Kiekvienais metais gegužės 2 dieną minima pasaulinė tuno diena, skirta atkreipti dėmesį į šių žuvų reikšmę vandenyno ekosistemoje.
Kita vertus, tai labai skani ir sveikatai naudinga žuvis. Mitybos specialistą šią žuvį rekomenduoja rinktis dėl jame esančių vertingų omega 3 riebalų rūgščių. Tačiau geriausia pirkti žuvį, sugautą laikantis tvarios žuvininkystės principų.
Tuno nauda sveikatai
„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria, jog šviežio tuno įtraukimas į maisto racioną gali prisidėti prie sveikatos stiprinimo. Šioje žuvyje yra daug jodo, kuris padeda kovoti su lėtiniu nuovargiu ir silpnumu. Be to, jame gausu B grupės vitaminų bei omega 3 ir 6 riebalų rūgščių, mažinančių širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
„Šie vandenynų ir jūrų gigantai turi itin daug omega-3 riebalų rūgščių, kurios yra gyvybiškai svarbios mūsų širdžiai. Be to, tune gausu baltymų, pavyzdžiui, vienoje 200 g konservuoto tuno skardinėje yra net apie 50 g baltymų. Tunai taip pat pasižymi dideliu kiekiu kalcio, kalio, cinko, B grupės vitaminų, seleno, folio rūgšties, geležies, kurie būtini sveikam žmogaus organizmui. Negana to - tunas yra geras vitamino D, kuris itin svarbus šiauriniuose regionuose gyvenantiems žmonėms, šaltinis. 100 g tuno gali būti daugiau nei pusė rekomenduojamos vitamino D paros dozės“, - pasakoja K.
Tunas yra ne tik reikšminga žmonių mitybos dalis, bet ir atlieka svarbų vaidmenį išlaikant pusiausvyrą jūrų ir vandenynų ekosistemose.
Dėl nuolatinės žvejybos nyksta kai kurios tunų rūšys. Kasmet yra sugaunama 7 milijonai metrinių tonų tuno ir į tuną panašios žuvies. Tai yra kiekis tolygus Didžiosios Gizos piramidės Egipte masei. Dėl to 2016 m.
„Tunai yra pagrindiniai jūrų mitybos grandinės plėšrūnai, todėl padeda išlaikyti jūrų gyvūnijos ir augalijos ekologinę pusiausvyrą. Jie minta įvairiomis mažesnėmis žuvimis, pavyzdžiui, kalmarais, silkėmis ar sardinėmis, dėl to kitų rūšių populiacijos išlieka sveikos ir subalansuotos. Tad itin svarbu, kad tunas ir jo gaminiai, kuriuos renkatės kasdien, būtų sužvejoti tvaresniu būdu, kuris padeda išlaikyti sveiką ekosistemą“, - sako K. Labulytė.
Kaip atpažinti tvariau sugautą tuną
Ieškant tvariau sugauto tuno, svarbu rinktis tokią žuvį, kuri yra gaudoma taikant vadinamus tausojančius žvejybos metodus. Tokius produktus galima atpažinti iš ant jų pakuočių esančių tarptautinių sertifikatų, pataria K.
„Pavyzdžiui, „Lidl“ asortimente esantis konservuotas tunas yra sertifikuotas „Dolphin Safe“ standartu, kuris užtikrina, kad tunas buvo sužvejotas taikant delfinams nekenksmingus žvejybos metodus. Be to, siekiame iki 2025 m. pabaigos užtikrinti, kad mūsų lentynose esantiems konservams būtų naudojamas tik tvariau sugautas tunas, turintis MSC (angl. „Marine Stewardship Council“) sertifikatą“, - aiškina K.
Tuno receptai
Lietuviško prekybos tinklo atstovai siūlo paįvairinti savo vakarienės meniu ir išbandyti naujus receptus, tarp kurių greitai bei lengvai paruošiami tuno kepsniai. Anot jos, tai skatina žmones įtraukti įvairesnių bei kokybiškesnių produktų į savo savaitės valgiaraštį.
„Žmonės ne tik stengiasi labiau paįvairinti savo mitybą maistingesniais produktais, bet ir daugiau gamina namuose, o tai leidžia užtikrinti pageidaujamą patiekalo sudėtį bei išvengti nereikalingų priedų. Dėl to mes jaučiame atsakomybę pasirūpinti, jog kiekvienas parduotuvėje apsilankęs pirkėjas rastų labiausiai jo poreikius, finansines galimybes ir, žinoma, aukštą kokybę atitinkančias prekes, tarp kurių - ir kokybiška šviežia žuvis“, - sako E.Dapkienė.
Tačiau norint išsaugoti šios žuvies ne tik vertingąsias, bet ir skonio savybes, svarbu atminti keletą pagrindinių paruošimo taisyklių.
„Jeigu vakarienei ruošiatės patiekti tuno kepsnį, pasistenkite jo neperkepti. Tai ypač svarbu, nes perkeptas tunas gali prarasti sultingumą ir tapti itin sausu. Idealiu atveju jis turi būti vidutiniškai iškeptas, o tam labiausiai gali padėti itin gerai įkaitinta keptuvė. Tuno kepimas neturėtų atimti daug laiko - ant stiprios ugnies pakanka ir 5 minučių. O jeigu norite įsitikinti, ar tunas iškepė, vadovaukitės šia taisykle: apskrudęs iš išorės, o viduje - rausvas ir sultingas. Tai primena jautienos kepsnio gamybą, dėl to ne veltui tunas lyginamas būtent su šia mėsa tiek dėl savo maistingumo, tiek dėl ruošimo ypatybių“, - pasakoja B.Baratinskaitė.
Česnakinis tuno kepsnys
Reikės:
- 2 tuno filė
- 4 sutrintų česnako skiltelių
- 2 šaukštų citrinos sulčių
- 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
- pusės šaukštelio džiovintų čiobrelių
- šiek tiek druskos ir pipirų
Paruošimas:
Sumaišykite inde česnaką, citrinos sultis, alyvuogių aliejų bei prieskonius. Įtrinkite juos į tuno filė - sandariai ją uždarykite inde arba plastikiniame šaldymo maišelyje ir bent 30 minučių palikite šaldytuve pasimarinuoti.
Praėjus 15 minučių nusausinkite tuno filė. Tuomet popierinį rankšluostį suvilgykite aliejumi - juo patepkite paprastą arba grilio keptuvę. Įkaitinkite ją iki vidutinio karštumo ugnies, atsargiai įdėkite tuną ir abi jo puses apkepinkite po 4 minutes arba kepkite tol, kol išorė apskrus, bet pats kepsnio vidus dar bus rausvos spalvos.
Citrininis tunas su bulvėmis orkaitėje
Reikės:
- 2 tuno filė
- 4 šaukštų alyvuogių aliejaus
- pusės citrinos sulčių
- 1 arbatinio šaukštelio druskos
- pusės šaukštelio pipirų
- pusės šaukštelio džiovintų raudonėlių
- pusės šaukštelio džiovintų čiobrelių
- 200 g raudonųjų bulvyčių
- 2 šaukštų tarkuoto parmezano sūrio
- citrinos skiltelės garnyrui
Paruošimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 230 laipsnių temperatūros. Tuo metu padalinkite visus prieskonius ir alyvuogių aliejų į dvi lygias dalis: vieną jų naudosite tunui, o kitą - bulvytėms. Dviejuose indeliuose sumaišykite šiuos prieskonius su aliejumi ir kol kas palikite.
Vieno indelio marinatu išmasažuokite tuno filė, sandariai ją uždarykite ir leiskite pasimarinuoti šaldytuve bent jau 15 minučių. Tuo metu dideliame dubenyje sumaišykite bulves su antruoju marinatu. Talpiai išdėliokite šias bulves kepimo popieriumi patiestoje skardoje, kadangi vėliau vietos turės likti ir tunui.
Iš pradžių bulves kepkite orkaitėje apie 15 minučių. Vėliau šalia jų sudėkite tuno filė - per visą skardą ant ingredientų išspauskite citrinos sultis bei tolygiai užberkite parmezano sūrį. Kepkite 6 minutes, tada iš orkaitės ištraukę skardą, apverskite tuno filė ir dar kepkite 6 minutes.
Tuno salotų sumuštiniai ant grotelių
Ingredientai:
- 1 saliero stiebas, stambiai supjaustytas
- ¼ raudonosios paprikos, stambiai supjaustytos
- ¼ raudonojo svogūno, stambiai supjaustyto
- ¼ puodelio smulkintų marinuotų agurkų
- 1 valgomasis šaukštas kaparėlių, nusausintų
- 2 skardinės tuno, nusausinto
- 4 valgomieji šaukštai majonezo
- 1 valgomasis šaukštas smulkintų petražolių
- 1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių
- 8 reikės baltos duonos
- 4 riekelės sūrio
- 2 pomidorai, supjaustyti griežinėliais
- 4 juostelės šoninės, traškiai iškeptos
- 1 arbatinis šaukštelis garstyčių
- 1 valgomasis šaukštas minkšto sviesto
- Druskos ir juodųjų pipirų, pagal skonį
Paruošimas:
Pirma, paruoškite klasikines tuno salotas, kurios bus naudojamos įdaryti sumuštiniams. Elektriniu smulkintuvu susmulkinkite salierus, raudonąją papriką, raudonąjį svogūną, marinuotus agurkus ir kaparėlius. Tuomet į smulkintuvą taip pat sudėkite tuną, majonezą, petražoles, citrinos sultis, druskos ir pipirų. Vėl trumpam įjunkite smulkintuvą, kad ingredientai susimaišytų į vientisą masę. Tuomet pradėkite formuoti sumuštinius. Išdėliokite 4 riekes duonos. Vieną kiekvienos riekelės pusę plonu sluoksniu patepkite suminkštintu sviestu. Dėkite riekes sviestu patepta puse į apačią. Ant kiekvienos riekelės uždėkite griežinėliais supjaustytus pomidorus, pabarstykite druska, pipirais ir gausiai uždėkite klasikinių tuno salotų. Tada ant kiekvieno sumuštinio uždėkite dar po pusę traškios šoninės gabalėlio, o ant jo - po gabalėlį sūrio. Ant viršaus uždėkite likusias 4 duonos riekeles, jų išorinę pusę aptepkite sviestu.
Įkaitinkite lauko kepsninę iki vidutinės ugnies. Paruoštus sumuštinius atsargiai dėkite tiesiai ant grotelių ir kepkite maždaug po 3-4 minutes iš kiekvienos pusės, arba kol duona apskrus iki aukso spalvos, o sūris išsilydys.