pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Bolonijos Padažas: Tikrasis Itališkas Skonis Jūsų Virtuvėje

Bolonijos padažas (Bolognese) - tai abejingų nepaliekanti itališka klasika, bene geriausiai žinomas itališkos virtuvės patiekalo pavadinimas ir bene labiausiai viso pasaulio valgytojų mylimas pastos padažas.

Šis nepaprastai aromatingas tirštas išraiškingo skonio mėsos troškinys tobulai dera su pasta arba sukuria pačią skaniausią lazaniją. Niekam nekyla abejonių, iš kur kilęs šis vieno populiariausių itališkų tirštų mėsos padažų pavadinimas - iš Bolonijos regiono.

Beje, šis padažas dar vadinamas ragú alla bolognese, tačiau tikri italai jį gamina truputį kitaip ir užvis labiausiai ginčijasi, kad patiekiant jį su pasta, patiekalas praranda tikrąją ragú prasmę.

Sakoma, kad kiekviena šeimininkė Italijoje turi savo bolognese gamybos paslapčių. Ir nors aš - šeimininkė toli nuo Italijos, bet taip pat turiu atradusi man skaniausią bolognese variaciją, kuria šiandien ir dalinuosi.

Sodrios spalvos ir išraiškingo skonio padažo pagrindinis ingredientas - malta mėsa (dažniausiai jautiena ir kiauliena, kartais aviena arba paukštiena).

Ilgai ir lėtai troškinamas Bolonijos padažas gardinamas kepintais svogūnais, morkomis ir salierais, rūkyta šonine ir pomidorų padažu.

Na, bet turint omeny koks milžiniškas itališkų patiekalų populiarumas visame pasaulyje, toli už tų patiekalų gimtinės ribų, visai nenuostabu, kad itališki valgiai pamažu transformavosi ir užsienyje įgavo kitokią prasmę nei patiems italams.

Šis receptas - ne iš itališkos klasikos enciklopedijos, bet veikiau užjūriuose adaptuota (ir mano virtuvėje labai prigijusi) versija. Patiekimui geriausia tinka ilga plati pasta - spagetti, tagliatelle, papardelle ar kita mėgstama.

Ingredientai:

  • 2 valg. š aliejaus
  • 4 valg. š smulkinto šoninės
  • 4 valg. š smulkinto svogūno
  • 4 valg. š smulkinto saliero
  • 4 valg. š smulkintos morkos
  • 1 arbat. š tarkuoto česnako
  • 1 kg maltos jautienos
  • 1 a.š. druskos
  • 1 a.š. pipirų
  • 2 valg.š. pomidorų pastos
  • 2 valg.š. vorčesterio
  • 1 a.š. cukraus
  • 1 lauro lapas
  • 1 a.š. muskato
  • 400 ml sultinio

Gaminimo eiga:

  1. Ruošiame sofrito: ketaus puode ar keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame smulkintą šoninę ir kepiname kelias minutes.
  2. Tuomet suberiame smulkiais kubeliais pjaustytą svogūną, salierą ir morką, kepiname ant vidutinės kaitros apie 5 minutes.
  3. Įtarkuojame česnaką ir kepiname dar minutę.
  4. Sudedame jautieną ir iškepame.
  5. Pabarstome druska ir pipirais.
  6. Dedame pomidorų pastą, vorčesterį, cukrų, lauro lapą, muskatą ir išmaišome.
  7. Užpilame sultiniu ir sumažiname kaitrą, kad padažas vos burbuliuotų.
  8. Troškiname neuždengus apie 1,5 valandos.

Taip paruoštą bolognese galite naudoti lazanijai, įdaryti cannelloni arba tiesiog sumaišyti su ilgesnės formos makaronais ir patiekti pabarsčius tarkuotu parmezanu ir šviežio baziliko lapeliais.