Obuolių pyragų receptų yra tokia daugybė, kad kaskart galima mėgautis vis kitokiu skanėstu - trapiu ar minkštu ir puriu, su obuoliais tešloje arba obuoliais ant pyrago viršaus. Kiekviena šalis turi savų obuolių pyrago gaminimo ypatumų. Pavyzdžiui, Anglijoje obuolių pyragas buvo vienas pagrindinių patiekalų ant Kalėdų stalo. Šiandien obuolių pyragas išlieka viena populiariausių kepinių rūšių. Išbandykite dar vieną paprastą, tačiau tikrai neprastą receptą. Jis patiks visiems, tačiau labiausiai tiems, kurie mėgsta burnoje tirpstančius drėgnus pyragus. Jame - daug obuolių ir mažai tešlos. Geriausia tiktų rūgštūs obuoliai. Romas tiks ir šviesus ir tamsus.
Ingredientai
- 5 vienetai obuolių
- 270 gramų cukraus (rudasis)
- 360 gramų kvietinių miltų
- 200 gramų sviesto
- 2 vienetai kiaušinių
- 1 sauja razinų
- 50 mililitrų romo (šviesus)
- 2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių
- 1 arbatinis šaukštelis cinamono
- 2 arbatiniai šaukšteliai vanilinio cukraus
Gaminimo Eiga
- Razinas nuplikyti verdančiu vandeniu, gerai nuvarvinti, užpilti romu ir pusvalandį palikti įmirkti.
- Obuolius nulupti, išpjauti sėklalizdžius, o minkštimą suraikyti riekelėmis. Kad neparuduotų, pašlakstyti citrinų sultimis, pabarstyti 2 šaukštais cukraus, cinamonu, išmaišyti ir uždengtame inde laikyti šaldytuve.
- Išlydyti sviestą. Berti į jį cukrų ir maišyti, iki cukrus ištirps. Kai sviestas atvės, įmušti kiaušinius ir gerai išsukti. Tada berti su kepimo milteliais nusijotus miltus ir maišyti, kol neliks gumulėlių.
- Razinas nuvarvinti.
- Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi. Apdėti apie 1/5 tešlos.
- Versti į skardą tešlą, ant viršaus dėti obuolių skilteles, pabarstyti razinomis. Likusią tešlą krėsti į konditerinį švirkštą ir ant pyrago viršaus suformuoti tinklelį.
- Šauti į orkaitę ir kepti 30-40 min.
Alternatyvus paruošimo būdas
- Sviestą supjaustykite gabaliukais į karščiui atsparų dubenį, statykite ant viryklės (ugnį sumažinkite iki minimumo) ir, kai pradės lydytis, suberkite cukrų ir vanilinį cukrų.
- Kepimo indą išklokite kepimo popieriumi. Pusę likusios tešlos pilkite į kepimo formą, ant viršaus išdėliokite dalį obuolių, pabarstykite puse razinų kiekio,vėl užpilkite tešla.
- Atidėtą tešlą pilkite į konditerinį maišelį ar švirkštą ir ant pyrago viršaus formuokite tinklelį.
- Kepkite 30 - 40 minučių.
Skanaus!
Kitas receptas
Ingredientai:
- maždaug 800 g obuolių
- 250 g cukraus (ar mažiau, pagal skonį)
- 250 g kambario temperatūros sviesto
- 3 kiaušinių
- 300 g miltų
- 2 a. š. kepimo miltelių
- pusės citrinos sulčių
- žiupsnelio druskos
Gaminimas:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Obuolių žievelę nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ar kubeliais, apšlakstykite citrinos sultimis.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir žiupsneliu druskos.
- Sviestą išsukite su cukrumi, kol bus purus ir pabals. Maišydami įmuškite po vieną kiaušinį.
- Suberkite miltus, išmaišykite. Galiausiai įmaišykite obuolius, sukrėskite į kepimo formą ir kepkite apie 45-55 minutes, nelygu kepimo formos dydis ir pyrago storis.
Paruošimo laikas - 1 val.
Paprastas receptas
- Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite miltus ir druską. Įtrinkite kartu sviestą šakute.
- Įpilkite šalto vandens ir maišykite iki kol tešla taps vientisos masės. Perminkykite tešlą rankomis, suformuokite rutulį ir apvyniokite maistine plėvele.
- Į dubenį įdėkite supjaustytus obuolius, cukrų, miltus, druską, cinamoną, muskato riešuto, pusės citrinos sulčių.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200℃. Apiberkite paviršių, ant kurio dirbsite su tešla, miltais ir padalinkite tešlą į 2 dalis. Iškočiokite abi tešlos dalis iki 3 mm storio.
- Įdėkite iškočiotą 3 mm storio tešlą į kepimo formą ir užpilkite obuolių mišiniu. Uždėkite antrąją tešlos dalį ant viršaus. Aptepkite pyrago viršų plaktu kiaušiniu.
- Kepkite 50-60 minučių iki kol paruduos. Prieš pateikiant leiskite visiškai atšalti.
Šio obuolių pyrago receptas yra labai paprastas ir jį gali pakartoti beveik kiekvienas. Iš pradžių paimkite dubenį ir į jį įmuškite 3 kiaušinius. Tada supilkite didelį kiekį cukraus. Iš anksto ištirpinkite sviestą ir įmaišykite jį į mišinį. Naudokite peilį arba specialų prietaisą lupimui. Supjaustykite kubeliais, pašalindami dalį su kauliukais. Toliau mums reikia 27 x 18 cm dydžio formos. Šepetėliu ištepkite ją saulėgrąžų aliejumi. Dėkite mūsų ruošinį į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių pagal Celsijų. Mūsų obuolių pyragas paruoštas. Jis gavosi minkštas, apetitiškas, nesubyra ir gerai pjaustosi. Viršų papuošimui galite pabarstyti cukraus pudra.