pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Šokoladiniai Saldainiai su Riešutais: Rūšys ir Gamybos Ypatumai

Saldainiai - tai smulkūs cukrinės konditerijos gaminiai, kurie, skirtingai nei karamelė, dažniausiai būna minkštos konsistencijos. Jų energinė vertė siekia 20-25 MJ/kg.

Saldainiai skiriami pagal:

  • Masės sudėtį (šokoladiniai, kreminiai, vaisiniai, pomadiniai, riešutiniai, pieniški, likeriniai)
  • Apdailą (glaistyti, neglaistyti)
  • Įpakavimą (įvynioti, neįvynioti, sudėti į dėžutes)

Saldainių Masės Sudėtis ir Paruošimas

Į saldainių masę, iš kurios formuojami saldainių korpusai, be cukraus (kartais jis gali būti pakeistas saldikliais), dedama krakmolo sirupo, kitų žaliavų, skoninių ir kvapiųjų priedų.

Masė ruošiama skirtingai, priklausomai nuo žaliavų - verdama, plakama, maišoma, trinama.

Vaisinė Masė

Vaisinė masė panaši į drebučius ir verdama iš vaisių bei uogų tyrių ir pagrindinių komponentų.

Riešutinė Masė

Riešutinė masė gaminama iš smulkintų su cukrumi kepintų arba nekepintų (marcipaninė) riešutų, sumaišytų su cukraus pudra.

Plaktoji Masė

Plaktoji saldainių masė yra putų struktūros. Cukrus plakamas su drebučius ir putas sudarančiomis medžiagomis bei įvairiais priedais.

Likerinė Masė

Likerinė masė gaminama iš persotinto cukraus sirupo ir alkoholinių gėrimų (brendžio, vyno, romo). Karštas sirupas išpilstomas į formas, aušdama sacharozė kristalizuojasi smulkiais kristalais formos paviršiuje, sudarydama ploną saldainių korpuso plutelę, o viduje lieka skystas sotus sirupas.

Šokoladinė Masė

Šokoladinė saldainių masė - smulkiai maltas cukraus ir kakavos produktų su įvairiais priedais (riešutais, pienu, riebalais) mišinys. Iš šokoladinės masės gaminami ir saldainiai su įdaru (masė liejama į formas, kai ataušta, dedamas įdaras ir apliejama šokoladu).

Šią saldainių masę plakant su riebalais gaunama kreminė saldainių masė.

Pieniška Masė

Ruošiant pienišką masę pridedama pieno produktų, kitų baltyminių medžiagų, riešutų, riebalų (irisai).

Saldainių Korpusų Formavimas

Saldainių korpusai formuojami keliais būdais:

  • Liejimo į krakmole štampuotas duobutes (iš pomadinės, likerinės, vaisinės, plaktosios masės).
  • Tepimo-pjaustymo (iš kelių sluoksnių klampios - pomadinės, vaisinės, plaktosios, riešutinės masės).
  • Presavimo (iš riebios riešutinės masės).
  • Iš kelių masių (sluoksniuotieji saldainiai).
  • Iš saldainių masės ir priedų (vaflių, riešutų, vaisių ir uogų).

Kai kurių saldainių korpusą sudaro šviežios uogos (pvz., spanguolės, juodieji serbentai), spirituoti vaisiai, uogos, riešutai.

Apdaila

Ataušinti saldainių korpusai dažniausiai dar glaistomi šokoladiniu, pomadiniu glaistu, apibarstomi cukrumi, kakavos milteliais, vaflių ar riešutų trupiniais, kitaip puošiami.

Saldainių Gamyba Lietuvoje

Lietuvoje saldainius pradėta gaminti 19 a.