Smagus pasisėdėjimas su draugais ir artimaisiais tikrai neįsivaizduojamas be kvapnių šašlykų. Kad nereikėtų tenkintis prekybos centruose parduodamais jau paruoštais, galime šašlykų priruošti patys. Pateikiame keletą receptų ir patarimų, kaip tai padaryti.
Pagrindiniai patarimai ruošiant marinatą
- Jei marinatui naudojate rūgščias sultis ar actą, marinavimo laikas yra trumpesnis.
- Nenaudokite metalinių indų, kurie gali sureaguoti su marinate esančia rūgštimi. Marinuojant mėsą geriau naudoti plastinius uždaromus indus. Tinka ir vakuuminiai plastiniai maišeliai.
- Visus marinato ingredientus reikia sumaišyti atskirame inde ir tik tada įtrinti mėsą.
- Dažnai daroma klaida - marinate naudojama per daug druskos. Geriausia sūdyti mėsą prieš kepimą.
- D.Bartošius pabrėžia, kad nereikia piktnaudžiauti rūgštimi ir prieskoniais, nes užgožiamas natūralus mėsos skonis. Papildomą skonį geriausia suteikti naudojant įvairius padažus su jau iškeptais kepsniais.
Šašlykų marinavimo ingredientai ir patarimai
♦ Marinatui naudoti galima pačius įvairiausius prieskonius, tarkime, svogūnai minkština mėsą ir suteikia itin gardų aromatą, pikantiško skonio suteiks česnakai, sojų padažas, majonezas, pomidorų padažas, vynas, alus, vaisių ir uogų sultys (pomidorų, obuolių), rauginti pieno produktai, citrusiniai vaisiai, šviežios prieskoninės žolelės... Kodėl gi nepaeksperimentavus ir nepaieškojus naujų skonių?!
♦ Sūdyti ar nesūdyti - spręsti jums patiems, tačiau verta atminti, kad per didelis druskos kiekis kietina ir sausina mėsą, nes druska šalina skysčius. Taigi nepersistenkite. Galite daugiau jos užberti prieš marinavimo pabaigą.
♦ Skaniausi šašlykai neturėtų būti per daug riebūs ar per daug sprangūs, geriausia - aukso viduriukas. Taigi rinkdamiesi atkreipkite dėmesį į mėsos riebumą, šviežumą, spalvą. Šašlykų mėsą supjaustykite maždaug 3-5 cm kubeliais arba tokio dydžio, koks jums patogiausias valgyti. Šašlykams ruošti jokiu būdu nesirinkite šaldytos mėsos!
Receptai mėsos marinavimui su kečupu
Aštrus marinatas (1 kg mėsos)
Ingredientai:
- 200 ml majonezo
- 200 ml mėgstamo pomidorų padažo
- citrina
- 2 arbat. š. garstyčių
- aitrioji paprika
- 2 valg. š. šviežių petražolių
- 5 česnako skiltelės
Kaip gaminti:
- Citriną susmulkinkite, česnakus sutrinkite, aitriąją papriką supjaustykite žiedeliais.
- Majonezą sumaišykite su pomidorų padažu, garstyčiomis ir likusiais ingredientais.
- Gautą marinatą užpilkite ant šašlykų ir gerai permaišykite. Palikite pridengtus parai šaldytuve.
Šašlykų receptas su pomidorų padažu ir majonezu
Porcijos: 6
Užtruksite apie 1 val.
Ingredientai:
- 3 kg sprandinės
- 4 skiltelės česnako
- 2 svogūnai
- 1 v. š. garstyčių
- 1 v. š. majonezo
- 3 v. š. pomidorų padažo
- žiupsnis juodųjų pipirų
- druskos pagal skonį
- 2 v. š. obuolių acto
Gaminimas:
- Sprandinę supjaustome gabalais, kuriuos butų patogu nerti ant iešmo.
- Česnaką pasmulkiname, svogūną supjaustome pusžiedžiais. Suberiame į dubenį pas mėsą.
- Supilame pomidorų padažą, garstyčias, majonezą, actą. Suberiame pipirus.
- Viską gerai išmaišome. Paliekame pasimarinuoti bent 6- 12 val.
- Prieš kepant šašlykus pagardiname druska.
Kiti marinatų variantai
Jei norite išbandyti įvairesnius skonius, štai keletas kitų marinatų receptų:
Vyno marinatas (1 kg mėsos)
1 kg šašlykų užtenka 300 ml vyno.
Kaip gaminti:
- Supjaustykite svogūnus žiedeliais ir išklokite jais indo dugną. Tuomet dėkite kubeliais supjaustytą mėsą. Sluoksniuokite viską taip, kad ant viršaus galiausiai būtų svogūnai.
- Vyną sumaišykite su prieskoniais ir užpilkite ant šašlykų. Tuomet dėkite lėkštę ir prislėkite. Laikykite apie parą laiko šaldytuve.
Kulinaro patarimas: vietoj baltojo vyno galite naudoti raudonąjį, tik rinkitės sausą. Įdomų skonį suteiks raudonojo vyno ir džiovintų tamsių slyvų dermė.
Acto marinatas (1 kg mėsos)
Ingredientai:
- ½ stikl. acto
- 1 stikl. vandens
- 1 arbat. š. druskos
- keli laurų lapeliai
- ½ arbat. š. cukraus
- pagal skonį maltų ir žirneliais juodųjų pipirų
Kaip gaminti:
- Actą sumaišykite su vandeniu ir likusiais prieskoniais.
- Gautą marinatą užpilkite ant šašlykų. Palikite per naktį stovėti vėsiai pridengtus lėkšte ir prislėgtus.
Obuolių acto marinatas (1 kg mėsos)
Ingredientai:
- ½ stikl. obuolių acto
- 1 stikl. vandens
- 2 valg. š. druskos
- keli laurų lapeliai
- ½ arbat. š. gvazdikėlių
- ½ arbat. š. muskato
- 1 arbat. š. šviežių petražolių
- kmynai (pagal skonį)
Kaip gaminti:
- Supjaustykite svogūnus žiedeliais, obuolių actą sumaišykite su vandeniu ir prieskoniais.
- Gautą marinatą užpilkite ant šašlykų. Palikite per naktį pridengtus lėkšte ir prislėgtus.
Kefyro marinatas (1 kg mėsos)
Ingredientai:
- 1 l kefyro
- 4 svogūnai
- 1 valg. š. druskos
- 10 g šviežių petražolių
- 10 g šviežių mėtų
- 10 g šviežių bazilikų
- 10 šviežių krapų
Kaip gaminti:
- Supjaustykite svogūnus žiedeliais, kefyrą sumaišykite su likusiais prieskoniais.
- Svogūnus ir mėsą sudėkite sluoksniais, o gautą marinatą užpilkite ant mėsos ir gerai sumaišykite. Palikite per naktį šaldytuve pridengtus lėkštute ir prislėgtus.
Jeigu manote, kad marinatui trūksta skonio, galite įdėti smulkintos citrinos arba pagardinti pomidorų sultimis.
Citrinų arba apelsinų marinatas (1 kg mėsos)
Ingredientai:
- 3 citrinos arba 3 apelsinai
- 4 svogūnai
- 1 valg. š. šviežios trintos imbiero šaknies
- 1 valg. š. ciberžolių
Kaip gaminti:
- Svogūnus supjaustykite žiedeliais, citrinas ar kitus pasirinktus citrusinius vaisius su žievelėmis sutrinkite ir sumaišykite su likusiais prieskoniais.
- Svogūnus ir mėsą sudėkite sluoksniais, o gautą marinatą užpilkite ant mėsos ir gerai sumaišykite. Palikite per naktį šaldytuve pridengtus lėkštute ir prislėgtus.
Malonios rūgštelės svogūnų marinatas su citrina
Ingredientai:
- 1 kg svogūnų
- 2 vnt. citrinų
- druskos, pipirų, mėgstamų žolelių arba mėsos prieskonių su druska pagal skonį
- 2 kg kiaulienos sprandinės
Gaminimas:
- Marinatui svogūnus supjaustykite pusžiedžiais. Citrinas supjaustykite griežinėliais.
- Mėsą supjaustykite norimo dydžio gabaliukais.
- Mėsą pabarstykite mėgstamais prieskoniais su druska, arba druska, pipirais, mėgstamomis žolelėmis.
- Sumaišykite mėsą su svogūnais ir citrinomis, gerai išmasažuokite ir palaikykite šaldytuve per naktį.
- Įkaitinkite grilį.
- Mėsą suverkite ant iešmų - svogūnų ir citrinos gabaliukus nurinkite, nes jie kepdami svils.
- Kepkite apie 20 min.
- Patiekite su virtais ryžiais, šviežių daržovių griežinėliais, paskanintais citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi.
Pikantiškas garstyčių marinatas kiaulienai
Ingredientai:
- 6 valg. š. aliejaus
- 2 valg. š. grūdėtų garstyčių
- 2 vnt. svogūnų
- druskos, pipirų pagal skonį
- šakelė šviežio rozmarino
- 2 kg kiaulienos sprandinės arba mentės
Gaminimas:
- Marinatui sumaišykite aliejų, garstyčias, smulkiai supjaustytą svogūnus.
- Susmulkinkite rozmarino šakelę, įpilkite druską ir pipirus.
- Mėsą supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, sumaišykite su marinatu ir gerai pamasažuokite.
- Palaikykite mėsą su marinatu mažiausiai 2-3 val.
- Įkaitinkite grilį.
- Mėsą suverkite ant iešmų arba kepkite virš žarijų.
- Valgykite su mėgstamu padažu, marinuotais svogūnais, pomidorais ir agurkais.
Populiarusis marinatas su obuolių sultimis
Ingredientai:
- 0,5 l obuolių sulčių
- 3 vnt. svogūnų
- 3 skiltelės česnako
- 2 arb. š. prieskonių šašlykams
- druskos, pipirų pagal skonį
- 2 kg kiaulienos sprandinės
Gaminimas:
- Kiaulieną supjaustykite norimo dydžio.
- Paruoškite marinatą: svogūnus ir česnakus susmulkinkite. Sumaišykite su mėsos prieskoniais.
- Mėsą įtrinkite su paruoštu marinatu. Užpilkite obuolių sultimis.
- Pamarinuokite mėsą kelias valandas.
- Įkaitinkite grilį.
- Verkite šašlykus ant iešmo arba sudėkite kepsnelius ant grotelių.
- Apkepkite mėsą iš abiejų pusių.
- Patiekite su pomidorų padažu ir svogūnų laiškais.