Mėsos kukuliai dažnam asocijuojasi su jaukiais šeimos pietumis, todėl ne veltui šis patiekalas mėgstamas visame pasaulyje: Italijoje mėsos kukuliai patiekiami su makaronais, Švedijoje, kaip ir Lietuvoje, dažniausiai valgomi su bulvių koše, o Azijos šalyse - sojos padaže su ryžiais. Šis patiekalas taip pamėgtas, kad net turi savo šventę - kovo 9-ąją visame pasaulyje švenčiama tarptautinė mėsos kukulių diena.
Mes pratę šį patiekalą asocijuoti su Italija, bet iš tiesų tai amerikiečių sukurtas ir labai mėgstamas receptas. Italijoje tokios pastos nėra, o jei yra, ji skirta turistams pritraukti. Bet kuriuo atveju, ar italų, ar amerikiečių variacija - visai nesvarbu, nes šio patiekalo skonis pranoksta visus lūkesčius. Tvirti nepervirti makaronai, sultingi mėsos kukuliai ir pats skaniausias naminis pomidorų padažas yra TOBULA kombinacija.
Ingredientai
- 400 g maltos mėsos
- 700 ml pomidorų padažo
- 400 g makaronų
- 1/2 a.š. druskos
- 1/4 a.š. pipirų
Gaminimas
- Į dubenį dedame visus mėsos kukulių ingredientus ir gerai išmaišome. Jei nevengiate gliuteno, papildomai į kukulių masę galite įdėti mirkyto batono (tuomet kukuliai būtų dar minkštesni).
- Tuomet į keptuvę prie kukulių supilame naminį pomidorų padažą, sumažiname ugnį, kad padažas vos burbuliuotų, uždengiame dangtį ir troškiname 15 minučių, kartas nuo karto pamaišydami.
- Į lėkšę dedame makaronų, ant viršaus - gausiai pomidorų padažo ir kukulių.
„Mėsos kukuliai yra gaminami naudojant smulkintą ar maltą mėsą, o ji lietuvių itin mėgstama. Smulkinta mėsa Lietuvoje populiarumu nenusileidžia šviežiai. Siekdami patenkinti vartotojų poreikius, nuolat užtikriname šios kategorijos mėsos pasirinkimą. Turime platų smulkintos kiaulienos, jautienos, vištienos ir kalakutienos bei faršo asortimentą, o analizuodami duomenis matome, kad labiausiai pirkėjai mėgsta smulkintą kiaulieną, antroje vietoje rikiuojasi kiaulienos faršas, o trečioje - smulkinta kiauliena, sumaišyta jautiena“, - pasakoja V. Anot jos, gaminant mėsos kukulius paprastai pasirinkta mėsos rūšis yra sumaišoma su prieskoniais, džiūvėsėliais, kiaušiniais ar kitais ingredientais.
Įdomu ir tai, kad šis mėgstamas patiekalo receptas užfiksuotas dar gilioje senovėje. Kinų kulinarijos knygose randamas įrašas apie mėsos kukulių receptą, kuris gali būti datuojamas dar 221 m. pr. Kr. Pasak istorinių šaltinių, mėsos kukuliai buvo pamėgti Senovės Romoje. Jie taip pat yra ir persų kulinarinio paveldo dalis.
Patarimai gaminant mėsos kukulius
Kad paruoštumėte skaniausius mėsos kukulius, pirmiausia juos reikia pagardinti tinkamais prieskoniais. Į smulkintą mėsą vertėtų įdėti ir šviežių žolelių, tokių kaip petražolės ar bazilikas. Kitas svarbus dalykas - mėsos kukulio formavimas. Mėsos kukuliai gali būti ir didesni, ir mažesni - viskas priklauso nuo kiekvieno pageidavimų. Kad formuojant mėsa neliptų prie rankų - jas reikėtų sušlapinti vandeniu. O prieš formuodami įsitikinkite, ar gerai išmaišėte visus kukuliuose naudojamus ingredientus.
Jeigu mėsos kukulius nusprendėte kepti keptuvėje, prieš juos vartant įsitinkite, kad kukuliai yra apskrudę - kitu atveju verčiant jie gali pabirti. Dar vienas svarbus komponentas ruošiant mėsos kukulius, be abejo, yra padažas. Itališkas variantas dažniausiai patiekiamas su aštriu, stambiai pjaustytų pomidorų padažu - „marinara“. Švediški kukuliai yra verdami kremo tirštumo padaže iš jautienos sultinio ir grietinės.
Švediški mėsos kukuliai
V. Juodkazienė siūlo ir du skirtingus, bet vienodai skanius mėsos kukulių paruošimo variantus. Švediškų kukulių receptas.
Kukuliams reikės:
- 450 g maltos jautienos;
- 450 g maltos kiaulienos;
- 2 v. š. džiūvėsėlių;
- 1 svogūno;
- 120 ml pieno;
- 1 kiaušinio;
- žiupsnelio maltų juodųjų pipirų;
- žiupsnelio malto muskato riešuto;
- druskos pagal skonį.
Padažui:
- 2 v. š. sviesto;
- 3 v. š. miltų;
- 480 ml jautienos sultinio;
- 120 ml grietinėlės;
- druskos pagal skonį;
- pipirų pagal skonį;
- žiupsnelio cukraus.
Gaminimas:
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite jame smulkiai supjaustytą svogūną. Pakepintą svogūną sudėkite į didelį dubenį.
- Supilkite pieną, įmuškite kiaušinius, suberkite maltus džiūvėsėlius, juoduosius pipirus, muskato riešutą bei druską, sudėkite maltą mėsą ir viską gerai išmaišykite.
- Paruoškite padažą - keptuvėje ištirpinkite sviestą, jame pakepinkite miltus iki geltonumo, maždaug 4-5 minutes. Pamažu supilkite jautienos sultinį ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų. Supilkite grietinėlę, gerai išmaišykite ir kaitinkite 6-7 minutes. Pagardinkite druska, pipirais bei cukrumi ir nuimkite nuo ugnies.
- Kepimo skardą išklokite folija ir patepkite šlakeliu aliejaus. Šaukštu imkite paruoštą mėsos faršą ir pašlapintomis rankomis formuokite kukulius. Dėkite juos ant skardos ir kepkite apie 20 minučių orkaitėje, įkaitintoje 220 laipsnių karščio, kol gražiai apskrus.
- Apkeptus kukulius sudėkite į keptuvę su padažu ir dar kaitinkite maždaug 5 minutes.
Itališki mėsos kukuliai
Kukuliams reikės:
- 300 g maltos jautienos;
- 300 g maltos kiaulienos;
- 300 g maltos veršienos;
- 2 v. š. džiūvėsėlių;
- petražolių;
- 1 kiaušinio;
- 1 skiltelės česnako;
- 1 svogūno.
Padažui:
- Pusės stiklinės parmezano sūrio;
- 1 stiklinės pekorino sūrio;
- 3 v. š. alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
- Į įkaitintą keptuvę įpilkite šaukštą aliejaus, suberkite smulkintą svogūną ir česnaką.
- Dideliame dubenyje sumaišykite tarkuotus sūrius. Suberkite džiūvėsėlius, kapotus petražolės lapus, įdėkite garstyčių, įmuškite kiaušinį. Pagardinkite druska, šviežiai maltais pipirais, džiovintu raudonėliu.
- Sudėkite į dubenį maltą mėsą, pakepintus svogūnus ir česnakus, viską išmaišykite. Iš paruoštos masės suformuokite mėsos kukulius.
- Sudėkite juos į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir kepkite apie 12 min. Nedideliame dubenyje sumaišykite pomidorų pastą su alyvuogių aliejumi. Įpilkite 1 šaukštą šilto vandens. Šiuo padažu aptepkite šiek tiek apkepusius mėsos kukulius ir pašaukite atgal į orkaitę bei kepkite dar 25 min.
- Iškeptus kukulius papuoškite tarkuotu sūriu ir petražolėmis.
Autentiškas itališkas spagečių su mėsos kukuliais receptas
Ištyrinėjau daugybę receptų tam, kad galėčiau su jumis pasidalinti autentišku itališku spagečių su mėsos kukuliais receptu. Žinoma, jis nėra 100% autentiškas, nes pritaikytas pagal mums prieinamus produktus, tačiau mano tikslas buvo pagaminti tokius spagečius su mėsos kukuliais, kurie būtų kuo arčiau to, ką Italijoje su meile namuose ruošia mamos ir močiutės.
Italai maisto gamyboje daugiausiai naudoja alyvuogių aliejų ir aš lygiai taip pat. Tikiu, kad geras alyvuogių aliejus privalo būti kiekvienuose namuose. Tačiau ne bet koks, o tik kokybiškiausias, t.y. ne tiesiog aliejus maisto gamybai, bet ir sveikatinantis produktas. Mano favoritas šioje vietoje yra LUIGI TEGA Lirys Moralo iš Alyvuogiukas - ekologiškas, pirmo šalto spaudimo ypač tyras alyvuogių aliejus, kurio rūgštingumas tik 0,18%, o tai reiškia, kad su juo galima ne tik salotas gardinti, bet ir kepti. Šis aliejus turi itin daug polifenolių ir apdovanojimų, o ūkio įvertinimas 98/100. Trumpai tariant - tai ne tik aukščiausios kokybės ir išraiškingo skonio alyvuogių aliejus, bet ir nauda mūsų organizmui.
Ingredientai:
- 500 g. mėgstamo faršo (man šiam receptui labiausiai patinka 50 proc. jautienos ir 50 proc. kiaulienos mišinys, bet nemėgstant pastarosios galima rinktis ir gryną jautieną ar kalakutieną)
- 1 kiaušinio
- 1 ½ v. š. maltų džiūvėsėlių
- 1 a. š. druskos
- 1 a. š. džiovintų petražolių
- 1 a. š. džiovinto baziliko
- 1 a. š. česnako miltelių
- ½ a. š. rūkytos paprikos
- Žiupsnio šviežiai grūstų pipirų
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 a. š. druskos
- 1 a. š. pipirų
- 1 a. š. česnako
- 2 v.š. petražolių
- 1 a.š. parmezano
Gaminimas:
- Ciabatos duonos minkštimą suplėšome nedideliais gabalėliais ir užpilame pienu.
- Ruošiame kukulius: į dubenį dedame išmirkusią nuspaustą duoną, maltą mėsą, kiaušinį, smulkintą česnaką ir petražoles, tarkuotą parmezaną, druską ir pipirus.
- Kepame kukulius: keptuvėje įkaitiname alyvuogių aliejų, dedame mėsos kukulius ir apkepiname po kelias minutes iš visų pusių.
- Iškepusius kukulius dedame į pomidorų padažą, išmaišome ir patroškiname dar 10 min.
- Išverdame makaronus gausiai pasūdytame vandenyje al dente.
Makaronus galite patiekti iškart sumaišant su kukuliais arba atskirai, kad visi valgytojai galėtų pasidaryti savo patiekalo versiją. Sultingi jautienos kukuliai yra tikra šio patiekalo žvaigždė. Ir nors gali atrodyti, kad tikrai skanius kukulius yra sudėtinga pagaminti, iš tiesų, užtenka žinoti keletą gudrybių ir puikūs mėsos kukuliai garuos ant jūsų stalo. Patiekite su kokybiškais spaghetti makaronais ir Napoletana padažu ir mėgaukitės ikonišku patiekalu be didelių pastangų.
Jautienos kukuliai su padažu Napoletana
Jautienos kukuliams reikės:
- 60 g panko džiūvėsėlių
- 250 g rikotos sūrio
- 1 vnt. balto svogūno
- 10 vnt. česnako skiltelių
- 2 valg. š. kokybiško alyvuogių aliejaus
- Pundelio šviežio baziliko
- Pundelio šviežios petražolės
- 100 g kietojo sūrio
- 2 vnt. laisvai laikomų vištų kiaušinių
- 1 kg brandintos maltos jautienos
- 1 arb. š. druskos
- 2 arb. š. Viduržemio jūros prieskonių
- 1 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
Taip pat reikės:
- 500 g kokybiškų spaghetti makaronų
- ~800 g padažo Napoletana
- Šiek tiek šviežio baziliko
Gaminimas:
- Paruoškite kukulius. Į dubenį suberkite panko džiūvėsėlius, sudėkite rikotą, gerai išmaišykite ir palikite dešimčiai minučių, kad džiūvėsėliai išbrinktų.
- Svogūną ir česnako skilteles smulkiai supjaustykite ir suberkite į gerai įkaitintą keptuvę su keliais šaukštais tyro alyvuogių aliejaus. Kepinkite apie penkias minutes, kol svogūnai suminkštės ir taps skaidrūs, o česnakai pradės karamelizuotis. Nepamirškite kartais pamaišyti.
- Baziliko ir petražolių lapelius nuskabykite ir smulkiai sukapokite. Kietąjį sūrį sutarkuokite per šiek tiek stambesnę, nei smulkiausią tarką, kad sūrio gabaliukai išliktų mėsos kukuliuose.
- Į dubenį su išbrinkusiais džiūvėsėliais suberkite susmulkintas žoleles, tarkuotą kietąjį sūrį, apkepintus svogūnus ir česnakus, įmuškite kiaušinius, sudėkite brandintą jautieną ir suberkite prieskonius. Viską gerai išmaišykite iki vientisos masės ir suformuokite vienodo dydžio (apie 3-4 cm skersmens) kukulius.
- Paruoštus kukulius dėkite kepti į iki 220 °C laipsnių įkaitintą orkaitę su ventiliatoriaus ir grilio funkcija. Kepkite orkaitės viršuje apie 10-12 minučių.
- Spaghetti makaronus pasūdytame vandenyje išvirkite pagal gamintojo nurodymus.
- Į keptuvę kurioje kepė svogūnai ir česnakai supilkite Napoletana padažą ir pašildykite. Į išvirusius makaronus įpilkite maždaug du samtelius padažo ir gerai išmaišykite, kad visi makaronai tolygiai pasidengtų.
- Iškepusius kukulius sudėkite į likusį padažą keptuvėje, kad susijungtų skoniai. Apibarstykite smulkintu šviežiu baziliku.
