Varškėčiai - toks patiekalas, kurio receptą turi kiekviena šeimininkė. Ir manau, kiekvienai jos receptas pats geriausias ir tinkamiausias. Kepti varškėčiai yra tas maistas, kurį turbūt galėčiau valgyti kiekvieną dieną. Nors juos dažniausiai gaminu tradicinius, bet šį kartą kepiau visai mažiukus.
Man turbūt visi skaniausi patiekalai yra tie, kuriuose yra varškės. Kepti maži varškėčiai - dar vienas variantas, kaip skaniai panaudoti varškę. Pagal šį receptą gaminau kelis kartus - ir manau, kad gaminsiu dar ne kartą. Kepti maži varškėčiai tapo tikrai vienu mėgstamiausių patiekalu iš varškės!
Varškėčiai yra vienas mėgstamiausių pusryčių patiekalų. Išbandykite receptą itin purių keptų varškėčių, kuriuos galite patiekti ir su uogiene, ir su lašiša!
Ingredientai
Keptiems varškėčiams reikia:
- 500 g varškės (geriau naminė ar riebesnė)
- 2 kiaušiniai
- Pusės žaliosios citrinos sulčių (nebūtina)
- 2 v. š. cukraus
- 1 a. š. vanilinio cukraus
- Žiupsnelio druskos
- 8 v. š. miltų
Gaminimo eiga
- Varškę mediniu šaukštu pertriname per smulkų sietelį, kad varškėčiai būtų puresni.
- Įmušame kiaušinius, įberiame cukrų, vanilinį cukrų ir druską. Viską gerai išmaišome.
- Suberiame miltus. Taip pat gerai išmaišome. Tešla gausis limpanti prie rankų, bet kuo mažiau miltų, tuo varškėčiai minkštesni.
- Patogiausia, varškėčius formuoti aliejumi išteptomis rankomis. Kepame ant mažos ugnies, kol gražiai apskrus.
- Labai skanu juos valgyti su grietine ir cukrumi.
Alternatyvus receptas su lašiša
Išbandykite receptą itin purių keptų varškėčių, kuriuos galite patiekti ir su uogiene, ir su lašiša! Keptiems varškėčiams reikia:
- 500 g kreminės arba birios varškės
- 1 kiaušinio
- 2 šaukštų miltų
- Žiupsnelio SANTA MARIA akmens druskos
- Aliejaus (kepti)
Patiekti
Sūrūs varškėčiai su lašiša, grūdėtąja varške, pomidorais ir agurkais:
- KIETAVIŠKIŲ geltonųjų slyvinių pomidorų
- Grietinės
- Grūdėtosios varškės
- Sūdytos arba rūkytos lašišos, silkės arba kitos žuvies, svogūnų laiškų
- Mikrožalumynų
Saldūs varškėčiai su cukraus pudra ir uogomis:
- DANSUKKER cukraus miltelių
- Šviežių arba šaldytų uogų
- Mėtų, šalavijo lapelių
Gaminimo žingsniai:
- Jeigu naudojate birią varškę, ją sutrinkite trintuvu arba pertrinkite per sietelį.
- Kiaušinį paplakite atskirai ir varškę sudėkite į jį, o ne atvirkščiai. Taip kiaušinis pasiskirstys varškėje tolygiai. Išmaišykite. Maišykite šaukštu, o ne plakite.
- Suberkite miltus ir įberkite truputį SANTA MARIA akmens druskos. Išmaišykite ir palikite 10-15 min. pastovėti.
- Aliejumi suvilgytomis rankomis formuokite varškėčius.
- Apvoliokite juos miltuose.
- Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus ir dėkite varškėčius. Kepkite maždaug po 2 min. iš kiekvienos pusės, kas minutę pavartydami.
- Iškepusius varškėčius padėkite ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštės.
- Užkandiniam variantui varškėčius serviruokite ant medinės lentelės su KIETAVIŠKIŲ geltonaisiais pomidorais, grietine, grūdėtąja varške, daržovėmis ir būtinai svogūnų laiškais.
- Saldžius varškėčius patiekite pabarstę DANSUKKER cukraus milteliais ir šviežiomis arba šaldytomis uogomis.
ALFO PATARIMAI:
- Kvietinius miltus galite keisti kukurūzų miltais.
- Keptuvę įkaitinkite sausai. Patikrinti, ar įkaitusi keptuvė, galima įlašinus kelis lašus vandens - jie turi iš karto išgaruoti.
- Saldiems varškėčiams galite į tešlą įtarkuoti citrinos žievelės, įberti cinamono, įdėti vanilės.
- Neperkraukite keptuvės varškėčiais - jie turi kepti laisvai, o ne susigrūdę.
Orkaitėje kepti varškėčiai
Orkaitėje kepti varškėčiai - tai skanus, lengvai pagaminamas ir švelnus desertas, kuris tiks tiek pusryčiams, tiek vakarienei. Varškėčiai gali būti tiek saldūs, tiek sūrūs, tačiau šis receptas skirtas saldžiajam variantui. Šie varškėčiai tampa purūs, minkšti ir maloniai kvapnūs.
Gaminimo žingsniai:
- Paruoškite varškę: jei naudojate storesnę varškę, ją galite šiek tiek pertrinti, kad būtų kremiškesnė tekstūra.
- Sumaišykite ingredientus: į didelį dubenį suberkite varškę, įmuškite kiaušinius, įdėkite cukrų, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos.
- Miltai ir kepimo milteliai: atskiroje talpoje sumaišykite miltus su kepimo milteliais.
- Formuokite varškėčius: su šlapiomis rankomis arba šaukštu suformuokite nedidelius varškėčius. Jie turi būti gana minkšti, tačiau formą turintys.
- Kepti: įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Kepimo formą ištepkite aliejumi arba sviestu, o tada dėkite varškėčius į ją, palikdami tarpą, kad jie nesuliptų.
- Patiekimas: paruoštus varškėčius galite patiekti su mėgstama uogiene, šviežiais vaisiais, medumi ar cukraus pudra.
Šie kepti varškėčiai - paprasti kaip dukart du. Lygiai tokie patys, kokius prieš keliolika metų kepdavom kartu su mama; tokius pačius šiandien kepu savo saulėtam virtuviukui.
Greitas receptas
Ingredientai:
- 500 g varškės
- 1 kiaušinis
- 3 valg. š. miltų
- 2 valg. š. cukraus
- 1 arb. š. vanilinio cukraus
- ½ arb. š. druskos
Gaminimas:
- Sumaišykite visus ingredientus.
- Keptuvę įkaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies. Ištirpinkite porą šaukštų kokosų aliejaus. Semkite po šaukštą paruoštos varškės masės ir drėgnais delnais formuokite nedidelius varškėčius. Kepkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol gražiai apskrus.
Patarimai, kaip kepti purius varškėčius
Purūs kepti varškėčiai neatsiejami nuo sveikų pusryčių ar vėlyvų savaitgalio pietų: Lietuvoje juos gaminti ir, žinoma, skanauti tikrai labai populiaru. O ir nemėgti jų sunku: purūs varškėčiai puikiai dera su uogienėmis, grietine, jogurtu, o didžiausi smaližiai mielai mėgaujasi varškėčiais su lazdynų riešutų kremu.
Štai keletas patarimų:
- Svarbu per daug neužkaitinti keptuvės, o leisti varškėčiams iš abiejų pusių lengvai apskrusti.
- Šie varškėčiai būna skaniausi, kai jų neuždengiu su keptuvės dangčiu. Tada jie būna purūs, viduje minkšti, o išorė apskrudusi.
- Miltų kiekis priklauso nuo varškės drėgnumo. Pastebėjau, kad šviežesnė varškė būna drėgnesnė, todėl reikia naudoti kiek daugiau miltų.
- Jų gaminimas yra panašus į virtų varškėčių. Tešla turėtų būti tokia, kad pavyktų suformuoti varškėčius. Gali kažkiek lipti prie rankų, bet turėtų būti įmanoma suformuoti du volelius.
Šaldyti varškėčiai
Ar tobuli varškėčiai lygu šaldyti varškėčiai? Taip tikrai gali būti! Nereikia niekur skubėti: leiskite sau atsipūsti ir pirkite iš karto pagamintus varškėčius, kuriuos liks tik pašildyti. Sveikuoliški varškėčiai gaminami iš geros varškės, ji maišoma su kvietiniais miltais, kiaušiniu, vaniliniu cukrumi. Kuo daugiau varškės, tuo geriau, nes tokie varškėčiai bus tinkami mažyliams.
Varškėčiai kepti orkaitėje neturėtų būti atšildomi: įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepkite varškėčius apie 10-15 minučių.
Varškės nauda
Nuo seno žinoma, kad varškė yra labai naudingas produktas visoms amžiaus grupėms. Joje daug kalcio, kuris būtinas tinkamai dantų, kaulų būklei palaikyti. Varškėje taip pat yra nepakeičiamų aminorūgščių, kurių reikia tinkamai nervų sistemai ir sveikam virškinamajam traktui palaikyti. Taip pat joje gausu vitamino B, magnio, fosforo. Šį produktą tikrai verta įtraukti į mažylių mitybą.
Kepti varškėčiai vaikams visuomet yra maloni ir laukiama staigmena: ką tik iš orkaitės ar keptuvės patiekti varškėčiai leidžia pasitelkti vaizduotę ir valgyti juos taip, kaip tądien norisi. Be to, minkšti varškėčiai yra sveikas, turintis daug naudingųjų medžiagų, mažai angliavandenių ir daug baltymų patiekalas.
Varškėčių populiarumas
Kepti varškėčiai yra bene kiekvieno tautiečio širdyje: tikrai ne veltui paieškos sistemose tiek daug užklausų „kepti varškėčiai receptai“, „varškėčiai receptas“ ar „kepti varškėčiai receptas“. Ir jūs esate tarp tų ieškančiųjų? Siūlome išmėginti štai šį tobulų varškėčių receptą. Gaminimas iš tiesų paprastas.
Gaminimo žingsniai:
- Inde plakite kiaušinį su cukrumi ir vaniliniu cukrumi kol gerai suputos.
- Tuomet į jį įberkite varškę, išmaišykite, kad neliktų didelių varškės gumulėlių.
- Suberkite miltus, druską ir dar kartą išmaišykite, kol neliks sausų miltų gabalėlių.
Pirkti varškėčius patogiausia internetu: sveikuoliški, tinkami kepti keptuvėje ar orkaitėje, jie tikrai nustebins jus nuo pirmo kąsnio. Šaldytus varškėčius dėti į orkaitę ir kepti 180ºC temperatūroje 10-15 min.