pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Šviežio derliaus bulvių receptai: nuo paprastų iki gurmaniškų

Tikra vasara prasideda tada, kai pasirodo pirmosios šviežio derliaus lietuviškos bulvės. Tikriausiai kiekvienas jas pirmiausiai patieks prie pagrindinės šio metų laiko sriubos - šaltibarščių. Bulvės yra tiesiog įsišaknijusios į lietuvių racioną, dažnuose namuose jos verdamos bent kelis kartus per savaitę. Tai toks kasdienis veiksmas, kad padaryti klaidų labai sunku.

Kaip paruošti šviežias bulves?

„Pirmiausia ieškokite panašaus dydžio bulvių. Tai palengvins gamybą - jos visos tuomet tolygiai išvirs ar iškeps. Taip pat nepamirškite atkreipti dėmesį į bulvių kokybę. Rinkitės tas, kurios atrodo sveikiausios, venkite tokių, kurios yra minkštos arba turi žalius gumbus“, - pataria J. Sabaitienė.

Naujo derliaus bulvių privalumas yra ne tik saldesnis skonis, malonesnė tekstūra, bet ir tai, kad jų skusti nebūtina. Pakaks tik gerai nušveisti - pavyzdžiui, švaria kempine ar šepetėliu.

Tačiau yra ir paprastesnis metodas, kuris ypač pasitarnaus, kai reikia nuplauti didelį kiekį šių daržovių. „Reikės tik stiklinės rupios druskos ir vandens. Sudėkite bulves į didelį dubenį ir gausiai pabarstykite druska. Kelias minutes jas sausas maišykite bulves rankomis - stambi druska veiks kaip šveitiklis ir pašalins visus nešvarumus. Tada bulves tiesiog kruopščiai nuplaukite, ir jos bus paruoštos“, - rekomenduoja J. Sabaitienė.

Paprasti, bet gardūs deriniai

„Receptai su šviežiomis lietuviškomis bulvėmis patrauklūs tuo, kad geriausiam jų skoniui atskleisti reikia visai nedaug. Net ir paprasčiausiai išvirtos ir apibarstytos šviežiais krapais jos jau bus puikus priedas prie grilio patiekalų ar kiaušinienės. Ne vienas patvirtins, kad bulvės, sviestas ir kefyras yra paprastas, bet toli gražu ne prastas derinys. Lygiai kaip ir jos, patiektos su silke, šaukštu grietinės ir žalumynais. Labai skanu šviežio derliaus bulves ir apkepti su šparaginėmis pupelėmis bei pagardinti šiek tiek šoninės“, - pasakoja kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

Ji taip pat atkreipia dėmesį - mitas, kad šviežio derliaus bulvės netinka blynams. Jie taip pat pavyks maloniai traškūs, tik juos maišant dėmesį sutelkti reikia į vieną svarbiausią darbą. „Visų pirma, šviežių bulvių lupti ar skusti netgi nebūtina, pakaks jas kruopščiai nušveisti. O pagrindinė taisyklė - sutarkuotas bulves reikia labai gerai nusausinti. Skysčio perteklių galima pašalinti spaudžiant masę medvilniniame skudurėlyje arba tą paprasčiausiai padaryti rankomis, imant bulves mažesnėmis porcijomis. Taip pat galite į tarkius įdėti daugiau miltų“, - pataria maisto gamybos žinovė.

Visgi, G. Urbonavičiūtė pataria šviežio derliaus bulves išnaudoti tiems receptams, kuriose bus galima pasimėgauti jų purumu, tarkuoti nereikės. Vos su keliais priedais jos gali tapti pačiu skaniausiu garnyru prie vasariškų patiekalų ant grilio ar tiesiog pagrindiniu patiekalu, patiektu su šviežiomis daržovių salotomis.

Šviežių bulvių receptai

Grilyje keptos šviežios bulvės su smidrais ir varške

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 60 min.

  1. Varškę sumaišykite su grietine, smulkintais krapais, svogūnų laiškais ir smulkiai pjaustytais ridikėliais. Pagardinkite druska, išmaišykite ir atidėkite į šalį.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C temperatūros. Lazdyno riešutus pabarstykite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite apie 6 minutes, kol riešutų odelės sutrūkinės. Karštus riešutus atsargiai supilkite į medvilninį audinį ir trinkite tarp rankų, kol odelės atsilups. Susmulkinkite riešutus.
  3. Bulves išvirkite al dente pasūdytame verdančiame vandenyje, nusausinkite. Dėkite ant įkaitintos kepsninės grotelių ir kepkite, kol odelė šiek tiek paruduos ir taps traški (bulves taip pat galite prieš tai suvynioti į aliuminio foliją su trupučiu sviesto arba alyvuogių aliejaus).
  4. Kai bulvės kepa, smidrus nuplaukite, nusausinkite, nupjaukite sumedėjusius galus, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska. Kepkite ant labai įkaitusio grilio po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės. Iškepusius šparagus pabarstykite ½ citrinos žievele, apšlakstykite citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi.
  5. Karštas bulves perpjaukite per pusę, į vidų įdėkite varškės mišinio ir apibarstykite smulkintais riešutais. Ant viršaus arba šalia dėkite smidrus. Viską pagardinkite šviežiai maltais pipirais.

Bulvių salotos su ridikėliais, agurkais ir išraiškingu padažu

  1. Nušveiskite bulves, bet jų lupti ar skusti nebūtina. Supjaustykite gabalėliais ir išvirkite.
  2. Ridikėlius, agurkus, svogūną supjaustykite griežinėliais.
  3. Paruoškite padažą: dubenėlyje gerai sumaišykite alyvuogių aliejų, actą, medų, garstyčias ir išspaustą česnaką.

Šviežios bulvės su špinatais ir kaparėliais

  1. Bulves nušveiskite, supjaustykite ketvirčiais ir išvirkite.
  2. Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų su 1 šaukštu sviesto.
  3. Iš citrinos išspauskite sultis ir nutarkuokite žievelę. Į keptuvę sudėkite likusį sviestą, špinatus, kaparėlius, citrinos žievelę ir sultis. Kelias minutes viską pamaišykite, kad špinatų lapai sumažintų savo tūrį, tada viską pagardinkite druska bei pipirais.

Patarimai, kaip virti šviežias bulves

Bulves pas mus įprasta naudoti virtuvėje visus metus. Bet tikrai ypatinga ši daržovė tampa būtent jos sezono metu, kai tik žemelė užaugina pirmąsias bulves. Šviežios bulvės yra labai gardžios tiesiog paprastai išvirtos! Paskanintos sviestu, krapais, o šalia patiekiant šviežiai raugintų agurkų ir sūdytos varškės. Man tai - idealus patiekalas.

  • Pirmiausia bulves, žinoma, reikia nuplauti. O tada jau skusti. Bet kitaip yra su šviežiomis bulvėmis - jų įprastu būdu skųsti nebūtina. Jas užtenka nuplauti ir imtis lengvesnio būdo: luobeles nušveisti šiurkštesniu šveistuku ar tiesiog šiurkštesne kempinės dalimi. Kai tuo tarpu senesnes bulves jau skutame skustuku ar lupame peiliu.
  • Bulves sudedame į didesnį dubenį, užpilame vandeniu ir nuvalome, nuskutame kempine (tinka paprastos kempinės šiurkštesnė dalis, metalinis ar plastmasinis šveistukas).
  • Svarbu, kad bulvės būtų maždaug vienodo dydžio.
  • Bulves geriau pradėti virti šaltame vandenyje, kaip ir daugelį šakninių daržovių. Vandens pilti maždaug 1 cm virš bulvių, t.y., kad vos apsemtų, taip jos išvirs tolygiau.
  • Druską beriam iš pradžių, taip išvirusios bulvės geriau išlaikys savo formą (tuo tarpu ruošiantis gaminti bulvių košę, bulves reikėtų sūdyti 10 minučių pavirus). Druskos reiktų berti ~1 a.š./1 litrui vandens (ar užtenka druskos, geriausia tiesiog paragauti vandenį, kuriame bulvės verda - turi būti nei pernelyg sūru, nei per prėska).
  • Mažos šviežios bulvės išverda maždaug per 15 minučių, vėlyvesnės - per 20 minučių.
  • Bulvėms išvirus reikia iš karto nupilti vandenį, kitaip jos prisigers vandens - bus vandeningos.
  • Pasirinktais prieskoniais ar padažu paskaninam bulves ir uždengę dangtį gerai pakratom puodą, kad jie gerai pasiskirstytų. Būkit atsargūs, jei bulvės bus pervirusios, jos gali subyrėti.

Paskaninimui:

  • Krapais.
  • Sviestu. Uždedam išlydyto sviesto gabalėlį ant dar karštų bulvių ir uždengę dangtį gerai jas pakratom.

Orkaitėje keptos bulvės

Daugelis bulvių kepimą įsivaizduoja labai paprastai: nulupus įmeti jas į orkaitę ir kepa. Koks įsivaizdavimas, toks ir rezultatas - kietos ir sprangios bulvės nelabai gali nudžiuginti net ir didžiausią jų mėgėją. O ką gi galima daryti kitaip? Rodos, nedidelė detalė gali visiškai pakeisti produkto skonį.

Nuluptas ar tiesiog labai gerai nušveistas su kempinėle vienodo dydžio bulves supjaustykite į keturias dalis. Dėkite į puodą su pasūdytu vandeniu ir užkaiskite. Leiskite vandeniui užvirti ir pavirkite dar pora minučių. Tada bulves nukoškite, perliekite šaltu vandeniu ir palikite nusivarvėti bei atvėsti.

Įjunkite orkaitę ir įkaitinkite iki 180 laipsnių. Bulves apibarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais ir gausiai apšlakstykite kepimui tinkamu rafinuotu rapsų aliejumi. Pamaišykite su ranka, kad visos pasidengtų aliejaus „marškinukais“ bei įsigertų druskos.

Bulves dėkite į kepimo skardą ir šaukite į orkaitę. Kepkite, kol gražiai apskrus, maždaug 30 minučių. Baigiant kepti bulves galite apibarstyti mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis - rozmarinu, čiobreliais ar raudonėliais, kmynais. Kartą paragavę, bulvių kitaip jau nenorėsite gaminti.

Česnakinės bulvės su šalavijais

Reikės:

  • 2,5 kg bulvių
  • 6 valg. š. rafinuoto rapsų aliejaus
  • didelio žiupsnio druskos
  • didelio žiupsnio maltų juodųjų pipirų
  • 1 česnako galvutės
  • kelių šakelių šviežio šalavijo

Gaminimas:

  1. Bulves nulupkite, dėkite į puodą su verdančiu vandeniu ir virkite 15 minučių. Nukoškite ir palikite nusivarvėti.
  2. Kepimo skardą ištepkite aliejumi ir sudėkite bulves. Apibarstykite jas druska bei pipirais ir išmaišykite, kad pasidengtų aliejumi.
  3. Tarp bulvių sukaišiokite sutraiškytas nuluptas česnako skilteles.
  4. Dėkite skardą į įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 minučių, kol bulvės gražiai pagels.
  5. Ant bulvių išdėliokite aliejumi išteptus šalavijo lapelius ir kiškite į orkaitę dar 15 minučių.

Po virtuvę pasklis nenusakomas aromatas, tačiau išlaukite, kol bulvės apskrus ir tuomet ragaukite.

Keptos bulvės su Parmezano plutele

Reikės:

  • 1,5 kg nedidelių bulvių
  • 2 valg. š. rafinuoto rapsų aliejaus
  • 5 skiltelių česnako
  • 1 valg. š. itališkų prieskoninių žolelių
  • ½ st. smulkiai tarkuoto Parmezano
  • druskos ir pipirų pagal skonį
  • 2 valg. š. sviesto
  • saujos šviežių susmulkintų petražolių

Gaminimas:

  1. Bulves nulupkite ir apvirkite, kaip nurodyta ankstesniuose receptuose. Kepimo skardą ištepkite aliejumi.
  2. Bulves nukoškite, palikite nusivarvėti ir sudėkite į skardą. Apibarstykite bulves druska, pipirais, prieskoninėmis žolelėmis, susmulkintu česnaku, tarkuotu sūriu (truputį palikite patiekimui) ir apšlakstykite aliejumi.
  3. Išmaišykite, kad visos bulvės vienodai pasidengtų aliejumi, sūriu bei prieskoniais.
  4. Dėkite skardą į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę ir kepkite 30 minučių.
  5. Iškepusias išimkite, aptepkite sviestu ir apibarstykite likusiu sūriu.

Keptos bulvės su šonine ir briuseliniais kopūstais

Orkaitėje keptos bulvės su traškia šonine - kas galėtų tam atsispirti? Atšalus orams, kai reikia daugiau energijos, tokiu patiekalu be sąžinės graužaties galime pasimėgauti ir dažniau. O miniatiūrinės brieselinių kopūstų galvytės patiekalui suteiks savito charakterio.

Reikės:

  • 1 kg bulvių
  • 1 valg. š. rafinuoto rapsų aliejaus
  • 1 valg. š. grūdėtųjų garstyčių
  • 1 arb. š. druskos
  • žiupsnelio juodųjų maltų pipirų
  • 120 g rūkytos kiaulienos šoninės
  • 250 g briuselinių kopūstų galvučių

Gaminimas:

  1. Šoninę supjaustykite plonomis riekelėmis. Bulves nulupkite.
  2. Į dubenį supilkite aliejų, suberkite druską, pipirus, sudėkite garstyčias. Dėkite bulves, šoninės juosteles ir išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų.
  3. Paruoštas bulves su šonine dėkite į kepimo skardą ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40 minučių, kas 10 minučių apvartydami.
  4. Briuselio kopūstėlius perpjaukite pusiau, apšlaksytkite aliejumi.
  5. Išimkite skardą iš orkaitės, bulves pastumkite į vieną pusę skardos, į kitą suberkite kopūstėlius. Dėkite į orkaitę ir kepkite dar 15 minučių.

Iškepusius paragaukite ir, jei reikia, pagardinkite druska.

Namuose keptos bulvytės fri

Bulvytės fri, ko gero, yra pats populiariausias greito maisto restoranų užkandis. Visgi jei pasigaminsite jas namuose, tai bus kur kas sveikesnis patiekalas. Mat restoranuose šio patiekalo gaminimas apgaubtas paslapčių: kai kurie virtuvėje pasisukioję šefai prasitaria, kad bulvytės prieš kepimą yra pamirkomos cukraus sirupe, kad taptų traškesnės. Neaišku, kiek tame yra tiesos, tačiau faktas, kad namuose jas galime pasigaminti gerokai sveikesnes, naudodami šviežią neperkaitintą aliejų ir kontroliuodami visą procesą.

Išduosime ir vieną paslaptį: kad bulvytės būtų traškios, prieš virimą nebūtina jas maudyti cukraus sirupe. Pakaks jas supjausčius šiaudeliais pusvalandį pamirkyti šaltame vandenyje, o paskui gerai nuplauti. Taip iš bulvių išsiplaus didelė dalis krakmolo ir iškepusios jos bus visai kitos kokybės.

Tiesa, nuplovus jas reikia gerai nusausinti, tad teks padirbėti bulvytes kočiojant tarp popierinių rankšluosčių. Bet patikėkite, šis vargas tikrai vertas to rezultato, kurį gausite!

Bulvytes gerai nusausinti reikia dar ir dėl to, kad bet kokia drėgmė, patekusi į verdantį aliejų, sukelia didžiulį šio pasipiktinimą ir jis ima šaudyti. Tad nusausinkite bulvytes ir stebėkite, ar aliejus jau pakankamai įkaito. Tai patikrinti galite įmetę vieną šiaudelį - jeigu aliejus sureaguoja, ima putoti, temperatūra tinkama, jeigu ne - dar kaitinkite.

Beje, jeigi neturite specialaus puodo su tinkleliu bulvytėms kepti, galite naudoti ir paprastą puodą. Šiuo atveju bus sunkiau išgriebti jau iškepusias bulvytes vienu metu ir kai kurios gali sudegti. Tačiau kai taip norisi tų apskrudusių šiaudelių, galima ir ilgiau pastovėti prie viryklės, tiesa?

Iškepusias bulvytes išgriebiame kiaurasamčiu, paliekame nusivarvėti ir dedame į lėkštę su rankšluostiniu popieriumi, kad susigertų riebalų perteklius. Ragaujame su įvairiais padažais, kurių receptus rasite čia. Na, o gardžioms bulvytėms kepti rekomenduojame kepimui tinkamą „Obelių“ rafinuotą rapsų aliejų.

Traiškytos keptos bulvės orkaitėje

Traiškytos keptos bulvės orkaitėje prieš porą metų mirgėjo socialinių tinklų nuotraukose. O aš visai neseniai jas vėl atsiminiau ir pasigaminau. Šios bulvės gali būti skanus ir sotus užkandis!

Idėja tokia, kad bulvės yra išverdamos, sutraiškomos su bulvių grūstuvu ir kepamos orkaitėje.

Geriausia naudoti mažos rūšies bulves („baby potatoes“), kurių nereikia lupti. Tiks ir kitokios bulvės, bet didesnės labiau trupės, sunkiau apskrus.

Kepdama stengiausi, kad bulvės per daug neišsausėtų. Norėjau, kad tik viršus būtų paskrudęs, o vidus minkštas.

Sūris nėra būtinas.

  1. Bulves nuplauti, nušveisti. Jų nelupti. Išvirti pasūdytame vandenyje.
  2. Įkaitinti orkaitę iki 220 laipsnių temp. Skardą iškloti kepimo popieriumi.
  3. Su bulvių grūstuvu jas atsargiai suspausti.
  4. Kepti apie 20-25 min. Tada išimti ir vėl aptepti aliejumi, apibarstyti parmezanu.
  5. Iškepusias apibarstyti petražolėmis.

Ingredientai:

  • Mažos šviežiols bulvytės - ~1 kg
  • Česnakas - 1 galvutė
  • Druska
  • Švieži krapai
  • Augalinis aliejus
  1. Šviežias bulvytes gerai nuplauname, nusausiname. Jeigu bulvės didesnės, perpjauname jas pusiau. Česnaką padaliname skiltelėmis, bet skiltelių nenulupame.
  2. Keptuvėje įkaitiname augalinį aliejų. Aliejaus turi būti maždaug 5 milimetrai nuo keptuvės dugno. Į keptuvę dedame bulvytes, uždengiame dangčiu ir nustatome vidutinį karštumą. Taip bulvytes kepsime maždaug puse valandos, pamaišant maždaug kas 5 minutės. Kiekvieną kartą nuėmus dangtį ant jo vidinės pusės susikaupusią drėgmę nuvalykite rankšluosčiu (tai neturi patekti atgal į keptuvę).
  3. Likus 10 minučių iki kepimo pabaigos į keptuvę sudedame česnako skilteles. Praėjus laikui nuimame dangtį, patikriname ar bulvytės iškepusios ir dar kepame 10 minučių be dangčio.
  4. Bulvytes perkeliame į dubenį, apibarstome druska, kapotais krapais, uždengiame dangčiu ir paliekame pastovėti 5 minutes.

Taip keptas bulvytes galima tiekti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų.