Daugiau kalbant apie sveiką mitybą, vis dažniau ant grilio nugula ne tik kiaulienos sprandinės kepsniai, bet ir daržovės. Tačiau vis dar mėsą kepame dažniau nei daržoves. Kodėl? Gal pristinga idėjų ir vis dar nežinome, kaip tai daryti?
Grilio profesionalas Kristupas Krivickas ragina nebijoti ir drąsiai dėti ant grotelių ne tik cukinijas ar paprikas, bet ir kalafiorus, burokėlius ar brokolius.
Kokias daržoves rinktis kepimui ant grilio?
Pradėkime nuo to, kokias daržoves rekomenduotumėte kepti ant grilio, o kokių - ne?
Neateina į galvą nė viena daržovė, kurios negalima būtų gaminti ant grilio, bet galiu ilgai nesustodamas vardinti begalę daržovių, kurios puikiai tiks kepti ant grotelių. Tai cukinija, smidrai, pomidorai, paprika, padron pipirai, svogūnai, kukurūzų burbuolės, brokoliai, artišokai, šparaginės pupelės, kalafiorai, briuselio kopūstai, romaninė salota, bulvės, morkos, burokėliai... Daržovės dažnai lieka tinkamai neįvertintos ir gamindami apsiribojame tik kasdieninėmis, visiems įprastomis. O be reikalo. Lengvai ir greitai paruošiamos, jos yra puikus garnyras prie mėsos, naujų skonių atradimas, vitaminų ir energijos šaltinis.
Žinoti, kurias daržoves galima skrudinti kepsninėje, neužtenka, mat daržovių kepimas ant grotelių reikalauja ne ką mažiau įgūdžių nei sudėtingiausių mėsos valgių paruošimas.
Daržovių paruošimas kepimui
Prieš skrudindami daržoves, jas gerai nuplaukite ir nusausinkite, tuomet jas supjaustykite reikiamo dydžio gabalėliais. Be to, aliejumi apšlakstykite ne tik daržoves, bet ir ištepkite grilio groteles - tai neleis daržovėms prilipti prie metalinių grilio grotelių.
Marinuoti ar ne?
Kaip jas paruošti? Ar reikia marinuoti? Ar nebūtina?
Skonio reikalas. Asmeniškai man priimtini abu būdai. Jei tai vegetariškas patiekalas, norisi daugiau prieskonių, bet jei garnyras prie mėsos, užtenka tik žiupsnelio druskos ar visai net ir be jos.
Kepimo procesas
Kaitra ir temperatūra
Kaip paruošti kepsninę daržovėms? Kokia turi būti kaitra? Ką daryti, kad jos nepriliptų prie grotelių?
Jei kepame tiesioginėje kaitroje, žarijos pilnai įsidegusios, pasidengusios baltais pelenais, tuomet nebus ugnies liežuvių ir daržovės nepajuoduos, bet gražiai apskrus. Prieš kepant groteles gerai įkaitiname ir šiek tiek patepame aliejumi. Kepimo temperatūra pradžioje aukšta, bet daržovėms apskrudus patartina kaitrą sumažinti.
Kepimo eiliškumas
Ką kepti pirmiau: daržoves ar mėsą?
Paprastai pirmiau kepama mėsą, nes kepimo laikas ilgesnis ir iškeptos daržovės atvėstų. Daržovės kepa greitai, todėl mėsa per trumpą laiką atvėsti nespėja. Išimtis - bulvės, stambios morkos, nepjaustytos cukinijos ir panašiai. Tokiu atveju jas geriau gaminti kartu su mėsa, bet šiuo atveju kalbame apie kepimą netiesioginėje kaitroje, žemesnėje temperatūroje ir ilgesnį laiką.
Kepimo trukmė
Kiek laiko kepti daržoves?
Kepimo laikas skirtingas, juolab, kad dažnai skirsis ir grilio temperatūra. Tai, ką kepame tiesiogiai virš žarijų, laikas svyruos tarp 5-15 minučių. Svarbiausia, tokių daržovių kaip smidrai, cukinija, paprika, salota, neperkepti. Daug skaniau, kai jos sultingos ir traškios. Tad nepalikime be priežiūros grilio ir daržovės iškeps skanios.
Ar visas kartu galima sudėti ant vienų grotelių?
Ar visas kartu galima sudėti ant vienų grotelių, ar tarkime, nemaišyti ir kaip nors grupuoti, priklausomai nuo kepimo laiko?
Taip, daržovių kepimo laikas skiriasi, bet nematau būtinybės jas kepti atskirai, grupuoti. Dauguma daržovių kepa neilgai, reiškia, kol jos gaminasi, būsime prie grilio, stebėsime, vartysime. Anksčiau iškepusias daržoves nuimsime nuo grotelių. Bulves, moliūgus, kurių kepimo laikas gerokai ilgesnis, prieš tai galima apvirti. Kepimo laikas sutrumpės, tokiu būdu visas daržoves patieksime vienu metu.
Dažniausios klaidos kepant daržoves ant grilio
- Nepalikit grilio be priežiūros.
- Neperkepkit daržovių.
- Nekepkite virš liepsnų.
- Nenaudokite marinatų, kuriuose yra daug cukraus.
- Stenkitės supjaustyti vienodo dydžio gabalėliais.
- Labai smulkias daržoves kepkite grilio krepšelyje arba naudokite iešmelius.
- Jei iešmeliai mediniai, neužmirškite jų bent valandą pamirkyti vandenyje.
- Lengvai patepkite groteles aliejumi.
Receptai
Kepti kukurūzai su česnakiniu sviestu
Reikės:
- 4 kukurūzų burbuolių
- 50 g sviesto
- 1 skiltelės česnako
- Druskos, pipirų
Gaminimas:
- Jeigu kukurūzai su lapais, juos nulupame.
- Kepame virš karštų žarijų 10-15 minučių, kas tris minutes paverčiame.
- Sutarkuotą česnaką sumaišome su lydytu sviestu, įberiame pagal skonį druskos ir pipirų.
- Kukurūzams iškepus, juos aptepame česnakiniu sviestu.
Skanaus!
Smidrai, perrišti šonine
Reikės:
- Smidrų
- Kiaulienos šoninės juostelių
Gaminimas:
- Imame į „pundelį“ po 7 smidrus ir apvyniojame juos šoninės juostele.
- Paruoštą reikiamą smidrų „pundelių“ kiekį kepame tiesiai virš vidutinio karštumo žarijų 150°C temperatūroje apie 10-12 minučių.
- Kartas nuo karto pavartome.
Skanaus!
Grilyje keptos morkos su glazūra
Ypač griliui tinka jaunos šviežios morkytės. Paruoškite saldų ir labai skanų garnyrą.
Ingredientai:
- Morkos
- Druska
Glazūrai:
- Ištirpintas sviestas
- Skystas medus (agava ar klevų sirupas)
- Apelsinų žievelės
- Balzamiko actas
- Druska
Gaminimas:
- Nupjaukite lapus nuo morkyčių, palikdami 2 cm žalią „uodegėlę“.
- Į didelį puodą pripilkite 2/3 vandens ir įberkite druskos.
- Vandenį užvirinkite ir sumeskite į jį morkytes - blanširuokite jas 4-6 minutes (morkytės turi išlikti kietos).
- Tada jas ištraukite ir iškart pamerkite į šaltą vandenį su ledukais. Po kelių minučių vandenį nupilkite ir morkytes nusausinkite.
- Įkaitinkite grilį.
- Pasiruoškite glazūrą: ištirpintą sviestą sumaišykite su skystu medumi (agava ar klevų sirupu), apelsinų žievelėmis, balzamiku ir druska.
- Morkytes geriausia kepti ant grotelių, tiesiai virš ugnies, galite uždengti - ne ilgiau kaip 4-6 minutes, kol glazūra lengvai karamelizuosis ir pačios morkytės šiek tiek paruduos. Jei reikia - pavartykite.
Grilyje kepti brokoliai
Ingredientai:
- Brokoliai
- Druska
- Citrinų žievelės
- Alyvuogių aliejus
Gaminimas:
- Brokolį susmulkinkite panašaus dydžio gabaliukais.
- Didelį puodo pripildykite vandeniu, įberkite druskos.
- Užvirinkite vandenį ir suberkite į jį brokolius - pavirkite apie 3-5 minutes.
- Ištraukite brokolius, perkošdami juos sieteliu, ir iškart pamerkite į šaltą vandenį su ledu, kad jie kaip galima greičiau atvėstų.
- Įkaitinkite grilį.
- Specialią, griliui skirtą skardą su skylutėmis iš pradžių vieną įkaitinkite ant ugnies.
- Tuo tarpu sumaišykite citrinų žieveles su alyvuogių aliejumi ir druska.
- Kepkite (galite ir uždengę) apie 4-6 minutes ant ugnies.