Šis datulių pyragas - puikus desertas, neturintis nei lašo pridėto cukraus! Puikiai tiks veganams, nes taip pat jis ir be kiaušinių.
Ingredientai
- 20-25 vnt. datulių
- Apelsinų sultys
- Aliejus
- Nutarkuota apelsinų žievė
- Miltai
- Kepimo milteliai
- Druska
Gaminimo eiga
- Orkaitę įkaitinti iki 180°C temperatūros.
- Sumaišyti miltus su kepimo milteliais ir druska.
- Blenderyje arba kombaine susmulkinti iki tyrės datules su apelsinų sultimis.
- Perkelti į kitą indą, supilti aliejų ir suberti nutarkuotą apelsinų žievę.
- Suberti miltus ir išmaišyti iki vientisos masės. Jeigu tešla gaunasi labai tiršta, įpilti dar šiek tiek apelsinų sulčių.
- Supilti tešlą į kepimo indą ir kepti 35-40 min. arba kol iškeps, patikrinti galima su mediniu pagaliuku, jis turi būti švarus, neapkibęs tešla.
- Išimti iš orkaitės ir leisti pastovėti 10 min. Tada išimti iš kepimo formos ir leisti pilnai ataušti.
Pirmiausia - suminkštinti datules. į puodo, būtinai paskleiskite lėkštėje, kad greičiau atvėstų. įberkite šaukštelį sodos (soda padeda joms geriau ištežti) ir pavirkite apie 5 minutes. jos pradeda težti ir sugeria visą vandenį. Nežiopsokite, nes gali suvirti ir pridegti!
Štai dar vienas variantas, kaip pasigaminti šį nuostabų pyragą.
Ingredientai:
- Išmirkytos datulės
- Saldžiosios bulvės
- Kokosų aliejus
- Riešutų sviestas
- Druska
- Kakava
- Miltai
- Kepimo milteliai
Gaminimo eiga:
- Išmirkytas datules ir iškeptas saldžiąsias bulves sutriname elektriniu trintuvu iki košelės. Jei kombainas vargsta, tai įpilame šlakelį vandens, kad viskas susimaltų.
- Į bulvių ir datulių masę sudedame kokosų aliejų, riešutų sviestą, beriame dosnų žiupsnį druskos ir viską gerai išmaišome.
- Suberiame kakavą, miltus ir kepimo miltelius.
- Į kepimo popieirumi ištiestą nedidelę (maždaug kaip pusė tradicinės kugelio kepimo formos) kepimo formelę sudedame gautą masę, ją paskirstome šaukštu ar mentele, kad paviršius išsilygintų.
- Pyragą kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes ar iki valandos.
- Išėmę iš orkaitės, prieš pjaustydami leidžiame gerai atvėsti, papuošiame šviežiomis ar šaldytomis uogomis.
Jeigu naudosite minkštas datules, jos sukris pačios, jei kietesnes - kai kurios gali išlaikyti formą. „Kad viskas pavirstų į malonų datulių sirupą, viską sumalsiu smulkintuvu. Jeigu jo neturite, tikrai nieko tokio, pyragas tiesiog turės daugiau tekstūros“, - sako B. Laidos vedėja naudoja ir kakavą. „Ji vandenyje geriau išverda, išsilydo, tad pyrago tekstūra tampa vientisesnė, minkštesnė“, - sako B. Jis bus pakankamai drėgnas, bet labai skanus, tikina receptu pasidalijusi B.