pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Žydiški bulviniai blynai (latkės): receptai, tradicijos ir gaminimo patarimai

Žydų šviesos šventė Chanuka neatsiejama nuo skanaus ir riebaus maisto. Tradiciškai per šią šventę gaminami bulviniai blynai, žydų vadinami latkėmis. Šiame straipsnyje sužinosite apie latkių istoriją, tradicijas ir įvairius receptus, kad galėtumėte pasigaminti šį patiekalą namuose.

Chanuka ir latkės

Chanuka - žydų šviesos šventė, trunkanti aštuonias dienas. Šventė simbolizuoja stebuklą, kai po Jeruzalės šventyklos išvadavimo vieno puodo aliejaus užteko aštuonioms dienoms deginti žibintuvėlius. Todėl per Chanuką valgomi patiekalai, gaminami su dideliu kiekiu aliejaus ir riebalų. Vienas populiariausių patiekalų - bulviniai blynai (latkės).

Pasak litvakų virtuvės šeimininkės Rivоs Portnaja, nė vienos Chanukos nebūna be bulvinių blynų, vadinamų latkėmis. Svarbiausias skirtumas nuo lietuviams įprastų blynų - latkės valgomos ne su grietine ar spirgučių padažu, o su uogiene, dažniausiai - bruknių.

„Bulvės buvo pigios, todėl žydai darė latkes“, - pasakoja R. Portnaja. Pirmas latkių gamybos žingsnis - reikia nuskusti bulves ir sutarkuoti per smulkią tarką. Būtinai reikia svogūno, kuris duoda patiekalui išskirtinio skonio. Jeigu sutarkuota bulvių masė per skysta - skystį reikia nupilti.

„Dabar pradėsim kepti. Dedam taukus - aš turiu šiandien antienos taukų, - gaminimo eigą dėsto šeimininkė. - Mamytė dažnai latkes kepdavo ant taukų.

Litvakų virtuvės šeimininkė sako, kad blynai neturi būti dideli, taip keps trumpiau. Pirmiausiai, sako, keptuvė turi būti labai karšta, o vėliau ugnį reikia po truputį mažinti.

„Blynai iškepti, labai gražiai atrodo. Latkes mūsų šeimoje valgydavo su uogiene.

Tradiciniai latkių receptai

Litvakų latkės

Reikės:

  • 5 didelių bulvių
  • 3 didelių svogūnų
  • 2 vidutinio dydžio kiaušinių
  • 2 šaukštų miltų
  • 0,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • Druskos, juodųjų pipirų
  • Augalinio aliejaus (kepimui)

Gaminimas:

  1. Bulves ir svogūnus sutarkuokite stambia tarka. Masę sudėkite į drobinį maišelį ir išspauskite kuo daugiau sulčių.
  2. Dubenėlyje suplakite kiaušinius, supilkite į bulvių ir svogūnų masę, įmaišykite miltus. Jei masė vis dar skysta, įdėkite dar miltų. Pagardinkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite.
  3. Įkaitinkite aliejų keptuvėje. Šaukštu dėkite tešlą, palyginkite blynų paviršių. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
  4. Iškepusias latkes dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalai.

Šiuos blynus galite patiekti su uogiene arba padažu, pagamintu iš varškės, kefyro, česnako, druskos, cukraus, pipirų ir krapų.

Traškūs bulviniai blynai su triušiena

Šiam receptui reikės:

  • 150 ml sviesto skonio aliejaus
  • 150 g šviežių triušienos dešrelių
  • 4 bulvių
  • 1 svogūno
  • 100 g poro
  • 2 šaukštų bulvių krakmolo
  • 2 kiaušinių
  • 1 saujos petražolių
  • 4-5 šaukštų keturių skonių padažo „Ranch“
  • Žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų

Gaminimo eiga:

  1. Į įkaitintą keptuvę pilkite 2 šaukštus aliejaus ir apkepkite dešreles po 1 min. iš abiejų pusių.
  2. Apkepusias dešreles supjaustykite plonais griežinėliais.
  3. Bulves sutarkuokite šiaudeliais ir perplaukite šaltu vandeniu bent 4-5 kartus.
  4. Svogūnus ir porus susmulkinkite.
  5. Bulves sumaišykite su smulkintais porais, svogūnais, dešrelėmis, dėkite krakmolą, įmuškite kiaušinius, berkite druskos ir pipirų.
  6. Į įkaitintą keptuvę pilkite aliejaus ir kepkite blynus iš abiejų pusių po 1-2 min., kol apskrus. Iškepus nusausinkite virtuviniu popieriumi.
  7. Petražoles susmulkinkite ir jose pavoliokite karštus blynus.
  8. Patiekite su padažu „Ranch“ ir papuoškite žolelėmis.

Bulviniai blynai su krevečių ir arbūzo salotomis

Šis neįprastas derinys nustebins jūsų svečius. Reikės:

Blynams:

  • 5-6 vidutinio dydžio miltingų bulvių
  • 1 nedidelio svogūno
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 kiaušinio
  • 1 šaukštelio džiovintų mairūnų
  • 1 šaukštelio druskos
  • Žiupsnelio aitriosios paprikos dribsnių
  • Aliejaus (kepti)
  • Žiupsnelio juodųjų pipirų
  • Mėtų lapelių ir mėgstamų daigų (papuošti)

Salotoms:

  • 1 mažos aitriosios paprikos
  • 1 ryšelio mėtų
  • 1 žaliosios citrinos sulčių
  • 1 žaliosios citrinos tarkuotos žievelės
  • 400 g nuvalyto arbūzo
  • 400 g virtų krevečių
  • Šlakelio avokadų aliejaus
  • Žiupsnelio druskos

Gaminimo eiga:

  1. Bulves sutarkuokite burokine tarka. Palikite masę 5-7 min., kad nusistovėtų skystis ir jį nupilkite. Sutarkuokite svogūną ir česnaką smulkesne tarka. Sumaišykite kartu su bulvėmis.
  2. Įmuškite kiaušinį, suberkite druską ir mairūnus, viską išmaišykite.
  3. Stipriai įkaitinkite mažą keptuvę, įpilkite aliejaus, sumažinkite kaitrą ir šaukštu dėkite tešlą. Kepkite blynelius įkaitintame aliejuje.
  4. Iškepusius blynelius trumpam padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų aliejus.
  5. Salotoms susmulkinkite aitriąją papriką, mėtas, sumaišykite su žaliosios citrinos sultimis, druska ir žievele. Gautą marinatą sumaišykite su arbūzo gabaliukais ir krevetėmis, pagardinkite avokadų aliejumi, užbarstykite aitriosios paprikos dribsnių.
  6. Bulvinius blynus patiekite su krevečių salotomis. Berkite juodųjų pipirų, papuoškite mėtų lapeliais ir įvairiais daigais.

Latkės - daugiau nei tik patiekalas

Žydiški bulviniai blynai (latkės) - tai ne tik skanus patiekalas, bet ir svarbi Chanukos tradicijos dalis. Jų gaminimas ir valgymas suartina šeimą ir primena apie šventės stebuklą. Išbandykite įvairius latkių receptus ir atraskite savo mėgstamiausią!