pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Meilė iš Pirmo Žvilgsnio: Pyrago Receptas, Užburiantis Skoniu ir Aromatu

Lapkričio 6-ąją Lietuvoje minima pyragų diena. Pyragai - vienas tų desertų, kuriuos mėgsta visi. Be to, egzistuoja daugybę šio kepinio receptų: nuo vaikystę ir močiutės keptus pyragus primenančių obuolių ar varškės iki egzotiniais vaisiais kvepiančių, įmantresnių saldėsių. Atraskite naują meilę su šiuo ypatingu pyrago receptu, kuris sužavės kiekvieną ragautoją.

Sezoniškumas ir Kokybiški Ingredientai

Norint iškepti gardų ir dėmesio vertą pyragą - vien fantazijos nepakanka. „Pirmas dalykas, į kurį vertėtų atsižvelgti ruošiant pyragus, - sezoniškumas. Kepant nuostabaus skonio kepinius rinkitės tuos ingredientus, kurie būdingi esamam metų laikui. Pavyzdžiui, rudenį saldėsiai neįsivaizduojami be lietuviškų obuolių ar iš šiltesnių kraštų atgabentų persimonų, granatų, o būtent šiuo metu tinklo parduotuvėse įsibėgėja ir šviežiai sunokusių klementinų ar apelsinų sezonas, kuris kasmet sulaukia itin didelio pirkėjų susidomėjimo. Be to, pyragus galite gardinti ne tik vaisiais ar uogomis, bet ir rudens derliaus moliūgais, morkomis ar avokadais, kurie taip pat puikiai tinka gaminant įvairiausius saldėsius“, - kalba T. Pasak konditerijos eksperto, dar viena gero pyrago paslaptis - kokybiški ingredientai. Gamindami desertus vietoj grietinėlės ar sviesto niekuomet nenaudokite riebalų mišinių ar kitų pakaitalų, rinkitės kokybišką šokoladą, kakavą ar karamelę, varškę, vaisių tyres, kefyro kremus, maskarponės sūrį. Jeigu pyraguose norite sumažinti cukraus kiekį, juos saldinti galima natūraliu medumi.

Apelsinų ir Kardamono Simfonija: Receptas

Šis pyragas pasižymi nepaprastu apelsinų ir kardamono deriniu, kuris sukuria nepakartojamą skonį ir aromatą. Vienintelis dalykas, ką būtų galima pakeisti, tai įdėti truputį daugiau kardamono ar apelsino žievelių, kad aromatas dar labiau svaigintų. Nes ko jau ko, bet apelsinų niekada nebus per daug...

Ingredientai

  • Apelsinų sluoksniui:
    • 3 apelsinai (+1 tešlai - žievelei ir sultims)
    • 1 puodelis vandens
    • 1 puodelis cukraus
    • 0,5 a. š. malto kardamono
  • Tešlai:
    • 2 kiaušiniai
    • 135 g cukraus
    • žiupsnis druskos
    • 110 ml alyvuogių aliejaus
    • 1 a. š. vanilės ekstrakto
    • 1 a. š. malto kardamono
    • 2 a. š. tarkuotos apelsino žievelės
    • 2 v. š. apelsino sulčių
    • žiupsnis (1/8 a. š.) sodos
    • 0,5 a. š. kepimo miltelių
    • 110 g miltų

Gaminimas

  1. Apelsinus gerai nuplauname ir tris iš jų supjaustome riekelėmis.
  2. Į prikaistuvį įpilame puodelį vandens ir puodelį cukraus, įberiame malto kardamono. Užverdame.
  3. Kai sirupas pradeda virti, sudedame apelsinų riekeles ir sumažiname kaitrą. Uždengę verdame apie 15 minučių ir retkarčiais vis pamaišome.
  4. Po to puodą atidengiame ir leidžiame apelsinams pravėsti tiek, kad galėtume juos liesti rankomis.
  5. Į dubenį įmušame kiaušinius, suberiame cukrų ir druską. Mikseriu plakame kelias minutes, kol kiaušinių masė pabąla ir kelis kartus padidėja.
  6. Vis dar plakdami pamažu supilame alyvuogių aliejų. Įberiame kardamono, šliūkštelime vanilės ekstrakto ir apelsinų sulčių, sudedame žieveles. Išmaišome mentele.
  7. Atskirame inde persijojame sodą, kepimo miltelius ir miltus. Juos per kelis kartus įmaišome į tešlą.
  8. 20 cm skersmens apvalią skardą išklojame kepimo popieriumi: jei skarda vientisa - iškerpame apskritimą, jei nuimamais kraštais - užspaudžiame šonus taip, kad popieriaus perteklius būtų skardos išorėje. Šonines sieneles patepame aliejumi ir prilipiname kepimo popieriaus juosteles, kad apelsinai nepridegtų.
  9. Atvėsusias apelsinų riekeles išdėliojame ant skardos dugno, o šonuose jas dar šiek tiek iškeliame viršun - dėliojame vertikaliai.
  10. Ant apelsinų supilame tešlą ir pašauname į iš anksto iki 175 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame 30-35 minutes. Beje, greičiausiai apelsinų sultys ims varvėti orkaitėje, tad dėl visa ko po apačia padėkite tuščią skardą.
  11. Ištraukę pyragą iš orkaitės leidžiame jam bent 10 minučių pastovėti kambario temperatūroje ir tik tada imame iš skardos.
  12. Patiekiame apverstą (kad matytųsi apelsinai) ir sulaistome sirupu, kuriame virėme vaisius. Skanaus!

Patarimai Kepant Pyragus

T. Naudokite šaltus ingredientus. Geras pyragas prasideda nuo traškaus jo pagrindo. Kaip teigia ekspertas, ruošiant pyrago pagrindą tešlai naudokite tik iš šaldytuvo ištrauktą sviestą, o į miltus pilamą vandenį pašaldykite ledo kubeliais. Atsargiai elkitės su tešla. Jeigu kočiojant tešlą pamatėte įtrūkimų - ne bėda. Pasistenkite juos atsargiai suklijuoti pirštais. Jeigu tešlą minkysite iš naujo - ji gali tapti itin kieta, o tai paveiks pyrago tekstūrą. Dar vienas svarbus eksperto patarimas - minkant tešlą ant jos barstyti kuo mažiau miltų. Iš pradžių pasiruoškite pagrindą. Iškočiotą pyrago tešlą, prieš dedant ant jos įdarą gražiai įkomponuokite į kepimo formą, uždenkite ją kepimo popieriumi ir iškepkite orkaitėje. Kepkite ant žemiausios lentynos. Tam, kad pyragas kepant nesudegtų - geriausia jį kepti ant žemiausios orkaitės lentynėlės. Prieš patiekiant - leiskite atvėsti. Įdarui reikia laiko sustingti, antraip pyragas bus skystas. Pyragai su vaisių įdarais turi atvėsti bent keturias valandas prieš juos pjaustant, o varškės pyragai turi atvėsti apie dvi valandas prieš patiekiant.