Saldainiai - tai smulkūs cukrinės konditerijos gaminiai, kurie, skirtingai nei karamelė, dažniausiai būna minkštos konsistencijos. Jų energinė vertė siekia 20-25 MJ/kg.
Saldainiai skiriami pagal:
- Masės sudėtį (šokoladiniai, kreminiai, vaisiniai, pomadiniai, riešutiniai, pieniški, likeriniai)
- Apdailą (glaistyti, neglaistyti)
- Įpakavimą (įvynioti, neįvynioti, sudėti į dėžutes)
Saldainių Masės Sudėtis ir Paruošimas
Į saldainių masę, iš kurios formuojami saldainių korpusai, be cukraus (kartais jis gali būti pakeistas saldikliais), dedama krakmolo sirupo, kitų žaliavų, skoninių ir kvapiųjų priedų.
Masė ruošiama skirtingai, priklausomai nuo žaliavų - verdama, plakama, maišoma, trinama.
Vaisinė Masė
Vaisinė masė panaši į drebučius ir verdama iš vaisių bei uogų tyrių ir pagrindinių komponentų.
Riešutinė Masė
Riešutinė masė gaminama iš smulkintų su cukrumi kepintų arba nekepintų (marcipaninė) riešutų, sumaišytų su cukraus pudra.
Plaktoji Masė
Plaktoji saldainių masė yra putų struktūros. Cukrus plakamas su drebučius ir putas sudarančiomis medžiagomis bei įvairiais priedais.
Likerinė Masė
Likerinė masė gaminama iš persotinto cukraus sirupo ir alkoholinių gėrimų (brendžio, vyno, romo). Karštas sirupas išpilstomas į formas, aušdama sacharozė kristalizuojasi smulkiais kristalais formos paviršiuje, sudarydama ploną saldainių korpuso plutelę, o viduje lieka skystas sotus sirupas.
Šokoladinė Masė
Šokoladinė saldainių masė - smulkiai maltas cukraus ir kakavos produktų su įvairiais priedais (riešutais, pienu, riebalais) mišinys. Iš šokoladinės masės gaminami ir saldainiai su įdaru (masė liejama į formas, kai ataušta, dedamas įdaras ir apliejama šokoladu).
Šią saldainių masę plakant su riebalais gaunama kreminė saldainių masė.
Pieniška Masė
Ruošiant pienišką masę pridedama pieno produktų, kitų baltyminių medžiagų, riešutų, riebalų (irisai).
Saldainių Korpusų Formavimas
Saldainių korpusai formuojami keliais būdais:
- Liejimo į krakmole štampuotas duobutes (iš pomadinės, likerinės, vaisinės, plaktosios masės).
- Tepimo-pjaustymo (iš kelių sluoksnių klampios - pomadinės, vaisinės, plaktosios, riešutinės masės).
- Presavimo (iš riebios riešutinės masės).
- Iš kelių masių (sluoksniuotieji saldainiai).
- Iš saldainių masės ir priedų (vaflių, riešutų, vaisių ir uogų).
Kai kurių saldainių korpusą sudaro šviežios uogos (pvz., spanguolės, juodieji serbentai), spirituoti vaisiai, uogos, riešutai.
Apdaila
Ataušinti saldainių korpusai dažniausiai dar glaistomi šokoladiniu, pomadiniu glaistu, apibarstomi cukrumi, kakavos milteliais, vaflių ar riešutų trupiniais, kitaip puošiami.
Saldainių Gamyba Lietuvoje
Lietuvoje saldainius pradėta gaminti 19 a.