pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Beatos Kriaušių Pyragas: Receptas ir Vasariški Įkvėpimai

Šis kriaušių ir slyvų pyragas yra tikras derliaus ambasadorius. Mėgstu pyragus nekomplikuotus, kuriuose daug drėgmės ir vaisių. Daug slyvų, daug kriaušių - gal derinys ir kiek neįprastas, ne koks klasikinis obuolinis. Bet slyvos suteikia savo spalvą ir rūgštelės, o kriaušės - saldumo.

Pagrindiniai pyrago ingredientai

Pyragus esame įpratę kepti su sviestu, tai nesiginčysim, kad sviestas yra skanių pyragų lyderis. Biskvitiniams pyragams reikia sviestą puriai išplakti su cukrumi ir kiaušiniais. Tuomet pyragas bus minkštas ir purus. Bet ne visada sviesto turime namie, ne visada jis kambario temperatūros.

Gaminimo eiga

  1. Pirmiausia pasiruoškite pjaustymo lentutes, nes reikės daug susmulkinti riešutų ir įkaitinkite orkaitę iki 180C.
  2. Dabar ištirpdome sviestą mažame puodelyje ant lėtos ugnies ir atidedame.
  3. Jei dar iš anksto nesusismulkinote riešutų, tai dabar jiems - pats laikas. Sumaišykite kartu lazdyno, migdolų bei pistacijų riešutus ir atidėkite saują kitą pyragui papuošti.
  4. Dabar prisiminkite ir labai svarbų šio pyrago ingredientą - kriaušes.
  5. Svarbus momentas - supilame sviesto-kiaušinių masę į cukraus-riešutų-miltų mišinį bei gerai išmaišome, kad neliktų gumuliukų.
  6. Supilame tešlą į paruoštą formą ir kepame apie 45 minutes. Patikrinkite mediniu pagaliuku, ar iškepė - jei dar ne, - uždenkite pyragą folija ir dar pakepkite 20 minučių.

Kremo paruošimas

Kremas, kremas, kremas! Paprasčiausiai ištirpiname šokoladą ir sumaišome su grietine. Voila! Gerai, žinoma, išmaišome, kad kremas būtų vientisas ir glotnus. Bet toks ir bus.

Pyrago apdaila ir patiekimas

Ir kai jau pyragas pasiruošęs yra suvalgymui, užtepame kremo, apibarstome atidėtais riešutais, pjaustome, laižome pirštus ir atsipjauname dar gabalėlį. Arba padedame laukti svečių ir truputį subręsti.

Gian Luca šeimos tradicijos

Panašu, kad gaminti mėgsta visa Gian Luca šeima. Ruošti maistą mėgo ir jo senelis, tačiau receptų niekam neatskleisdavo. Paslaptyje ilgą laiką buvo ir pusrytinio rikotos pyrago receptas: „Atkurti tą pyragą buvo sudėtinga. Žinote, kiekvienas senelis ir močiutė turi savo puodelį, savo šaukštą, be kurių negali atkartoti recepto - pasakydavo, kad tiek tokių šaukštų ingredientų, ir viskas.“ Galiausiai šeimai pavyko suprasti, kuo ypatingas buvo senelio gaminimo būdas. „Supratome, kad jis, pavyzdžiui, dėdamas cukrų šaukštais, kartu suskaičiuodavo ir tuos, kuriuos įsidėdavo sau į burną. Iki šiol niekaip nesuprantame - jis valgydavo tiek cukraus, kad keista, kaip nesirgo diabetu“, - juokėsi virtuvės šefas.

Itališka mitybos paslaptis

B. Nicholson stebina tai, kad italai valgo daug miltinių patiekalų, cukraus, bet jų sveikatos rodikliai vieni geriausių Europoje. Gian Luca paaiškino, kad Italijoje žmonės turi daugiau saiko ir mitybos ritmą. „Jūsų šalyje visi žiūri į sveikatą, bet paskui pavalgo tik pusryčius, visą dieną nieko, o vakare prisivalgo kaip žvėrys. Be to, atsipalaiduokite dėl sveikatos, gyvenkite, nesakykite, kad negalima to ar ano“, - teigė jis. „Mano vaikai irgi valgo mažiau cukraus - išsirinkome sekmadienį, kai visi kartu valgome saldumynus. Bet tai nereiškia, kad jei kepu pusrytinį pyragą, jo negalėsi valgyti per pusryčius. Tai ekstremalu - vaikams reikia cukraus, tik netingėkite jiems valyti dantų“, - pridūrė italas.

Rikotos pusryčių pyragas („Torta del nonno“)

Reikės:

  • 300 g kvietinių miltų
  • 8 g kepimo miltelių
  • 1 citrinos žievelės
  • 3 kiaušinių
  • 300 g cukraus
  • 300 g rikotos
  • 250 g sviesto

Patarimai vasaros įkvėpimui

B.Nicholson ragina nelaukti kasmetinių dviejų savaičių atostogų ar ilgų šventinių savaitgalių ir jau nuo birželio 1-osios pradėti mėgautis kiekviena vasaros diena ir vakaru. Štai keletas vasarojimo idėjų iš „Beatos virtuvės“ žurnalo vasaros numerio:

  • Pusryčiaukite kitaip: ryto kava lauke, balkone, terasoje ar prie praviro langą net ir ūkanotą dieną.
  • Pietų pertrauką leiskit lauke: ant suolelio gatvėje ar pledo parke arba skvere.
  • Po darbo vakarienei gaminkite tik greitai paruošiamą maistą.
  • Planuokit vasaros vakarus: jaukūs paplepėjimai su draugėmis balkone, iškyla ant žolės su vaikais, pasivažinėjimas dviračiais ar ilgas pasivaikščiojimas paupiu.
  • Susiraskite miesto paplūdimį ir nors kartą per darbo savaitę jame apsilankykite.
  • Nemokami koncertai ar renginiai lauke - būtina iš anksto susidaryti kalendorių.
  • Būtinai pavaikščiokit basomis po rasotą žolę.
  • Keliaukite po Lietuvą mašina arba dviračiu ir dainuokite dainas.
  • Pasikvieskite vasarą į namus - tai naujos užuolaidos, pagalvėlės, lovatiesės ir žalumynai bei pamerktos pievų gėlės.

Vasariški receptai

Pasigaminkite mutinio - tai trintos braškės, mėlynės, užpiltos šviežiu pienu, su ruginės duonos gabaliukais. Jis taip kvepia vasara. Pusryčiams ir vakarienei. Trintos braškės su cukrumi ir lietiniai blyneliai vakarienei - svajonė ir vaikystė.

Žurnalas "Beatos virtuvė"

Su žurnalu „Beatos virtuvė“ gausite visą pluoštą idėjų, kelionių, skonių ir vasariškų jausmų. Šis numeris jus įkvėps išbandyti naują šaltibarščių skonį, užkūrus kieme grilį kepti ne tai, ką kepat įprastai, naujomis akimis pažvelgti į savo balkoną, surengti baltą vakarienę sau ir savo draugams, pasvajoti apie kitokį vasarojimą sodyboje ir galbūt pirmą kartą nuvykti į Lenkijos pajūrį. Žurnale laukia neįtikėtinai skani braškių ir ananasų uogienė bei visa braškinė enciklopedija, kiekvieną darbo dieną galėsite pabaigti su vis kitokiu salotų receptu.

Šeimų receptai

Eglės Kernagytės ir Martyno Starkaus šeimos pasidalys savo mylimiausiais vasaros receptais, o Justo ir Vilmos Garliauskų šeima mums visiems įrodys, kad grilis ir vegetarai yra puikūs draugai. Tėvų ir mamų žurnale laukia sveiki vasaros kepiniai vaikams, patarimai, kaip surengti kino vakarą po dangumi, bei vasaros stovyklų gidas. Na, o gulėdami šezlonge dar rasite ir gerų skaitinių, kurie tikrai įkvėps jus keliauti kitaip, galbūt ne taip brangiai, kaip įprastai, galbūt ne ten, kur dauguma.

Braškių ir kriaušių "tarta"

Tai klasikinė prancūziška „tarta“, kurioje braškės draugauja su kriaušėmis. Kriaušes galite ir pavirti, dar labiau atsiskleis skoniai. Pyragas skanus tiek šiltas, tiek šaltas su vaniliniais ledais ar plakta grietinėle.

Ingredientai:

Tešlos pagrindui:

  • 400-500 g pirktinės trapios sviestinės tešlos.
  • Arba 500 g kvietinių miltų; 250 g šalto sviesto; žiupsnis druskos; 2 arbat. šaukšt. cukraus; 3 valg. šaukšt. šalto vandens; 1 kiaušinis.

Įdarui:

  • 3 kriaušės
  • 500 g braškių
  • 2 valg. šaukšt. citrinų sulčių
  • 120-150 g rudojo cukraus
  • Žiupsnis maltų pankolių
  • 50 g krakmolo
  • 60 g lazdynų ar graikinių riešutų

Aptepimui:

  • 1 kiaušinis
  • 1-2 valg. šaukšt. rudojo cukraus

Gaminimas:

  1. Tešlą truputį pakočiojame, paploniname ir įklojame į apskritą ar stačiakampę formą taip, kad ji uždengtų ir formos šonus. Subadome šakute dugną ir dedame į šaldiklį 20 minučių. Šiek tiek tešlos pasiliekame pyrago viršui papuošti.
  2. Jei gaminame tešlą patys: kubeliais supjaustytą sviestą sudedame į dubenį su miltais, gerai sumaišome ir pertriname pirštais. Sudedame cukrų, druską, vandenį bei kiaušinį ir minkome, kol tešla sulips į kamuoliuką. Suvyniojame į maistinę plėvelę ir laikome šaldytuve apie pusvalandį.
  3. Paruošiame įdarą: kriaušes nulupame ir supjaustome kubeliais. Braškes taip pat supjaustome skiltelėmis ir dubenyje sumaišome su kriaušėmis. Užpilame citrinų sulčių, suberiame cukrų, žiupsnį maltų pankolių, krakmolą ir išmaišome. Riešutus pasmulkiname ir sumaišome su kriaušėmis.
  4. Įkaitiname orkaitę iki 180 °C. Ant tešlos pagrindo klojame kepimo popierių, užpilame jį pupelėmis ar žirniais, kad tešla nepakiltų, ir kepame 10 minučių. Išimame iš orkaitės, nuimame kepimo popierių su pupelėmis. Iškepusi tešla turi būti sausoka, jos kraštai - pradėję šiek tiek ruduoti. Paliekame atvėsti.
  5. Įdarą sudedame ant pravėsusio pagrindo. Atidėtą tešlą pakočiojame, kad ji taptų plonesnė, supjaustome juostelėmis ir pyrago viršų papuošiame norimu raštu. Prispaudžiame tešlos kraštus, kad priliptų prie pagrindo.
  6. Kiaušinį išplakame su cukrumi, plakiniu aptepame pyragą. Galima dar pabarstyti cukrumi.
  7. Perkeliame pyragą į orkaitę ir kepame apie 30-35 minutes, kol viršus gražiai paruduos, o įdaras ims burbuliuoti ir veržtis pro kraštus.

Rudens pyragai

Subjurus orams Beata ragina kepti pyragus ir tokiu būdu nepasiduoti slogiai nuotaikai. „Šis pyragas - tai jaukumo ir rudens derliaus įsikūnijimas. Ruduo yra skanių pyragų metas! „Man patinka nekomplikuoti pyragai, kuriuose daug drėgmės ir vaisių. Šis derinys - kriaušės ir slyvos - gan neįprastas. Pyragus esame įpratę kepti su sviestu, kuris, neabejoja Beata, yra skanių pyragų lyderis. „Biskvitiniams pyragams sviestą reikia puriai išplakti su cukrumi ir kiaušiniais, tuomet pyragas bus minkštas ir purus. Bet ne visada namuose turime sviesto. „Tai nesudėtingas, visiems įmanomas iškepti, rudeninių skonių ir prieskonių kupinas pyragas. Jis puikiai tiks tiek kasdieniam pasimėgavimui, tiek šventiniam stalui. Šis pyragas idealiai tinka rudens vakarams prie arbatos puodelio.

Šokoladinis pyragas su kriaušėmis

„Aš jį pasidarau ir viena suryju“, - taip apie šokoladinį pyragą su kriaušėmis LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ atsiliepia gardėsio receptu pasidalijusi atlikėja, kūrybininkė Dovilė Filmanavičiūtė. „Pyragą sumaišysite per 3 minutes, iškepsite per 40 minučių ir pamatysite, kad tobulesnio deserto būti negali“, - tikina „Beatos virtuvės“ viešnia.