pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Šalta Kava Be Cukraus: Gaivinantis Gėrimas Jūsų Namuose

Šalto paruošimo kava (angl. cold brew) yra vienas madingiausių šio gėrimo gaminimo būdų, kiekvieną kartą atrandamas iš naujo, kai tik termometrų stulpeliai ima kopti aukštyn. Tačiau lėto ir šalto paruošimo kava nėra šių dienių išradimas - manoma, kad tokią kavą dar XVII amžiuje išpopuliarino japonų ir olandų pirkliai, o kartu teigiama, kad tai buvo vienas senųjų tradicinių kavos ruošimų būdų Peru.

Šviežiai sumaltos kavos pupelės užpilamos šaltu vandeniu ir uždarame inde laikomos 12 valandų kambario temperatūroje arba visą parą paliekamos šaldytuve. Vėliau nukošiami tirščiai - taip gaunamas kavos ekstraktas, kuriame nėra kartumo, būdingo gėrimui, ruošiamam su karštu vandeniu, tokia kava yra natūraliai saldesnė, gaivesnė, žymiai mažiau rūgšti.

Šalto Ruošimo Kavos Privalumai

„Šaltai paruošta kava yra šviesesnė ir iš pažiūros atrodo lengvesnė už tą, kurią geriame karštą, tačiau ji duoda stipresnį energijos impulsą, mat kofeino koncentracija yra didesnė. Šaltam kavos gaminimo metodui rekomenduojama rinktis šviežiai sumaltas kavos pupeles - kol daugybė skonio ir kvapo junginių dar aktyvūs ir praturtina gėrimą platesne skonių palete. Beje, kavos pupeles patariama sumalti rupiai, truputį stambiau nei esame įpratę tradiciškai plikomai kavai“, - teigia Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė.

Kava, pagaminta su šaltu vandeniu, pasižymi kitokiomis savybėmis nei karštu vandeniu užplikyta ir vėliau atvėsinta - pastaroji dėl aukšto rūgštingumo įgauna nemalonų aštrų poskonį, gėrimui atvėsus išryškėja kartumas. Todėl įvairiems desertams ar gaiviems kokteiliams dažniausiai rekomenduojama šalto gaminimo kava - švelnaus ir natūraliai salsvo skonio.

Gėrimo Paslaptis: Tinkamas Vandens ir Kavos Santykis

Šalto ruošimo kavai svarbu pasirinkti tinkamą kavos ir vandens santykį - būtent nuo jo priklauso gėrimo stiprumas ir skonio balansas. Galima pasigaminti švelnų kavos gėrimą, tinkamą gerti iškarto, arba pasiruoši koncentratą, kuris vėliau būtų skiedžiamas vandeniu, pienu, sultimis ar ledo kubeliais.

Na, o ruošiant įvairius vasariškus kavos kokteilius, pravartu pasigaminti koncentrato: 100 gramų šviežiai maltų kavos pupelių užpilama 400-500 mililitrų vandens. Šis koncentratas prieš vartojimą paprastai atskiedžiamas tokiu pat kiekiu vandens, toniko, įprasto arba augalinio pieno“, - pasakoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Šaltos Kavos Be Cukraus Receptas

Spėju, kad dažniausiai ją užsisakote kavinėse, bet perskaitę šį receptą Jūs suprasite, koks tai juokų darbas pasigaminti namuose. Gal esu per daug išranki, bet mano skoniui, labai retai tenka ragauti iš ties geros šaltos kavos. Labai dažnai ji būna blanki ir neišraiškinga, prigardinta įvairiausiais sintetiniais sirupais, o ką jau kalbėti apie kartais visiškai neprotingą kainą.

Jeigu šaltą kavą ruošiu vaikams arba noriu ja pasimėgauti vakare, tuomet naudoju kavą be kofeino, o vėlyvą sekmadienio rytą man kofeinas privalomas. Bet kokiu atveju, su kofeinu ar be ši šalta kava tikrai verta Jūsų dėmesio.

Ingredientai:

  • 2 kaupinų šaukštų maltos kavos (ne tirpios)
  • Verdančio vandens
  • 100 ml. pieno
  • 4 kubelių ledo

Gaminimo Eiga:

  1. Du kaupinus šaukštus maltos kavos užpilkite verdančiu vandeniu, kad bendras tūris būtų 350 ml. ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros.
  2. Kol kava vėsta, dvi stiklines kuriose tieksite, įdėkite į šaldymo kamerą, bet ne ilgiau nei valandai. Tai nėra būtina, bet jeigu išpuolė karšta diena, gėrimas ne taip greitai sušils ir galėsite juo ilgiau mėgautis.
  3. Atvėsusią kavą perkoškite per tankų, medžiaginį sietelį arba tiesiog atsargiai nupilkite ant dugno palikdami drumzles.
  4. Į blenderį supilkite kavą ir visus likusius produktus. Keletą sekundžių plakite iki vientisos konsistencijos.
  5. Paragaukite. Jeigu Jūsų skoniui trūksta saldumo, įpilkite pieno.

Vasariški Kavos Kokteiliai

Verta pasinerti į vasariškus eksperimentus ir išmėginti keletą originalių, bet nesudėtingų kavos kokteilių receptų.

Šokoladinė Kava su Pieno Ledukais

Reikės:

  • 200 ml šaltai paruošto kavos koncentrato
  • 2 v. š. šokolado sirupo
  • 250 ml pieno

Gaminimas:

  1. Iš vakaro supilkite pieną į ledukų formeles ir užšaldykite.
  2. Į plakiklį supilkite kavą, šokolado sirupą, pieno ledukus ir viską plakite iki vientisos, lengvai kremiškos masės.
  3. Supilkite į stiklinę ir patiekite su šiaudeliu.

Citrininis Kavos Limonadas

Reikės:

  • 200 ml šaltai paruošto kavos koncentrato
  • 100 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių
  • Leduukų
  • Griežinėlis citrinos puošimui

Gaminimas:

  1. Į stiklinę supilkite šviežias citrinų sultis.
  2. Tuomet supilkite kavą, įberkite ledukų ir lengvai pamaišykite.
  3. Papuoškite citrinos griežinėliu.

Tropinė Kava su Kokosų Pienu ir Ananasų Sultimis

Reikės:

  • 150 ml šaltai paruošto kavos koncentrato
  • 100 ml ananasų sulčių
  • 100 ml kokosų pieno (arba kokosų gėrimo)
  • Leduukų
  • Mėtų lapelių papuošimui

Gaminimas:

  1. Į kokteilių plaktuvą supilkite kavą, ananasų sultis, kokosų pieną.
  2. Įdėkite ledukų ir gerai suplakite.
  3. Supilkite į stiklinę su ledo kubeliais.
  4. Papuoškite mėtų lapeliais arba ananaso skiltelėmis.