pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Pasigaminti Ožkos Sūrį Namuose: Istorija, Rūšys ir Receptai

Sūriai gali būti gaminami iš bet kokio pieno - ožkos, avių, kumelės, buivolių, karvių… Tačiau įdomu tai, kad sūrio gamybos istorija prasidėjo nuo ožkų, o ne karvių pieno sūrio, kaip būtų galima tikėtis.

Ožkos Sūrio Istorija

Prie kelis tūkstančius metų klajokliai Viduriniuosiuose Rytuose pasiėmė į kelionę ožkų pieno, supilto į odinę vyninę. Per kelionę jam kratantis susidarė sūris. Vakarų Europoje ožkų pieno sūrio receptai atsirado tik XVIII amžiuje, po to, kai Ispaniją užkariavo maurai. Pasaulyje labai populiarus ožkų pieno sūris iki šiol vadinamas „Chabichou“ arba „šabišu“. Šis žodis, išvertus iš arabų kalbos, yra sudarytas iš arabų žodžio „chabi“, kas reiškia „ožka“.

Ožkos Pieno Sūrio Ypatybės

Ožkos sūris - subtilesnis ir aromatingesnis už įprastą sūrį. Ožkos pieno sūryje yra mažai cukraus, o palyginti su karvės pieno sūriu - daugiau naudingų ir maistingų medžiagų. Todėl gabalėlį ožkos sūrio tinka suvalgyti prieš miegą arba vakarienei. toks sūris yra visiškai hipoalerginis, t. y.

Trys Ingredientai Ožkos Sūriui Pagaminti

Ožkos sūriui pagaminti reikia tik trijų ingredientų: pieno, laktobacilų ir šliužo fermentų. Pieną užvirinkite ir supilkite į jį šviežiai išspaustas citrinos sultis. Išmaišykite ir virkite kelias minutes, kad išsiskirtų išrūgos.

Ožkos Sūrio Rūšys

Ožkos pieno sūrio yra virš šimto rūšių, skirstomų pagal tekstūrą, aromatą, formas bei brandinimo laiką. Geras šviežias ožkos sūris yra ypatingas. Jis turi būti drėgnas ir kreminės tekstūros, be grūdėtumo požymių. Skonis turi būti švelnus ir gaivus, burnoje tirpstantis, ne aitrus, bet kartu pieniškas ir gerai subalansuotas.

Tad pateikiame ožkos pieno sūrio rūšis, kurias rekomenduojame išbandyti:

  • Ožkos sūris „Dazel ash“: Šis nuostabus ožkos sūris turi valgomą pelenų apvalkalą, kuris subręsta į raukšlėtą žievę, įgaunančią blizgantį atlasinį tamsų juodai baltą atspalvį. Sūris pasižymi gaiviu, švelniu skoniu, kuris puikiai dera su citrinine varške, laukinių gėlių medumi ar vynuogėmis.
  • Sūris „Chevre“: Šios rūšies sūris brandinamas tris savaites, kad įgautų išskirtinį pelėsiais brandintą baltą, minkštą ir purią žievelę. Per šį laiką sūrio vidus taip pat subręsta ir tampa tankus, trapios tekstūros, kupinas skonio, būdingo šiai klasikinio prancūziškojo ožkų sūrio rūšiai. Tarpus vidus palaipsniui virsta aksominiu, minkštu, kreminiu sūriu, pradedant nuo žievės ir pereinant į vidurį. Šis sūris yra nuostabaus švelnaus, pikantiško skonio, su karamelės poskoniu.
  • Gaudos sūris: Tai pusiau kietas švelnus ir saldus sūris, ryškios baltos spalvos, tačiau neturi tipiškos ožkos sūrio kreminės tekstūros. Sūris brandinamas maždaug keturis mėnesius - tiek laiko užtenka, kad masė taptų elastinga. Sūris puikiai tinka tiekti vienas kaip užkandis ar su vaisių džemu.
  • Sūris „Katherine“: Šis sūris yra pusiau kietas, su minkšta žievele. Sūris brandinamas 3 mėnesius, todėl jo skonis yra sodresnis ir su amžiumi įgauną vaisių skonio. Šį aukštos kokybės sūrį galima tarkuoti ant makaronų, salotų ar gardinti kitus įvairius patiekalus.
  • Ožkos sūris „Rachel“: Tai pusiau kietas ožkos sūris su žievele, pasižymintis subtiliu saldžiu ir riešutų skoniu. Brandinant sūris reguliariai plaunamas sūrymo tirpale, dėl to jo žievė yra rausva. Šis sūris yra nuostabaus kvapo, skirtas tiems, kurie mėgsta sūrį, kurio skonis nėra per daug stiprus ir neturi ožkos pieno poskonio. Puikiai dera su šviežiomis vynuogėmis.

Kaip Laikyti Ožkos Pieno Sūrius?

Minkštesnius ožkų sūrius galima laikyti šaldytuve suvyniotus į foliją arba plastikiniame inde. Kietesnius ožkų sūrius reikėtų suvynioti į pergamentinį arba vaškinį popierių ir laikyti šaldytuve. Tinkamai laikomi ožkų sūriai turėtų išsilaikyti 2-3 savaites.

Receptai su Ožkos Sūriu

Ožkos sūris - tai universalus ingredientas, kuris gali būti naudojamas įvairiausiose patiekaluose, pradedant gaiviomis salotomis ir baigiant gurmaniškais užkandžiais. Jo unikalus, šiek tiek rūgštokas skonis puikiai dera su daugybe kitų produktų, todėl jis yra mėgstamas daugelio kulinarų ir gurmanų.

Salotos su Ožkos Sūriu ir Burokėliais

Ši salotų kombinacija yra klasika, kuri puikiai derina saldžius burokėlius, rūgštų ožkos sūrį ir traškius riešutus.

Ingredientai:

  • 2-3 vidutinio dydžio burokėliai
  • 100g šviežio ožkos sūrio
  • Saujelė graikinių riešutų ar pekano riešutų
  • Mėgstamų salotų mišinys (pvz., rukola, špinatai)
  • Alyvuogių aliejus
  • Balzaminis actas
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Gaminimo Eiga:

  1. Burokėlius nuplaukite, apvyniokite folija ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200°C, apie 45-60 minučių, arba kol suminkštės. Leiskite atvėsti, nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
  2. Salotų mišinį nuplaukite ir nusausinkite.
  3. Riešutus pakepinkite sausoje keptuvėje, kol jie pradės skleisti aromatą.
  4. Dubenyje sumaišykite salotas, burokėlius ir riešutus.
  5. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir balzaminiu actu. Pagardinkite druska ir pipirais.
  6. Ant viršaus uždėkite ožkos sūrio gabalėlius.

Ožkos Sūrio Užkandis su Figomis ir Prosciutto

Šis užkandis yra puikus pasirinkimas vakarėliams ar tiesiog norint pasimėgauti gurmanišku skoniu.

Ingredientai:

  • Šviežios figos
  • Prosciutto griežinėliai
  • Šviežias ožkos sūris
  • Medus (nebūtina)
  • Švieži rozmarinai (nebūtina)

Gaminimo Eiga:

  1. Figas nuplaukite ir supjaustykite ketvirčiais arba griežinėliais.
  2. Ant kiekvieno figos gabalėlio užtepkite šiek tiek ožkos sūrio.
  3. Apvyniokite prosciutto griežinėliu.
  4. Jei norite, apšlakstykite medumi ir papuoškite rozmarino šakele.

Ožkos Sūrio ir Špinatų Kišas

Kišas - tai prancūziškas pyragas su įvairiais įdarais. Ožkos sūris ir špinatai yra puikus derinys, kuris suteikia kišui subtilų skonį ir kreminę tekstūrą.

Ingredientai:

  • Šaldyta sluoksniuota tešla
  • 200g špinatų
  • 150g ožkos sūrio
  • 3 kiaušiniai
  • 200ml grietinėlės
  • 1 svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • Alyvuogių aliejus
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Gaminimo Eiga:

  1. Atšildykite sluoksniuotą tešlą ir išklokite ja kepimo formą. Subadykite dugną šakute.
  2. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite ir pakepinkite alyvuogių aliejuje.
  3. Sudėkite špinatus ir kepkite, kol jie suminkštės.
  4. Dubenyje sumaišykite kiaušinius, grietinėlę, druską ir pipirus.
  5. Ant tešlos paskleiskite špinatų mišinį.
  6. Ant viršaus uždėkite ožkos sūrio gabalėlius.
  7. Užpilkite kiaušinių ir grietinėlės mišiniu.
  8. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180°C, apie 30-40 minučių, arba kol kišas taps auksinės spalvos.

Ožkos Sūrio ir Medaus Pica

Ši pica yra neįprasta, bet labai skani. Saldus medus puikiai dera su sūriu ožkos sūriu ir sūriu prosciutto.

Ingredientai:

  • Picos tešla
  • Pomidorų padažas
  • Ožkos sūris
  • Prosciutto
  • Medus
  • Rukola (nebūtina)

Gaminimo Eiga:

  1. Iškočiokite picos tešlą ir aptepkite pomidorų padažu.
  2. Uždėkite ožkos sūrio gabalėlius ir prosciutto.
  3. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 220°C, apie 10-15 minučių, arba kol picos kraštai taps auksinės spalvos.
  4. Iškepusią picą apšlakstykite medumi ir papuoškite rukola.

Ožkos Sūrio ir Braškių Bruschetta

Bruschetta - tai itališkas užkandis, gaminamas iš skrudintos duonos, apteptos įvairiais ingredientais. Ožkos sūris ir braškės yra puikus derinys, kuris suteikia bruschetta gaivų ir saldų skonį.

Ingredientai:

  • Baguette
  • Ožkos sūris
  • Braškės
  • Balzaminis actas
  • Švieži bazilikai
  • Alyvuogių aliejus

Gaminimo Eiga:

  1. Baguette supjaustykite riekelėmis ir paskrudinkite orkaitėje arba keptuvėje.
  2. Ant kiekvienos riekelės užtepkite ožkos sūrio.
  3. Braškes supjaustykite griežinėliais ir uždėkite ant sūrio.
  4. Apšlakstykite balzaminiu actu ir alyvuogių aliejumi.
  5. Papuoškite šviežiais bazilikais.

Kišas su ožkos sūriu, obuoliais ir rūkyta kiauliena

Tai puikus patiekalas, kurį galite paruošti savo šeimai ar draugams.

Ingredientai:

  • Tešla
  • Ožkos pieno sūris
  • Obuoliai
  • Rūkyta kiauliena
  • Svogūnai
  • Kiaušiniai
  • Grietinėlė

Gaminimo Eiga:

  1. Svogūną nulupti, supjaustyti pusžiedžiais, o rūkytą kiaulieną - mažais gabalėliais.
  2. Į keptuvę įpilti šiek tiek alyvuogių aliejaus ir pakepinti svogūnus su rūkyta kiauliena, įdėti druskos ir pipirų.
  3. Nuplauti obuolius, nusausinti, išimti sėklas ir supjaustyti. Ožkų pieno sūrį supjaustyti kubeliais.
  4. Išplakti kiaušinius, įdėti grietinėlės. Padruskinti, papipirinti ir vėl išplakti.
  5. Iškočioti tešlą, sudėti į riebalais pateptą kepimo indą. Uždėti svogūnų, sūrio, obuolių ir keptų svogūnų su rūkyta kiauliena.
  6. Aplieti kiaušinių ir grietinėlės mase.
  7. Orkaitę įkaitinti iki 200° ir kepti kišą 30 - 35 min.

Salotos su keptais burokėliais ir ožkos sūriu

Tai puikus būdas mėgautis sveikais ir skaniais ingredientais.

Ingredientai:

  • Burokėliai
  • Ožkos sūris
  • Česnakas

Gaminimo Eiga:

  1. Burokėlius nuplauti, nusausinti, suvynioti į foliją ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180°, 1 val. 30 min. Tada išimkite, apverskite ir leiskite visiškai atvėsti.
  2. Atvėsusius burokėlius nulupti ir supjaustyti plokščiais griežinėliais.
  3. Sudėti į dubenį, įdėti smulkinto česnako, druskos ir pipirų, įpilti alyvuogių aliejaus ir išmaišyti.

Įdarytos paprikos su ožkos sūriu

Tai puikus būdas patiekti paprikas su įdomiu ir skaniu įdaru.

Ingredientai:

  • Paprikos
  • Ožkos sūris
  • Raudonasis svogūnas
  • Žalumynai
  • Obuoliai
  • Kukurūzai

Gaminimo Eiga:

  1. Perpjauti 4 paprikas išilgai ir išimti sėklas. Likusią papriką supjaustyti juostelėmis.
  2. Nulupti ir supjaustyti raudonąjį svogūną, susmulkinti žalumynus, supjaustyti obuolius ir sūrį.
  3. Sumaišyti sūrį, obuolius, svogūnus, kukurūzus, supjaustytą papriką ir krapus.
  4. Patepti paprikų puseles alyvuogių aliejumi ir įdaryti šiuo įdaru. Paskaninti druska ir pipirais.

Lęšiai su keptu moliūgu, burokėliais ir ožkos sūriu

Labai maistingas ir skonių gausus patiekalas, kuris puikiai tiks tiek pietums, tiek vakarienei.

Ingredientai:

  • Moliūgas
  • Burokėliai
  • Morkos
  • Špinatai
  • Kmynai
  • Prieskoniai
  • Aliejus
  • Citrinos sultys
  • Alyvuogių aliejus
  • Garstyčios

Gaminimo Eiga:

  1. Moliūgą ir burokėlius supjaustykite nedideliais gabalėliais, pagardinkite kmynais, prieskoniais, aliejumi.
  2. Salotoms morkas sutarkuokite šiaudeliais, špinatus susmulkinkite ir viską sumaišykite su prieskoniais, citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi ir garstyčiomis.

Ožkos Pieno Sūrio Maistingumas

Ožkos sūrio maistinė vertė priklauso nuo jo apdorojimo būdo, pavyzdžiui, brandinimo ar sūdymo. Visų rūšių ožkų sūryje yra sveikatai naudingų maistinių medžiagų, pavyzdžiui, gerųjų riebalų, baltymų, vitaminų ir mineralų.

Ožkos Pieno Sūrio Privalumai

  • Lengviau virškinamas: Ožkų pieno produktų, įskaitant sūrį, baltymų struktūra skiriasi nuo karvių pieno produktų. Be to, juose natūraliai yra mažiau laktozės.
  • Sotesnis: Iš ožkos pieno pagaminti pieno produktai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir netgi gali padėti sumažinti alkį.
  • Yra probiotikų: Dėl fermentacijos proceso, vykstančio sūrių brandinimo metu, brandintame ožkos sūryje gausu probiotikų.

Sūrininkai Lietuvoje

Jei norite įsigyti kokybiško ožkos sūrio Lietuvoje, galite kreiptis į sūrininkus Rasą Ilinauskaitę ir Valdą Kavaliauską, kurie įsikūrę sodyboje „Paskui saulę ir ožkas“ Norvydiškėse, Varėnos rajone. Jų telefonas +370-610-67881.

Pagrindinės vertybės, organizuojant fermos veiklą - ekologiškumas, aplinkosauga, pagarba gamtai ir žmogui. Sūriai gaminami pasitelkiant technologinį ir sanitarinį modernumą, o juos parduodant sūrininkams rūpi atvirumas ir sąžiningumas, pasitikėjimas ir solidarumas su valgytojais. Rasa ir Valdas gamina gaivius (t. y. šviežius rūgštinius) sūrelius, pvz., šviežia „Spira“, „Tepamas“ su žolelėmis, rikotos tipo „Debesėlis“, taip pat gaivius brandintus (t. y. rūgštinius fermentinius), pvz., brandinta „Spira“, „Angliukas“, „Kvadratinis apelsinas“.

Apkeptas ožkų pieno sūris (Natalijos Juodžiukynienės receptas)

Reikės:

  • 3-4 l ožkų pieno
  • 0,5 a. š. druskos
  • žiupsnelio mėgstamų prieskoninių žolelių: kmynų, peletrūnų, česnakų arba paruošto prieskonių mišinio varškei

Gaminimas:

  1. Pieną supilkite į puodą ir nuolat maišydami pakaitinkite, kol atsiskirs išrūgos ir varškė.
  2. Varškę išimkite atskirai, šiek tiek patrinkite mediniu šaukštu ar kočėlu ir sukrėskite į drobinį sūrmaišį.
  3. Jį tvirtai užriškite ir paslėkite. Sūris išsislegia per 3-4 valandas.
  4. Išslėgtą sūrų išimkite iš sūrmaišio, įtrinkite prieskoniais ir porai dienų įdėkite į šaldytuvą.

Receptų Su Ožkos Sūriu Lentelė

Recepto Pavadinimas Pagrindiniai Ingredientai Ypatybės
Salotos su Ožkos Sūriu ir Burokėliais Burokėliai, ožkos sūris, riešutai Klasikinis derinys, lengvai paruošiama
Ožkos Sūrio Užkandis su Figomis ir Prosciutto Figos, prosciutto, ožkos sūris Gurmaniškas skonis, puikus vakarėliams
Ožkos Sūrio ir Špinatų Kišas Špinatai, ožkos sūris, kiaušiniai Sotus ir skanus prancūziškas pyragas
Ožkos Sūrio ir Medaus Pica Picos tešla, ožkos sūris, medus Neįprasta, bet labai skani pica
Ožkos Sūrio ir Braškių Bruschetta Baguette, ožkos sūris, braškės Gaivus ir saldus itališkas užkandis