pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Saldžiosios bulvės: receptai orkaitėje

Jeigu nusprendėte maitintis sveikai ir skaniai, tikriausiai geriausias produktas, kokį tik galite įtraukti į savo mitybos racioną (jeigu to, žinoma, dar nepadarėte), yra saldžiosios bulvės. Sveikos mitybos ekspertai iš viso pasaulio vieningai sutinka, kad saldžiosios bulvės - tikras supermaistas, jos dar vadinamos vitamino C bei ląstelienos bombomis ir bene geriausiu garnyru.

Be to, šias daržoves, dar vadinamas valgomaisiais batatais, galima ruošti pačiais įvairiausiais būdais. Nepaisant gaminimo būdų įvairovės, paprasčiausias ir lengviausias būdas paruošti saldžiųjų bulvių - jų išsikepti orkaitėje (jeigu labai spaudžia laikas, jas lengvai paruošite ir mikrobangų krosnelėje). Štai jums puikus pagrindas improvizacijoms virtuvėje, nes su keptomis saldžiosiomis bulvėmis skanu praktiškai viskas.

Dažnai orkaitėje keptos saldžiosios bulvės įdaromos kepta vištiena ar plėšyta kiauliena. Pateikiame paprastą instrukciją, kaip išsikepti skaniausią saldžiąją bulvę, nes, daugumos ekspertų nuomone, orkaitėje keptą batatą geriausiai pagardina dosnus gabalėlis sviesto, druska ir grūsti juodieji pipirai.

Kaip kepti saldžiąsias bulves orkaitėje: žingsnis po žingsnio

  1. Gerai nuplaukite saldžiąsias bulves

    Didžiausia klaida, kokią tik galima padaryti orkaitėje kepant saldžiąsias bulves - nepakankamai gerai jas nuplauti. Tiesiog būtina kruopščiai, geriausia šepetėliu, po tekančiu vandeniu pašalinti visus nešvarumus.

  2. Išklokite kepimo skardą folija

    Kepimo metu saldžiosios bulvės išskiria šiek tiek sulčių, tad kepimo folijos pagrindas padės užsitikrinti, kad skardos neteks šviesti.

  3. Kepamose bulvėse šakute pribadykite skylučių

    Labai svarbu orkaitėje kepant tiek paprastas, tiek saldžiąsias bulves pribadyti jose skylučių. Šis metodas užtikrina, kad daržovės greičiau iškeps ir kepimo metu neįtrūks dėl lauk besiveržiančių garų.

  4. Kepkite, kol suminkštės

    Kaip žinoti, kad saldžiosios bulvės jau paruoštos ir tinkamos skanauti? Įsmeikite šakutę į storiausią valgomojo batato vietą. Jeigu nepatiriate jokio pasipriešinimo, bulvės paruoštos.

  5. Saldžiosios bulvės ir aliejus

    Nemažai receptų, kurių autoriai pataria subadytas saldžiąsias bulves ištepti alyvuogių aliejumi, tačiau to daryti tikrai nebūtina - nebent planuojate valgyti bulves su lupena. Dėl aliejaus saldžiosios bulvės luobelė taps traški, ji įgaus papildomo sodraus skonio.

Orkaitėje keptos saldžiosios bulvės: ingredientai ir gaminimas

Jums reikės:

  • Keturių švariai nuplautų vidutinio dydžio saldžiųjų bulvių;
  • Keturių arbatinių šaukštelių sviesto;
  • Druskos;
  • Grūstų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

  1. Iki 200 laipsnių įkaitinkite orkaitę.
  2. Kepimo skardą išklokite kepimo folija, sudėkite saldžiąsias bulves, subadykite jas šakute.
  3. Kepkite, kol suminkštės - 45-50 minučių.
  4. Ištraukę iš orkaitės, leiskite kiek pravėsti.
  5. Tuomet aštriu peiliu įpjaukite bulvę horizontaliai, pjūvio vietoje uždėkite sviesto.
  6. Prieš patiekdami, pagal skonį pabarstykite druska bei šviežiai grūstais pipirais.

Skanaus!

Kiti receptai su saldžiosiomis bulvėmis

Yra gėrybių, kurios savo skoniais ir aromatais dera nepakartojamai! Vienos tokių - saldžiosios bulvės (dar žinomos kaip batatai) bei šalavijai. Saldžiųjų bulvių lengva įsigyti didesnėse parduotuvėse, o šalavijai šiais metais sėkmingai žaliuoja net žiemą (jei neturite žaliuojančių, ieškokite jų šviežių žolelių lentynose). Vos keli ingredientai, šiek tiek laiko ir mėgausitės lengvu, gardžiu patiekalu. Išbandykite!

Iškepus viščiuką paprastai dar tenka rūpintis garnyru - koše, ryžiais, salotomis... Tačiau šįkart siūlome receptą, kuris padės išvengti bet kokių papildomų rūpesčių - dedate viską į skardą, šaunate į orkaitę ir belieka šiek tiek palaukti. O sulauksite išties gardaus ir nekasdienio patiekalo.

  1. Įkaitinkite kepsninę iki aukštos temperatūros.
  2. Bulvių gabalėlius sudėkite į platų dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi bei pabarstykite visais prieskoniais. Išmaišykite, kad prieskoniai pasiskirstytų kuo tolygiau.

Humusas su saldžiosiomis bulvėmis

Humusas su saldžiosiomis bulvėmis (kitaip - batatais) buvo išbandytas visai netyčia, kai negavau pirkti kvapiojo moliūgo ir vietoj jo nusipirkau šių šakniavaisių.

Šildanti sriuba su saldžiosiomis bulvėmis

Nida Degutienė (Nidos receptai): Šildanti sriuba yra būtiniausias dalykas, kurio reikia turėti šaltojo sezono metu bet kurią dieną… Aš būtinai kelis kartus per savaitę išsiverdu šviežio ir maistingo vištienos sultinio, bet jei neturiu laiko sultiniui virti, mane visada gelbsti buteliukas šio gyvybės eliksyro iš specializuotų mėsos parduotuvių, kurios sultiniu pasirūpina už visus mus, tinginčius arba skubančius. Tad kai jau turiu sultinį pasiruošusi (o tas sultinys nukoštas sau stovi šaldytuve, dideliame puode, arba išpilstytas į mažus plastikinius maistinius kibirėlius, kad pakaktų vienai porcijai sriubos), belieka tik sugalvoti, kokios sriubos norėčiau šiandien. Jei nuspręsite pasigaminti šios sočios trintos sriubos, galima sakyti, kad toliau nebus jums ką ir beveikti. Tiesiog palaukti, kol orkaitėje iškeps saldžiosios bulvės (batatai).

Batatai švediškai

Batatus švariai nuplauname, nusausiname, dedame ant pjaustymo lentelės. Iš abiejų batato pusių dedame po lazdelę ir aštriu peiliu, maždaug kas 3 mm, darome lygias įpjovas. Supjaustytus batatus dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą, ištepame alyvuogių aliejumi, apibarstome druska, prieskoniais ir šauname į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame apie 45-50 minučių.

Švediškai kepti batatai gali būti patiekiami kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų, arba vieni, su įvairiomis salotomis, žalumynais ar padažais. Į pjaustyto batato tarpelius galima įdėti kepintos šoninės griežinėlių.

Skanaus!

Saldžios bulvės šventiniam stalui

Saldžios bulvės, arba batatos, yra mano bene mėgiamiausias šventinis garnyras. Negana to, kad jos be galo skanios, daug sveikesnės nei tradicinės bulvės, tai dar ir su savo ryškia oranžine spalva akimirksniu stalą padaro dar gražesnį, dar šventiškesnį!