pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Raudonųjų pupelių pyrago receptas

Tikras netikėtumas - šio braunio pagrindą sudaro pupelės, tačiau valgantieji to niekaip neatspės. Šis pupelių šokoladainis yra iš tokių desertų luomo, kuriais mėgautis galima dažnai - visiškai augalinės kilmės, be glitimo, be jokių miltų, be pridėtinio cukraus (jei nedėsite šokolado gabaliukų, kuriuose gali būti cukraus), turintis daug baltymų ir sudėtinių angliavandenių, taip pat vitaminų, mineralų bei skaidulų.

Pupelių šokoladainis iškepa koncentruoto šokoladinio skonio ir drėgnos tekstūros. Jei valgysite tik ką iškeptą, konsistencija bus minkštesnė. Šokoladainis nėra labai saldus. Visas saldumas tik iš datulių (ir iš visai nedidelio kiekio juodojo šokolado, kuriame paprastai būna šiek tiek cukraus).

Kai užmaišysite tešlą, tiesiog paragaukite ir žiūrėkite, ar jums pakanka saldumo. Taip taip, augalinės kilmės tešlą galima drąsiai ragauti, ir šiaip jau, galima būtų ir suvalgyti 🙂 Bet šį kartą darome keptą, o ne raw šokoladainį/brownie, tad leiskime jam šiek tiek paskrudinti šonus orkaitėje.

Šį pupelių šokoladainį esu kepusi ir iš konservuotų, ir iš virtų pupelių. Abiem atvejais pasieksite tą patį džiuginantį rezultatą. Tik atkreipkite dėmesį į tai, kad naudojant virtas pupeles, tešlos konsistencija gali būti per daug tiršta. Tokiu atveju įpilkite 2-3 šaukštus augalinio pieno.

Šokoladainio nereikėtų perkepti. Gali atrodyti, kad ištraukus iš orkaitės atrodo nepilnai iškepęs, bet pakanka, kad pyrago kraštai būtų atšokę nuo kepimo formos. Atvėsęs jis sutvirtėja.

Ingredientai

  • 240 g virtų arba konservuotų raudonųjų arba juodųjų pupelių
  • 2 v.š. maltų linų sėmenų
  • 50 g kokosų aliejaus (skysto)
  • 60 g kakavos miltelių
  • 12 vnt. šviežių datulių be kauliukų (jei džiovintos, išmirkykite karštame vandenyje apie 30 min., kol suminkštės)
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • žiupsnelis druskos
  • 50 g juodo šokolado gabaliukų

Patiekimui: ledai, šviežios, šaldytos ar liofilizuotos uogos, riešutai

Gaminimas:

  1. Linų sėmenis užpilame 5 šaukštais vandens ir leidžiame pastovėti apie 10 min., kad išbrinktų.
  2. Į maisto kombainą sudedame visus ingridientus, išskyrus šokolado gabaliukus, ir sutriname iki vienalytės masės. Jei tešla atrodo per daug tiršta, įpilame 2-3 šaukštus augalinio pieno arba vandens. Įmaišome šokolado gabaliukus.
  3. Kepimo indą išklojame kepimo popieriumi, sukrečiame tešlą ir išlyginame paviršių su mentele ar šaukštu.
  4. Šauname į iki 180°C įkaitintą orkaitę ir kepame apie 15 min. (pyrago kraštai turi būtų atšokę nuo kepimo formos).
  5. Ištraukus iš orkaitės leidžiame jam pilnai atvėsti ir tik tada pjaustome gabalėliais. Laikome sandariame indelyje šaldytuve.
  6. Valgyti galime patiekti kartu su ledais, uogomis, riešutais.

Kitas receptas

Ingredientai:

  • 220 g juodojo šokolado, kuriame ne mažiau nei 70% kakavos
  • 400 g virtų arba konservuotų juodųjų (arba raudonųjų) pupelių
  • 25 g kakavos miltelių
  • 2 kiaušinių
  • 80 ml kokoso aliejaus
  • 1 a. š. cinamono
  • 2 a. š. vanilinio cukraus
  • 1⁄4 a. š. druskos
  • 1⁄2 a. š. kepimo miltelių
  • 2 a. š. kavos

Jeigu nusprendėte pupeles virti patys, užmerkite jas nakčiai; virkite, kol taps minkštos. Galima naudoti ir konservuotas.

Šokoladą susmulkinkite gabaliukais, tada smulkinkite trintuvu, kol išeis smulkios drožlės. Į smulkintą šokoladą sudėkite visus ingredientus: nusunktas pupeles, kakavą, kiaušinius, cinamoną, vanilinį cukrų, kepimo miltelius, druską, kepimo miltelius, kavą; supilkite klevų sirupą.

Patarimai

Po maždaug 15 min. traukiame jį iš orkaitės, net jei per vidurį įkištas pagaliukas būna aplipęs tešla. Praėjus maždaug 30 min. nuo kepimo pradžios, patikrinkite ar pyragas nepradeda per daug skrusti.

Aistė Švetkauskė baigė sveiko maisto gaminimo kursus Londone, studijavo molekulinio maisto subtilybes Florencijoje. Įkūrusi kulinarijos studiją Aistė siekia ne tik puoselėti mitybos įvairovę, bet ir skleisti žinią apie tai, kaip kiekvienas galime prisidėti prie maisto ir aplinkos tausojimo.