pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Šamo patiekalai: 3 receptai, kuriuos privalote išbandyti

Šamas, (Silurus glanis), yra viena didžiausių gėlavandenių žuvų, paplitusių Europoje ir Azijoje. Dėl savo įspūdingo dydžio ir savito skonio, šamas yra vertinamas tiek žvejų, tiek kulinarų. Šiame straipsnyje panagrinėsime įvairius šamo paruošimo būdus, nuo tradicinių iki modernių receptų, atskleidžiant šios žuvies universalumą ir subtilų skonį.

Šamo Biologija ir Maistinė Vertė

Šamas yra plėšri žuvis, gyvenanti upėse ir ežeruose. Jis pasižymi ilgu kūnu, plokščia galva ir ūsais aplink burną, kurie padeda jam orientuotis vandenyje ir rasti maistą. Šamo mėsa yra balta, švelni ir sultinga, su nedideliu kiekiu kaulų. Be to, šamas yra puikus baltymų šaltinis, turintis mažai riebalų, vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminą D, B12, kalį ir fosforą.

Šamo Paruošimas: Nuo Žvejybos Iki Virtuvės

Prieš pradedant gaminti šamą, svarbu jį tinkamai paruošti. Tai apima žuvies išvalymą, odos pašalinimą (jei pageidaujama) ir filė paruošimą. Šamo odą galima palikti, jei žuvis bus kepama ant grotelių ar orkaitėje, nes ji padeda išlaikyti drėgmę ir suteikia papildomo skonio. Tačiau, jei žuvis bus verdama ar troškinama, odą geriau pašalinti.

Šamo Valymas ir Filė Paruošimas

  1. Žuvies išvalymas: Pradėkite nuo žuvies išvalymo nuo žvynų (jei jų yra). Tada išpjaukite pilvo ertmę ir pašalinkite vidaus organus. Kruopščiai nuplaukite žuvį šaltu vandeniu.
  2. Odos pašalinimas (nebūtina): Jei norite pašalinti odą, įpjaukite ją prie uodegos ir atsargiai nuplėškite nuo mėsos.
  3. Filė paruošimas: Aštriu peiliu atskirkite filė nuo kaulų. Pradėkite nuo galvos ir slinkite peiliu palei stuburą iki uodegos. Pakartokite tą patį iš kitos pusės. Pašalinkite smulkius kaulus, jei jų yra.

Šamo Receptai: Įvairūs Paruošimo Būdai

Šamas gali būti ruošiamas įvairiais būdais: keptas, virtas, troškintas, rūkytas, marinuotas ir kt. Kiekvienas paruošimo būdas atskleidžia skirtingas šamo skonio ir tekstūros savybes. Pateikiame keletą populiariausių ir įdomiausių šamo receptų:

Keptas Šamas

Keptas šamas yra vienas iš paprasčiausių ir greičiausių būdų paruošti šią žuvį. Keptas šamas gali būti patiekiamas su įvairiais garnyrais, tokiais kaip bulvės, ryžiai, daržovės ar salotos.

Keptas Šamas keptuvėje

  1. Ingredientai: Šamo filė, druska, pipirai, miltai (arba džiūvėsėliai), aliejus kepimui.
  2. Paruošimas:
    • Šamo filė nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
    • Pagardinkite druska ir pipirais.
    • Apvoliokite filė miltuose arba džiūvėsėliuose.
    • Įkaitinkite aliejų keptuvėje.
    • Kepkite šamą iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus ir bus visiškai iškepęs (apie 5-7 minutes iš kiekvienos pusės).

Keptas Šamas orkaitėje

Keptas šamas orkaitėje yra sveikesnis variantas, nes naudojama mažiau aliejaus. Be to, orkaitėje keptas šamas išlieka sultingas ir švelnus.

  1. Ingredientai: Šamo filė, druska, pipirai, alyvuogių aliejus, citrinos sultys, žolelės (pvz., krapai, petražolės).
  2. Paruošimas:
    • Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
    • Šamo filė nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
    • Pagardinkite druska ir pipirais.
    • Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis.
    • Apibarstykite žolelėmis.
    • Dėkite šamą į kepimo indą ir kepkite orkaitėje apie 15-20 minučių, arba kol žuvis bus visiškai iškepusi.

Šamas su bulvėmis orkaitėje

Šis patiekalas yra puikus pasirinkimas vakarienei, nes jame dera žuvis ir garnyras viename.

  1. Ingredientai: Šamo filė, bulvės, svogūnai, česnakai, alyvuogių aliejus, druska, pipirai, žolelės (rozmarinai, čiobreliai).
  2. Paruošimas:
    • Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
    • Bulves nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, česnakus susmulkinkite.
    • Dėkite bulves, svogūnus ir česnakus į kepimo indą. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, pipirais ir žolelėmis.
    • Ant daržovių dėkite šamo filė. Pagardinkite druska, pipirais ir žolelėmis.
    • Kepkite orkaitėje apie 30-40 minučių, arba kol bulvės bus minkštos, o žuvis visiškai iškepusi.

Virtas Šamas

Virtas šamas yra dietinis ir sveikas patiekalas. Jį galima patiekti su įvairiais padažais ir daržovėmis.

  1. Ingredientai: Šamo filė, vanduo arba sultinys, druska, pipirai, lauro lapai, svogūnas, morka.
  2. Paruošimas:
    • Užvirkite vandenį arba sultinį puode.
    • Įdėkite druskos, pipirų, lauro lapų, svogūną ir morką.
    • Sudėkite šamo filė į verdantį vandenį arba sultinį.
    • Virkite ant mažos ugnies apie 10-15 minučių, arba kol žuvis bus visiškai iškepusi.
    • Išimkite šamą iš puodo ir patiekite su pasirinktu padažu ir garnyru.

Troškintas Šamas

Troškintas šamas yra puikus būdas išlaikyti žuvies sultingumą ir skonį. Troškinimui galima naudoti įvairius ingredientus, tokius kaip daržovės, grybai, vynas ar grietinėlė.

  1. Ingredientai: Šamo filė, svogūnai, morkos, salierai, pomidorų pasta, sultinys, baltas vynas (nebūtina), druska, pipirai, žolelės.
  2. Paruošimas:
    • Apkepkite smulkintus svogūnus, morkas ir salierus keptuvėje su trupučiu aliejaus.
    • Įdėkite pomidorų pastos ir pakepkite dar kelias minutes.
    • Supilkite sultinį ir baltą vyną (jei naudojate).
    • Pagardinkite druska, pipirais ir žolelėmis.
    • Sudėkite šamo filė į keptuvę su daržovėmis ir sultiniu.
    • Troškinkite ant mažos ugnies apie 20-25 minutes, arba kol žuvis bus visiškai iškepusi.
    • Patiekite su ryžiais, bulvėmis ar kitu mėgstamu garnyru.

Šamas Grietinėlės Padaže

Šamas grietinėlės padaže yra ypatingai švelnus ir kreminis patiekalas, kuris puikiai tinka ypatingoms progoms.

  1. Ingredientai: Šamo filė, svogūnai, česnakai, grietinėlė, baltas vynas (nebūtina), sviestas, citrinos sultys, druska, pipirai, krapai.
  2. Paruošimas:
    • Apkepkite smulkintus svogūnus ir česnakus keptuvėje su sviestu.
    • Supilkite baltą vyną (jei naudojate) ir leiskite jam nugaruoti.
    • Supilkite grietinėlę ir leiskite jai sutirštėti.
    • Pagardinkite druska, pipirais ir citrinos sultimis.
    • Sudėkite šamo filė į keptuvę su padažu.
    • Troškinkite ant mažos ugnies apie 10-15 minučių, arba kol žuvis bus visiškai iškepusi.
    • Apibarstykite smulkintais krapais ir patiekite su bulvių koše arba ryžiais.

Marinuotas Šamas

Marinuotas šamas yra puikus užkandis arba ingredientas salotoms ir sumuštiniams. Marinavimui galima naudoti įvairius ingredientus, tokius kaip actas, aliejus, žolelės ir prieskoniai.

  1. Ingredientai: Šamo filė, actas (obuolių, vyno arba balzaminis), alyvuogių aliejus, svogūnai, česnakai, lauro lapai, pipirai, druska, cukrus (nebūtina).
  2. Paruošimas:
    • Supjaustykite šamo filė nedideliais gabalėliais.
    • Sumaišykite actą, aliejų, smulkintus svogūnus ir česnakus, lauro lapus, pipirus, druską ir cukrų (jei naudojate) dubenyje.
    • Sudėkite šamo gabalėlius į marinatą.
    • Uždenkite dubenį ir laikykite šaldytuve bent 24 valandas, arba iki kelių dienų.
    • Patiekite marinuotą šamą kaip užkandį arba naudokite jį salotoms ir sumuštiniams.

Rūkytas Šamas

Rūkytas šamas yra delikatesas, pasižymintis ypatingu aromatu ir skoniu. Rūkytą šamą galima valgyti vieną arba naudoti įvairiems patiekalams, tokiems kaip salotos, užkandžiai ir padažai.

Rūkymo procesas yra sudėtingesnis ir reikalauja specialios įrangos, tačiau rezultatas yra vertas pastangų. Rūkytą šamą galima rūkyti šaltu arba karštu būdu. Šaltas rūkymas trunka ilgiau, tačiau išsaugo žuvies tekstūrą, o karštas rūkymas yra greitesnis ir suteikia žuviai intensyvesnį skonį.

Šamo Patiekimas ir Garnyrai

Šamas gali būti patiekiamas su įvairiais garnyrais, priklausomai nuo paruošimo būdo ir asmeninio skonio. Populiariausi garnyrai yra:

  • Bulvės (virtos, keptos, bulvių košė)
  • Ryžiai (virti, kepti)
  • Daržovės (šviežios, keptos, troškintos)
  • Salotos
  • Padažai (grietinėlės, citrininiai, pomidorų)

Šamas taip pat puikiai dera su įvairiais prieskoniais ir žolelėmis, tokiais kaip krapai, petražolės, rozmarinai, čiobreliai, citrinos sultys ir česnakai.

Patarimai ir Gudrybės

  • Šviežias šamas turi būti elastingas ir be nemalonaus kvapo.
  • Šamo filė geriausia kepti ant vidutinės ugnies, kad ji neperkeptų ir išliktų sultinga.
  • Jei kepate šamą orkaitėje, galite jį apšlakstyti citrinos sultimis ir apibarstyti žolelėmis, kad jis būtų dar skanesnis.
  • Troškinant šamą, galite naudoti įvairius daržovių derinius, priklausomai nuo savo skonio.
  • Marinuojant šamą, svarbu naudoti aukštos kokybės actą ir aliejų.
  • Rūkant šamą, svarbu laikytis saugos taisyklių ir naudoti tinkamą įrangą.

Šamas: Universalus Produktas Kiekvienam Skoniui

Šamas yra universali žuvis, kurią galima paruošti įvairiais būdais, pritaikant kiekvieno skoniui ir poreikiams. Nuo paprastų keptų filė iki gurmaniškų troškinių ir rūkytų delikatesų, šamas gali tapti tikru virtuvės karaliumi. Išbandykite skirtingus receptus, eksperimentuokite su prieskoniais ir garnyrais, ir atraskite savo mėgstamiausią šamo paruošimo būdą!