Kol pavasaris dar nelepina šiluma, vakarais vis dar gera mėgautis šildančiais ir aromatingais troškiniais. Šis troškinys yra dar vienas sezoninės virtuvės receptas, skirtas žiemos laikotarpiui, kuomet gaminamas sotus ir maistingas valgis.
Avinžirniai ir vištiena - vardan valgio pilnumo ir sotumo, špinatai - vardan gaivių spalvų ir papildomos saujos vitaminų. Tai - Viduržemio jūros virtuvių skoniai, susipynę viename šildančio troškinio dubenėlyje.
Šį kartą siūlau išbandyti Maroku kvepiantį batatų ir avinžirnių troškinį. Jis lengvai pagaminamas, ypač patogu, kad viskas paruošiama vienoje keptuvėje. Nuostabus skonis tik iš augalinės kilmės produktų, tad tiks ne tik veganams ir vegetarams, bet ir visavalgiams, kurie supranta, kad subalansuota mityba paremta įvairove ir kartais yra net labai naudinga pasigaminti pietus ar vakarienę be mėsos - sotumo jausmą čia užtikrina baltymų pilni avinžirniai. Beje, šis troškinys labai universalus! Drąsiai pridėkite savo mėgstamų ar tiesiog šaldytuve užsistovėjusių daržovių.
Ingredientai
- 800 g kiaulienos šonkaulių
- 800 g konservuotų avinžirnių (2 mažos skardinės)
- 2-3 skiltelės česnako
- 3-4 pomidorai arba 1 mažas skardinė konservuotų savo sultyse pomidorų
- 1 apelsinas
- 2 cinamono lazdelės
- 3-4 gvazdikėliai
- Alyvuogių aliejus kepti
- 1 šaukštelis džiovinto raudonėlio
- Druskos
Gaminimo Eiga
- Dideliame puode įkaitinkite aliejų. Šonkaulius supjaustykite po vieną. Apkepkite šonkaulius su česnaku.
- Pomidorus, jei naudojate šviežius, nulupkite ir supjaustykite. Jei naudojate konservuotus pomidorus, juos irgi reikia supjaustyti. Nupjaukite 1-2 plačias apelsinų žievelės juosteles. Pomidorus sudėkite į puodą, suberkite raudonėlį, apelsinų žievelę, cinamoną, gvazdikėlius ir troškinkite 30 min.
- Avinžirnius nukoškite, bet skystį kol kas palikite. Suberkite avinžirnius į puodą, išspauskite apelsino sultis. Pasūdykite. Troškinkite dar 30 minučių. Laikas nuo laiko patikrinkite, ar netrūksta skysčio. Jei trūksta - papildykite, bet nedaug, nes troškinys neturi būti vandeningas.
Kiaulienos ir avinžirnių troškinys - tai sotus ir aromatingas troškinys, kuriame dera sultinga kiauliena, saldžios paprikos, švelnios cukinijos ir maistingi avinžirniai.
Kitas receptas su vištiena ir avinžirniais
Ingredientai:
- Vištiena
- Avinžirniai
- Špinatai
- Svogūnai
- Morkos
- Česnakai
- Pomidorų pasta
- Rūkyta paprika
- Kuminas
- Kokosų pienas
- Konservuoti trinti pomidorai
- Prieskoniai
Gaminimo eiga:
- Keptuvę įkaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies. Įpilkite alyvuogių aliejaus. Suberkite kapotus svogūnus ir pamaišydami kepinkite, kol suminkštės, apie 4-5 minutes. Suberkite smulkiai tarkuotą morką ir kapotus česnakus. Pakepinkite dar minutę, kol suminkštės.
- Sudėkite į keptuvę pomidorų pastą, suberkite rūkytą papriką, kuminą, pipirus ir druską. Maišydami pakaitinkite dar minutę, kol prieskoniai paskleis savo aromatą.
- Sudėkite nedideliais gabalėliais supjaustytą vištieną ir kepkite, kartais pamaišydami, kol mėsa pabals.
- Supilkite kokosų pieną, konservuotus trintus pomidorus, suberkite avinžirnius. Kaitinkite, vis pamaišydami, kol užvirs. Tuomet lėtai virkite apie 10 minučių, kol vištiena bus visiškai iškepusi, o troškinys šiek tiek sutirštės.
- Nuimkite nuo ugnies ir iš karto įmaišykite šiek tiek pasmulkintus špinatus - jie sukris, praras savo tūrį ir suminkštės.
- Patiekite su virtais ryžiais, žaliosios citrinos skiltelėmis, pagardinkite ryšeliu smulkintų šviežių prieskoninių žolelių.
Patarimai ir gudrybės
- Troškinį galima valgyti vieną arba su virtais ryžiais.
- Jei tik turite laiko - nepirkite jau apdorotų ir konservuotų pupelių ar avinžirnių. Džiovinti ankštiniai yra tikrai pigūs ir jų išeiga didelė.
- Troškinį gali papildomai praturtinti stambiai tarkuotomis morkomis, paprikų milteliais, rūkyta šonine, kuri suteiks jaukų dūmo aromatą.
- Ir patiekiant padėkite šalia raugintų agurkėlių.
Kaip ir būdinga tokio tipo troškiniams (angl. curry), gardžiausia jį valgyti su virtais ryžiais. Tik neišsigąskite pamatę tokį netrumpą prieskonių sąrašą. Būtent jie kartu su kokybišku pomidorų padažu sukuria patiekalo skonio bazę. Tad nepraleiskite nei prieskonių, nei pomidorų padažo. Beje, pomidorų padažą rinkitės kokybišką, su kuo daugiau pomidorų pastos sudėtyje.
Šis troškinys yra dar vienas sezoninės virtuvės receptas, skirtas žiemos laikotarpiui, kuomet gaminamas sotus ir maistingas valgis. Be to, tai dar vienas patiekalas, įrodantis, kad gardus maistas neprivalo būti brangus.