Morkų salotos - tai virtuvės klasika, kuri puikiai tinka kaip garnyras, atskiras užkandis ar lengvi pietūs darbe. Joms nereikia įmantrių ingredientų, o paprasčiausiam variantui užtenka šviežių morkų ir kelių mėgstamų priedų. Tačiau jos be galo palankios eksperimentams, todėl salotas galima valgyti kone kasdien ir vis patiekti kitaip.
Neblėstančią pirkėjų meilę morkoms rodo ir jų elgesys parduotuvėse. Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė pastebi, kad jos gausiai perkamos ištisus metus, o ypač pirkėjai mėgsta šviežią derlių. Todėl pastebime, kad pasinaudodami akcijomis pirkėjai mėgsta jomis apsirūpinti ir ilgesniam laikui.
Kaip Išlaikyti Morkas Šviežias?
Jeigu morkų neketinate valgyti iš karto, joms reikia parinkti tamsią ir šaltą vietą. Ideali vieta morkoms laikyti - vėsus, tamsus rūsys, kur jas galima sudėti į dėžes arba džiuto maišus. Jeigu jo neturite, rinkitės šaldytuvą.
Daug ruošos nereikia - tiesiog sudėkite morkas į maišelį ir jį pravirą įdėkite į daržovių stalčių. Jeigu įsigijote sufasuotas morkas - galite palikti tame pačiame maišelyje. Tokia aplinka bus pakankamai sausa, kad daržovės nesugestų, ir pakankamai drėgna, kad morkos išliktų traškios iki mėnesio.
Kiti naudojasi ir dar viena gudrybe: sudeda morkas į didelį plastikinį indą ir pripila vandens. Kruopščiai jį uždarę, padeda į šaldytuvą ir kas kelias dienas keičia vandenį šviežiu.
Klasikiniai Morkų Salotų Receptai
Tarkuotos traškios morkos, šiek tiek česnako ir aliejaus ar majonezo - ir greitos, pigios bei daugelio mėgstamos salotos jau paruoštos. Tačiau vos keli ingredientai gali padaryti milžinišką skirtumą, nors išlaidauti visai nereikės - šių priedų tikriausiai jau turite namuose.
Morkų salotos su obuoliais ir česnakais
Šviežios ir traškios morkos, tvirti saldžiarūgščiai obuoliai, daug smulkiai kapotų česnakų ir pikantiškas majonezo padažas! Klasikiniame salotų variante dažniau naudojamos razinos, bet įvairovės dėlei pakeiskite jas saldžiomis džiovintomis spanguolėmis ir pasmulkintas graikiškais riešutais. Paprasta ir labai gardu!
- Morkas nuskuskite ir sutarkuokite plonais šiaudeliais.
- Obuolius nulupkite (arba, jei naminiai, galite palikti su odelėmis), išpjaukite sėklalizdžius ir taip pat sutarkuokite plonomis lazdelėmis.
- Česnakus labai smulkiai sukapokite.
- Petražoles pasmulkinkite.
- Suberkite į dubenį su morkomis ir obuoliais, ir išmaišykite.
- Visus padažui skirtus ingredientus gerai išmaišykite iki vientisos masės.
Prancūziškos morkų salotos su medumi ir garstyčiomis
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės:
- 500 g šviežių morkų
- 2 šaukštelių Dižono garstyčių
- 1 šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1-2 šaukštelių medaus
- Druskos, pipirų
- Šviežių petražolių
- 1 nedidelio svogūno
Gaminame:
- Morkas sutarkuokite, svogūną smulkiai susmulkinkite ir sudėkite į salotinę.
- Dubenėlyje sumaišykite Dižono garstyčias, citrinos sultis, medų, aliejų, druską ir pipirus.
- Gerai išmaišykite ir apliekite morkų-svogūnų mišinį.
- Sudėkite smulkintas šviežias petražoles ir gerai išmaišykite.
- Skaniausios bus patiektos šaltos.
Morkų salotos su apelsinų užpilu
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės:
- 500 g šviežių morkų
- 2 apelsinų
- ½ šviežių citrinos sulčių
- Kelių mėtų lapelių
- ¼ šaukštelio cinamono
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- Druskos ir pipirų
Gaminame:
- Nuplaukite, nusausinkite ir sutarkuokite morkas.
- Mėtas nuplaukite, nusausinkite ir susmulkinkite.
- Apelsinus ir citriną išspauskite.
- Gerai sumaišykite citrusinių vaisių sultis, aliejų, cinamoną, mėtas, šiek tiek druskos ir pipirų.
- Sudėkite į indą morkas, apliekite užpilu, gerai išmaišykite ir patiekite atšaldytas.
Morkų salotos su agurkais ir obuoliais
Morkų salotos su agurkais ir obuoliais yra puikus ir lengvas patiekalas, kuriuo galite pradžiuginti tiek save, tiek svečius. Šios salotos yra ne tik skanios, bet ir labai naudingos organizmui, nes jose gausu vitaminų, mineralų ir skaidulų.
- Paruoškite daržoves ir vaisius: morkas nuplaukite ir, jei reikia, nuskuskite. Supjaustykite jas smulkiais strypeliais arba, jei norite, tarkuokite šiurkštesne tarka.
- Obuolius nuplaukite ir supjaustykite smulkiais kubeliais arba plonais griežinėliais.
- Paruoškite padažą: alyvuogių aliejų, citrinos sultis (arba obuolių actą) ir medų (jei naudojate) sumaišykite mažame indelyje, kol susidarys vientisa masė.
- Papuošimas: pabaigoje, jei norite, salotas papuoškite smulkintais šviežiais krapais ar petražolėmis.
Egzotiški Morkų Salotų Variantai
Kitų šalių virtuvėse morka neretai atsiduria ir sudėtingesnėse salotų kompozicijose, kur susitinka riešutai, sėklos ar net egzotiški vaisiai.
- Maroke morkų salotose pajusite stiprų prieskonių aromatą. Morkos tarkuojamos arba smulkiai pjaustomos, paskaninamos citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi ir papildomos įvairiais prieskoniais, pavyzdžiui, kuminu, cinamonu, kartais ir smulkintu čili.
- Lenkijoje dažnai mėgstama morkas derinti ir su kitais traškiais elementais - obuolys ir salieras būna dažniausi pasirinkimai.
- Indijoje morkų salotos dažnai gardinamos ne tik kalendra, kuminu, bet ir smulkintais žemės riešutais ar kokosų drožlėmis.
- Japonai mėgsta jas pamarinuoti su actu, druska, cukrumi, paskui įdėti ir imbiero bei sezamų sėklų.
Patarimai Ruošiant Morkų Salotas
Vienas didžiausių morkų salotų privalumų - malonus jų traškesys. Jeigu morkos užsigulėjo namuose pernelyg ilgai ir prarado savo tvirtumą, yra būdas jį susigrąžinti. Tiesiog įdėkite morkas į labai šaltą vandenį, geriausia su ledukais, bent kelioms valandoms. Tokioje vandens vonioje morkos sugers skystį ir dėl to atgaus ankstesnę išvaizdą.
„Reikia atsiminti, kad vienas dubenėlis salotų per dieną neišspręs sveikatos problemų. Tačiau morkos iš tiesų yra be galo sveikas pasirinkimas, jas rekomenduojama įtraukti į savo racioną siekiant subalansuotos mitybos. Morkose gausu vitaminų, pavyzdžiui, C, B, E ir K, taip pat mineralinių medžiagų, tokių kaip magnis, cinkas, kalis, jos puikus skaidulų šaltinis. O jose esantis beta karotinas iš tiesų turi įtakos odos išvaizdai. Beje, kad organizmas geriau jį įsisavintų, verta nepamiršti į morkų salotas ar sultis įdėti šiek tiek riebalų - puikiai tiks geros kokybės aliejus“, - sako J.