Nuo senų senovės lietuviai daržoves, vaisius, grybus, žuvis, paukščius, žvėrių ir galvijų mėsas kepdavo ne virš ugnies ar žarijų, o tik šalia ugnies ir žarijų, kad nevarvėtų sultys arba riebalai, o kepsniai nejuoduotų ir neapsineštų nuodingais degėsiais. Šitą receptą radau seniausiose Lietuvos kulinarijos knygose. Būtent taip antys tūkstančiais ar šimtais buvo ruošiamos Lietuvos karalių, kunigaikščių ir bajorų rūmuose.
Greitpuodžio Istorija ir Veikimo Principai
Ar žinojote, kad geras greitpuodis atveria neribotas kulinarines perspektyvas? Sumanus naudojamas gali tapti jūsų bilietu į nepaprastų kulinarinių malonumų pasaulį. Verta daugiau sužinoti apie jos istoriją, veikimo principus ir geriausių gamintojų pasiūlymus!
Greito Maisto Gaminimo Istorija
Galbūt nustebsite sužinoję, kad greitpuodžio ištakos siekia 1679 m., kai prancūzų fizikas ir išradėjas Denis Papinas sukūrė pirmąjį sandarų puodą su apsauginiu vožtuvu, kuriame gaminant maistą susidarydavo aukštas slėgis. Mokslininkas tikriausiai nenumatė, kokį epochinį atradimą padarė. Šis puodas, kurį išradėjas pavadino „kaulų minkštikliu“, tapo ne tik virtuvės įrankiu, bet ir tapo prietaisu, kuris naudojamas chirurgijos instrumentams ir vaistams sterilizuoti, prototipu.
Be to, Papino darbas su šiuo išradimu paskatino sukurti garo variklį, varomą slėgiu išsiskiriančiais garais. Kas galėjo pagalvoti, kad iš greitpuodžio, galima taip priartėti prie naujo išradimo! Naujoviška Papino idėja gana greitai sulaukė visuotinio pripažinimo, o greitpuodis, nuo seno žinomos kaip Papino virduliai, tapo nuolatine viso pasaulio virtuvių dalimi.
Kaip Veikia Greitpuodis?
Greitpuodžio veikimo principas daugeliui yra gana paslaptingas. Vidutinės žinios apsiriboja tuo, kad maisto gaminimas tokiame puode vyksta padidinto slėgio aplinkoje. Ką tiksliai apima greitpuodžio procesas? Dėl puodo hermetiškumo, kaitinant vandenį susidarantys garai lemia, kad puodo viduje slėgis pakyla iki 1,6-2 atmosferų. Dėl šio slėgio vandens virimo temperatūra padidėja iki 112-120 °C. Būtent čia slypi visa virimo greičio paslaptis. Palyginimui, aukštikalnių sąlygomis, kur vandens virimo temperatūra esant sumažintam slėgiui yra apie 80-90 °C, bulvėms išvirti gali prireikti kelių valandų, o slėginiame puode - 6 minučių!
Visišką greitpuodžio sandarumą užtikrina unikali jo konstrukcija. Puodo dangtį, turintį specialų sandariklį, uždaro susikertančios arba slėginės spyruoklės. Gaminant maistą jis glaudžiai prisispaudžia prie puodo flanšo, nes garai jį spaudžia iš vidaus, todėl puodas yra visiškai sandarus. Tačiau jei garų perteklius negalėtų pasišalinti, po kurio laiko puode susidarytų toks slėgis, kad jis sprogtų.
Dėl šios priežasties kiekviename greitpuodyje yra reguliavimo vožtuvas, pro kurį išeina garai. Paprastai tai būna metalinis strypas, kuris užblokuoja garų išleidimo angą, esančią greitpuodžio dangčio korpuse. Kai viršijamas tam tikras slėgis, strypas pakeliamas į viršų ir atlaisvinama anga, pro kurią išeina perteklinis garas. Kai slėgis viduje pakankamai sumažėja, strypas vėl užblokuoja angą. Tokiu būdu puode palaikoma pastovi slėgio vertė, todėl visas virimo procesas vyksta tolygiai.
Be to, greitpuodyje taip pat įrengtas panašiu principu veikiantis apsauginis vožtuvas, naudojamas, jei užsikimštų valdymo vožtuvas. Apsauginis vožtuvas taip pat naudojamas garų pertekliui pašalinti, kai baigiamas virimo procesas, o tai yra būtina sąlyga viryklei atidaryti.
Greitpuodžio Privalumai
Greitpuodžio sandarumo sekmė visų pirma yra virimo proceso greityje. Gaminimo laiką galima sutrumpinti iki 70%! Dėl to trumpiau karščio ir vandens veikiamas gaminamas maistas išlaiko vertingus mikroelementus ir vitaminus, kurie neišsiplauna, kaip tai atsitiktų ilgai verdant įprastame puode. Tai ypač svarbu verdant daržoves - maisto spalva taip pat nepakinta.
Dėl greitpuodžio sandarumo taip pat išgaunamas visas maisto skonis ir aromatas. Verdant įprastame puode, daug skonio ir aromatinių medžiagų pasišalina su garais. Tuo tarpu greitpuodyje visos maisto skonį lemiančios medžiagos išlieka, o garai išsiskiria tik nedideliais kiekiais.
Svarbu ir tai, kad gaminant maistą greitpuodyje sutaupoma iki 50 % energijos. Taip yra todėl , kad gaminimo procesas ne tik trumpesnis, bet ir sunaudojama mažiau energijos, nes viryklė nepraranda šilumos dėl nereikalingo garų išsiskyrimo. Be to, gaminant maistą greitpuode ir virtuvėje, ir visuose namuose nesikaupia nemalonūs gaminimo kvapai, pavyzdžiui, verdant pupeles ar kopūstus.
Naudodami greitpuodį taip pat galite pamiršti, kas yra pridegęs patiekalas. Prisidegti paprasčiausiai neįmanoma, nes puode visada yra vandens. Dėl to šio tipo indus lengva valyti.
Šiuo metu visi geri greitpuodžiai yra pagamintos iš nerūdijančio plieno arba jo darinių, todėl jas galima plauti indaplovėje. Maistas gaminimas naudojant greitpuodį privalumų gali turėti begalę. Trumpai tariant, greitpuodžiai tiesiog suteikia mums naują maisto gaminimo kokybę!
Maisto Gaminimo Paslaptys
Kaip ir kiekvienas menas, taip ir maisto gaminimas greitpuodyje reikalauja žinoti tam tikras taisykles. Puode visada turi būti skysčio, todėl įsitikinkite, kad įpylėte reikiamą kiekį. Šiandien greitpuodis leidžia mums ruošti maistą dviem būdais:
- verdant vandenyje arba sultinyje
- verdant garuose su specialiais įdėklais.
Pirmuoju atveju, verdant ar troškinant maistą, vandens ar sultinio kiekis turi būti ne mažesnis kaip du puodeliai ir ne didesnis kaip 2/3 puodo tūrio. Kita vertus, verdant garuose reikėtų įpilti apie 6 puodelius vandens. Ruošiant maistą, kuris verdant išbrinksta, puodas turėtų būti pilnas tik iki pusės. Kad nepervirtų, labai svarbu tiksliai nustatyti laiką, todėl visada pravartu turėti laikmatį.
Ypač atsargiai reikėtų atidaryti dangtį. Dangtį reikia ne iš karto nuimti, o išleisti puode susikaupusius garus, kad susilygintų slėgis puodo viduje ir išorėje.
Ką Galima Virti Greitpuodyje?
Daugelis naujų šio tipo puodų naudotojų dažnai svarsto, kam naudoti įsigytą prietaisą. Na, praktiškai viskam! Greitpuodžiai geriausiai tinka daržovėms ir mėsai virti. Juos taip pat galima naudoti sriuboms ar troškiniams gaminti.
Keletas pavyzdžių? Šonkauliukai grybų padaže - 10 minučių, garuose virta žuvis - 6 minutės, jautienos sultinys - 20 minučių, įdaryti kopūstai - 25 minutės, šparagai - 5 minutės, antis su persikais - 30 minučių. Tokios viryklės panaudojimo galimybės praktiškai neribotos!
Anties Receptai Greitpuodyje
Greitpuodyje galima pagaminti ir pusgaminius, ir paprastus, ir įmantriausius patiekalus. Ji ne tik atveria galimybę greitai ir patogiai paruošti sveikus patiekalus, bet ir suteikia galimybę susipažinti su nepaprastų kulinarinių patirčių ir tikrų gomurio malonumų pasauliu.
Troškinta Žąsis su Raudonaisiais Apelsinais ir Briuselio Kopūstais
Troškinta žąsis - tai skanus, aromatingas ir įspūdingas patiekalas, idealiai tiks šventiniams pietums. Derinys su raudonais apelsinais, obuoliais ir briuselio kopūstais suteikia saldžiarūgščio skonio, o spanguolių padažas papildomai įneša šventinės nuotaikos.
Ingredientų Nauda:
- Žąsis - tai riebesnė, tačiau labai skani mėsa, kuri puikiai dera su rūgščiais ir saldžiais priedais. Ji yra puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis.
- Raudonųjų apelsinų sultys - suteikia subtilaus citrusinio skonio ir yra gausu vitamino C, kuris stiprina imunitetą.
- Briuselio kopūstai - labai maistingi, turintys daug vitaminų ir mineralų, be to, jie turi antioksidacinių savybių.
- Obuoliai - suteikia saldumo ir rūgštumo derinį, o jų pluoštai gerina virškinimą.
- Spanguolės - ne tik prideda skonio, bet ir turi daug antioksidantų, vitaminų ir mineralų, naudingų širdžiai ir kraujagyslėms.
- Raudonas sausas vynas - padeda sušvelninti skonį ir suteikia gylio troškiniui, o alkoholis garuojant sustiprina kitus prieskonius.
Ingredientai
- žąsys: 0,5 (~1,5 kilogramo)
- česnakas: 3-4 skiltelių
- svogūnai: 1 (didelio)
- džiovintas čiobrelis: žiupsnio
- šviežiai malti pipirai
- nemalti juodieji pipirai: kelių žirnelių
- kadagio uogos: kelių
- lauro lapai: 2-3
- druska: žiupsnelio
- kmynai: žiupsnelio
- cukrus: 2 šaukštelių
- raudonųjų apelsinų sultys: 1,5 stiklinės
- vanduo: 1 stiklinės
- balzamiko actas: 1 šaukštelio
- poro šaknis
- sausas raudonas vynas: 1 butelio
- obuoliai: 4 (vid. dydžio)
- briuselio kopūstai: 500 gramų
- spanguolių padažas
- sviestas
Recepto Paruošimas
- Pirmiausia žąsį susmulkiname maždaug delno dydžio gabaliukais. Nuimkite taukų sluoksnį. Beje taukus galite išlydyti bei po to panaudoti kepant bulves.
- Sudedame žąsies gabalus į puodą, sudedame paspaustas česnako skilteles (jų nesmulkiname, tiesiog paspaudžiame peiliu), susmulkintą svogūną, čiobrelius, pipirus, lauro lapus, kmynus, cukrų ir balzamiko actą.
- Viską užpilame raudonųjų apelsinų sultimis bei vandeniu.
- Prieskoniuose mirkstančią žąsį padedame bent kelioms valandoms į šaldytuvą. Aš ją palaikiau šaldytuve šiek tiek virs 4 valandų.
- Po to dėkite žąsį troškintis. Troškiname maždaug pusvalandį.
- Į puodą supilame butelį sauso raudono vyno ir troškiname dar ~105 minutes. Greitpuodyje šis procesas vyksta žymiai greičiau. :)
- Ruoškite garnyrą: Aš pati šį kartą prie žąsies derinau svieste paskrudintus bei lengvai karamelizuotus brokolius ir obuolius.
- Brokolius perpjaukite perpus ir paskrudinkite pjūvio vietą ant sviesto, apverskite ir užpilkite šlakelį vandens (kad keptuvės dugnas nebūtų sausas) ir paviršių pabarstykite cukrumi.
- Uždenkite ir patroškinkite maždaug 10 minučių. Išimkite į lėkštutes.
- Obuolius perpjaukite perpus, išimkite sėklas ir iš abiejų pusių puseles apkepinkite keptuvėje. Obuolys neturi ištižti, bet pabadžius šakute turi pasijausti minkštas vidus.
- Briuselio kopūstus, obuolius bei žąsies gabaliukus dėliokite į lėkštutes, palaistykite spanguolių padažu.
- Troškinys gaunasi itin aromatingas. Labai gerai dera rūgštumas bei saldumas.
ZYLE Greitpuodyje Troškintos Antienos Kulšelės su Daržovėmis ir Kokosų Pienu
Minkštos, sultingos ZYLE greitpuodyje greitai ir sveikai ištroškintos antienos kulšelės jaukiai vakarienei ar ypatingiems pietums. Pirštelius aplaižysite!
Ingredientai:
- 1 morkos
- 1 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 2 antienos ketvirčių
- 2 rozmarino šakelių
- 2 čiobrelio šakelių
- ½ l vandens
- 1 saujos bazilikų
- 300 ml kokosų pieno
- Žiupsnelio juodųjų pipirų
- Žiupsnelio druskos
Paruošimas:
- Daržoves supjaustykite, sudėkite į ZYLE greitpuodį, įpilkite alyvuogių aliejaus, sudėkite antienos ketvirčius, pagardinkite druska ir pipirais, berkite žoleles, supilkite vandenį ir troškinkite 40 min.
- Ištroškinus antieną, sudėkite bazilikus, supilkite kokosų pieną ir dar troškinkite 5 min.
- Patiekite su troškinio daržovėmis ir padažu.
Skanaus!