Turbūt kiekvienam yra tekę susidurti su nemalonia situacija - atidarius duonos maišelį, pastebėti melsvus ar žalsvus pūkuotus taškelius ant riekės. Tai - pelėsis. Dažnai kyla klausimas: ar pakanka tiesiog nupjauti pažeistą vietą ir toliau vartoti duoną? Ar tai saugu sveikatai? Šiame straipsnyje išsamiai nagrinėsime pelėsio atsiradimo priežastis, pavojus ir prevencijos būdus.
Kas Yra Pelėsis ir Kaip Jis Atsiranda Ant Duonos?
Pelėsis - tai mikroskopinių grybų kolonija, kuri auga ant organinių medžiagų, tokių kaip duona. Pelėsiai yra visur aplink mus - ore, dirvoje, ant įvairių paviršių. Jiems augti reikalinga drėgmė, šiluma ir maisto medžiagos. Duona, ypač šilta ir drėgna, yra puiki terpė pelėsiui veistis.
Pelėsio sporos patenka ant duonos įvairiais būdais: per orą, per nešvarius įrankius ar paviršius, per netinkamai laikomą duoną. Netinkamai supakuota, šilta duona greičiau apipelija, nes susidaro palankios sąlygos pelėsiui augti.
Pelėsio Rūšys Ant Duonos
Ant duonos gali augti įvairių rūšių pelėsiai, kai kurie iš jų yra nekenksmingi, o kiti gali būti pavojingi sveikatai. Dažniausiai ant duonos aptinkami šie pelėsiai:
- Rhizopus stolonifer (Juodasis pelėsis): Tai vienas iš dažniausiai ant duonos randamų pelėsių. Jis atrodo kaip pilkas arba juodas pūkelis.
- Penicillium: Šis pelėsis dažnai būna melsvai žalios spalvos. Kai kurios Penicillium rūšys naudojamos gaminant antibiotikus, tačiau kitos gali gaminti toksinus.
- Aspergillus: Šis pelėsis gali būti įvairių spalvų - nuo geltonos iki žalios ar juodos. Kai kurios Aspergillus rūšys gamina aflatoksinus, kurie yra labai pavojingi sveikatai.
Ar Saugu Valgyti Apipelijusią Duoną?
Atsakymas į šį klausimą yra kategoriškas - ne. Net jei atrodo, kad pelėsis yra tik ant nedidelio duonos ploto, jo šaknys (vadinamosios hifai) gali būti įsiskverbusios giliai į duonos vidų. Nupjovus matomą pelėsių plotą, rizikuojate suvalgyti nematomas pelėsio daleles ir galimus toksinus.
Pavojai, Susiję su Pelėsio Vartojimu
Pelėsio vartojimas gali sukelti įvairių sveikatos problemų:
- Alerginės reakcijos: Kai kurie žmonės yra alergiški pelėsiui, todėl suvalgius apipelijusios duonos gali pasireikšti alerginės reakcijos, tokios kaip odos bėrimas, niežulys, sloga, ašarojimas ar net pasunkėjęs kvėpavimas.
- Apsinuodijimas mikotoksinais: Kai kurios pelėsio rūšys gamina mikotoksinus - nuodingas medžiagas, kurios gali sukelti rimtų sveikatos problemų. Aflatoksinai, pavyzdžiui, yra kancerogeniški ir gali pažeisti kepenis.
- Virškinimo trakto problemos: Suvalgius apipelijusios duonos, gali pasireikšti virškinimo trakto sutrikimai, tokie kaip pykinimas, vėmimas, pilvo skausmai ar viduriavimas.
- Kvėpavimo takų problemos: Įkvėpus pelėsio sporų, gali pasireikšti kvėpavimo takų problemos, ypač jautriems žmonėms, sergantiems astma ar kitomis kvėpavimo ligomis.
Rizikos Grupės
Yra žmonių grupės, kuriems pelėsio vartojimas yra ypač pavojingas:
- Asmenys su nusilpusia imunine sistema: Žmonės, sergantys ŽIV/AIDS, vėžiu, po organų transplantacijos ar vartojantys imunosupresantus, yra labiau pažeidžiami pelėsio sukeliamų infekcijų.
- Vaikai: Vaikų imuninė sistema dar nėra visiškai išsivysčiusi, todėl jie yra jautresni pelėsio poveikiui.
- Nėščios moterys: Mikotoksinai gali pakenkti vaisiui.
- Senyvo amžiaus žmonės: Senyvo amžiaus žmonių imuninė sistema yra susilpnėjusi, todėl jie yra labiau pažeidžiami pelėsio sukeliamų ligų.
- Asmenys, alergiški pelėsiui: Šiems žmonėms net nedidelis kiekis pelėsio gali sukelti stiprią alerginę reakciją.
Ką apie papelijusius maisto produktus mano specialistai?
Šis klausimas turi dvi puses. Visų pirma reikia pagalvoti, ką norime pasiekti išpjaudami papelijusią duonos vietą: bandome pašalinti sveikatai žalingą pelėsį ar tiesiog jo nenorime matyti. Pelėsis yra grybas. Tai, ką matote ant savo duonos, yra siūlinių grybų kolonijos. Taigi, paviršinis plaukuotas taškas nėra visas grybas - po juo driekiasi visas hifų, geriau žinomų grybienos vardu, tinklas.
Marianne Gravely, Jungtinių Valstijų Žemės ūkio departamento specialistė, pastebi, kad dėl duonos minkštumo pelėsių hifai prasiskverbia labai giliai ir išsiraizgo dideliame plote - didesniame nei matoma melsva dėmė. Jei duona pjaustyta, gali būti, kad pelėsiui pereiti iš vienos riekės į kitą prireiks daugiau laiko, todėl, jei norite pašalinti pelėsį, pakaks išmesti kelias riekeles. Jei supelijo nepjaustytas duonos kepalėlis, nupjauti teks nemenką gabalą, jei tikrai norite būti įsitikinę, kad nesuvalgysite pelėsio hifų“, - rašoma publikacijoje.
„Viskas priklauso nuo jūsų pačių sveikatos. Kai kurie žmonės yra alergiški grybams ar pelėsiui konkrečiai. Jiems supelijusi duona, net kai matomas pelėsis yra nupjautas, gali sukelti pavojingas ar tiesiog nemalonias alergines reakcijas. Kai kurios pelėsio rūšys yra nuodingos, pasitaiko, kad jos apsigyvena ir ant duonos. Visgi, suvalgyti didelį kiekį nuodingo pelėsio yra beveik neįmanoma. Suvalgius bet kokio pelėsio gali pykinti, o retesniais atvejais gali pasireikšti ir kvėpavimo takų ligos. Sveiko žmogaus imunitetas nuo to apsaugo - jei žinote, kad jūsų imuninė sistema yra susilpnėjusi, reikėtų būti dar atidesniems. Pelėsis gali sukelti ir įvairias mikozes - grybelinius susirgimus. Tačiau daugeliui žmonių nedidelis suvalgyto pelėsio kiekis, kokį gautumėte suvalgę riekelę duonos be matomų pelėsio kultūrų, neturi jokio poveikio“, - teigiama minėtoje technologijos.lt publikacijoje.
Išskiria pavojingus toksinus
Pelėsiai jau seniai pripažįstami kaip potencialūs alergenai. Juose esančios baltyminės medžiagos gali sukelti neigiamas organizmo reakcijas: kvėpavimo takų uždegiminius procesus, alergiją, astmą bei kitokius sveikatos sutrikimus.
„Iš alergologinės pusės svarbūs kelių rūšių pelėsiai - lauke augantys Sausgrybis (lotyniškai Alternaria), Juodgrybis (lot. Cladosporium) bei namų aplinkoje esantys Pelėjūnas (lot.Penicillium), Galvenis (lot. Aspergillus). Šie pelėsiai jiems įsijautrinusiems žmonėms sukelia alerginės slogos simptomus bei provokuoja astmos paūmėjimus. Gyvenantiems aplinkoje, kurioje yra pelėsių, dažniau išsivysto bronchinė astma, o sergantiems astma - astmos simptomai dažnesni“, - aiškino gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė Neringa Stirbienė.
Pašnekovės teigimu, nuo 5 iki 10 procentų atopiškų žmonių yra įsijautrinę pelėsiams.
„Pelėsiai gyvenamoje aplinkoje kartu su drėgme nealergiškiems žmonėms gali būti susiję su dažnesnėmis slogomis, nosies užburkimu, akių niežėjimu, kosuliu, galvos skausmu. O kalbant apie maisto produktus, pelėsis svarbesnis tuo, kad išskiria toksinus, pavojingus sveikatai, todėl vartoti supelijusio maisto nerekomenduočiau“, - patarė ji.
Didesnis pavojus - įkvėpus
Tuo metu Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų gydytojas toksikologas Jonas Šurkus pastebėjo, kad šiek tiek pelėsio esame suvalgę daugelis. Pakelkite ranką tie, kas neragavo pelėsinio sūrio.
„Pelėsio - siūlinio grybo - sporų yra visur. Ar stebitės, kai papelija uždarytos uogienės stiklainis? Jo yra visur, tačiau tik susidarius palankioms sąlygoms jis užsiveisia ir imame jį matyti plika akimi. Jei negailėdami nupjausime minimaliai supelijusios duonos kampelį ir ją vartosime, tragedijos nematau. Žinoma, kartais, kai pelėsis išplitęs, valgant duoną jaučiamas jo skonis, čia jau gali prasidėti problemos“, - sakė J. Šurkus.
Gydytojo manymu, pelėsis pavojingesnis ne jį suvalgius, o įkvėpus jo sporų į plaučius. Kai pelėsis pakliūna į kvėpavimo takus, įvairios kvėpavimo sistemos dalys bando jį filtruoti, tačiau pasiekęs tam tikrą koncentraciją, pelėsis netrukdomai įsitvirtina. Pelėsio patekimui į kvėpavimo takus ypač jautrūs vyresnio amžiaus žmonės ir vaikai.
Nustatyta, kad pavojingiausi - per kvėpavimo takus patekę grybeliai, ypač juodasis Stachybotrys chartarum.
„Pelėsio rūšių yra daug ir kiekvienos jų poveikis sveikatai gali būti skirtingas. Ant sūrio „auga“ viena rūšis, ant sienų vonioje - kita (dažniausia - Aspergillus). Pastarasis pelėsis gali sukelti aspergiliozę - įvairius infekcinius kvėpavimo takų pažeidimus“, - kalbėjo J. Šurkus.
Aspergiliozės simptomai - kosulys, atsikosėjimas krauju ar rusvu sekretu, karščiavimas, fizinio pajėgumo sumažėjimas, sloga, skausmas krūtinėje, kaulų skausmai, dusulys ir kt.
Daugelio pelėsių rūšių vystymuisi aplinkos temperatūra yra 20−30 ºC. Kai kurios rūšys vystosi labai žemose temperatūrose. Jie gali pažeisti šaldytuvuose ir šaldikliuose laikomus maisto produktus. Jų vystymosi apribojimas patalpose įmanomas keičiant patalpų temperatūrinį režimą.
Kaip Apsaugoti Duoną Nuo Pelėsio?
Geriausias būdas išvengti pelėsio - užtikrinti tinkamą duonos laikymą ir vartojimą. Štai keletas patarimų:
Tinkamas Laikymas
- Laikykite duoną sausoje ir vėsioje vietoje: Venkite laikyti duoną drėgnose vietose, pavyzdžiui, šalia kriauklės ar viryklės.
- Naudokite tinkamą pakuotę: Laikykite duoną originaliame maišelyje arba sandariame inde.
- Venkite laikyti duoną šaldytuve: Šaldytuvas gali pagreitinti duonos džiūvimą ir pelėsių augimą (nors tai priklauso nuo duonos tipo). Geriau duoną šaldyti, jei neketinate jos suvartoti per kelias dienas.
- Šaldykite duoną tinkamai: Prieš šaldant duoną, ją supjaustykite riekelėmis ir įdėkite į sandarų maišelį ar indą.
Tinkamas Vartojimas
- Pirkite tiek duonos, kiek suvartosite: Venkite pirkti didelius kiekius duonos, jei neketinate jos suvartoti per kelias dienas.
- Patikrinkite duoną prieš vartojant: Prieš vartojant duoną, apžiūrėkite ją, ar nėra pelėsio požymių.
- Nenaudokite užterštų įrankių: Naudokite švarius įrankius pjaustydami duoną.
- Neatidėliokite duonos vartojimo: Kuo ilgiau duona stovi, tuo didesnė tikimybė, kad ant jos atsiras pelėsis.
Kiti Patarimai
- Pirkite kokybišką duoną: Kokybiška duona, pagaminta iš gerų ingredientų, gali būti atsparesnė pelėsiui.
- Laikykite duoną vėdinamoje vietoje: Užtikrinkite gerą oro cirkuliaciją aplink duoną, kad sumažintumėte drėgmės kaupimąsi.
- Valykite duonos dėžę: Reguliariai valykite duonos dėžę, kad pašalintumėte pelėsio sporas.
- Gaminkite duoną namuose: Gamindami duoną namuose, galite kontroliuoti ingredientus ir užtikrinti, kad ji būtų šviežia.
Ką Daryti, Jei Pastebėjote Pelėsį Ant Duonos?
Jei pastebėjote pelėsį ant duonos, geriausia ją išmesti. Nerekomenduojama nupjauti pažeistą vietą ir valgyti likusią duonos dalį, nes pelėsio šaknys gali būti įsiskverbusios giliai į duonos vidų. Taip pat svarbu nedelsiant išvalyti vietą, kurioje buvo laikoma apipelijusi duona, kad išvengtumėte pelėsio sporų plitimo.
Kaip Teisingai Išmesti Apipelijusią Duoną?
- Įdėkite apipelijusią duoną į sandarų maišelį, kad pelėsio sporos nepasklistų ore.
- Išmeskite maišelį su duona į šiukšliadėžę, esančią lauke.
- Nusiplaukite rankas su muilu ir vandeniu po to, kai tvarkėte apipelijusią duoną.
Pelėsiai patalpose itin gerai auga esant apie 20°C temperatūrai, > 95 proc.
Jei aptikote supelijusių produktų, neuostykite jų, tai gali pakenkti jūsų plaučiams. Kad nepaskleistumėte sporų, atsargiai įdėkite į polietileninį maišelį, sandariai užriškite ir tuoj pat išmeskite. Švariai išplaukite vietą, kurioje gulėjo supelijęs produktas. Atidžiai apžiūrėkite šalia buvusius produktus, ar pelėsis neišplito.
Pelėsių pažeistų produktų valgyti negalima net ir išpjovus supelijusias vietas.
Jų galima aptikti visur: ant sienų, baldų, duonos, vaisių, riešutų, sūrių... Vieni iš jų sukelia alergiją, kiti, teigiama, - net vėžį, o štai dar kiti yra valgomi ir laikomi delikatesu.
Šiuo metu suskaičiuojama apie 200 rūšių pelėsių, į aplinką išskiriančių nuodingas ir žmogaus sveikatai pavojingas medžiagas - mikotoksinus. Šios medžiagos, patekusios į organizmą, gali sukelti ligas: stiprią alergiją ar net astmą, bronchitą, plaučių uždegimą, kartais net vėžį.
Pelėsiai, kaip grybų karalystės atstovai, susiformavo jau prieš 650 mln. metų, ir jų įvairovė yra daug didesnė, nei įsivaizduojate.
Tiek milijonų metų pelėsiams išgyventi buvo visai nesunku dėl to, kad maistui jie neišrankūs. Pelėsiai valgo viską: maistą, medieną, kartoną, odą, mūrą, plastiką, tinką, dažus ir įvairiausias sintetines medžiagas, kurių nevalgo joks kitas gyvojo pasaulio atstovas.
Pelėsis turi savo ginklą - nuodus, kuriuos skleidžia į aplinką, - mikotoksinus.
Šie toksinai jau ne kartą istorijoje yra lėmę masines ūkio paukščių, gyvulių, žuvų gaištis, žmonių apsinuodijimų protrūkius, nuo pelėsio antpuolių kenčia vaismedžiai, vaiskrūmiai, javai, daržovės, o supelijusį namą ar butą gali tekti apleisti ir ieškotis kitos pastogės.
PSO duomenimis, 30 proc. visų pastatų vidinių patalpų turi problemų dėl oro drėgmės ir pelėsio. Drėgmės lygis kyla prastai vėdinamose ir nepakankamai šildomose patalpose, tai skatina pelėsių, bakterijų ir grybų dauginimąsi, kurie skleidžia ore savo sporas bei kenksmingus lakiuosius organinius junginius.
Pagrindiniai alergijos pelėsiui požymiai: užsikimšusi nosis arba sloga, nosies niežėjimas, gerklės perštėjimas, čiaudulys, ašarojimas.
Žmonėms, sergantiems astma, alergija pelėsiui gali paaštrinti astmos simptomus. Ypač dažnai dėl patalpų pelėsio kenčia žmonės, daugiausiai laiko praleidžiantys uždarose patalpose: vaikai, pagyvenę asmenys.
Pelėsio atsiradimą dažniausiai lemia su drėgme susijusios problemos namuose, tokios kaip nesandarus stogas, varvanti santechnika, potvynis ar apliejimas, nesandarūs pamatai ir nuolat drėgnas rūsys, kondensatas ant langų bei vėdinimo trūkumas.
Pelėsis silpnina imuninę sistemą, o ši juk didžiausias mūsų ginklas nuo daugelio ligų. Pelėsis ypač pavojingas alergiškiems žmonėms, vaikams. Vaikų imuninė sistema dar nėra galutinai susiformavusi. Be to, ji visiškai subręsta tik 21-erių metų amžiaus.
Kaip apsisaugoti nuo pelėsio?
- Pagrindinė ir svarbiausia taisyklė - tai švaros palaikymas, todėl rekomenduojama bent kartą per kelis mėnesius išvalyti šaldytuvą.
- Produktus laikyti vėsioje, sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje, jie turi būti uždengti, kad su dulkėmis į juos nepatektų pelėsių sporos.
Pelėsiai šalinami cheminiu ir mechaniniu būdu. Tačiau dažniausiai pelėsių naikinimo priemonės negali sustabdyti jų augimo ilgam laikui, jie vis tiek atsinaujina.
Taigi pelėsio pasalos tikrai galime išvengti. Saugokime šviežią ir sveiką maistą. Nepamirškite, kad pagrindinė maisto produktų gedimo priežastis - galiojimo laiko ir laikymo sąlygų nesilaikymas. Reguliariai tikrinkite šaldytuvą ir kitas namuose esančias maisto laikymo vietas ir pašalinkite pelėsiu užkrėstus maisto produktus, kad pelėsis neplistų į kitus maisto produktus.