Picos variacijų - daugybė. Nors teigiama, kad pirmą kartą žodis „pizza“ aptinkamas jau 997 m. Italijoje, tačiau tuo metu pica tikrai nepriminė mums įprasto skanėsto, o veikiau galėjo būti fokačija.
Žinoma ir tai, kad ji buvo valgoma ir Viduržemio regionuose, Graikijoje, Egipte. Tačiau bene didžiausią indėlį į picos populiarumą įnešė kepėjas Raffaele Esposito Neapolyje. 1889 m. savo restorane, pavadintame Pizzeria di Pietro, jis iškepė garsiąją „Margaritą“, kuri buvo skirta specialiai Italijos karaliaus Umberto I ir karalienės Margaritos garbei bei simbolizavo Italijos vėliavą (žalia - bazilikai, balta - mocarela, raudona - pomidorai).
Na, o vėliau picos pradėjo dygti kaip grybai po lietaus visame pasaulyje. Tačiau itališka pica išlieka tikra klasika. Tarkime, Amerikoje ji tapo kone kasdieniu maistu: per sekundę amerikiečiai sukemša net 360 picos gabalėlių!
Picos skersmuo ir formos
Naudojau „Kaiser“ 32 cm skersmens formą, kuri skirta tiek picai, tiek dideliam mieliniam varškės pyragui ar stipruoliui orkaitėje ruoštam omletui. Ši forma puikiai paskirsto karštį, picos ar pyrago kraštai tampa traškūs ir gražiai apskrudę.
Picos ingredientai ir gaminimo būdai
Tešla
Ši picos tešla, su varške ir pasukomis, niekuo nenusileidžia ilgai kildintai ir brandintai picos tešlai - tokia pat puri, minkšta, su traškiu krašteliu ir pagaminama labai lengvai. Žodžiu, tikras išsigelbėjimas, kai reikia greitos vakarienės šeimai.
Tešlai sumaišome visus ingredientus kartu, suminkome tešlą. Jei tešla kimba prie rankų, dar įberiame miltų, kol nelips. Suformuojame apvalų rutuliuką. Galima padėti į šaldytuvą pusvalandžiui, jeigu turite laiko, arba gaminti iškart.
Priedai
Priedus naudokite tuos, kuriuos turite, tiks ir kitokios daržovės bei kepta vištiena, na bet tikriausiai jau esate atradę savo mėgstamiausią picą, tai žinosite ką uždėti. Man patinka pievagrybiai ir kad kuo daugiau daržovių būtų, todėl ir šis siūlomas receptas tik su daržovėmis.
Pievagrybius supjaustome riekelėmis ir pakepiname kelias minutes keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Špinatus taip pat dedame į keptuvę, pakepiname, kol suminkštės, ir pagardiname druska, pipirais bei čili pipirais.
Gaminimo procesas
Patepame šlakeliu aliejaus ir įklojame tešlą į picos formą. Pirštais paspaudžiame karštus, kad priliptų prie formos. Išimame iš orkaitės, uždedame baziliko lapelių ir pabarstome čili pipirais, jei mėgstate.
Kiti picos receptai
Pica su malta mėsa
Juodaisiais pipirais bei druska pagardintą maltą mėsą maišydama 15 minučių pakepinkite karštuose riebaluose. Paruoškite tešlą papločiui: į dubenį suberkite miltus, viduryje padarykite duobutę.
Suberkite cukrų, druska, mieles, supilkite aliejų, vandenį ir suminkykite tešlą. Valandai padėkite į šaldytuvą. Ištraukusi iš jo, iškočiokite ploną apskritimą ir įtieskite į riebalais išteptą apvalią kepimo skardą. Subadžiusi šakute, plonai aptepkite pomidorų padažu.
Ant papločio viršaus tolygiai paskleiskite tarkuotą sūrį ir kepintą faršą. Išdėliokite svogūnų griežinėlius, juostelėmis pjaustytus džiovintus pomidorus, vytintą kumpį, mocarelos griežinėlius ir 15 minučių pašaukite į karštą orkaitę.
Pica su jūros gėrybėmis
Miltus suberkite į dubenį, viduje padarykite duobutę, į ją sudėkite trupintas mieles, suberkite cukrų ir druską, įpilkite 4 šaukštus šilto vandens. Mielių masę lengvai ištrinkite, tada ant viršaus berkite miltų, dubenį uždenkite drobiniu rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje apie 45 min.
Iš paruoštos tešlos iškočiokite norimo dydžio nestorus papločius. Kiekvieną jų aptepkite aliejumi, ant viršaus dėkite plonyčių svogūnų griežinėlių, vytinto kumpio gabalėlių, smulkintų česnakų ir alyvuogių puselių.
Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant tešlos kildinimo laiko).
Pica su žiediniais kopūstais
Orkaitę įkaitinkite iki 160-180 °C. Į keptuvę įpilkite kokosų aliejaus, sudėkite sutrintas česnako skilteles, šiek tiek pakepkite, suverskite sutarkuotą žiedinį kopūstą ir troškinkite iki kopūsto tarkiai kiek suminkštės.
Giliame inde sutarkuokite mocarelos sūrį, įmuškite kiaušinius, sudėkite patroškintus žiedinio kopūsto tarkius ir viską gerai išmaišykite iki vientisos masės. Pagardinkite žiupsneliu druskos ir maltais pipirais.
Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jo sukrėskite paruoštą žiedinio kopūsto masę ir tolygiai paskirstykite.
Vyniotinio pica
Iškepusį vyniotinio pagrindą ištraukite iš orkaitės. Sudėkite smulkintą kalakutienos kumpį, ant viršaus plonais griežinėliais supjaustytą cukiniją, ant jų išdėliokite pomidorų griežinėlius. Viską pabarstykite likusiu „Parnidžio“ sūriu.
Kepkite 20 min. Iškepusią picą (kol nesusukta, vadinkime taip) ištraukite iš orkaitės ir dar karštą atsargiai susukite į ritinį. Vėl pastatykite kepti kokias 10 minučių, kad paviršius apdžiūtų ir apskrustų. Ir štai - susukta pica kitaip vyniotinis iškepė - galite mėgautis dar karštu arba palikti pilnai atvėsti.
Pica su karamelizuotais svogūnais
Pirmiausia paruoškite picos padą: miltus suberkite į dubenį, viduje padarykite duobutę, į ją sudėkite trupintas mieles, suberkite cukrų ir druską, įpilkite 4 šaukštus šilto vandens.
Į pakilusią tešlą supilkite apie pusę stiklinės vandens, šaukštą aliejaus, virtuviniu kombainu užmaišykite vientisą tešlą, aptepkite aliejumi ir dar dvi valandas kildykite. Kol tešla kils, paruoškite karamelizuotus svogūnus: į keptuvėje įkaitusį sviestą sumeskite griežinėliais pjaustytus svogūnus ir išspaustas česnakų skilteles, suberkite druską, cukrų, supilkite balzaminį actą ir maišydama ant labai mažos ugnies apie 20 min. kepinkite svogūnus.
Iš pakilusios tešlos iškočiokite norimo dydžio papločius, kiekvieną jų aptepkite aliejumi, paskirstykite karamelizuotų svogūnų, išdėliokite ožkų pieno sūrio gabaliukus, berkite rozmarinų spygliukus.
Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant tešlos kildymo laiko).
Pica su špinatais ir porais
Tešlą atšildykite kambario temperatūroje, kaip nurodyta ant pakuotės, ir palengva, kad nesulūžtų, išvyniokite ant paruoštos stačiakampės kepimo skardos. Plačiu teptuku ant jos užtepkite pusę kiekio padažo.
Jį pagaminsite rikotą kelis kartus pertrynusi per sietelį ir elektriniu plakikliu išmaišiusi su grietine, išspaustomis česnako skiltelėmis, druska, pipirais ir pomidorų padažu. Porus ir špinatus kelis kartus labai kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu, špinatų kotelius nuskabykite, lapus suplėšykite, o porus supjaustykite griežinėliais.
Ant padažu aptepto picos lakšto pirmiausia paskleiskite porų griežinėlius, tada berkite špinatų ir išdėliokite per pusę perpjautas alyvuoges. Viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
Gerai atšaldytą sūrį smulkesne arba stambesne trintuve užtarkuokite ant picos su špinatais ir porais, tolygiai paskirstykite. Galite iš karto pirkti jau sutakuotą sūrį, bet kulinarai sako, kad šviežiai sutarkuotas gaminys bus kvapesnis ir gardesnis.
Paruoštą picą apšlakstykite likusiu rikotos, grietinės ir česnakų padažu ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite uždengusi folija apie 20 min. Tada foliją nuimkite ir dar 5 minutes pakepkite, kad sūris dailiai apskrustų.
Tiekite supjausčiusi vidutinio dydžio gabaliukais. Tokią picą gardu valgyti ir karštą, ir šaltą.