėlės padažu, daržovių ragu, arbata su pienu.
  • Prieš miegą (jei norisi): pienas ir obuolys (arba bananas).

Receptai

Orkaitėje Troškinta Žuvies Filė su Daržovėmis

Ingredientai:

  • 500 g žuvies filė
  • 300 g morkų
  • 200 g svogūnų
  • 500 g bulvių
  • 200 ml grietinėlės
  • 200 g sviesto
  • 1 valg. šaukštas petražolių
  • Druskos pagal skonį

Paruošimas:

  1. Morkas nuskusti, supjaustyti griežinėliais. Bulves nulupti, apvirti.
  2. Keptuvėje ištirpdyti sviestą, sudėti supjaustytas morkas, kai jos suminkštėja - sudėti supjaustytus svogūnus ir įpilti kelis šaukštus bulvių nuoviro. Keptuvę uždengti dangčiu, daržoves troškinti 3-5 minutes.
  3. Tuo metu supjaustyti žuvies filė 5-7 cm dydžio gabaliukais, sudėti į keptuvę, kurioje troškinamos daržovės. Patroškinti 5 minutes ant silpnos ugnies.
  4. Į molinį indą sudėti apvirtas bulves, ant jų sudėti keptuvėje troškintas daržoves su žuvimi, užpilti grietinėle. Į puodynę įpilti bulvių nuoviro tiek, kad matytųsi skysčio paviršius.
  5. Molinę puodynę uždengti dangčiu ir pašauti į orkaitę, prieš tai įkaitinus ją iki 200 °C. Troškinti 30 minučių.

Trinta Brokolių Sriuba

Ingredientai:

  • 300 g brokoliai
  • 200 g morkos
  • 2 vidutinio dydžio svogūnai
  • 200 g bulvės
  • 20 g sviestas
  • 200 g vištienos krūtinėlė
  • 100 ml grietinėlė

Paruošimas:

  1. Vištienos krūtinėlę išvirti nedideliame kiekyje vandens.
  2. Daržoves supjaustyti panašaus dydžio gabalėliais, sudėti į vištienos buljoną, virti kol suminkštės, tuomet įdėti sviesto gabalėlį, pasūdyti.
  3. Išvirusias daržoves sutrinti, sudėti sumaltą vištieną (virtą), supilti grietinėlę, patiekti su džiūvėsėliais.

Liaudies Medicina

Kai kurie žmonės, sergantys skrandžio opa, išbando natūralius skrandžio sekrecijos mažinimo būdus. Štai keletas liaudies medicinos receptų:

  • 20 g medetkų žiedų užpilti 200 ml verdančio vandens, palaikyti 15 min., nukošti. Gerti po ½ stiklinės užpilo 3 kartus per dieną prieš valgį.
  • 10 g gysločio sėklų užpilti 200 ml verdančio vandens, palikti pritraukti 3 min., nukošti. Gerti po valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną prieš valgį.
  • 200 ml avižų grūdų su žiedynais užmerkti iš vakaro, ryte užpilti 300-400 ml vandens ir virti tyrelė, tuomet nukošti. Vartoti po ½ stiklinės 10 minučių prieš valgį.
  • Susmulkinti po 10 g ramunės žiedų, pankolio vaisių, piliarožės šaknų, varpučio šaknų. 2 arbatinius šaukštelius šio mišinio užpilti 200 ml verdančio vandens, uždengti šiltai, palikti pritraukti 30 minučių, nukošti. Gerti po stiklinę užpilo prieš miegą.
  • 2-3 kartų per dieną valandą prieš valgį gerti po ½ stiklinės pašildytų baltagūžių kopūstų sulčių.
  • Opų gijimą puikiai skatina toks mišinys: ½ ramunėlių žiedų, 2 dalys kalendros žiedų, 2 dalys šalpusnio lapų. Užpilti 200 ml verdančio vandens, palikti pritraukti 30 minučių, nukošti.

Gyvenimo Būdas Sergant Opalige

Gyvenimo būdas sergant opalige taip pat labai svarbus:

  • Nepersivalgyti, bet badauti - taip pat negerai.
  • Gyventi sveikai - nepradėti arba mesti rūkyti, nevartoti alkoholio.
  • Nesijaudinti dėl niekų.
  • Nevartoti nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, kad ir kaip skaudėtų dantį ar galvą.

Helicobacter pylori Infekcija

  • Šia bakterija užsikrečiama per burną arba fekaliniu-oraliniu būdu. Įmanoma užsikrėsti ir per maistą. Tinkama asmens higiena, maisto ruošimas sumažina pavojų susirgti šia infekcija.
  • Probiotikai sustiprina antibiotikų poveikį gydant nuo H. pylori infekcijos.
  • Prieskoniai, alkoholis, antioksidantai veikia H.

Mitybos Rekomendacijos Po Gydymo

Po gydymo svarbu palaipsniui grįžti prie normalios mitybos, laikantis tų pačių principų, kaip ir gydymo metu. Venkite maisto produktų, kurie sukelia diskomfortą, ir atkreipkite dėmesį į savo kūno signalus.

Svarbu

Net jei būklė greitai pagerėja, būtina baigti visą gydymo kursą, kad opa visiškai užgytų ir sumažėtų jos pasikartojimo rizika. Atminkite, kad mitybos poreikiai gali skirtis priklausomai nuo žmogaus ar įvairių papildomų ligų, būklių. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip Jūsų organizmas reaguoja į skirtingus maisto produktus, ir atitinkamai koreguoti mitybą.