pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Bruknių Padažas Prie Žvėrienos: Receptai ir Patarimai

Kriaušių gabaliukai tirštame aštriame padaže su laukinėmis bruknėmis - tai dangiškas derinys.

Puikiai tinka prie mėsos patiekalų - jautienos, paukštienos, žvėrienos.

Idealiai tinka prie užkandėlių - užkepėlių, sūrių ar paštetų.

Jokio vandens, dirbtinių dažiklių, skonio ar kvapo stipriklių!

Be alergenų, GMO ir laktozės.

Bruknių Padažo Nauda

Gerina regėjimą, padeda lieknėti ir stabdo senėjimą.

Tokias bruknių galias vardija mokslininkai.

Svarbiausia, šios uogos - dar ir labai skanios.

Ir jų karoliukų pilni mūsų miškai.

Bruknės - naujasis superfood (angl. „aukščiausios kokybės maistas“), - tai pabrėžiama mokslo populiarinimo skiltyse ir apie maistą rašančių žurnalistų bei tinklaraštininkų straipsniuose.

Supažindindama su šiomis uogomis skandinaviško maisto ekspertė Kari Diehl konkreti: bruknės skandinavams - kaip gervuogės amerikiečiams: natūraliai augančių uogų gali prisirinkti visi norintys.

Kalbama, kad bruknėmis Amerika dabar susižavėjusi taip pat, kaip prieš dvidešimtmetį šilauogėmis.

Deja, amerikiečiams nepasisekė: bruknė - Šiaurės ir Rytų Europos uoga.

Be galo džiaugiuosi, kad apie bruknes Lietuvoje žinome ne iš interneto arba stiklainiuko džemo parduotuvėje.

Asmeniškai aš nuo vaikystės negaliu atsispirti bruknių ir kriaušių uogienei.

Vis dėlto, palyginti su Skandinavija, bruknės Lietuvoje toli gražu nėra populiarios.

Ten jos ne tik auga natūraliai, bet ir auginamos ūkiuose.

Šios uogos - tiesiog neatsiejama mūsų kaimynų virtuvės dalis.

Uogų padažu gardinami „Ikeos“ visame pasaulyje išgarsinti mėsos kukuliai.

Be šių uogų neįsivaizduojami tradiciniai suomių patiekalai - kepta elniena su trintomis bulvėmis bei kraujinė dešra.

Su bruknėmis gaminami desertai, kepama duona, jos yra populiariojo Lilehamerio uogų likerio sudedamoji dalis.

Kaimynai lenkai bruknių ir kriaušių padažą mėgsta patiekti prie vištienos ir laukinienos.

O štai Rusijoje populiarus vadinamasis bruknių vanduo.

Švarios uogos užpilamos šaltinio arba atvėsintu virintu vandeniu (galima su šaukštu medaus) ir paliekamos mirkti vėsioje vietoje.

Toks gėrimas ne tik maloniai atgaivina karštą vasaros dieną, bet ir sveikatai naudingas.

Bruknių vandeniu buvo gydomas skorbutas, jis esą veikia ir kaip švelniai vidurius laisvinanti priemonė.

Dar vienas laiko patikrintas receptas vertinantiems natūralumą - trintos bruknės.

Švarios uogos sutrinamos, kad atsirastų sulčių, tuomet paslegiamos, uždengiamos ir laikomos šaltoje vietoje.

Išlaikyti jas nebus sunku, nes bruknėse daug rūgščių, turinčių antiseptinių savybių, kurios padeda joms apsisaugoti nuo puvimo ir rūgimo.

Mėgstantys saldžiau gali pasigaminti nevirto trintų uogų džemo su cukrumi.

Nors bruknės parausta ir nuskintos, kokybiškiausios bei skaniausios - sveikos natūraliai prisirpusios uogos.

Natūraliai saulės sunokintų uogų skonis yra tobula saldu-kartu-rūgštu dermė.

Vasaros pabaigoje lankydamiesi miške susižerkite saujelę raudonų karoliukų į burną - suprasite, apie ką kalbu.

Esu tikra, kad ta sauja įkvėps ieškoti naujų skonių virtuvėje.

Bruknės - mėgstamos restorano „Ida Basar“ virtuvės šefės Laimos Nenartavičienės uogos.

„Pirmiausia, tai labai sveikos, vitamino C gausios uogos, žinomos kaip natūralus antiseptikas.

Virtuvėje jos daug kur tinka.

Ypač dera prie žvėrienos, iš bruknių išeina puikūs desertai ir nuostabi arbata, tik negalima plikyti verdančiu vandeniu, nes žus vitaminai“, - pataria virtuvės šefė.

Norintiems ištisus metus mėgautis šviežiomis uogomis patyrusi virtuvės meistrė siūlo jas šaldyti arba džiovinti.

Nors dabar bruknės - ganėtinai populiarios, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikų virtuvės patiekalų savo valgiaraštyje siūlančio restorano „Ida Basar“ generalinė direktorė ir bendraturtė Henrita Kontrauskienė tvirtina, kad senuosiuose aukštuomenės receptuose jų nėra.

Numanoma priežastis - bruknės buvo įprastas miške augantis augalas, o aukštuomenei norėjosi išskirtinumo.

Kad didikų virtuvėje bruknės buvo nereikšmingas augalas, H. Kontrauskienės nuomone, byloja ir tai, jog jų nematome ir senuose paveiksluose.

Įkvepiančių idėjų senosiose knygose randanti H. Kontrauskienė užsimena, kad galbūt netrukus restorane bus galima paragauti bruknių giros.

Dabar ji didžiuojasi spanguolių gira, apie kurią sužinojo vartydama istorinius šaltinius.

Receptai su Bruknių Padažu

Jautienos Išpjova su Bruknių Padažu

Sudedamosios dalys: 200 g jautienos išpjovos, 1 v. š.

Paruošimas: Jautienos išpjovą iš abiejų pusių padruskinkite, pagardinkite skaldytais pipirais ir dėkite ant įkaitinto keptuvo. Po 3 minučių mėsą apverskite, pakepkite dar tiek pat. Jei mėsą kepate ant žarijų, kepsnio gamyba bus baigta.

Tradicinės Suomių Salotos su Bruknėmis

Sudedamosios dalys: 300 g raudonųjų kopūstų, 150-200 g šviežių ar šaldytų bruknių, 1 v. š.

Paruošimas: Uogas sumaišykite su cukrumi ir palikite valandai kitai kambario temperatūroje - kol cukrus visiškai ištirps ir atsiras sulčių. Cukraus galite berti ir daugiau, bet nepersistenkite - sunokusios uogos pakankamai saldžios. Supjaustykite kopūstus, sumaišykite su bruknėmis, uždenkite ir nakčiai ar bent kelioms valandoms palikite šaldytuve pasimarinuoti.

Meduolinis Tortas su Bruknėmis

Sudedamosios dalys: Cukrus: 2.00 valg. š.

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais kepimo formą.
  2. Dubenyje sumaišykite miltus, sodą, druską, prieskonius, viską persijokite.
  3. Ištirpinkite sviestą, supilkite į puodą pieną ir grietinėlę.
  4. Kiaušinius su cukrumi išsukite iki purumo. Supilkite sirupą ir gerai išmaišykite. Dalimis pakaitomis įmaišykite miltų ir sviesto mišinius. Nepermaišykite.
  5. Trečdalį tešlos supilkite į kepimo formą (18 cm skersmens) ir kepkite vidurinėje orkaitės lentynoje 25-30 minučių. Jei turite tris vienodas kepimo formas, galite visus tris meduolinio biskvito sluoksnius kepti vienu metu. Patikrinkite mediniu pagaliuku, ar biskvitas iškepė. Išverskite meduolinius biskvitus ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
  6. Iki standumo išplakite grietinėlę. Bebaigdami plakti suberkite cukraus pudrą. Sudėkite maskarponę ir išplakite iki purios vientisos masės.
  7. Dėkite pirmąjį biskvito sluoksnį ant tortinės, užtepkite trečdalį kremo. Užbarstykite pusę smulkintų cukatų. Uždėkite antrąjį meduolio sluoksnį, užtepkite trečdaliu kremo ir užbarstykite likusias cukatas. Uždėkite viršutinį sluoksnį, užtepkite likusį kremą, gražiai išlyginkite paviršių ir šonus. Padėkite į šaldytuvą bent pusvalandžiui, galima palikti ir pernakt.
  8. Lengvai išplakite kiaušinio baltymą. Uogas po vieną merkite į baltymą ir padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų skysčio perteklius. Po to po vieną išvoliokite uogas cukruje ir palikite džiūti ant lėkštės apie 30 minučių.
  9. Dekoruokite tortą cukruotomis spanguolėmis ir eglišakiais, cukraus masės snaigėmis.

Panakota su Spanguolių ir Bazilikų Padažu

  1. Užpilkite želatiną 50 ml šalto virinto vandens ir palaukite pusvalandį, kol išbrinks.
  2. Puode apie 10 minučių pakaitinkite grietinėlę kartu su pienu, cukrumi bei vaniliniu cukrumi. Supilkite viską į išbrinkusią želatiną ir gerai išmaišykite, kol ji visiškai ištirps. Gautą masę supilstykite į formeles ir pastatykite į šaldytuvą.
  3. Tuomet paruoškite padažą iš spanguolių ir bazilikų. Šiuos ingredientus kartu su saujele cukraus sutrinkite trintuvu iki vientisos masės ir įpilkite į kiekvieną lėkštelę. Paruošus panakotos desertus papildomai galite papuošti mėtos lapeliu.

Morenginis Vainikas su Spanguolių Padažu

Sudedamosios dalys: Aguonos: 4.00 arbat. š. Citrinos: 1.00 vnt.

  1. Kiaušinių baltymus išplakite elektriniu plaktuvu, kad susidarytų standžios putos ir, po truputį pildami cukrų, plakite toliau. Kai supilsite visą cukrų, dar plakite kelias minutes, kol baltymai pradės blizgėti ir pasidarys labai standūs. Tada į baltymų masę supilkite kukurūzų miltus, actą, aguonas ir gerai išmaišykite.
  2. Orkaitę įkaitinkite iki 120 laipsnių. Kepimo skardoje patieskite kepimo popierių, ant kurio pieštuku nubrėžkite du apskritimus, vidurinį 12 centimetrų spindulio, o išorinį 25 centimetrų. Šaukštu ant kepimo popieriaus nupiešto žiedo, tarp didelio ir mažo apskritimų, sudėkite paruoštą baltymų masę. Iš viršaus ją kiek paplokite šaukštu, kad būtų įdubusi ir atsirastų daugiau vietos įdarui. Paruoštą baltymų vainiką iš viršaus apibarstykite aguonomis ir pašaukite kepti 1,5 valandos. Kepinį palikite praaušti išjungtoje orkaitėje, kol visai atvės.
  3. Per tą laiką išvirkite spanguolių padažą. Švarias spanguoles suberkite į puodą, užberkite cukrumi, cinamonu, šviežiai spaustomis apelsino sultimis ir smulkiai nutarkuota jo žievele. Padažą maišydami virkite apie 10-15 minučių, kol spanguolės susproginės, bet visai nesuvirs. Ką tik išvirtas padažas gali atrodyti per skystas, bet šaldamas jis sutirštės. Prieš pildami ant kremo padažą atšaldykite šaldytuve.
  4. Gerai išplakite grietinėlę su paprastu ir vaniliniu cukrumi, kad taptų standi. Išplaktą grietinėlę sumaišykite su tirštu jogurtu ir šviežiai tarkuota citrinos žievele.
  5. Ant praaušusio morengo pagrindo šaukštu dėkite grietinėlės kremo, ant grietinėlės kremo pilkite spanguolių padažą. Dėl grožio užberkite saują šviežių spanguolių ir apibarstykite aguonomis.

Troškinti Obuoliai su Bruknėmis

Sudedamosios dalys: Apelsinai: 1.00 vnt.

  1. Bruknes su cukrumi virkite ant mažos ugnies tol, kol cukrus visiškai ištirps.
  2. Sudėkite stambiai tarkuotus obuolius ir kubeliais supjaustytą apelsino žievelę. Virkite apie 15-20 minučių.
  3. Dalį, kurią norėsite suvalgyti iškart, dėkite į šaldytuvą, o likusią masę supilstykite į stiklainius ir sandariai uždarykite.

Padažas iš Kriaušių ir Bruknių

Iš vandens ir cukraus išvirkite sirupą. Bruknes švariai perrinkite, nuplaukite, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite kelias valandas pastovėti. Per tą laiką nuplaukite, nulupkite ir kubeliais supjaustykite kriaušes. Iš karto apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų. Per sietelį perkoštas mirkytas bruknes užberkite cukrumi, sumeskite cinamonų lazdeles, gvazdikėlius ir virkite ant mažos ugnies apie 15 min. Nugraibykite susidariusias putas, suberkite kubeliais pjaustytas kriaušes ir virkite 10 min., kol kriaušės suminkštės. Cinamonų lazdeles, gvazdikėlius išgriebkite.

Aštrus Bruknių Padažas

Actą ir 1 stiklinę spanguolių užvirkite ir sumažinus ugnį, pavirkite dar 2 minutes. Nuimkite nuo ugnies ir ištirpinkite jame medų. Likusias uogas padalinkite į norimo dydžio buteliukus, įdėkite į juos po cinamono lazdelę, porą gvazdikėlių ir supilkite nukoštą, šiltą actą.

Bruknių padažas su Vynu

Sudedamosios dalys: Kadagių uogos: 4.00 vnt.

Bruknes užpilkite verdančiu vandeniu, kelias minutes palaikykite ir vandenį nupilkite. Į puodą sumeskite bruknes, supilkite vyną, suberkite cukrų, įmeskite cinamono lazdelę, kadagių uogas, pagardinkite druska ir virkite iš pradžių ant didesnės ugnies, kad vynas nugaruotų, po to ugnį sumažinkite ir kaitinkite dar apie 30 minučių. Išgriebkite cinamono lazdelę ir gautą masę sutrinkite elektriniu trintuvu. Dar kartą užvirkite ir karštą sukrėskite į pasiruoštus stiklainius.

Kriaušių Troškinys su Bruknių Padažu

Sudedamosios dalys: Bruknės 1.00 st. Apelsinai: 1.00 vnt. (1 valg. š. Brendis 1.00 valg. š. Džemas: 1.00 valg. š.

  1. Bruknes perrinkite, pertrinkite per sietelį, kartu su mandarinų džemu sukrėskite į kriaušių troškinį, suberkite nutarkuotas apelsino žieveles, cinamoną, prieskonius, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite cukrumi, supilkite brendį ir ant silpnos ugnies troškinkite apie 15 min.
  2. Tinka prie paukštienos, jautienos, žvėrienos.

Obuolių ir Svogūnų Padažas su Bruknėmis

Sudedamosios dalys: 2 l padažo.

  1. Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
  2. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite neuždengtą maždaug 50 min., kol obuoliai ir svogūnai suminkštės ir išgaruos skystis.
  3. Sudėkite padažą į iškaitintus stiklainius, užsukite metaliniu dangteliu, laikykite vėsioje tamsioje vietoje.

Kulinaro patarimas: Šis padažas ypač tinka prie karšto ir šalto kiaulienos kepsnio, keptos paukštienos, įvairių rūšių sūrio.

Bruknių padažas su Apelsinų Sultimis

Produktai: 2 šaukštai vandens, 100 g cukraus, 1/2 puodelio apelsinų sulčių, 250 g bruknių (šviežių ar šaldytų), i šaukštelis tarkuotos apelsino žievelės.

Paruošimas: Bruknėse yra ne tik vertingų mineralinių medžiagų bei vitaminų, bet ir benzoinės rūgšties, kuri yra puikus konservantas, todėl bruknių padažą galima ilgai laikyti. Neapdorotos uogos yra gaižiai rūgštaus skonio, neskanios. Vandenį, cukrų ir apelsinų sultis ant nedidelės ugnies maišyti puode, kol ištirps cukrus. Tuomet sudėti bruknes ir apelsino žievelę, užvirinti ir virti 3-4 minutes. Uogos turi plyšti, bet likti kietos.

Patarimai Gaminant Žvėrieną

Stirniena liesa mėsa, neatidžiai ją gaminant dažnai išsausėja.

Aliejuje apkepiname miltus iki auksinės spalvos, įpilame kepimo sultis nuo kepinio.

Įpilame vyną, sudedame bruknių padažą, maišydami pilame grietinėlę, sudedame druską ir pipirus.

Kepsnį padruskiname tik jį iškepus ir įdėjus į lėkštę.

Šernienos marinavimas

Šernienai tinka marinatai su actu, svogūnais, laurų lapais, šviežiu imbieru, taip pat galima įdėti morkų ir petražolių šaknų.

Ypatingą prieskonį suteiks kadagių uogų marinatas – tam reikės dar raudono sauso vyno, juodųjų ir kvapiųjų pipirų, bazilikų bei peletrūnų.

Bebro kepenėlės

Aš pasakysiu ne apie bebrus, tačiau apskritai apie visus gyvūnus. Kepenys - organizmo filtras, kuris jei gali, tai neutralizuoja nuodingas medžiagas, o jei negali, tai kaupia. Bebro kepenyse negali būti nieko labiau nuodingo, negu kitų gyvių kepenyse. Tik tulžies pūslę išmeskite, kitaip...