pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Ką valgyti norint daugiau pieno žindant?

Jūs, ką tik pagimdžiusi mama, sveikai maitindamasi skatinsite motinos pieno gamybą ir aprūpinsite kūdikį visomis būtinomis maisto medžiagomis, kurių reikia, kad jis galėtų augti sveikas. Jei maitinate tik krūtimi, formaliai valgote už du. Dauguma moterų gali pagaminti pakankamai motinos pieno suvartodamos 1800-2200 (ar daugiau) kalorijų per dieną.

Jei jaučiatės alkanesnė nei įprastai, suvalgykite sveikų užkandžių, pavyzdžiui, pjaustytų daržovių, neriebaus jogurto ar vaisių. Tikėtina, kad jausitės labai ištroškusi, todėl gerkite skysčių. Žindyvė kasdien su maistu turėtų gauti 120-130g baltymų, 100-120g riebalų, 450-500g angliavandenių, 2-2,5l skysčių, apie 2500-3000 kcal.

Pagrindiniai mitybos principai žindymo metu

Norint gerai maitintis žindymo metu, reikia sumažinti labai perdirbtų maisto produktų kiekį arba jų visai vengti. Žindanti moteris turi vadovautis sveikos mitybos piramide (pagrindinė grupė - grūdai, bulvės, daržovės, vaisiai, šiek tiek mažesnė grupė - mėsa, pieno ir kiti baltyminiai produktai, ir pačioje mažiausioje - riebalai, saldumynai) ir užtikrinti pakankamą skysčių suvartojimą (8-10 puodelių per dieną). Svarbu rinktis lėtai įsisavinamus angliavandenius, o greitai įsisavinamus (t.y. saldumynų, baltų miltų gaminių) reikėtų riboti.

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į produktų eiliškumą: pirma valgyti lengviau virškinamą maistą (šviežias daržoves, vaisius), paskui termiškai apdorotą (košes, duoną, virtas daržoves), pabaigoje mėsą ir kitą baltyminį maistą.

Svarbūs vitaminai ir mineralai

Nėštumo ir žindymo metu išauga įvairių vitaminų ir mineralinių medžiagų poreikis. Šios medžiagos po gimdymo gali pradėti trūkti.

  • Vitaminas D. Geriausias vitamino D šaltinis - saulė, tačiau jei negalite išeiti į lauką, jo galite gauti iš maisto produktų, papildytų šiuo vitaminu, tokių kaip pienas ir jogurtai.
  • B grupės vitaminai. Organizmas turi ribotas galimybes kaupti B grupės vitaminų atsargas.
  • Folio rūgštis. Folio rūgštis, labai svarbi nėštumo metu, svarbos nepraranda ir po gimdymo.
  • Jodas. Jodo yra pieno produktuose ir jūros gėrybėse, taip pat valgomojoje druskoje.
  • Kalcis. Kalcis - vienas iš tų mineralų, kurių žindančiai mamai reikia 400mg daugiau nei iki nėštumo - t.y. 1200 mg per dieną. Kalcį lengviau įsisavinti iš rūgusių ir liesesnių/natūralaus riebumo (1-4%) produktų: rūgpienis, kefyras, jogurtas.
  • Geležis. Vegetarėms reikėtų atkreipti dėmesį į tai, jog mėsoje esanti geležis yra dvivalentė - ją žmogus gerai įsisavina. Tuo tarpu daržovėse ir vaisiuose esanti geležis - trivalentė, ją mūsų organizmams sunku įsisavinti.
  • Vitaminas C.
  • Omega 3. Nėštumo ir žindymo metu ypač svarbios ir naudingos yra omega-3 riebalų rūgštys.
  • Baltymai. Nuo antrojo nėštumo trimestro ir žindymo metu baltymų kiekis išauga iki 1,1 g/kg per parą ir turi sudaryti 20 proc. suvartojamos energijos.

Maisto produktai, kuriuos reikėtų valgyti žindant

Žindyvė turėtų laikytis pagrindinių sveikos mitybos taisyklių: maisto produktus rinktis atsižvelgiant į sveikos mitybos piramidę; valgyti ekologiškus, kuo įvairesnius, šviežiai paruoštus, antrąkart nešildytus maisto produktus.

  • Daržovės: Nuo ilgo virimo, kepinimo, skrudinimo maistinių medžiagų nepadaugėja, todėl daržoves reikėtų valgyti kuo mažiau apdirbtas. Pirmomis savaitėmis po gimdymo, kol naujagimio žarnynas yra jautrus, galima vartoti termiškai apdorotas daržoves: apvirtas, virtas garuose, troškintas. Geriausiai vartoti tokius vaisius ir daržoves, kurie auga mūsų gyvenamoje geografinėje srityje.
  • Mėsa: Geriausia mėsą virti, troškinti. Nors jums susirgus kūdikis vargu ar bus paveiktas per pieną, šią riziką galima sumažinti vengiant nepakankamai termiškai apdorotos mėsos ar pasibaigusio galiojimo maisto produktų.
  • Pieno produktai: Pieno produktai žindančios mamos mityboje yra svarbūs, bet tuo pačiu vartojami saikingai - pieno išgerti galima iki 0,5 litro per dieną.
  • Skysčiai: Reikėtų gerti tiek, kad nejaustų troškulio, įprasta išgerti apie 2 litrus skysčių per dieną. Tinka vanduo, silpnos koncentracijos žolelių arbatos, raudonoji Roibos arbata, naminės sultys, kompotai, džiovintų vaisių ir sėklų nuovirai, saikingai - pienas.

Produktai, kurių reikėtų vengti arba riboti

Reikėtų vengti produktų, kurių sudėtyje yra konservuojančių, skonį ir spalvą gerinančių (dirbtinių aromatinių bei dažomųjų) medžiagų, taip pat šokolado, riešutų, citrusinių vaisių.

  • Kofeinas: Kava - kofeinas patenka į MP, kurio šalinimui naujagimio nebrandi virškinimo sistema dar nepasiruošus, todėl kofeinas kaupiasi, sukeldamas naujagimiui budrumą, dirglumą, nerimą, prastą miegą.
  • Alkoholis: Specialistų teigimu, tikimybė, kad kūdikiui pakenks kartais prie pietų stalo išgeriama vyno taurė, yra nedidelė. Tačiau didesni kiekiai neigiamai veikia jo raidą, aktyvumą ir augimą.
  • Cukrus: Vartojant daug cukraus, jo kiekis motinos piene padidėja, o tai gali paveikti insulino lygį kūdikio kraujyje.
  • Mėta, petražolės, šalavijai: Šios prieskoninės žolelės slopina pieno gamybą. Būtent mėtų arbata rekomenduojama kaip natūrali priemonė pieno gamybai nutraukti, kai kūdikis yra atjunkomas nuo krūties.
  • Žuvis: Kaip ir nėštumo metu, reikėtų vengti didelių plėšrių jūrinių žuvų, kuriose yra didesni gyvsidabrio kiekiai: skumbrės, ryklio, kardžuvės, jūrinių ešerių, tuno.
  • Gazuoti gėrimai: Juos reikėtų vartoti saikingai ne tik nėštumo ar žindymo laikotarpiu. Gazuotuose gėrimuose (taip pat ir gazuotame vandenyje) yra daugiau natrio, nei reikia normalioms organizmo funkcijoms palaikyti.

Mitybos įtaka pieno kiekiui ir kokybei

Esant nepakankamai, skurdžiai ar stipriai apribotai žindyvės mitybai, jos organizmas naudos savo atsargas tam, kad būtų užtikrinta pakankama pieno gamyba ir optimali motinos pieno sudėtis. Mityba neįtakoja MP kokybės, bet gali paveikti MP kiekį; papildomas maistas mamos racione nedaro įtakos žindomam kūdikiui, tačiau stiprina pačios mamos sveikatą.

Ką daryti, jei kūdikis netoleruoja tam tikrų produktų?

Kūdikio irzlumas, pilvuko diegliai ar pūtimas, bėrimai, atpylimai - visa tai gali būti ženklas, kad jami netinka tam tikros maisto medžiagos. Taip, gali, ypač po gausaus pieno produktų ir kitų, „klasikiniais alergenais“ vadinamų produktų vartojimo. Žindanti moteris turėtų stebėti kūdikio išmatas. Stebėkite kūdikio išmatas, jei žarnyne bus pokyčių išmatos bus putotos, skystos, žalsvos ar su gleivėmis, jei tai sutampa su pavartotais produktais, jų laikinai reiktų nevartoti.

Sudarykite sąrašą jau minėtų produktų, kurie galėtų neigiamai veikti kūdikį. Suvalgius vieną iš šių produktų, po žindymo atidžiau stebėkite kūdikį, ar jam nepasireiškia alergijos požymiai ( bėrimai), vaikas neramus, verkia, atsirado dieglių priepuolis, vidurių užkietėjimas, viduriavimas ar kt. Jeigu atsirado bent vienas iš aukščiau išvardintų požymių, mama turėtų atsisakyti šio produkto maždaug 10 dienų.

Pieno gamybą skatinantys produktai

Visais laikais mamoms liaudies medicinoje buvo rekomenduojama ką nors valgyti tam, kad pieno būtų ir kažko nevalgyti tam, kad pieno kiekis nesumažėtų. Tam kad pienas būtų maistingas, Rytų Indijos Ajurvedinė tradicija rekomenduoja mamoms valgyti migdolų riešutus, kokoso riešutus ir sezamo sėklas. Taip pat rekomenduojami anakrardžių, Makadmijos riešutai, kaip gausinantys pieno gamybą. Riešutus rekomenduojama valgyti nekepintus ir nesūdytus.

Kiniečių mitybos tradicijoje tikima, kad pieno gamyba priklauso nuo maisto, kuris reguliuoja kūno šilumą ir skysčius. Šiam maistui priskiriama vištienos su kaulais sriuba (tik kartą per savaitę), jūros gėrybių sriuba, virta, dažniausiai žalioji, paprika, soros, ryžiai, anyžiai, pankoliai, krapai, kumynas, kmynas ir imbieras.

Kitas maistas, kuriam priskiriamos pieno gamybą gausinančios savybės, yra salotos, pievagrybiai, miežiai, avižos, avinžirniai, mung pupelės, lęšiai, kiaulpienės lapai.

Šiaurės Amerikoje populiaresnės avižos. Morkos ir jų sėklos turi daug beta-karoteno, burokėliai ir salotos - geležies, vitaminų, mineralų, fermentų. Dilgėlės ir kiaulpienės skatina skysčių pertekiausi šalinimą, dėl to padeda sumažinti tinimus po gimdymo, gali padėti pašalinti gimdymo metu gautų intraveninių skyčių kiekį ir dėl šio poveikio gali palengvinti pieno tekėjimą mažindami krūties patinimą po gimdymo. Dilgėlės taip pat skatina kraujo krešumą. Cikorijos, špinatai, burokėlių lapeliai, lapiniai kopūstai - visa tai tinka mineralų, vitaminų ir fermentų kiekiui palaikyti.

Ciberžolė yra ypatingai vertinama, manoma, kad ji skatina pieno gamybą ir mažina riziką susirgti krūties uždegimu, turi antioksidantinių ir antiuždegiminių savybių. Dar vienas prieskonis, kuris nuo seno laikomas pieno gamybos skatintoju, yra česnakas. Vienas iš papildų, kuris, mamų liudijimu, pagausina pieno gamybą labai greitai, yra maistinės arba alaus mielės. Jose gausu chromo, B grupės vitaminų, baltymų ir fitoestrogenų.

Skysčiai pieno gamybai skatinti

Gėrimui puikiai tinka vanduo, nealkoholnis alus, nealkoholinis imbierinis vynas, įvairios arbatos, skatinančios pieno gamybą, rooibos arbata.

Svarbu

Laikykite kūdikį odos kontakte kaip galima daugiau. Kartus su specialiais maisto produktais tai gali pagerinti tiek pieno gamybą, tiek jo tekėjimą. Ir nepamirškite pasitikrinti, ar kitos priežastys, dėl kurių pieno gamyba gali nedidėti, tikrai yra suvaldytos ar pašalintos. Taip pat turėkite mintyje, kad kartais mamoms, kurių pieno gamyba pakankama, gausus pieno gamybą skatinančių produktų vartojimas gali sukelti per gausią pieno gamybą, dėl ko gali kilti problemų kūdikiui ir mamai.