pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Ryžiai Virti Garuose: Receptas Ir Naudingi Patarimai

Ryžiai yra garsiausias ir populiariausias garnyras visame pasaulyje. Todėl yra tiek daug būdų, kaip juos paruošti. Jie tinka prie bet kokių mėsos patiekalų. Ryžiai taip pat yra geras pagrindas įvairioms salotoms. Juos galima virti ne tik ant viryklės, bet ir garintuve. Tai labai patogus ir paprastas būdas.

Ryžių Virimas Garintuve

Norėdami išvirti tobulus ryžius garuose, turite juos tinkamai paruošti - nuplauti šaltame vandenyje. Taip galėsite išplauti visą ryžius sulipinusį krakmolą.

  1. Ryžius sudėkite į dubenį.
  2. Nuplautus ryžius sudėkite į garintuvo dubenį.
  3. Į garintuvo padėklą supilkite reikiamą kiekį vandens.
  4. Į prietaisą įdėkite dubenį su ryžiais.
  5. Uždenkite dangčiu ir nustatykite laikmatį 30 minučių.
  6. Po pusvalandžio atidarykite dangtį ir išmaišykite ryžius.
  7. Uždarykite garintuvą ir įjunkite laikmatį dar 10 minučių.

Kiti Ryžių Virimo Būdai

Ryžių virimas multicooker keptuvėje - patogus būdas pasigaminti sau gardų garnyrą, tačiau svarbu žinoti ir niuansus. Gaminimo technologija tokia pati kaip ir puodo atveju, tačiau prieš tai ryžių grūdelius reikia 1-2 minutes pakepinti augaliniame aliejuje.

Ketvirtasis ryžių virimo variantas - naudojant mikrobangų krosnelę. Ryžius reikia supilti į tinkamą indą taip, kad kruopos užimtų ne daugiau kaip 1/3 indo tūrio.

Tobuli Basmati Ryžiai

Iš patirties žinau, kad daugiausia iššūkių kelia basmati ryžiai, labai skanūs, bet dažnai sulipę, nepurūs. Jeigu kas kartą juos ruošiant susiduriate su tokia problema, tai šis receptas labai greitai ir visiems laikams Jus išvaduos nuo galvos skausmo.

  1. Į puodą suberiame ryžius, druską ir supilame vandenį.
  2. Ant vidutinės aukštos ugnies viską užverdame (be dangčio!), kai puodo kraštuose pasirodo pirmieji burbuliukai, vanduo viduryje pradeda judėti ir suputoja, uždengiame dangtį ir sumažiname ugnį iki labai mažos.
  3. Dabar paliekame viską ramiai virti 12 minučių. Jokiu būdu nekilnojame dangčio!
  4. Praėjus virimo laikui, nuimame puodą nuo ugnies ir 10 minučių leidžiame pailsėti. Tai itin svarbus virimo etapas, todėl jokiu būdu jo nepraleidžiame ir vėlgi nekilnojame dangčio.

Svarbūs Patarimai Ruošiant Ryžius:

  • Ryžius plauti ar neplauti? Aš dažniausiai ryžius kelis kartus praskalauju dubenyje su šaltu vandeniu ir palieku nuvarvėti sietelyje, visus išskyrus risotto, tai darau ne tam, kad verdant jie būtų puresni (panašu, jog tai mitas), darau tą, kad nuplaučiau nešvarumus, o jų kartais būna labai nemažai. Taigi, plauti ar neplauti yra tik Jūsų pasirinkimas. Jeigu neplaunate, vadovaukitės aukščiau nurodytu santykiu, jeigu plaunate, nupilkite du šaukštus vandens (dvigubinant verdamų ryžių kiekį 4 šaukštus ir t.t.). Nuspręndus ryžius plauti, darykite tai atsargiai, nelaužant grūdelių.
  • Kokį puodą naudoti? Geriausias pasirinkimas būtų storasienis, sunkus, špižinis puodas su sandariai užsidarančiu dangčiu.
  • Vienas svarbiausių momentų ruošiant ryžius šiuo būdu: virimo ir poilsio metu nekilnoti, neatidarinėti dangčio.
  • Kodėl 10 minučių poilsio nuėmus nuo ugnies yra toks svarbus? Ryžiai nėra visiškai išvirę, jie lipnūs ir nepurūs, nes puode vis dar likę vandens.
  • Ką daryti jeigu ryžių išvirėte per daug ir po vakarienės jų liko, o kitą dieną jų naudoti neplanuojate? Dėkite ryžius į šaldymo maišelius ar indelius ir tiesiai į šaldymo kamerą. Šaldytus ryžius suberkite į indą, lengvai pridenkite ir 2 minutes šildykite mikrobangų krosnelėje aukštu galingumu.

Garų Privalumai

Gaminti garuose galima beveik visus produktus, išskyrus grybus, kuriuos būtina virti dideliame kiekyje vandens. Taip pat reikia žinoti, kad apvytusios daržovės ir vaisiai verdami garuose įgauna nemalonų skonį ir kvapą, o išpjovus sugedusias vietas - formą. Yra produktų, kurie tinkami virti tik garuose. Tai, pavyzdžiui, rudieji ryžiai, kurie, jei yra verdami vandenyje, visiškai praranda vitaminą B1. Gaminami garuose patiekalai būna ne tik labai sultingi, bet ir naudingi. Juk net kieto ar chloruoto vandens garuose nelieka metalų priemaišų.

Nepaisant visų privalumų, nedaug šeimininkių pirmenybę teikia tokiam maisto ruošimui. Vis dar gaji nuomonė, kad taip apdorotas maistas būtinas tik sergantiesiems gastritu, opa, ateroskleroze ir kt. ligomis. O sveikam žmogui esą tiks ir keptas ar virtas maistas. Tačiau verta žinoti, kad reguliariai valgant garuose gamintą maistą gerėja odos, plaukų, nagų būklė, stiprėja imunitetas ir didėja organizmo tonusas. Maistas gaminamas garuose - puiki širdies ir kraujagyslių ligų profilaktika vyresniems nei 40 metų žmonėms. Jei jus kamuoja nemiga ir stresas, turite pakelti didelius fizinius krūvius, garuose virtas maistas aprūpins jūsų organizmą reikiamais vitaminais ir mineralais, padės išgyventi sunkų gyvenimo periodą nepakenkiant sveikatai.

Gaminti maistą garuose galima ne tik specialiai tam skirtuose puoduose. Pats paprasčiausias būdas - įpilti į didelį puodą vandens, įstatyti groteles, ant kurių bus dedamas maistas. Virti uždengus dangtį. Neturite grotelių? Ne bėda. Apriškite puodo kraštus marle ir ant jos dėkite maistą.

Žmonėms, kurie pripratę prie kepto maisto, patiekalai, pagaminti garuose, gali pasirodyti prėski, tačiau kas gi draudžia juos pagardinti prieskoninėmis žolelėmis ar padažu. Bus ne tik gardu, bet ir sveika.

Receptas: Žuvis su Apelsinais ir Imbieru

Reikės:

  • 4 žuvies filė gabaliukų
  • šviežiai sumaltos imbiero šaknies (1-2 cm)
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 apelsino
  • 50 ml sauso baltojo vyno
  • 20 g sviesto
  • žalumynų
  1. Nusausintą žuvies filė patalpinkite į gilesnę lėkštę.
  2. Sumaišykite pusės aplesino sultis ir minkštimą, imbierą, česnaką bei žalumynus. Gauta mase aptepkite žuvies filė ir palaikykite 1-2 valandas.
  3. Po to išimkite žuvį iš marinato, suvyniokite į foliją ir virkite garuose 10-15 min.
  4. Per tą laiką galima pagaminti padažą: likusį padažą ir pusės apelsino sultis sumaišykite su vynu, pavirkite 2-3 minutes, įdėkite sviesto ir žalumynų.
  5. Kai žuvis išvirs, apipilkite ją padažu ir patiekite su ryžiais.

Ryžių Rūšys

Ryžiai gali būti apvalūs ir pailgi, balti ir garuose virti, taip pat rudi, raudoni ir juodieji. Patys grūdai yra labai maistingi, be angliavandenių, juose taip pat yra baltymų ir mineralinių medžiagų - kalio, kalcio, magnio, fosforo, mažai riebalų. Tačiau ryžių naudingumas priklauso nuo jų apdorojimo.

  • Baltieji poliruoti ryžiai: Populiariausi ryžiai. Priklausomai nuo veislės, jie gali būti apvalūs arba pailgi. Baltieji ryžiai yra balti, nes jie išvalyti nuo viršutinio sluoksnio - poliruoti. Toks apdorojimas leidžia kruopas ilgiau laikyti, be to, jos yra lengvai virškinamos. Jei neturite kontraindikacijų ir nesilaikote dietos, poliruotus ryžius galima drąsiai vartoti. ryžiuose yra daugiausia B grupės vitaminų (jų nėra jokiuose kituose grūduose), taip pat daug kalio, kuris būtinas širdies sveikatai. Be to, naudinga ir skysta ryžių košė. Jei kalbėsime apie baltuosius apvaliuosius ir ilguosius ryžius, tai apvaliuosiuose ryžiuose yra daugiau krakmolo ir išvirę jie tampa minkšti ir kreminiai. Ilgieji ryžiai saikingai sugeria vandenį, todėl nesulipsta ir neišverda. Tačiau baltųjų ryžių lieknėjimui (bet kokios veislės) vis dėlto nerekomenduojama naudoti dėl didelio glikeminio indekso.
  • Garuose virti ryžiai: Tai ryžiai, kurie iš pradžių verdami garuose, o paskui džiovinami ir poliruojami. Garuose virti ryžiai laikomi sveikesniais už įprastus baltuosius ryžius. garuose virti ryžiai išsaugo apie 80 proc. maistingųjų medžiagų iš apvalkalo.
  • Rudi ryžiai: Tai neskaldyti ryžiai - jie dar vadinami rudieji ryžiai. Jie perdirbami, tačiau sėlenų apvalkalas iš jų nepašalinamas. Dėl to jame išlieka maistingųjų medžiagų: vitaminai B1, B6, PP, manganas, fosforas, magnis, selenas, varis, aminorūgštys, ląsteliena.
  • Raudoni ir juodi ryžiai: Mažiausiai populiarios ryžių rūšys. Apie juos žino nedaug žmonių, bet raudonieji ryžiai - taip pat yra kaloringiausi (net kaloringesni už baltuosius ryžius). Juodieji ryžiai yra populiarūs tarp besirūpinančių sveiku maistu, nes yra turi daugiausiai baltymų ir maistinių medžiagų, stiprina imunitetą ir gerina regėjimą. Taip pat rekomenduojama valgyti nuo anemijos.

Atsakydami į klausimą, kurie ryžiai sveikesni - poliruoti ar nepoliruoti, - žinoma, kad antrieji. Kuo mažiau poliruoti ryžiai, tuo jie sveikesni.

Ryžių Rūšių Palyginimas

Ryžių rūšis Apdorojimas Maistingumas Privalumai Trūkumai
Baltieji poliruoti Poliruoti, pašalintas viršutinis sluoksnis Daugiausia B grupės vitaminų, kalis Lengvai virškinami, ilgai laikomi Didelis glikeminis indeksas, mažiau maistingų medžiagų
Garuose virti Iš pradžių verdami garuose, po to džiovinami ir poliruojami Išsaugo apie 80% maistingųjų medžiagų iš apvalkalo Sveikesni už baltuosius ryžius -
Rudi Nepašalintas sėlenų apvalkalas Vitaminai B1, B6, PP, manganas, fosforas, magnis, selenas, varis, aminorūgštys, ląsteliena Daug maistingų medžiagų -
Raudoni - - - Kaloringesni už baltuosius
Juodi - Daugiausiai baltymų ir maistinių medžiagų Stiprina imunitetą, gerina regėjimą -