Lietiniai su varške - vienas tų receptų, kurio skonis lyg iš šilčiausių prisiminimų. Kai namai kvepia šviežiai keptais blynais, o viduje slepiasi minkštutė varškė - sunku rasti ką geresnio savaitgalio rytui ar jaukiai vakarienei. Šis receptas tarsi priminimas, kaip paprasti produktai - pienas, kiaušiniai, varškė - gali sukurti nuostabų, širdžiai mielą patiekalą.
Nors specialios blynų keptuvės neturiu, bet manau ir be jos galima iškepti kuo puikiausius lietinius. Svarbu, kad keptuvė būtų kuo mažiau svylanti, tada aliejaus reikės naudoti minimaliai. Teisingai paruošta tešla ir tinkamas kepimo būdas - pagrindas, kad lietiniai su varške būtų minkšti ir neprisviltų. Kartais smulkmenos nulemia, ar blynai tiesiog skanūs, ar nepamirštami.
Lietinių blynų receptas
Ingredientai:
- 3 kiaušiniai (vidutinio dydžio)
- 1 stiklinė neriebaus pieno
- 1/2 stiklinės vandens
- 2 valgomieji šaukštai cukraus
- 1 stiklinė kvietinių miltų
- 1 valgomasis šaukštas aliejaus į tešlą
- 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
- žiupsnelis druskos
- aliejaus kepti
Gaminimo eiga:
- Šluotele gerai išplakti kiaušinius.
- Supilti pieną, vandenį, aliejų, suberti cukrų, druską. Viską išmaišyti.
- Suberti miltus, išmaišyti iki vientisos masės.
- Tešlą palaikyti kambario temperatūroje apie 10 min.
- Keptuvėje virš vidutinės kaitros įkaitinti aliejų.
- Vienam lietiniui naudoti apie 1/3 stiklinės tešlos.
- Kepti iš vienos pusės porą minučių.
- Tada atsargiai apversti ir dar pakepti apie 30 sekundžių.
Varškės įdaras
Ingredientai:
- 250 g rikotos (arba varškės)
- 2 valgomieji šaukštai jogurto
- 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių
- medaus ar kito saldiklio pagal skonį
- vanilės ekstrakto
Gaminimo eiga:
- Rikotą sumaišyti su jogurtu, citrinos sultimis, medumi, vanile.
Alternatyvus varškės įdaras su braškėmis:
- Varškė
- Kiaušinis
- Cukrus
- Druska
- Krakmolas
- Braškės (supjaustytos)
Sumaišykite varškę su kiaušiniu, cukrumi, druska ir krakmolu. Suberkite supjaustytas braškes.
Kaip kepti lietinius, kad jie būtų minkšti ir neprisviltų?
- Tešlos poilsis - būtinas: Kai tešla pailsi bent 20 minučių, glitimas išsisklaido tolygiai, o blynai kepa elastingi ir neskyla.
- Kepimo keptuvė - kuo plonesnė, tuo geriau: Plona blynelinė keptuvė su žemu kraštu leidžia tolygiai paskleisti tešlą ir lengvai apversti lietinius.
- Įdaras - ne per skystas: Į varškės masę pridėtas krakmolas padeda išlaikyti įdaro formą ir sulaiko skystimą. Jei braškės labai sultingos, verta jas šiek tiek paspausti ir nusausinti popieriniu rankšluosčiu.
Lietinių sulankstymas ir kepimas su įdaru
- Imkite po vieną lietinį blynelį.
- Vienoje blynelio pusėje dėkite šaukštą varškės įdaro.
- Sulankstykite į vokelį ar ritinėlį.
- Sudėkite į kepimo indą ir galite pašauti į orkaitę 10-15 min.
- Keptuvėje virš vidutinio dydžio kaitros įkaitinkite šlakelį aliejaus.
Patiekimo idėjos
Lietiniai su varške puikiai tinka tiek šilti, tiek atvėsę. Pabarstykite juos cukraus pudra, užpilkite trintų braškių padažu arba šaukštu grietinės. Nors šis receptas orientuotas į saldų variantą su braškėmis, lietiniai su varške gali būti ir sūrūs. Užtenka į įdarą neberti cukraus, o įmaišyti šviežių krapų ar svogūnų laiškų. Tokius blynelius galima patiekti su natūraliu jogurtu, grietine ar net švelniu česnakiniu padažu.
Kepiau nedidelėje keptuvėje, kurios skersmuo apie 18 cm. Man išėjo apie 11 lietinių. Tešla buvo gana skysta, todėl ją buvo lengva paskleisti keptuvėje. Tą daryti reikėtų nuėmus nuo viryklės. Įdarą gaminau iš rikotos. Ją sumaišiau su abrikosų jogurtu. Žodžiu, tiek lietiniai, tiek įdaras buvo labai skanūs. Patiekiau su uogomis, džemu. Į įdarą galima pridėti ir uogų.
„Šiandien iškepsiu lietinių su varške“, - sakydavo mama, o žodžius lydėdavo šypsena. Šiandien, poilgų derybų, ko gi norėtųsi pietums, kepu šiuos blynelius savo sūnui.