Topinambai nėra tokie populiarūs kaip moliūgai, tačiau tai ypač naudinga daržovė. Pavyzdžiui, vitaminų B1, B2, C šiose daržovėse tris kartus daugiau negu morkose ir burokėliuose. Mineralinių medžiagų - gal net visa Mendelejevo lentelė. Juose yra insulino ir fruktozės - tai nekenksmingas cukrus diabetikams. Jis nepakeičiamas diabeto profilaktikoje, taip pat naudojamas užpilas bei arbata, paruošta iš džiovintų topinambų lapų.
Topinambo šakniagumbiai šiek tiek primena bulves, tačiau jie labiau išsikraipę, pačių netikėčiausių formų. Topinambų šaknis galima virti, troškinti, taip pat valgyti šviežias - dėti į salotas. Ši daržovė dar vadinama bulvine saulėgrąža ir yra žinoma mums seniai, tik gal primiršta, o be reikalo. Topinambų gumbais kaip tik gardžiuojamės pavasarį, kai išeina pašalas ir galima jų pasikasti. Juose yra daug tam tikros medžiagos, kuri reguliuoja medžiagų apykaitą ir padeda išvengti cukrinio diabeto. Dėl šiose bulvėse esančių B grupės vitaminų, askorbo rūgšties ir baltymo geriau įsisavinama geležis. Todėl žmonės, sergantys anemija, turėtų gerti šviežias topinambų sultis. Dar jos sureguliuoja širdies darbą, kraujospūdį, sustiprina širdies raumenį. Šios daržovės valo ir skystina kraują. Jose ypač daug kalio druskos - ji iš organizmo pašalina nereikalingą skystį.
Topinambų patiekalų receptai
Padažai
Padažą galite pasigaminti ir su svogūnais. Nuluptus topinambų gumbus sutarkuokite stambia tarka, svogūnus susmulkinkite, sumaišykite, apibarstykite miltais ir pakepinkite aliejuje iki auksinės spalvos.
Su obuoliais
Topinambų gumbus sutarkuokite stambia tarka, pakepinkite svieste. Obuolio skilteles patroškinkite kol suminkštės nedideliame kiekyje vandens, viską pertrinkite per sietelį. Viską sumaišykite, išplakite mikseriu iki purumo, įpilkite grietinėlės. Topinambų ir obuolių dedame lygiomis dalimis, įpilame 200g grietinėlės.
Su svogūnais
Nuluptus gumbus sutarkuojame stambia tarka, svogūnus susmulkiname, sumaišome, apibarstome miltais ir pakepiname aliejuje iki auksinės spalvos. Tada sudedame į puodą, užpilame verdančia grietinėle ir viską paverdame apie 3 min., po to įberiame druskos ir išplakame mikseriu iki purumo.
Salotos ir mišrainės
Salotos su grietine
Topinambus ir morkas (3:2) nuvalome ir sutarkuojame stambia tarka, užpilame grietine (arba majonezu), sumaišome, pabarstome smulkintais žalumynais.
Su juodosiomis slyvomis
500 g topinambų išverdame pasūdytame vandenyje, nulupame, supjaustome gabalėliais. Juodąsias slyvas verdame nedideliame kiekyje vandens, vėliau sutriname. Viską sumaišome ir užpilame grietine.
Su kukurūzais
Nulupame topinambus, užpilame verdančiu vandeniu ir paverdame 5 min. Supjaustome kubeliais, sumaišome su susmulkintais kietai virtais kiaušiniais ir konservuotais kukurūzais, užpilame majonezu. 500 g topinambų reikia 100 g kukurūzų, 4 kietai virtų kiaušinių.
Mišrainė
Topinambus, burokėlius ir morkas išverdame, nulupame, supjaustome šiaudeliais. Įdedame raugintų kopūstų, susmulkintų agurkų ir svogūno galvutę. Viską sumaišome ir ir užpilame aliejumi arba majonezu. Viską sudedame į salotinę, papuošiame burokėlių ir morkų gabalėliais, pabarstome smulkintais svogūnų laiškais ir krapais. Tokią mišrainę galima pagaminti ir naudojant šviežius (nevirtus) topinambus. 400 g topinambų imama po 200 g burokėlių, agurkų ir morkų, 100 g kopūstų.
Ikra
Pomidorus supjaustome gabalėliais ir pakepiname aliejuje. Topinambus, morkas ir svogūnus susmulkiname ir pakepiname atskirai. Daržoves sumaišome ir troškiname ant lėtos ugnies uždengtoje keptuvėje, dedame druskos, česnako, smulkintų žalių petražolių, viską sumaišome. Kol daržovės buvo troškinamos, jos prisigėrė aliejaus, todėl papildomai dėti aliejaus nereikia. 500 g topinambų imama 200 g pomidorų, 100 g svogūnų ir morkų, česnako galvutė, 100 g aliejaus, druskos - pagal skonį.
Kiti patiekalai
Sote
Šakniagumbius nulupame, supjaustome mažais kubeliais. Raudonuosius kopūstus supjaustome šiaudeliais. Porus supjaustome 2-3 cm gabalėliais. Daržoves sudedame į puodą, užpilame verdančiu vandeniu ir verdame ne ilgiau 10 min. - daržovės turi išlikti truputėlį kietokos. Vandenį nupilame, užbarstome druska, tarkuotu sūriu, užpilame grietine ir pakaitiname iki užvirs. 500 g topinambų imama 500 g porų, po 200 g raudonųjų kopūstų ir grietinės, 100-150 g sūrio.
Frikadelės
Paruošiame faršą: mėsą ir topinambus (lygiomis dalimis), svogūnų galvutes sumalame mėsmale, pasūdome, pabarstome pipirais, įmušame kiaušinį. Viską gerai sumaišome, formuojame graikinio riešuto dydžio rutuliukus ir dedame juos į verdantį pasūdytą vandenį. Kai frikadelės iškyla į paviršių - jas išgriebiame kiaurasamčiu. Patiekiame su grietine arba pomidorų padažu, daržovių garnyru.
Mielinis pyragas (boba)
Mieles ištirpiname nedideliame kiekyje šilto pieno, pridedame stiklinę miltų ir išplaktus kiaušinius, viską gerai išmaišome, kad masė taptų vientisa. Paliekame 2-3 val. šiltoje vietoje. Nuluptus topinambus sutarkuojame stambia tarka, sumaišome su pakilusia tešla, įpilame dar stiklinę miltų ir truputį druskos. Tešlą gerai išmaišome, dedame į sviestu išteptą skardą ir kepame orkaitėje kol įgaus auksinę spalvą. 500 g topinambų imama 2 stiklines miltų, pusę stiklinės pieno, 2 kiaušinius, 25 g mielių. Jeigu norite gaminti be mielių, miltus galite pakeisti virtais ryžiais, o kiaušinius išplakti su pienu - taip galite iškepti originalų kepinį.
Kepinėliai
Topinambų šakniagumbius nulupame, sutarkuojame smulkia tarka, įmušame kiaušinius, dedame sviestą, druskos, sodą, cukraus, miltus ir užmaišome minkštą tešlą. Šaukštu dedame nedideles porcijas tešlos ant sviestu išteptos skardos ir kepame karštoje orkaitėje, kol įgaus auksinę spalvą. 0,5 kg topinambų reikia 2 kiaušinių, 500 g miltų, po 100-150 g cukraus ir sviesto, po ¼ arbatinio šaukštelio druskos ir sodos.
Saldumynų mėgėjų džiaugsmas
Nulupame topinambus ir obuolius. Visko imame po lygiai, troškiname nedideliame kiekyje vandens, pertriname per sietelį ir dedame medaus pagal skonį.
Receptas grožiui
Topinambo šakniagumbius nuplauti šepetėliu bet negalima jų lupti. Sutarkuokite smulkia tarka, įdėkite šaukštą alyvuogių, vynuogių kauliukų, arba kanapių aliejaus ir dėkite ant veido kaukes.
Sergantiems diabetu
Jeigu ilgą laiką gersite topinambų sultis niekada nesirgsite insultu ir infarktu.