Tarkuotų bulvių cepelinai
Ingridientuose nurodyta mėsos įdaro kiekiai. Jei norite cepelinus gaminti su kitu įdaru, žiūrėkite žemiau.
Mėsos įdarui mėsą sumalkite mėsmale, dėkite riebaluose ar aliejuje pakepintus smulkiai pjaustytus svogūnus, druską ir viską gerai išmaišykite.
Cepelinų masei nuluptas bulves sutarkuokite ir per marlę nuspauskite. Nusistovėjusį krakmolą sudėkite į tarkę. Virimui skirtas bulves išvirkite su odele, nulupkite, gerai sutrinkite ir sudėkite į tarkuotų bulvių masę. Pridėkite druskos ir masę gerai išminkykite. Taip paruošta bulvių masė padalinama vienodo dydžio gabalėliais. Iš kiekvieno gabalėlio daromas ant rankos delno paplotėlis, į kurio vidurį dedamas paruostas mėgiamas įdaras. Tradiciškai su mėsos įdaru daromi apvalūs cepelinai, o su varške - pailgi.
Cepelinai verdami pasūdytame vandenyje didesniame puode. Į vandenį dėti po kelis, kad vanduo nenustotų viręs. Verdama apie 20 minučių.
Patiekiami užpilti padažu. Prie cepelinų su mėsos įdaru geriausiai tinka rūkytos šoninės spirgučiai, pakepinti su smulkintais svogūnais, paskui pridėjus dar ir grietinės. Su varškės ir grybų įdarais geriausiai tinka sviesto-grietinės padažai, nors galima užpilti ir spirgučiais.
Varškės įdaras: 200 g varškės, 1 kiaušinis, cukraus, druskos.
Į varškę įmušame kiaušinį, pridedame truputį cukraus ir druskos, gerai ištriname.
Komentarai (12)
- rimvydas 2012-09-30 15:07
as dar idedu ismirkytu aguonu i varske pabandykit nepasigailesite - Asta 2011-03-28 13:22
labai skanus ir su naminiu pastetu o padaziukui sviesto su cesnakiuku labai skanu :super: - pilietis 2010-11-19 19:24
As imaisau sirdies maltos,tai idaras buna purus,nesukieteja.kaip kotletas.Skanaus! - (anonimas) 2010-09-11 10:32
as darysu cepelinus labai patinka man cepelinai gabija jankauskaite 7 m - Diana 2010-08-26 16:08
Aš irgi taip pat gaminu,tik į mėsą aš dar pipirų idedu.Na,o į varškę idedu mėtų,tai labai skanu,pamėginkite. :super: - Diana 2010-08-26 16:08
Aš irgi taip pat gaminu,tik į mėsą aš dar pipirų idedu.Na,o į varškę idedu mėtų,tai labai skanu,pamėginkite. :super: - sage 2010-08-13 01:11
nu ka reikes pameginti ;p tik kad va kaip ta skane mesa padaryti. kad nebutu lyg kotletas viduj.. :-D - specas 2009-11-14 11:05
gal apvalus su varske - Milda 2009-08-19 16:38
as bandziav is akies mazdaug nuimt svorius kaip cia parasyta tai man gavos 10 dideliu cepelinu ;-) ir farso kajptik uzteko :bravo: - as 2009-05-06 18:24
KELIOS PORCIJOS ISEINA?
;-)
Virtų bulvių cepelinai su varške
Atsispausdinti
Porcijos: 10-12 cepelinų Paruošimo laikas: 2 val. 30 min.Bulvių masei:
1 kg bulvių
6-8 valg. š. bulvių krakmolo
1 kiaušinio
1 arb. š. druskos
Varškės įdarui:
300 g varškės
1 kiaušinio
žiupsnio druskos
Virimui:
bulvių krakmolo
druskos
Padažui:
300 g šaltai rūkytos šoninės
2 svogūnų
200 ml riebios grietinėlės
ryšelio krapų

Virtų bulvių cepelinai su varške
Šią savaitę pirmą kartą gyvenime viriau cepelinus. Taip, taip, pirmą kartą!
Sakoma, kiek šeimininkių – tiek receptų. Aš vis dar nesijaučiu pakankamai „didelė“ tradiciniams žalių bulvių cepelinams virti (lai lieka ši privilegija mano mamai, šypt), bet štai virtų bulvių cepelinai su varške – pamaniau, kad net ir man įveikiamas iššūkis. Už kadro liko turbūt jau nepataisomai sulankstytas bulvių grūstuvas, siaubingai sujaukta virtuvė ir visai daug gilių atodūsių. Bet net ir po viso šito – PAVYKO! Vaizdui kritikos tikrai turėčiau, bet skonis – puikus! Minkšti, švelnūs ir be galo gardūs cepelinai.
Kaip ir priklauso bulviniams patiekalams, šalia greit paruošiau spirgučių padažą. Ne pietūs, o šventė!
Produktų krepšelį susirinkau „Lidl Lietuva“ – parduotuvėse rasite gausų pasirinkimą Lietuvos gamintojų ir augintojų prekių; jas visas žymi specialus ženklinimas. Puiki kokybė, patrauklios kainos, gausus pasirinkimas – priežastys, dėl kurių kas savaitę keliauju į „Lidl Lietuva“ ir su džiaugsmu į savo prekių sąrašą įtraukiu lietuviškus produktus.
Beje, ar žinot, kad sekmadienį bus minima Pasaulinė cepelinų diena? Nuostabiausia diena cepelinams gaminti ir šeimai prie stalo suburti! Net jei netyčia ir jums tai bus pirmas kartas, kai leisitės į tokį nuotykį virtuvėje, šypt.

Cepelinų atsiradimo istorija
Nors visi manome, kad cepelinai yra tikras lietuviškas patiekalas, tačiau jis perimtas iš kitų tautų. Cepelinų, kaip patiekalo, atsiradimas siejamas su bulvių auginimo ir valgymo kultūros plitimu Europoje. Lietuvoje bulvės pradėtos auginti tik XIX amžiuje kaip egzotiški augalai, o jos išpopuliarėjo tik tarpukario laikotarpiu. Tik vėliau, nuo XX amžiaus bulvės buvo pradėtos naudoti maistui. Kai tuo tarpu Vokietijoje bulviniai didžkukuliai buvo žinomi jau apie 150 metų.
Į Lietuvą didžkukuliai atkeliavo per žydus ir vokiškąją Mažąją Lietuvą. Vienas pirmųjų cepelinų receptų Lietuvoje buvo paminėtas 1936 metais. Nors cepelinai yra labai dažnas patiekalas lietuviškoje virtuvėje, tačiau jie nėra lietuvių nacionalinis patiekalas.

Cepelinai su trijų rūšių įdarais
3 kg šviežių bulvių1,5 kg virtų bulvių3 šaukštai krakmoloDruskos3 svogūnaiKrakmolo virti400 g varškės100 g špinatų3 svogūnų laiškaiSauja mėtų lapeliųŽiupsnis peletrūnųDruskosJuodųjų pipirų1 svogūnasAlyvuogių aliejaus350 g rūkytos šoninės400 g vištų kepenėlių40 g sviestoDruskosJuodųjų pipirųAliejausAliejaus1 svogūnas350 g kepto sviestinio moliūgoSauja džiovintų voveraičiųSauja petražoliųSauja virtų bulviųPasiruošiame įdarus:
Varškės ir špinatų įdaras. Varškę ištriname su blanširuotais smulkintais špinatais, smulkintomis mėtomis ir svgūnų laiškais. Pagardiname druska, peletrūnais, kmynais.
Moliūgų ir voveraičių įdaras. Verdančiu vandeniu užpilame džiovintas voveraites ir paliekame apie 10-15 suminkštėti. Keptuvėje ant šlakelio aliejaus apkepame smulkiai supjaustytą svogūną. Į keptuvę įtarkuojame česnako skitlelę, sudedame suminkštėjusias ir smulkiai supjaustytas voveraites, išmaišome ir trumpai pakepame. Galiausiai sumaišome jau anksčiau iškeptus moliūgus su voveraitėmis ir kapotomis petražolėmis. Paliekame atvėsti. Jei atvėsęs įdaras atrodo kiek per šlapias, į jį galima įdėti saujelę virtų bulvių.
Reklama41011Gaminame cepelinus:
Nulupame virtų bulvių lupenas (bulvės būtinai turi būti visiškai atvėsusios, nes jei šiltas maišysite su krakmolu, masė ne standės, o priešingai – skystės) ir bulves sumalame mėsmale ar kitaip sutriname.
Žalias bulves nuskutame ir smulkiai sutarkuojame. Kartu su bulvėmis sutarkuojame ir svogūnus.
Pasiruošiame didesnį dubenį ir naudodami sūrmaišio audinį ar dvigubą–trigubą marlę nusunkiame į jį bulvių tarkius, tačiau neišspaudžiame paskutinio lašo – tegul tarkiai lieka šiek tiek šlapi, tada išvirę cepelinai bus minkšti. Nusunktą skystį ramiai paliekame, per keletą minučių ant dugno nusistovės krakmolas.
Reklama41011Sunką atsargiai nupilame, o dubens dugne nusistovėjusį krakmolą sukrečiame į tarkuotų bulvių masę. Jei krakmolo susidarė nedaug, įberiame dar kelis šaukštus pirktinio.
Į nuspaustus tarkus suverčiame maltas virtas bulves, pasūdome ir gerai gerai suminkome.
Iš gerai išminkytos bulvių masės drėgnomis rankomis formuojame norimo dydžio didžkukulius: ant delno išplojame apie 1 cm storio blyną, dedame įdaro, apspaudžiame jį bulvių mase, delnais „apglostome“ didžkukulius, kad paviršius būtų glotnus, lygus, be įtrūkimų.

Tarkuotų bulvių cepelinai
Minkšti ir burnoje tirpstantys cepelinai su mėsa, kurie abejingų tikrai nepaliks.
Ingredientai:
- 2.5 kg bulvių
- 500 g vištienos faršo
- 3 svogūnų
- 0.5 stiklinės vandens (krakmolui ištirpinti)
- 1 šaukšto krakmolo
- prieskonių vištienai, pipirų, druskos, pagal skonį
- aliejaus kepimui
Gaminimas:
- Sutarkuokite bulves ir vieną svogūną. Nuspauskite skystį, palikite jį pastovėti, kol susidarys apačioje krakmolas ir jį sudėkite atgal į tarkius.
- Likusius svogūnus susmulkinkite, apkepkite su šlakeliu aliejaus.
- Vištienos faršą sumaišykite su keptais svogūnais ir prieskoniais.
- Iš bulvių masės atgnybkite gabalėlį, padarykite paplotėlį, įdėkite įdaro ir suformuokite cepeliną.
- Krakmolą ištirpinkite pusėje stiklinės šalto vandens. Į puodą su verdančiu ir pasūdytu vandeniu supilkite ištirpintą krakmolą ir sudėkite cepelinus. Cepelinus virkite 20–25 minutes.
- Tiekite su mėgstamu padažu.
