pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Lenkiškas aguonų pyragas: tradicinis receptas

Nida Degutienė, tinklaraščio „Nidos receptai“ autorė, puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Ji yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“ bei rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai.

Nida Degutienė teigia: „Lietuviškoje virtuvėje aguonos karaliauja per Kalėdas. O štai lenkai turi ne vieną aguoninį kepinį, kuriuo mėgsta vaišintis kiaurus metus. Vienas tokių kepinių - tradicinis aguonų pyragas. Storas aguonų sluoksnis gardinamas tarkuotais obuoliais, riešutais, razinomis, ir apelsinų cukatais, o viršus tepamas baltu cukraus glajumi“.

Šis aguonų pyragas, skirtingai nuo mielinio aguonų vyniotinio, kuris paprastai kepamas Kalėdų šventėms, išlieka visus metus. Tradicinės kepyklose jo šviežio galima rasti visada. Apatinis trapios tešlos pagrindas it stoooooooras drėgnas sluoksnis maltų aguonų su razinomis ir riešutais. Specialiai nekepiau šio pyrago Kalėdoms, nes ir taip negalėjau apsispręsti kokį tortą kada patiekti ir kada valgyti. Pasilikau šį aguoninį malonumą pošventiniam laikotarpiui, kai nesinori taip iškart grįžti į pilką kasdienybę.

Ingredientai

Pagrindui:

  • Miltai - 0.5 st.
  • Sviestas - 4 valg. šaukšt.
  • Cukrus - 2 arbat.
  • Druska - 0.5 arbat.

Aguonų sluoksniui:

  • Aguonos - 1.5 st.
  • Sviestas - 4 valg. šaukšt.
  • Cukrus - 0.5 st.
  • Kiaušinio tryniai - 2 vnt.
  • Obuoliai (tarkuoti) - 1 st.
  • Manų kruopos - 4 valg. šaukšt.
  • Razinos - pagal skonį
  • Riešutai - pagal skonį
  • Cukatos - pagal skonį
  • Migdolų ekstraktas - keli lašai
  • Kiaušinio baltymai - 2 vnt.

Cukraus glajui ir papuošimui:

  • Cukraus pudra - pagal poreikį
  • Sultys (arba vanduo) - pagal poreikį

Gaminimo eiga

Pagrindas:

  1. Kepimo formą (23x34 cm) patepkite trupučiu sviesto ir išklokite pergamentiniu popieriumi.
  2. Visus pagrindo ingredientus greitai sumaišykite (kad nesušiltų) rankomis arba elektriniu maišytuvu.
  3. Suformuokite iš tešlos plokščią apskritimą ir susukę į maistinę plėvelę padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų (30-60 min).
  4. Sušalusią tešlą suplėšykite gabaliukais ir jais išklokite kepimo skardos dugną (galite iškočioti ir tada iškloti). Sulyginkite paviršių pakočiodami jau formoje stikline.
  5. Skardą padėkite į šaldytuvą, kad gerai atšaltų (30 min).
  6. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Tešlos pagrindą subadykite šakute. Kepkite apie 15 minučių, kol pagrindas šiek tiek paruduos.

Aguonų sluoksnis:

  1. Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite stovėti tol, kol atvės.
  2. Nupilkite vandenį ir du kartus sumalkite*.
  3. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
  4. Obuolius nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka.
  5. Sviestą kartu su cukrumi gerai išsukite, kol gausite purią šviesią vienalytę masę. Po vieną muškite kiaušinio trynį, kaskart labai gerai išsukdami.
  6. Pabaigoje sudėkite maltas aguonas, tarkuotus obuolius, manų kruopas, razinas, riešutus, cukatus ir migdolų ekstraktą, ir viską sumaišykite.
  7. Baltymus išplakite iki purumo ir atsargiai sumaišykite su aguonų mase. Viską išklokite ant paruošto pagrindo, išlyginkite paviršių.
  8. Kepkite apie 60-70 minučių, kol aguonų sluoksnis taps sausas.

Cukraus glajus ir papuošimas:

  1. Cukraus pudrą ir sultis (vandenį) gerai sumaišykite mažame puodelyje šaukšto nugarėle.
  2. Jei glajus pernelyg skystas, įberkite dar cukraus pudros, jei per tirštas - įlašinkite dar kelis lašus sulčių arba vandens.

Pastaba: *Aguonas taip pat galima užpilti verdančiu vandeniu ir pavirinti apie 20 minučių. Tada nusausinti ir sumalti.