Kopūstas yra vienas pagrindinių ingredientų gaminant balandėlius. Nuo tinkamo kopūsto pasirinkimo gali priklausyti ar bus lengva gaminti, ar ne. Dažnai skundžiamasi, jog kopūstas lūžta, plyšta, sunku jį suvynioti.
Kopūsto pasirinkimas ir paruošimas
Kad taip nebūtų, reikia rinktis kopūstą, kurio lapai labai būtų žali ir tvirti, o kopūsto gyslos - kuo plonesnės. Jei tokio kopūsto nepavyko rasti, prieš vyniojant, kopūsto gyslas galima švelniai padaužyti mediniu plaktuku - jos suminkštės ir lapas vyniojant nelūš. O jei lapas itin didelis, galima pjauti per pusę ir išpjauti storas gyslas. Bet pirmiau reikia kopūstą apvirti.
Kopūsto virimas
Kopūsto galvos virimas yra svarbi gaminimo proceso dalis, nes būtina, jog kopūstas suminkštėtų ir galima būtų lengvai daryti suktinukus. Pirmiausia, tam reikia didelio puodo, kad tilptų visa kopūsto galva, apsemta vandeniu. Į vandenį galima įpilti šiek tiek acto - jis padeda išlaikyti kopūsto lapo tvirtumą. Virti reikia tol, kol viršutiniai lapai atsiskirs nuo koto, paprastai apie 10 minučių. Išvirus, reikia leisti šiek tiek atvėsti ir tuomet atskirti kopūsto lapus.
Didesni lapai tampa vienu balandėliu, o mažesnius galima sudėti kartu ir balandėlį sukti iš 2-3 lapelių.
Alternatyvūs kopūsto paruošimo būdai
Yra ir kitų būdų, kaip paruošti kopūstą balandėliams, pavyzdžiui:
- Šaldymas: Tiesiog prieš ruošdami balandėlius visą kopūstą įdėkite į šaldiklį, tarkime, pusdieniui, kad sušaltų. Tada atitirpinkite ir atsargiai nuimkite lapelius vieną po kito.
- Mikrobangų krosnelė: Paimkite kopūsto galvą, ją nuplaukite, nuimkite tris viršutinius lapus, išpjaukite kopūsto kotą, apvyniokite kopūsto galvą maistine plėvele ir įdėkite į mikrobangų krosnelę. Jei kopūstas sveria iki 2 kg, nustatykite 900 W galingumą ir įjunkite 12-ai minučių.
Balandėlių įdaras ir virimas
Mėsos pasirinkimas
Tradicinis balandėlių įdaras yra su mėsa. Nors receptų knygose galite rasti ir vegetariškų balandėlių ar su pačiais įdomiausiais įdarais, mes visgi, liekame prie tradicinio, mėsiško įdaro. Kad balandėliai būtų gardūs, įdaras turi būti minkštas ir sultingas. Deja, tokio rezultato nepavyks išgauti naudojant gryną jautieną ar vištieną. Visgi, jei šaldytuve turite tik jautieną arba vištieną, galima išsisukti įmaišius į faršą šiek tiek maltų lašinukų. Idealiausia mėsa balandėliams yra kiauliena sumaišyta su jautiena arba paukštiena.
Ryžių paruošimas
Be mėsos, įdare svarbų vaidmenį vaidina ryžiai. Ryžius į mėsą geriau maišyti išvirtus. Jei maišomi tik nuplikyti arba vos apvirti ryžiai, jie virdami sugeria mėsos sultis ir balandėlių įdaras pasidaro sausas, nebėra įprasto ir visiems patinkančio balandėlių įdaro sultingumo.
Balandėlių troškinimas
Pasirinkite tinkamo dydžio puodą, išklokite dugną likusiais kopūsto lapais ar tarkuotu kopūstu ir vieną šalia kito sudėkite paruoštus balandėlius. Sultinį sumaišykite su pomidorų pasta ir užpilkite balandėlius. Puode jie turi būti pilnai apsemti, bet ne daugiau nei per pirštą. Balandėliai yra troškinami, todėl užvirus puodui, sumažinkite ugnį iki minimalios ir uždenkite. Jei patinka traškesnis kopūstas, tuomet troškinkite 30-35 minutes.
Patarimai ir gudrybės
- Jei jums sunkiai sekasi sukti ir vis balandėlis išsivynioja, galite pasinaudoti gudrybe ir surišti balandėlį siūlu. Tačiau rinkitės natūralų, nedažytą.
- Jei po balandėlių gaminimo lieka kopūsto, galite jį panaudoti kopūstų blynams.
- Balandėlius galima kepti orkaitėje, apibarstyti pipiriukais, druskyte arba vegeta-natura, užpilti sultiniu iki balandeliu ir kepti, pridengus folija, kol balandeliai suminkštės.
