pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Drėgnas Šokoladinis Cukinijų Pyragas: Sodrus Skonis Jūsų Virtuvėje

Atėjus cukinijų sezonui, dažnai kyla klausimas ką gi su jomis nuveikti. Žinoma, galima kepti blynus, gaminti įvairius troškinius, salotas arba pasigaminti gardų pyragą. Tad, jei ir jūs turite daug cukinijų, puikus būdas jas sunaudoti - išsikepti nuostabiai skanų pyragą. Pyragas iškepa drėgnas ir sodraus šokolado skonio bei šiek tiek primena šokoladinį braunį. Tad jei esate šokolado mėgėjas, šis pyragas kaip tik jums.

Užklupus cukinijų derliui reikia doroti cukinijas kiek galima įnirtingiau. Kol jų odelė dar minkšta, kol galima tarkuoti jos nenulupus, kol cukinijos sultingos, gražios ir skanios, jos pritaikomos daugeliui patiekalų. Ir jei iki šiol iš cukinijų kepėte tik fritatas, arba jas įdarinėjote mėsos ar kitokiais įdarais, jei gaminote vien garnyrus ar vegetariškus patiekalus, tai pats laikas iš cukinijų pasigaminti dar ir desertą.

Reikalingi produktai

  • 400 g cukinijos, tarkuotos
  • 200 g speltos miltų, šviesių
  • 3 vnt. kiaušinių
  • 70 g juodojo šokolado arba pagal poreikį
  • 60 g norimų riešutų arba pagal poreikį (šiame recepte naudojau žemės riešutus)
  • 60 g sviesto
  • 4 v.š. kokybiškos kakavos
  • 2 v.š. rudojo cukraus
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos

Pyragui reikės:

  • 250 g miltų
  • 60 g kakavos
  • 2 arb. š. sodos
  • 1/2 š. kepimo miltelių
  • 1 arb. š. tirpios kavos miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • 200 g rudojo cukraus
  • 130 ml rapsų aliejaus
  • 2 arb. š. vanilinio cukraus
  • 4 kiaušinių
  • 80 g natūralaus jogurto
  • 3 st. tarkuotų cukinijų
  • 180 g juodojo šokolado
  • plytelės juodojo šokolado papuošimui

Ingredientai:

  • 1 cukinija (apie 400-450 g)
  • 3 kiaušiniai
  • 240 g persijotų migdolų miltų
  • 40 g becukrės kakavos miltelių (naudoju Beatos Nicholson kakavą, skirtą kepiniams, ji riebesnė ir skanesnė)
  • 25 g sviesto (lydyto)
  • 60 ml nesaldinto migdolų pieno
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 0,5 a.š. sodos
  • žiupsnelis druskos

Glaistui:

  • 80 g juodojo šokolado
  • 1 v.š. kokosų aliejaus

Gaminimo Eiga

  1. Cukiniją sutarkuoti ir palikti pastovėti.
  2. Kiaušinius su cukrumi ir druska gerai išplakti, supilti tirpintą sviestą ir dar kartą gerai išplakti.
  3. Nuspausti nuo cukinijos skystį ir sumaišyti su kiaušinių plakiniu, suberti kapotus riešutus ir šokolado gabaliukus.
  4. Sumaišyti miltus su kepimo milteliais, kakava ir dalimis berti į cukinijos masę vis maišant, kol neliks gumuliukų.
  5. Masę supilti į kepimo formą ir kepti apie 40-50 min. 200 C orkaitėje.

Kiti gaminimo būdai:

  1. Miltus sumaišykite su kakava, soda, kepimo milteliais, druska.
  2. Kiaušinius išplakite su cukrumi, vanile, kava ir aliejumi, kol gausis puri masė. Sudėkite jogurtą.
  3. Pamažu nuolat maišydami suberkite miltų mišinį. Galiausiai suberkite tarkuotas cukinijas.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Išardomą kekso formą ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais, supilkite į ją tešlą.
  5. Pyragą kepkite 50 - 60 minučių, kol į vidurį įbestas medinis pagaliukas bus sausas. Iškeptą pyragą išimkite iš orkaitės ir leiskite jam atvėsti.
  6. Dubenėlyje su šlakeliu vandens ištirpinkite plytelę šokolado ir aptepkite juo pyrago viršų. Skanaus!

Dar vienas gaminimo būdas:

  1. Dubenyje sumaišyti miltus, kakavą, sodą ir druską.
  2. Kitame dubenyje sumaišyti cukrų su aliejumi. Maišyti kol viskas išsimaišys.
  3. Cukraus ir aliejaus mišinį sumaišyti su sausais ingredientais. Masė turėtų gautis šiek tiek šlapia, bet taip pat ir gan biri.
  4. Cukiniją sutarkuoti su smulkia tarka (smulkesne nei burokine). Jei naudojamos mažos, jaunos cukinijos, jų nulupti nereikia, jei naudojamas didelė cukinija kieta žieve, ją reikėtų nulupti ir pašalinti sėklas.
  5. Į mišinį sudėti tarkuotą cukiniją ir išmaišyti.
  6. Kepimo skardą (20x20cm) iškloti kepimo popieriumi ir ištepti kokosų aliejumi (apie 1-2 šaukšteliais aliejaus).
  7. Orkaitę įkaitinti iki 180C.
  8. Supilti pyrago masę į skardą, išlyginti paviršių ir dėti kepti apie 20 minučių.
  9. Iškepusį pyragą palikti bent 5min atvėsti kepimo formoje.

Jei cukinija didelė, pjaukit pusiau ir išimkite sėklas. Bet tie 400 g turi susidaryti jau cukinijos be sėklų - tokios, kokia bus sutarkuota. Žodžiu, bent 400 g grynos cukinijos „mėsos”. Tai susitarkuojame cukiniją ir naudodami maišelį ar sietelį kaip galėdami geriau nusunkiame.

Kitame dubenyje sumaišome visus birius ingredientus (prieš tai persijoję migdolų miltus!) - turi išeiti purūs kakaviniai miltai. Kepimo formą patepame riebalais ir tolygiai paskirstome tešlą. Dedame į orkaitę ir kepame 50-60 minučių. Išėmę pyragą pilnai atvėsiname iki kambario temperatūros. Pasiruošiame glaistą (išlydome šokoladą su kokosų aliejumi) ir apliejame juo pyragą. Puošiame kuo norisi ir kas po ranka - apelsinų žievelėmis, riešutais, uogomis, riešutų drožlėmis.

Patarimai ir Pastebėjimai

Šokoladinis cukinijų pyragas - tai nuostabus desertas, kuriame derinamas sodrus šokoladinis skonis su netikėta, bet puikiai derančia cukinijų švelnumo nata. Šis drėgnas, minkštas ir šokoladinis pyragas nustebins savo intensyviu skoniu, o cukinijos suteiks jam papildomo drėgnumo ir minkštumo, neatskleisdamos savo skonio. Cukinijų braunis yra puikus būdas mėgautis desertu, išlaikant jį šiek tiek lengvesnį ir sveikesnį. Jis tinka tiek kaip užkandis su puodeliu kavos, tiek kaip pagrindinis saldus patiekalas šventei.

Pyragui naudojau speltos miltus - pusę kiekio dėjau paprastų speltos miltų, ir pusę - viso grūdo. Originaliame recepte buvo nurodytos 1.5 stiklinės cukraus, bet aš įdėjau tik stiklinę, be to - ne baltojo, o rudojo cukraus.

Sodyboje turime fainą senutėlę kaimynę Janiną. Ji visą vasarą neša gėrybes. Vėlyvą pavasarį ridikėlių, vėliau svogūnų laiškų ir krapų, svogūnų galvų, agurkų, pomidoriukų, savo vištukių kiaušinių, o paskutinį sykį atnešė dvi didžiules prisirpusias cukinijas. Man išties pasisekė, nes gaminti mėgstu, cukinijas - taip pat.

Skonis: 9/10.

Sodriai šokoladinis, minkštas ir cukinijų dėka itin drėgnas (beje, cukinijų tikrai visiškai nė trupučio kepinyje nesijaučia). Vienintelis trūkumas ar privalumas, čia jau kiekvienam asmeniškai - keksas itin saldus. Nuo vienos riekelės apsąla ne tik širdis bet ir visas aplink esantis pasaulis.

Atvėsinti, supjaustyti riekelėmis ir patiekti.

Ingredientas Kiekis
Druska 0,5 arb. š.
Cukinija 200 ml