pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kišas su vištiena ir džiovintais pomidorais: gurmaniškas receptas

Kišas (pranc., quiche) - tai prancūziškas patiekalas, kuris pelnė didelį populiarumą. Tai pyragas, kuris gali būti valgomas tiek šiltas, tiek šaltas, jo gamybos neriboja jokios griežtos receptūros. Svarbu pasigaminti/turėti geros tešlos, o visa kita - kas šauna į galvą. Kišai gali būti su daržovėmis, žuvimi, mėsa, sūriu ir pan. Pagal naudojamus ingredientus jie Prancūzijoje patiekiami net skirtingu dienos metu: vieni gali būti pusryčių, kiti pietų, treti net sočiai vakarienei tinkantys kišai.

Kišas iš esmės yra labai patogus patiekalas - jis puikiai išlaiko savo formą, yra skanus tiek karštas, tiek atvėsęs, todėl tobulai tinka ne tik pietums ar vakarienei, bet ir rytojaus pusryčiams arba pietų dėžutei! Taip pat šis kišas tobulai tinka piknikui - patogu transportuoti, puikiai išsilaiko kelias valandas be šaldytuvo, o valgyti gamtoje skanu, sotu ir patogu. Dar man labai patinka, kad kišo priedus galima rinktis kokius tik norime.

Savo ruožtu norėčiau pasiūlyti kišą, puikiai tinkantį antrai dienos pusei. Tai kišo su vištiena receptas, kuris bus puikus būdas sočiai ir skaniai pamaitinti nemažą kompaniją draugų.

Ingredientai

  • 30 cm skersmens kepimo forma
  • Tešla
  • 200 g vištienos
  • 100 g saulėje džiovintų pomidorų
  • 1 svogūnas
  • 2 kiaušiniai
  • 150 ml grietinės
  • Prieskoniai: maltas karis, maltas kuminas, druska, juodieji pipirai
  • 150 ml. pieno
  • 100 g fermentinio sūrio
  • 50 g parmezano sūrio
  • Šviežias pomidoras

Tešlos paruošimas

  1. Persijotus miltus sumaišykite su druska ir prieskoniais.
  2. Įmaišykite šaltą, kubeliais supjaustytą sviestą ir rankomis arba pulsiniu virtuvinio kombaino rėžimu sutrinkite iki trupinių.
  3. Įmaišykite kiaušinio trynį ir vandenį.
  4. Plonai iškočiokite tešlą tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų.

Įdaro paruošimas

  1. Vištieną supjaustykite trumpomis plonomis juostelėmis.
  2. Saulėje džiovintus pomidorus nusausinkite nuo aliejaus ir supjaustykite kiekvieną į 4 dalis.
  3. Stambiąja tarkos dalimi sutarkuokite visą fermentinį sūrį, o smulkiąją - parmezaną.
  4. Svieste apkepkite smulkiai supjaustytą svogūną (kol suminkštės).
  5. Šviežią pomidorą supjaustykite griežinėliais.
  6. Didesniame puode sumaišykite paruoštą vištieną, saulėje džiovintus pomidorus, apkepintą svogūną, kiaušinius, grietinę, maltą karį, maltą kuminą, druską, juoduosius pipirus, ½ tarkuoto fermentinio sūrio, ½ tarkuoto parmezano sūrio.

Kišo formavimas ir kepimas

  1. Iš šaldytuvo išimkite tešlą ir iškočiokite apie 35 cm skersmens blyną (neišsigąskite, jei kočiojamos tešlos kraštai pradės skilinėti).
  2. Paruoštą tešlos blyną įdėkite į formą ir šonuose sulipdykite suskilinėjusius kraštus.
  3. Į suformuotą tešlą supilkite paruoštą vištienos masę (prieš pilant dar kartą gerai ją sumaišykite).
  4. Ant viršaus užpilkite likusią ½ dalį fermentinio sūrio su likusia ½ dalimi parmezano, o ant viršaus išdėliokite šviežio pomidoro griežinėlius.
  5. Paruoštą kišą pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepti reikia apie 40 min, 220 C temperatūroje.

Kišui iškepus, išimkite iš orkaitės ir palikite pernakt, kad pilnai atvėstų ir sustingtų (laikyti galite ir ne šaldytuve).

Patarimai:

  • Išgauti skanų tešlos pagrindą be glitimo yra gana sudėtinga, jam reikia daug specifinių produktų, o pati gamyba tampa gana ilga. Todėl šiandien noriu pasiūlyti išbandyti supaprastintą kišo variantą be gliuteno - nuogą, t.y. be tešlos pagrindo. Tokia kišo variacija yra labai skani, super greitai ir lengvai pagaminama, o be tešlos dar ir gerokai sveikesnė ir lieknesnė.
  • Jei jūsų naudojama kepimo skarda neturi nelimpančios dangos - ištepkite skardą sviestu.
  • Prieš pjaustant ir valgant leidžiame pailsėti kambario temperatūroje 10 minučių.

Skanaus!