Raugintų kopūstų sriuba - tai vienas iš tradicinių patiekalų, kuris išlaikė savo populiarumą daugelį amžių. Šis šildantis, maistingas ir lengvai paruošiamas patiekalas ne tik puikiai tinka šaltuoju metų laiku, bet ir pasižymi nauda sveikatai. Šis patiekalas turi gilias šaknis Rytų Europoje, kur rauginti kopūstai buvo vienas pagrindinių žiemos maisto atsargų.
Raugintų kopūstų sriuba buvo gaminama ne tik kaip šildantis maistas, bet ir kaip būdas išnaudoti konservuotus kopūstus bei kitus ilgai laikomus ingredientus. Raugintų kopūstų sriuba yra ne tik gardi, bet ir naudinga sveikatai. Rauginti kopūstai yra natūralus probiotikų šaltinis, padedantis gerinti žarnyno mikroflorą ir virškinimo sistemos veiklą. Be to, jie yra turtingi vitaminu C, kuris stiprina imunitetą ir padeda kovoti su peršalimu.
Ingredientai
- Kaulienos kaulai/mėsa (vietoje kiaulienos galima naudoti sultinio kūbelius) - ~300 g
- Rūkytos dešrelės - 3-4 vnt.
- Džiovinti grybai (geriausia baravykai) - 5-6 vnt.
- Vanduo - 2,5 litro
- Rauginti kopūstai - ~500 g (galima dėti daugiau ar mažiau, priklausomai kokio tirštumo sriubos norite)
- Svogūnai - 2 vnt. (vienas cielas ir vienas smulkintas)
- Morka - 1 vnt.
- Pomidorų padažas - 2 valgomieji šaukštai
- Pagal skonį druskos, 2 lauro lapai, 5 juodieji pipirai
Gaminimo eiga
- Džiovintus grybus pjaustome juostelėmis, dedame Į nedidelį puodą, užpilame vandeniu, užviriname, išjungiame ugnį ir uždengus dangtį leidžiame pastovėti maždaug pusvalandį.
- Praėjus laikui vėl užviriname, dedame cielą svogūną, verdame apie 30 minučių ir išjungiame.
- Į puodą pilame vandenį, dedame mėsą arba sultinio kubelius, nusunktus raugintus kopūstus (kopūstų sunkos neišpilame), užviriname, uždengiame dangčiu ir verdame ant mažos ugnies maždaug puse valandos.
- Tada į puodą supilame virtus džiovintus grybus (kartu su vandeniu kuriame jie virė).
- Sumaišome, uždengiame dangčiu ir kaitiname ant labai mažos ugnies dar pusę valandos.
- Keptuvėje ištirpiname sviestą, pilame šlakelį augalinio aliejaus.
- Riebalus įkaitiname ir juose pakepiname smulkiai pjaustytą vieną svogūną ir stambia tarka sutarkuotą morką.
- Keptuvės turinį sukrečiame į puodą, dedame griežinėliais pjaustytas dešreles, pomidorų padažą, lauro lapus, pipirus.
- Išimame svogūną.
- Dar viriname apie valandą ant labai mažos ugnies.
- Išvirtą sriubą paragaujame, jeigu reikia, pagal skonį dedame druskos.
Alternatyvus receptas
Ingredientai:
- 2 litrai jautienos sultinio
- 1 litras raugintų kopūstų
- 20 gramų džiovintų grybų
- 1 svogūnas
- 1 morka
- 4 juodieji pipirai (žirneliais)
- 3 lauro lapai
Paruošimo būdas:
- Džiovintus grybus išmirkykite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Išvirusius grybus supjaustykite pailgais gabalėliais. Grybus galima į sriubą dėti ir nevirtus bei nepjaustytus (pagal skonį).
- Užkaiskite jautienos sultinį ir į jį sudėkite kubeliais supjaustytą svogūną bei šiaudeliais supjaustytas morkas ir pavirkite 10 minučių.
- Sudėkite kopūstus, grybus ir virkite dar 10 minučių.
- Baigdami virti sudėkite prieskonius.
- Sriuba valgoma su grietine.
Patarimai ir variacijos
Raugintų kopūstų sriuba gali būti ruošiama įvairiai, derinant skirtingus ingredientus ir prieskonius. Štai keletas variantų:
- Į puodą įpilkite 2 litrus vandens, sudėkite kruopas, raugintus kopūstus, morkas ir bulves. Pridėkite kepintus grybus ir svogūnus, lauro lapus, druską bei pipirus.
- Supjaustykite šoninę ir apkepkite puode, kol ji taps traški. Įpilkite sultinio, sudėkite raugintus kopūstus, bulves ir morką. Į sriubą grąžinkite šoninę, pridėkite maltą papriką, druską ir pipirus.
- Smulkiai supjaustykite svogūną, česnaką ir imbierą. Į puodą supilkite daržovių sultinį, pridėkite raugintus kopūstus, bulves ir morkas. Supilkite kokosų pieną, pridėkite kario prieskonių, druskos ir pipirų.
Paruoškite ingredientus: Nuskalaukite raugintus kopūstus, jei jie labai rūgštūs, ir smulkiai juos supjaustykite. Galutiniai akcentai: Pagal skonį pridėkite druskos, pipirų ir petražolių. Ši sriuba puikiai tinka šeimos pietums ar vakarienei. Ją galima paruošti iš anksto, nes kitą dieną ji tampa dar skanesnė.
Raugintų kopūstų sriuba gali būti įvairi ir pritaikyta pagal jūsų skonį. Raugintų kopūstų sriuba yra ne tik gardus tradicinis patiekalas, bet ir sveikatai naudingas pasirinkimas. Ji suteikia organizmui svarbių maistinių medžiagų, stiprina imunitetą ir yra puikus būdas sušilti šaltuoju metų laiku.