pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kugelis kaip valgykloje: paprastas receptas be mėsos

Dažniausiai kepdama kugelį mėgstu jį pagardinti kiauliena ar vištiena, tačiau šiandien labai užsinorėjau paprasto kugelio, be mėsos. Kažko panašaus, kaip būdavo mokyklos valgykloje, be nieko. Šis gavosi labai panašus.

Kugelį gaminau iš šviežių bulvių, kurios “papuolė” gana vandeningos, tad tokiam kiekiui bėriau 3 valgomuosius šaukštus manų kruopų. Kugelis paruoštas, patiekiame su grietine ar mėgiamu padažu.

Aš šį kartą patiekiau su varškės ir žalumynų padažu, kurį gaminau taip.

Prancūzams maisto gaminimas yra tarsi kultas, tai vienas iš jų dažniausių klausimų - „o ką lietuviai valgo?”, - pasakoja Erika. „Mes išbandėme kugelį. Deja, prancūzams kugelis nepatiko. Tiksliau jiems patiko skonis, bet nepatiko estetinis vaizdas. Manyčiau, reikėtų jį patiekti labai mažuose indeliuose, kadangi prancūzams labai svarbu estetinė maisto išvaizda. Tačiau, dabar visi iš mūsų reikalauja „tos rožinės sriubos” - šaltibarščių, - juokiasi Erika.

Tik bulvių ir druskos neužteks. Nors kugeliui kepti kokių nors ypatingų ingredientų nereikia, vien tik tarkuotų bulvių neužteks. Didžiausi puraus ir minkšto kugelio garantai yra pienas ir kiaušiniai. Beje, pieną reikia pilti karštą, kitaip tariant, kugelio masę užplikyti.

Jei pienas ir kiaušiniai atsakingi už purumą, tai papildomam skoniui ir aromatui suteikti reikės svogūnų ir rūkytos šoninės. Pusę rekomenduojamo svogūnų kiekio geriausia sutarkuoti kartu su bulvėmis, o kitą dalį pjaustyti kubeliais ir pakepinti kartu su taip pat supjaustyta šonine.

Vieni kugelio kepėjai ir kepėjos būtinai beria į masę miltų, kiti net nesupranta, kam to reikia. Iš tiesų miltai šie tiek „suriša“ kepinį, kugelis būna standesnis, lengviau pjaustomas, bet jei jums to nesinori, galite ir neberti, skonis nenukentės.

Kugelį be jokių priedų, net minėtosios šoninės, irgi galima iškepti, bet kodėl gi nepažaidus? Kai šoninė pabos, galite ją keisti kiaulienos faršu (jį reikia pakepinti), marinuotomis vištienos blauzdelėmis, vištienos filė gabaliukais, rūkytomis kiaulienos ausytėmis. Vietoje mėsos galima dėti džiovintų (tik prieš tai pamirkytų) grybų ar net lietuviškų džiovintų vaisių (slyvų, obuolių, kriaušių).

Nesvarbu, kepate kugelį didelėje kepimo formoje ar nedidukuose porcijiniuose indeliuose, nepamirškite dugno ir sienelių kruopščiai ištepti riebalais - tam labiausiai tinka taukai ar aliejus. Jei norite daugiau traškumo, galite barstyti ir maltais džiūvėsėliais, tačiau tai nėra būtina.

Jei naudojatės elektrine bulvių tarkavimo mašina, kugelio masę paruošite greitai, o štai kantrybės, kol jis kepa, reikės. Geriau, kad kugelis nebūtų labai plonas, toks jis bus minkštesnis, puresnis, tačiau storesnis, žinoma, ilgiau keps. Paprastai kugeliui iškepti reikia ne mažiau kaip valandos, tačiau svarbiausia - stebėkite jo viršų. Kai jis tampa auksinis, o pakraštėliai - traškūs, rusvi, metas traukti iš orkaitės.

Teisingai iškeptas kugelis nebus nei kietas, nei sprangus, tačiau padažas jam nepamaišys. Su kugeliu dera tie patys padažai kaip ir su cepelinais, bulviniais blynais: paprasčiausia (riebi) grietinė, grietinės-sviesto padažas, taip pat vadinamasis „baltas padažas“ iš pakepintų svogūnų, spirgučių, trupučio miltų ir pieno.

Klasikinis kugelis

Ingredientai (didelei skardai):

  • 2,5 kg bulvių;
  • 4 svogūnai;
  • 3 kiaušinių (galima mušti ir dvigubai tiek);
  • 500 ml pieno;
  • 500 g karštai rūkytos kiaulienos šoninės;
  • 1 šaukštas druskos;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • 2 valg. šaukšt. miltų (nebūtinai);
  • taip pat taukų ar sviesto skardos patepimui;
  • šiek tiek maltų džiūvėsėlių skardos pabarstymui (nebūtinai).

Gaminimas:

  1. Smulkiai sutarkuokite bulves ir 2 svogūnus.
  2. Kitus 2 svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje kartu su supjaustyta šonine. Šį šoninės bei pakepintų svogūnų pagardą dedame į bulvių masę, o tada supilame verdantį pieną - kitaip tariant, masę užplikome.
  3. Mušame į bulvių masę kiaušinius, beriame druską, pipirus, jei naudojate, taip pat ir miltus ir labai gerai išmaišome.
  4. Paruoštą kugelio masę verčiame į riebalais pateptą ir, jei patinka, džiūvėsėliais pabarstytą kepimo skardą bei šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.
  5. Kepame ne mažiau kaip valandą - kol kugelio pakraštėliai bus apskrudę, o visas viršus - auksinis.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerė Vaida Kurpienė siūlo išbandyti kugelio alternatyvą, kurioje bulves papildo kitos, sveikatai palankios ir nebrangios daržovės - cukinijos.

Bulvės, anot dietistės V. Kurpienės, lietuvių mityboje sutinkamos itin dažnai - jas naudoja ne tik garnyrui, bet ir kaip pagrindinį ingredientą įvairiems patiekalams. Nors apie bulves galima išgirsti įvairių nuomonių, dietistė šios daržovės nedemonizuoja - priešingai, rekomenduoja vartoti, nes tinkamai paruoštos ir saikingai vartojamos bulvės yra vertingos. „Šviežia bulvė - vertinga daržovė, ji turi savyje įvairiausių vitaminų, mineralų ir kitų mums būtinų maistinių medžiagų. Tai kalcio, kalio, magnio, geležies, cinko, fosforo, vitaminų A, B, C, P, folinės rūgšties, yra karotino šaltinis. Tiesa, kiek tų naudingųjų savybių gausime, priklauso nuo apdorojimo būdo. Ką tik iškastas, šviežias bulves galima valgyti termiškai neapdorotas, virti garuose ar vandenyje su lupena, taip pat kepti orkaitėje ant grotelių. Taip apdorojant lieka daugiausia mums reikalingų ir racione trūkstamų maistinių skaidulų ir vertingų medžiagų“, - pažymi V. Kurpienė.

Vis dėlto, tiems, kuriems bulvės neatsiejamos nuo kugelio, dietistė pataria per daug nepiktnaudžiauti ir negalvoti, jog tradicinis bulvių plokštainis praturtina organizmą dideliais naudingųjų medžiagų kiekiais. V. Kurpienė siūlo išbandyti kiek lengvesnę šio kepinio versiją, papildant bulvių tarkį morkomis ir cukinijomis. Būtent pastarosios suteikia šiam patiekalui išskirtinumo, o valgant - neapsunkina organizmo.

Dietistės teigimu, cukinijų patiekalai ypač tiks norintiems išlaikyti dailias kūno formas. Ši daržovė labai nekaloringa - vos 16 kcal /100 gramų (toks pats kiekis bulvės - 72 kcal.), tad ją galima valgyti neribojant savęs. Cukinija valgoma tiek žalia, tiek termiškai apdorota.

„Kalbant apie kugelį, cukinijos tikrai puikiai pakeičia dalį tarkių bulvių plokštainyje. Nors cukinija neturi išraiškingo skonio, bet ji puikiai „sugeria“ kitų produktų skonius, tad tinka eksperimentams virtuvėje, tik prieskonių berkite daugiau nei įprastai. Kviečiu išbandyti naują „Cugelio“ receptą, pagardintą ypatingu padažu. Jei pastarojo nesinori, cukinija dera su česnakais, raudonėliais, bazilikais, čiobreliais, rozmarinais, rūkytos paprikos milteliais“, - pataria dietistė, pridurdama, jog naujoji kugelio versija vasarą gali būti kepama ne tik orkaitėje, bet ir kepsninėse ar karšto oro gruzdintuvėje.

„Cugelis“ pagal V. Kurpienę

Reikės:

  • 2 morkų,
  • 2 cukinijų,
  • 2 bulvių,
  • 2 kiaušinių,
  • kietojo tarkuoto sūrio,
  • česnako pagal skonį,
  • druskos,
  • pipirų,
  • čiobrelių pagal skonį.

Proporcijas galite keisti pagal šaldytuvo turinį ir norus. Beje, atėjus rudens metui, vietoje morkų ar šalia jų, puikiai tiks moliūgas.

Gaminame:

  1. bulves, morkas ir cukinijas sutarkuokite šiaudeliais arba burokine tarka.
  2. Sumaišykite ir įmuškite du kiaušinius, įspauskite česnako skilteles, pagardinkite druska, pipirais, kietuoju sūriu ir viską gerai išmaišykite.
  3. Pagardinkite čiobreliais ir dar kelissyk viską išmaišykite.
  4. Supilkite tešlą į pasirinktą formą.
  5. Pašaukite iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 35-40 min. Svarbu neperkepti, nes vietoje plokštainio gausis kepta košė. Stebėkite situaciją, nes kepimo laikas priklauso ir nuo orkaitės, kepimo formos bei patiekalo dydžio.
  6. Patiekite kugelį su sočiuoju padažu (sumaišykite mėgstamomis proporcijomis graikišką jogurtą arba grietinę, varškę, keletą česnako skiltelių, smulkiai pjaustytą pomidorą, petražoles, krapus, druska ir pipirus. Jei valgys ir vaikai, petražoles ir krapus galima pateikti atskirai - įsibers tie, kas nori).