Skrandžio skausmas gali būti nemaloni patirtis, kurią sukelia įvairios priežastys: nuo per didelio rūgštingumo iki virškinimo problemų ar net streso. Vienas iš paprasčiausių būdų palengvinti simptomus yra tinkama mityba.
Šiame straipsnyje pateikiame rekomendacijas, ką valgyti, kai skauda skrandį, ir kaip teisingai paruošti maistą, kad jis padėtų sušvelninti diskomfortą.
Rekomenduojami produktai, skaudant skrandžiui
- Ryžiai ir virtos bulvės
- Avižiniai dribsniai
- Virtos arba garuose ruoštos daržovės
- Bananai
- Obuoliai (virtos tyrės ar kepti)
- Liesas baltyminis maistas
- Natūralus jogurtas arba kefyras
Ryžiai ir virtos bulvės
Šie angliavandeniai yra lengvai virškinami ir neapkrauna skrandžio. Virkite vandenyje be prieskonių ar riebalų. Jei norite, galite įdėti truputį druskos.
Avižiniai dribsniai
Avižos mažina skrandžio rūgšties poveikį, nes turi raminantį poveikį gleivinei. Virkite vandenyje ar liesame piene, be cukraus ar kitų priedų.
Virtos arba garuose ruoštos daržovės
Tinka: Morkos, cukinijos, moliūgai, brokoliai. Švelniai virškinama ir aprūpina organizmą skaidulomis, nedirginant skrandžio. Virkite ar garinkite, kol daržovės taps minkštos. Venkite keptų ar aštrių prieskonių.
Bananai
Bananai yra švelnūs skrandžio gleivinei ir gali padėti neutralizuoti skrandžio rūgštį. Valgykite šviežius bananus. Venkite žalių, nes jie gali dirginti skrandį.
Obuoliai (virtos tyrės ar kepti)
Obuoliai turi pektino, kuris padeda virškinimui ir raminamai veikia skrandžio gleivinę. Kepkite obuolius orkaitėje arba virkite juos ir sumalkite į tyrę.
Liesas baltyminis maistas
Tinka: Virtos vištienos ar kalakutienos krūtinėlė, liesa žuvis. Lengvai virškinami baltymai nedirgina skrandžio. Virkite ar garinkite be prieskonių. Venkite keptų ir rūkytų produktų.
Natūralus jogurtas arba kefyras
Pieno produktai su probiotikais padeda atkurti sveiką žarnyno mikroflorą. Venkite saldintų ar skonio priedų turinčių produktų. Rinkitės natūralų jogurtą ar kefyrą.
Tinkama mityba yra svarbi norint palengvinti skrandžio skausmą. Rinkitės lengvai virškinamą ir gleivinę tausojantį maistą. Venkite aštrių prieskonių, riebaus ar kepto maisto, kuris gali pabloginti situaciją. Jei skausmas nepraeina, būtina kreiptis į gydytoją.
Jeigu Jums pasireiškė skrandžio skausmas, tai dar nebūtinai reiškia gastritą. Tačiau pajutus ir kitus anksčiau minėtus simptomus, verta imtis veiksmų. Konsultacijos metu gastroenterologas gali diagnozuoti sutrikimų priežastis ir paskirti tikslingą gydymą.
Dažniausiai skrandžio skausmas atsiranda dėl dispepsijos - jausmo, kai nevirškina. „Pacientus taip pat dažnai kamuoja deginantis skausmas duobutėje po šonkauliais - tai rodo padidėjusį skandžio rūgštingumą, rūgštis gali kilti ir aukštyn stemple - tai jau gastroezofaginio refliukso ligos (GERL) požymis. Streso ir nervinės įtampos sukelti skrandžio skausmai būna spazminiai, juos neretai lydi pykinimas ar net vėmimas“, - sako R.
Gastritas - tai ūminis ar lėtinis skrandžio gleivinės uždegimas, kai pažeista gleivinė parausta, paburksta, sunkesniais atvejais susidaro erozijos, t.y. gleivinės išopėjimas. Ūmus skrandžio uždegimas dažniausiai pasireiškia dėl specifinio maisto ar jo kiekio, nesaikingo alkoholio vartojimo.
Jei staiga prasidėjo stiprus skrandžio skausmas, R. Janulytė pataria vengti horizontalios padėties, mažais gurkšniais gurkšnoti kambario temperatūros vandenį, o jei skausmas spazminis - galima uždėti šildantį kompresą ant skaudamos vietos. Vietoje vandens taip pat tinka gurkšnoti silpnas žolelių arbatas - ramunėlių, medetkų, melisos. Mėtų arbata tinka tik tuo atveju, jei pacientas nesiskundžia padidėjusiu skrandžio rūgštingumu.
„Jei skrandį skaudėti pradėjo pavalgius - galima išgerti kasos virškinimo fermentų, kurie palengvins virškinimą, jei skausmą lydi pykinimas - aktyvintos anglies. 1 anglies tabletės pakanka 10-iai kilogramų paciento kūno svorio. Neretai tokiais atvejais pacientai pasitelkia įvairius liaudiškus gydymo metodus.
Dažnai pacientai nežino, ką valgyti, kai skauda skrandį, o gal išvis atsisakyti maisto šiuo laikotarpiu. Patarčiau pasakyti ne miltinės tešlos kepiniams ir rūkytiems produktams. Nors vaisiai ir daržovės yra rekomenduotini sveikam žmogui, „skrandininkams“ juos reikėtų valgyti tik termiškai apdorotus, geriausiai garintus, jei yra žievė - nuluptus“, - vardija R. Janulytė.
Taigi, ko negalima valgyti, kai skauda skrandį dėl gastrito? Paprastai tokiu atveju rekomenduojama vengti kepto, aštraus ir labai rūgštaus maisto. Kartais skrandžio uždegimas gali būti nulemtas alergijos. Tuomet reikėtų vengti ją sukeliančio maisto.
Sergant gastritu patariama valgyti mažesnėmis maisto porcijomis. Kai kuriais atvejais dėl šios ligos gali suprastėti organizmo gebėjimas pasisavinti geležį ar vitaminą B12. Tuomet gastrito dieta turėtų apimti ir jų turinčių maisto produktų arba papildų, kuriuos paskirti privalo gydytojas (papildų forma labai svarbi), vartojimą.
Bananai ne šiaip rekomenduojami maratonų bėgikams - jie lengvai virškinami, neerzina skrandžio. Bananuose yra pektinų, kurie skatina žarnų judėjimą.
Kai skrandis sudirgęs, patartina valgyti švelnų maistą - pvz., virtų baltųjų ryžių ar virtų bulvių. Šie produktai ne tik neerzina ir taip sudirgusio skrandžio, sugeria skysčių perteklių, tad padės ir esant diarėjai.
Ne vienas tyrimas parodė, kad imbieras pašalina pykinimą, apskritai padeda virškinimui. Kaip ir bananai, obuoliai - puikus pektinų šaltinis, kuris švelnina diarėjos simptomus. Jei skrandis sudirgęs, verčiau valgykite ne žalius obuolius, o obuolių tyrę, nes ją lengviau virškina.
Šilta mėtų ar ramunėlių arbata ramina, taip pat gydo skrandį. Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad pipirmėtės slopina skausmą tiesiojoje žarnoje. Pipirmėtės ne tik švelnina dirgliosios žarnos sindromą, bet ir mažina pykinimą. Ramunėlės padeda nuo pilvo skausmo.
Sudirgusiam skrandžiui pieno produktai nėra sveika, bet natūralus jogurtas padeda. Natūraliame jogurte yra gerųjų bakterijų, kurios gerina virškinimą, nuo jų nustoja pūsti pilvą.
Dažnas žmogus, pajutęs skrandžio skausmą, skuba numalšinti nemalonius pojūčius vaistais. Savarankiškas gydymas, net ir be recepto parduodamais medikamentais gali dar labiau pabloginti jūsų situaciją.
Nors daugelį skrandžio veiklos sutrikimų galima numalšinti paprastais preparatais namų sąlygomis, žinoma, pasitarus su gydytoju ar vaistininku. Tačiau kartais skausmas signalizuoja apie rimtesnes problemas.
Skrandžio uždegimas - gastritas, tai liga, pasireiškianti lėtiniu arba ūminiu gleivinės uždegimu. Dažniausiai gastritas gydomas vaistais nuo skrandžio skausmo, medikamentais, stabdančiais skrandžio rūgščių išsiskyrimą ir antacidiniais preparatais.
Jei pajutote skrandžio skausmą, tai nebūtinai reiškia, jog jums skrandžio uždegimas. Pasitarkite su vaistininku kuris parekomenduos tinkamiausią preparatą. Taip pat galite išbandyti ramunėlių, imbiero ar pipirmėtės arbatų. Dažniausiai nemalonūs pojūčiai praeina per keletą dienų.
Kiekvienas daktaras patvirtins, jog vaistai yra tik dalis gydymo. Mityba ir specialiai gastritui pritaikyta dieta yra kertinė proceso dalis. Maistą turėtų sudaryti pilno grūdo produktai, daržovės, vaisiai ir žolelės.
Žmogus per dieną turi suvartoti 25 gramus skaidulinių medžiagų. O grūdai, daržovės, ankštinės daržovės, kurios yra skaidulinių medžiagų šaltiniai, turėtų sudaryti pusę dienos raciono. Ir šie maisto produktai turėtų būti derinami su sveikais baltymų šaltiniais (liesa mėsa, žuvimi). ir augalinių riebalų.
Galite valgyti riešutų, avokadų patiekalams pagardinti alyvuogių aliejus ir įpilkite sviestas. Rekomenduojama, kad kiekvieno pagrindinio valgymo metu būtų dedama bent dviejų skirtingų rūšių riebalų.
Ji pažymėjo, kad nepakankamas skysčių vartojimas gali sukelti vidurių užkietėjimą ir hemorojų. Reikia stebėti šlapimo spalvą ir įsitikinti, kad per dieną suvartojamo vandens kiekis pasiskirsto tolygiai.
Geriausias būdas palengvinti ir pašalinti simptomus, tokius kaip pykinimas ir viduriavimas, yra valgyti lengvą maistą bei maistą be prieskonių - bent jau tol, kol jūsų žarnynas grįš į normalias vėžes.
Palyginti su jų giminaičiais - pilno grūdo ar juoda duona bei rudaisiais ryžiais - maisto produktai, pagaminti iš baltų miltų, yra lengviau virškinami. Baltieji miltai yra rafinuoti ir apdoroti, o tai reiškia, kad juose nebėra ląstelienos.
Sultingasis vaisius, kartu su savo giminaičiais melionais ir raukšlėtaisiais melionais, yra sudarytas beveik vien iš vandens. Dėl to, virškinimo atžvilgiu, šie vaisiai laikomi nesunkiu maistu ir puikiai aprūpina kūną skysčiais, ypač, kai nuolat viduriuojate.
Jei esate daržovių mėgėjas ir svarstote, kurios daržovės yra lengvai virškinamos, turime liūdnų žinių - daugumoje jų yra nemažai ląstelienos, dėl to jos virškinamos sunkiau. Tačiau tie, kas neįsivaizduoja dienos be daržovių, gali valgyti agurkus - tik pasirūpinkite, kad jie būtų be odelės. Kaip ir melionuose, agurkuose yra daug vandens.
Kalbant apie baltymų pasirinkimą, turite rinktis liesus, mažai riebalų turinčius baltymų šaltinius, tokius kaip vištiena, kalakutiena ir/arba žuvis. Jūsų pasirinktas baltymų šaltinis turėtų būti gaminamas be riebalų. O tai reiškia, kad teks pamiršti kepimą keptuvėje ir pasirinktus baltymus arba virti, arba garinti, arba kepti orkaitėje.
Neprinokusiuose, žalesniuose bananuose yra atspariųjų krakmolų, kurie primena prebiotikus - juos sunku suvirškinti ir jie maitina žarnyne gyvenančias bakterijas. O kai skrandis negaluoja, tikrai nenorite, kad tos bakterijos pradėtų klestėti. Tačiau kai bananai pradeda ruduoti, atsparieji krakmolai pavirsta cukrumi, kuris žarnynui nekelia jokių rūpesčių.
Manų košė arba malti kviečiai ar kukurūzų košė taip pat tinka - jei tik jos virtos ant vandens. Virdami šias košes, padedate suskaidyti jų komponentus, o tai reiškia, kad virškinimo procesą pradedate net neįdėję jų į burną.
Konservuotos morkos, kadangi jose (ne taip kaip daugumoje daržovių), nėra daug ląstelienos, jų odelėje taip pat beveik nėra ląstelienos, ir jose nėra sėklų. Tik venkite konservų, kuriuose daug konservantų.
Tačiau jei ieškote lengvai virškinamo, šiek tiek skanesnio ir maistingesnio maisto (batatuose gausu kalio), išsivirkite vieną iš šių oranžinių gardėsių, iškrapštykite minkštimą ir išmeskite odelę.
Geriausia - kietai virti kiaušiniai. Taip yra todėl, kad gaminimui tereikia vandens, ir jie yra visiškai pagaminti, ko negalima pasakyti apie kitokiais būdais gaminamus kiaušinius.
Kaip ir virta košė, obuolių tyrė laikoma „dalinai suvirškinta“, kadangi skrandžiui nebereikia smulkinti viso obuolio. Be to, obuolių tyrė yra skani, saldi, joje yra šiek tiek maistinių medžiagų, o turint virškinamojo trakto problemų, gauti reikiamą vitaminų kiekį ir taip yra sunku.
Lėkštė šiltos vištienos sriubos ne tik ramina, tačiau tai taip pat yra saugus būdas gauti daugiau maistinių medžiagų lengvai virškinamu pavidalu. Kelias valandas kartu verdant daržoves, vištieną ir sultinį, dauguma komponentų yra suskaidomi, todėl kūnui beveik nelieka jokio darbo.
Ramunėlių arbata yra gerai žinoma švelni ir skrandį raminanti arbata, o kmynų arbata gali palengvinti spazmus ir vidurių užkietėjimą. Imbiero arbata tinka pažaboti pykinimą, o pipirmėtės arbata gali padėti numalšinti skrandžio skausmą ir viduriavimą.
Nuolatinis, mėšlungiškas ar lėtinis - tai tik kelios skrandžio skausmo rūšys. Skausmas gali atsirasti ir skrandžiui esant tuščiam, ir po valgio. Tokia būklė rodo įvairius negalavimus, tokius kaip pūlingą opą, apsinuodijimą ar refliuksą.
Kartais žmonės skundžiasi skrandžio skausmu ryte, kuris gali būti susijęs su pepsine opa, todėl šio simptomo nereikėtų nuvertinti.
Atsižvelgiant į diskomforto vietą ir specifikacijas, gali būti įvairių negalavimų. Kaip suprasti, kad skauda skrandį, o ne, pavyzdžiui, kepenis? Negalavimas, paprastai vadinamas pilvo skausmu, dažnai atsiranda viršutinėje pilvo dalyje (epigastriume), vadinamojoje duobutėje.
Jį gali lydėti kiti simptomai, tokie kaip pykinimas, vėmimas, rėmuo ir raugėjimas. Kartais viršutinės pilvo dalies skausmas sklinda į kitas kūno dalis, pavyzdžiui, stuburą.
Pagrindinės skrandžio skausmo priežastys yra šios: apsinuodijimas maistu, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė, ūminis pankreatitas, skrandžio gripas, skrandžio vėžys, virškinimo trakto neurozė, gastritas, dirgliosios žarnos sindromas.
Daugelis žmonių skundžiasi skrandžio skausmu išgėrę kavos. Visų pirma, jis atsiranda dėl refliukso ligos. Išgėrus kavos, skrandžio ląstelė gamina daugiau virškinimo fermentų. Stemplės raukas yra silpnas, o maisto turinys, fermentai ir druskos rūgštis keliauja į viršutinį virškinamąjį traktą, sukeldami skausmą. Kita priežastis gali būti maisto netoleravimas.
Skrandžio skausmas pavalgius dažnai pasireiškia kartu su kitais jį lydinčiais simptomais - pykinimu ir vėmimu. Pagrindinė tokios būklės priežastis yra virškinimo sutrikimai. Liga ne visada susijusi su skrandžio liga, tai gali būti širdies ir kraujagyslių sistemos ligų simptomas.
Pagrindinės skrandžio skausmo pavalgius priežastys yra šios: stemplės refliuksas, pepsinės opos liga, skrandžio vėžys, lėtinis kasos uždegimas.
Skrandžio skausmas paprastai yra vienas iš simptomų, kurį lydi kiti ligų simptomai. Susikaupę įvairūs simptomai dažniausiai signalizuoja apie įvairius susirgimus.
Verta išskirti šiuos: skrandžio skausmas ir viduriavimas - tai pagrindiniai apsinuodijimo maistu ir žarnyno gripo simptomai; skrandžio ir pečių skausmas - aštrus skrandžio skausmas, kuris sklinda į pečius, ir dažniausiai reiškia tulžies akmenligę arba ūminį pielonefritą (inkstų uždegimą); skrandžio skausmas ir pykinimas - dažniausiai atsiranda suvalgius nešviežio maisto arba laikantis dietos, kai vartojamas sunkiai virškinamas maistas. Kartais tai yra maisto netoleravimo simptomai; skrandžio ir žarnyno skausmas - gali būti žarnyno nepraeinamumas, skrandžio ir žarnyno uždegimas arba pilvaplėvės uždegimas.
Vienas iš nerimą keliančių simptomų yra skrandžio skausmas pavatojus alkoholio. Tam pirmiausia įtakos turi alkoholyje esantis etanolis. Jis dirgina virškinamojo trakto gleivinę, o vartojamas dideliais kiekiais nedaro teigiamos įtakos virškinimo sistemos veiklai. Be to, gali pasireikšti viduriavimas ir vėmimas. Kai alkoholis vartojamas su gausiu kiekiu maisto, paprastai diskomfortas kyla dėl virškinimo sutrikimų.
Kas padeda numalšinti skrandžio skausmą? Gydymas pirmiausia priklauso nuo negalavimo priežasties. Jeigu skausmą sukelia virškinimo sutrikimai, verta vartoti: jonažoles, linų sėmenis, pipirmėtes.
Prekyboje esama ir vaistų nuo skrandžio skausmo, tačiau prieš vartojant vaistus reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju, kuris po apklausos ir tyrimų parinktų tinkamą preparatą. Labai dažnai tai yra vaistai, mažinantys druskos rūgšties gamybą skrandyje, antispazminiai preparatai arba tokie, kurių užduotis yra pagerinti maisto turinio judėjimą virškinamuoju traktu. Nepamirškite, kad antacidinių vaistų ilgai negalima vartoti - dažniausiai rekomenduojama juos naudoti 14 dienų.
Kas numalšina skrandžio skausmą? Verta naudoti patikrintus namų gydymo metodus. Pirmiausia prisiminkite subalansuotą, lengvai virškinamą mitybą - valgykite reguliariai, nedideles maisto porcijas. Esant virškinimo sutrikimams, nevalgykite sunkiai virškinamo maisto, nevartokite alkoholio ir gazuotų gėrimų. Verčiau rinkitės ryžių košę ar obuolius.
Paplitęs namų gydymo metodas - vaistažolės, iš kurių paminėtos: ramunėlės, mėtos, liepžiedžiai, linų sėmenys. Be to, diastolinį poveikį turi kmynai. Šluotinio sėklučio medus taip pat turi vertingų savybių, gerinančių žarnyno pažeidimų regeneraciją, švelninančių skrandžio opų ir vidurių užkietėjimo simptomus.
Skrandžio skausmas - vienas dažniausiai šeimos gydytojų ir gastroenterologų iš pacientų lūpų girdimų nusiskundimų. Siekiant išvengti pilvo skausmo, dažnai užtenka tik gerti daugiau vandens ir vengti aštraus, sunkaus maisto. Pavyzdžiui, jei pavalgius skauda skrandį, kaltininkai gali būti stemplės refliuksas, pepsinės opos liga, lėtinis kasos uždegimas ar net klastingasis skrandžio vėžys.
Dažnai žmonės klausia, kaip gydyti skrandžio skausmą namų sąlygomis? Dažnai vargina skrandzio spazmai: ką daryti? Žmonės, kuriuos dažnai vargina skrandžio skausmas, turėtų dažniau į maistą dėti imbiero arba gerti imbierinę arbatą, imbierinius gėrimus.
Daugelis esame girdėję apie džiovintų slyvų naudą kovojant su virškinimo problemomis, tačiau dar geresnį efektą suteiks figos. Be to, figose gausu ir prebiotikų, pamaitinančių mūsų žarnyno mikroflorą. Tai geras pasirinkimas skubantiems, keliaujantiems ar tiesiog norintiems pasirūpinti sklandžiu žarnyno veikimu.
Dar vienas augalas, plačiai žinomas kaip padedantis kovoti su dujų kaupimusi ir dėl to kylančiu skrandžio skausmu - bazilikas. Netikėtas faktas - bazilikų lapeliai turi daug skaidulų, apskritai palengvinančių virškinimą.
Atsikratyti nemalonių virškinimo sistemos veiklos sutrikimų gali padėti produktai su saldymedžio šaknimi. Jei pajutote, kad skrandis sustojo, kelis kartus per dieną gerkite saldymedžio šaknų arbatos. Suskaudus skrandžiui badauti - ne pati geriausia išeitis.
Apsinuodijus maistu produktas Nr. Bananų. Obuolių tyrės. Saldūs trinti obuoliai - lengvai virškinami. Daržovių.
Kaip numalšinti skrandžio skausmą ilgam? Gerkite daugiau vandens. Mūsų organizmui būtinas vanduo: tik taip žarnynas gali efektyviai virškinti ir iš maisto bei gėrimų pasisavinti medžiagas. Pasireiškus dehidratacijai, virškinimas pasunkėja, tampa mažiau efektyvus, padidėja skrandžio veiklos sutrikimų tikimybė.
Stenkitės gyventi sveikiau - meskite rūkyti, saikingai vartokite alkoholį, vaistus vartokite tik tada, kai tikrai būtina. O kas nuima skrandžio skausmą ir nedaro neigiamo poveikio sveikam skrandžiui?