Kada valgyti rūgštynių sriubą, jei ne vasarą, kai galima ją gaminti iš šviežių rūgštynių? Ir nors vasara daugumai yra šaltibarščių metas, sriubų racioną galima paįvairinti ir prisiskinti daug kur augančių rūgštynių, iš kurių gaunasi skani ir sveika sriuba. Tikriausiai daugelį skirtingi metų laikai paskatina pritaikyti maisto racioną pagal to sezono augalus.
Receptu dalijasi „Rimi“. Privaloma sriuba kiekvieną pavasarį ir ne tik todėl, kad yra labai skani, visų pirma, ji yra nepaprastai naudinga žmogaus organizmui. Ir kas mūsų užaugome be rūgštynių sriubos, retoriškai klausia mitybos specialistė Vaida Kurpienė? Šių rūgščiu skoniu pasižyminčių žalumynų galima rasti tiek nuosavose lysvėse šalia namų, tiek pievose ar pamiškėse. Beje, tai vienas žmogaus organizmui naudingiausių augalų, kuriame gausu vitaminų ir mikroelementų.
Rūgštynių sriuba su vištiena
Patiekalas paprastai ir greitai pagaminamas, o gaminamas su vištiena yra ir sotus. Yra begalės rūgštynių sriubos receptų, bet šis, drąsiai tą galiu pasakyti - pats geriausias! Rūgštynių sriubai, jei neturite šviežių rūgštynių, galima panaudoti ir konservuotas.
Ingredientai:
- 2-3 litrai vandens
- Vištienos šlaunelės
- Prieskoniai
- Bulvės
- Morkos
- Kruopos
- Šviežios rūgštynes (arba konservuotos)
Gaminimo eiga
- Į puodą įpilkite 2-3 litrus vandens, sudėkite vištienos šlauneles ir prieskonius.
- Nulupkite bulves ir morkas ir supjaustykite jas mažais gabalėliais.
- Kai mėsa išvirs, išimkite ją iš sultinio ir nuimkite mėsą nuo kaulų.
- Į sultinį sudėkite morkas ir bulves, kruopas ir mėsą be kaulų. Virkite dar 10 minučių.
- Tada sudėkite nuplautas ir susmulkintas rūgštynes, pavirkite dar 5 minutes ir nukelkite nuo ugnies.
- P. S. jei neturite šviežių rūgštynių, naudokite konservuotas. Tokiu atveju, jas sudėkite gaminimo pabaigoje ir užvirus nukelkite nuo ugnies.
Tradicinė rūgštynių sriuba
Ingredientai:
- 250 g. rūgštynių lapelių (palikite tik plonus kotelius, storesnius nupjaukite)
- 1 didelės morkos (apie 120g.)
- 1 didelio svogūno
- 100 g. petražolės šaknies, pastarnoko ar saliero gumbo
- 1 šaukšto smulkiai supjaustytų šviežių krapų stiebų (nebūtina)
- 1,7 litro gero naminio vištienos, kiaulienos, jautienos ar daržovių sultinio
- 170 g. riebios grietinės (30-40% riebumo)
- 1 arbatinio šaukštelio miltų
- 20 g. sviesto
Gaminimo eiga
- Morką, petražolės šaknį (ją galite keisti pastarnoku ar saliero gumbu) nuskuskite, nuplaukite ir burokine tarka sutarkuokite į dubenį. Į tą patį dubenį suberkite nuluptą ir smulkiai supjaustytą svogūną bei smulkintus krapų stiebus, jei naudojate.
- Į puodą, kuriame virsite sriubą įdėkite sviesto, 1 šaukštą alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės mažos ugnies.
- Paruoštas daržoves suberkite į puodą, viską gerai išmaišykite ir uždengę dangčiu kepkite apie 20 minučių. Kas kelias minutes nuolat pamaišykite ir stebėkite procesą, kad daržovės neapskrustų. Jeigu jos atrodo sausos, įpilkite likusį šaukštą aliejaus.
- Kol daržovės kepa smulkiai, bet labai smulkiai supjaustykite rūgštynes. Atidėkite 30 g. rūgštynių pačiai pabaigai. Jeigu turite virtuvinį prietaisą su pjaustyklės funkcija (su tokiais lenktais, aštriais diskais), tai labai palengvins ir pagreitins darbą.
- Į didesnį dubenėlį įberkite miltus ir išmaišykite su dviem šaukštais vandens, kad neliktų gumuliukų. Ištirpintus miltus sumaišykite su grietine.
- Daržovėms apkepus, nuimkite dangtį, ugnį padidinkite iki vidutinės aukštos ir supilkite sultinį.
- Sultiniui užvirus suberkite smulkintas rūgštynes (220 g.), jas virkite vos kelias minutes ir būtinai nugraibykite paviršiuje susidariusias putas.
- Dabar į dubenį su grietine bei ištirpintais miltais įpilkite pusę samčio verdančios sriubos, gerai išmaišykite, tą pakartokite dar kelis kartus ir galiausiai viską supilkite į puodą su sriuba. Šis etapas reikalingas tam, kad grietinė "susipažintų" su karščiu, jos nesutrauktų į gabalėlius ir butų vientisa sriubos konsistencija.
- Sriubai pakartotinai užvirus, dar kartelį nugraibykite putas ir nukelkite nuo ugnies. Dabar įberkite žiupsnelį druskos bei juodųjų pipirų, skonį atitaikykite pagal save, bet su druska rekomenduoju elgtis atsargiai.
- Į puodą suberkite atidėtus 30 g. rūgštynių, 1 šaukštą smulkintų krapų, viską gerai išmaišykite ir uždengę dangčiu leiskite sriubai 10 minučių "pailsėti". Dar kartelį paragaukite ar netrūksta druskos.
Patarimai
Su rūgštynių sriuba yra taip, kad abejingų jai nėra: ją arba mėgsti arba ne. Tiesa yra dar vienas aspektas: mėgsti su virtais kiaušiniais arba įleistais. Prieš verdant kiaušinius, geriausia būtų juos iš šaldytuvo išimti anksčiau, taip sumažinsite įskilimo riziką. Kiaušinius dėkite į verdantį vandenį ir virkite 8 minutes, jie bus vidutiniškai minkšti, jeigu norite kietai virtų, tuomet 10 minučių.
Niekaip man nesiseka užsiauginti pakankamai savų rūgštynių, tad nušvitus pavasariui einu jų rinkti į netoliese esančią pievą. O štai špinatų visada turiu kiek, kad dedu visur kur tik sugalvoju, tad ir rūgštynių sriuba būna neišimtis. Ir buvau labai maloniai nustebinta viename gastronominiame žurnale perskaičius, kad prancūzai rūgštynių sriubą gardina būtent svieste kepintai špinatais. Tad dabar visada ir aš juos pakepinu ir mėgaujamės Lietuvos laukų rūgštynių prancūziška sriuba su svieste kepintais špinatais.
Rūgštynių sriuba su špinatais
Ingredientai:
- 1l vištienos sultinio
- 2-3 bulvės
- Poro balta dalis
- 1 morka
- 2 kietai virti kiaušiniai
- Sauja rūgštynių
- Sauja špinatų
- Krapų
- Juodųjų pipirų
- Aliejaus kepimui
- Šaukštas sviesto špinatų kepimui
- Grietinė ir juodos duonos pateikimui
Gaminimo eiga
- Morkas smulkiai supjaustome arba sutarkuojame ir pakepiname aliejuje su smulkiai pjaustytu poru.
- Į verdantį mėsos sultinį sudėkite kubeliais pjaustytas bulves.
- Pavirus maždaug 5 minutes sudėkite pakepintas morkas, suberkite pipirus.
- Virkite kol bulvės suminkštės.
- Špinatus lengvai apkepkite svieste.
- Tuomet sudėkite pjaustytas, be kotelių rūgštynes.
Lengvas rūgštynių sriubos receptas
Ingredientai:
- 4 mažos bulvės
- 1 svogūnas
- 2 česnako skiltelės
- 80 g. šviežių nuplautų rųgštynių lapų
- 2 kubeliai daržovių sultinio (kiekis gali skirtis pagal instrukcijas ant jūsų sultinio pakuotės - reikia tiek kubelių, kiek rašo, kad reikėtų 1,5 litro vandens)
- 1,5 l vandens
Gaminimo eiga:
- Užvirti 1,5 litro vandens.
- Bulves nuskusti ir supjaustyti kubeliais, sudėti į verdantį vandenį ir virti apie 15 min. arba kol suminkštės.
- Susmulkinti česnakus, svogūną ir apkepti keptuvėje ant alyvuogių aliejaus. Apkepus sudėti juos į puodą su verdančiomis bulvėmis. Kartu įdėti ir sultinio kubelius.
- Kai bulvės bus beveik išvirę, kartu į puodą sudėti šiek tiek susmulkintas rūgštynes, pipirus ir pavirti 5-8 minutes.
- Jei reikėtų, įdėti dar druskos.
Kitas rūgštynių sriubos variantas
Ingredientai:
- Bulves
- Svogūną
- Morką
- Žalumynus (kalendrą, petražoles, krapus, svogūnų laiškus)
- Rūgštynes
- Druską
- Pipirus
- Česnaką
- Aliejų
Gaminimo eiga:
- Bulves supjaustyti kubeliais, svogūną ir morką smulkiai supjaustyti, žalumynus susmulkinti.
- Ant įkaitintos keptuvės su aliejumi dėti svogūną ir morkas. Troškinti iki lengvai pagels ant lėtos ugnies 10-15 min.
- Į puodą su vandeniu dėti bulves ir virti kol bus beveik gatavos. Sudėti keptas daržoves.
- Dėti smulkiai sukapotus žalumynus - kalendrą, petražoles, krapus ir svogūnų laiškus, virti 5 min. Dėti rūgštynes, laikyti ant ugnies dar 2 min.
- Dėti druską, pipirus, smulkintą česnaką ir nuimt nuo ugnies. Išpilstyti į lėkštes.
Rūgštynių sriubą patiekite su virtu kiaušiniu.